Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Катерене по корпоративната стълба

 • 3 312
 • 67
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 2 651
...щом шефът му по свое решение си строи грандоманския офис и сменя фирмено лого...
не си го представям по-ниско от CEO

# 46
 • Мнения: 5 319
Пух, според мен тръгваш от конкретен пример, който ти е познат на теб и не приемаш в друга корпорация да е по различен начин.
Но пък и аз не искам да споря с непознати в интернет. Wink

# 47
 • Мнения: 73
Често е яйцето или кокошката.
"Аз си отседявам работните часове, защото съм демотивирана, че след 1-2 години не ме повишават. Ако шефът иска да ме накара да си размърдам задника, ще трябва да ме мотивира с повишение".
Това съм го чувала многократно и в живота, и в социалните мрежи е пълно с така мислещи.
Не знам кой печели от такива разсъждения.
Не знам дали това се отнася отчасти и до моя пост, но както обясних, си "размърдах задника" още миналото лято и в последните 12 месеца, 11 съм на второ място по продуктивност (винаги над 120%), като пред мен е само синиърът. Участвам във всякакви възможни странични дейности, примерно 3 човека от екипа трябва да се обучат на нещо, аз съм една от тях; двама човека от екипа трябва да се обучат и да правят нещо друго - пак съм една от тях. В този смисъл не търся повишение само защото съм работила 1-2 години в екипа, а смятам, че напълно съм го заслужила, което се потвърждава и от мнението на шефа ми на годишното ни performance review, където пак имах втори резултат след този на синиъра. Ясно е, че не зависи само от тийм лидера ми, като гледам как две нови позиции за аналисти в екипа чакаме одобрение 3 месеца от горе, ми е ясно, че за синиър също е трудно. От тук идва и дилемата ми, дали да търся евентуално друг екип в същата фирма/друга фирма или да си седя и да чакам все някога да ме огрее.

# 48
 • Мнения: 507
Първа работа след завършено висше образование, стаж и специализация от чужбина. Първият ми шеф беше началник отдел за България, средно ниво, няколко локации. Мултинационална корпорация в пълния смисъл на думата. Имам много познати в чужбина, които след 5-6 години образование директно започват на мениджърска позиция или на 5-цифрена годишна заплата. Все пак за какво иначе са учили?!? При нас действителността е друга. Всъщност съм работил в няколко корпорации в т.ч. и много за малко в една надправителствена организация, даже с няколко C-level мериднжеи - уж интелигентни и успели хора, но с много тежки характери.. Наистина неискам да споря и навлизам в повече подробности.

Забавен корпоративен език:

"Конкурентно заплащане": Ние оставаме конкурентноспособни като ви плащаме по-малко от нашите конкуренти.
"Присъединете се към нашата динамична компания": Нямаме време да ви обучаваме, ще трябва да се оправяте сам.
"Търсим енергични, открити, трудолюбиви хора": които още живеят с родителите си и биха се съгласили на джобните пари, които им даваме.
"Не държим на официалното облекло": Не плащаме толкова, че да очакваме от вас да се обличате добре;
"Държим на стриктното изпълнение на сроковете": Ще бъдете с половин година назад в графика още на първия си ден.
"Възможно е извънредно работно време": Понякога всяка вечер, понякога всеки уикенд.
"Задълженията не са точно регламентирани": Ще бъдете "момче за всичко".
"Трябва да имате око за детайлите:" Нямаме качествен контрол.
"Висшето образование е плюс": Освен ако не сте загубили тези пет години в учене на нещо безполезно като философия, литература или религия.
"Търсим хора с амбиция за кариера": Жените, кандидатстващи за позицията трябва да са без деца (и да си останат така).
"Кандидатствайте лично": Ако сте стар, дебел или грозен, ще ви се каже, че мястото вече е заето.
"Ние ще ви се обадим": Намерили сме човек за позицията; конкурсът е само законова формалност.

Последна редакция: пн, 03 май 2021, 16:43 от Пух

# 49
 • Мнения: 5 319
...От тук идва и дилемата ми, дали да търся евентуално друг екип в същата фирма/друга фирма или да си седя и да чакам все някога да ме огрее.
Според мен,  направи и  двете. Търси си друго място, в същата и друга фирма, а ако междувременно те огрее - много добре.
Но да се отдадеш само на чакането, едва ли е печеливша лична стратегия.

# 50
 • Мнения: 19 726
Имам много познати в чужбина, които след 5-6 години образование директно започват на мениджърска позиция или на 5-цифрена годишна заплата. Все пак за какво иначе са учили?!? При нас действителността е друга..

А аз съм чувала за хора, спечелили шестица от ТОТО, това показва ли, че всеки пуснал фиш трябва да спечели? Wink
Разбира се, че има хора първа година след университет с годишни заплати по 100, 200 или 300 хиляди долара. Но колко са? И какво са завършили? Каква специалност, какъв университет, през каква цедка на интервюта са минали? И най-вече какъв процент от всички са това? Знаеш ли, че на един нормален завършил висшист в Лондон му е адски трудно само да си покрива разходите за живеене? И това не се променя само, защото в банките и няколко други фирми назначават с по 150 000 паунда.
Заплатата е функция на много неща и уви, уменията и знанията не са на първо място, поне много често. По-важни са умението да се продаваш и къде си завършила, а и късметът да се случиш на точното място в точното време. Препоръките и произходът също не са за пренебрегване. Та така, хубаво е, че си амбициозна. По мои дългогодишни наблюдения амбициозните накрая вземат своето - кой по-рано, кой по-късно, кой повече, кой по-скромно, но не остават на дъното. Но все пак си малко идеалистично настроена Simple Smile

П.П. За твоя утеха, ако знаеш как им се реве на онези с по 150 000 паунда като си водят фиша със заплатата, веднага ще се развеселиш.

Последна редакция: пн, 03 май 2021, 16:49 от Черна станция

# 51
 • Мнения: 507
Казах 5, не 6-цифрена годишна заплата.. живял съм в Лондон, добре знам как стои върпоса там с образованието, трудовия пазар, развитието, наеми, цена на живота. Щом не е въпрос на лотария и компаниите искат да имат предвидимост, искам и аз да имам предвидимост, за да се врека доживот във вярност на една компания Simple Smile Иначе съм съгласен с много от казаните от теб неща и по-специално "умението да се продаваш". Ето тук е ключът от бараката!

# 52
 • Мнения: 19 726
И ако ти не притежаваш това умение, защо не работиш по него, а негодуваш? Правилата на играта са извън теб, на теб ти остава да ги приемеш и да играеш по тях.

# 53
 • Мнения: 507
О, вече съм се продал и продължавам да го правя. Но ми липсват други умения като асертивност, ефективна комуникация, екипна работа. Наясно съм със себе си, но по правилото на Парето, работя над силните си страни и нямам намерение да раста вертикално, а хоризонтално. Но хубаво, че повдигна въпроса. Всъщност, за да катерите добре корпоративната стълбица не ви трябват толкова технически и физически умения, колкото добра стратегия, техника, политическа коректност и др. т.нар. меки умения (soft skills).

# 54
 • Мнения: 2 651
Не знам дали това се отнася отчасти и до моя пост, но както обясних, си "размърдах задника" още миналото лято и в последните 12 месеца, 11 съм на второ място по продуктивност (винаги над 120%), като пред мен е само синиърът.
Не съм имала предвид конкретен човек - теб, или друг. Много са тези примери, дори и ти да не си такъв.
Ако ти обосновано претендираш за синиър място, около теб има още 5 други, които в своите си очи също заслужават и ще се чувстват "ощетени", нищо че очевидно мястото е едно и няма как да е за всички.
Имам едно синиърско място при мен и (само) 2 претендиращи за него, с еднакъв стаж в компанията. Аз съм взела своето решение, като основният ми мотив е този, че единият човек не се пести да влага повече, а другият е все "колкото е нужно". С "колкото е нужно" си тежиш на мястото, но не се качваш нагоре, само заради натрупан стаж (през който си правил едно и също).

# 55
 • Мнения: 32
Попитай някой, който е повишен колко време му е отнело. Най-добрата стратегия е да се готвиш за друга фирма. В големите фирми става бавно повишението в длъжност. Само си представи колко шефове има над прекия ти шеф. Освен това има бюджет за тия работи. Ако 2 г. подред ти казват, че си супер, но се оправдават с това, че отгоре не дават повишението, работата е ясна. Всъщност, няма как да знаем дали е истина, Simple Smile
Много интересна за мен тема, тъй като и аз имам подобна дилема. Работя в международна финансова компания с офис от 1200 човека в БГ. Миналото лято, след една година в сегашния ми екип, говорих с тийм лидера ми, че желая да се издигам (в моя случай от analyst  да стана senior analyst) и да ми дава повече задачи. Той реагира супер позитивно и каза, че е чудесно, че проактивно искам да поемам повече отговорност. В нашата фирма обикновено април-май е периодът на повишенията и имах големи очаквания, че това ще се случи, но уви, шефът каза, че в момента нямало възможност за синиъри, първо трябвало да се разрасне екипът. Ние сме 10 човека, имаме 1 синиър и една синиърка в майчинство, която ще се върне това лято. Само че аз август ще направя 2 години в този екип, а не се случва нищо. С ипотечен кредит съм и сериозно се замислям дали да не се пробвам на друго по-добре платено място. От друга страна сегашната ми работа е много спокойна, никога не се работи извънредно, няма стрес, заплатата ми е добра... Много внимателно трябва да си пресметна плюсовете и минусите.

# 56
 • Мнения: 1 014
Аз живея и работя в Лондон, с повечето ми близки и колеги тук сме си говорили и сме категорични, че обикновено скокът в позиция и пари се случва при смяна на компанията. Говоря за сериозен скок. Разбира се, има и много примери за добра кариера в рамките на една и съща организация, но зависи от мащаба и индустрията.

# 57
 • София
 • Мнения: 1 967
Скрит текст:
Много интересна за мен тема, тъй като и аз имам подобна дилема. Работя в международна финансова компания с офис от 1200 човека в БГ. Миналото лято, след една година в сегашния ми екип, говорих с тийм лидера ми, че желая да се издигам (в моя случай от analyst  да стана senior analyst) и да ми дава повече задачи. Той реагира супер позитивно и каза, че е чудесно, че проактивно искам да поемам повече отговорност. В нашата фирма обикновено април-май е периодът на повишенията и имах големи очаквания, че това ще се случи, но уви, шефът каза, че в момента нямало възможност за синиъри, първо трябвало да се разрасне екипът. Ние сме 10 човека, имаме 1 синиър и една синиърка в майчинство, която ще се върне това лято. Само че аз август ще направя 2 години в този екип, а не се случва нищо. С ипотечен кредит съм и сериозно се замислям дали да не се пробвам на друго по-добре платено място. От друга страна сегашната ми работа е много спокойна, никога не се работи извънредно, няма стрес, заплатата ми е добра... Много внимателно трябва да си пресметна плюсовете и минусите.

Във фирма като вашата би трябвало да има възможности и за хоризонтално развитие. Можеш да отидеш в екип, клиент или отдел, който се занимава с друг тип дейност, на работата да е по-платена, с повече шансове за растеж и по този начин също да се развиваш. Ако компанията предлага добри условия, защо да я сменяш цялостно.

# 58
 • Мнения: 114
Възможно е да има хора промотирани, защото много работят, но далеч не е правило. От моя опит повишение и по-голямо възнаграждение се придобиват при създаване на добри контакти в индустрията и корпорацията. Алтернативата е просто да се сменя фирмата от време на време, това в моя случай винаги е носело по-добри условия, чак се чудя, къде подяволите ми е лимита.

# 59
 • Мнения: 2 651
Има лимит все някъде. Аз на трето място работя за почти еднакви пари (10-15% разлика нагоре, не ги броя)
Всеки път ми се иска да е за двойни пари, ама явно толкова си ми е нивото и цената, щом не мога да се продам за повече. Или по-точно щом не мога да се пласирам за по-скъпа роля.😏
Избирам по други фактори и заплатата не мърда особено, какво да се прави.

Общи условия

Активация на акаунт