Акушерски кабинет Зебра

• 16 858
  • 137
  •   1
Отговори
# 105
Аз раждах преди 11 месеца с тях и още ги хваля навсякъде, защото имах възможно най-перфектното първо раждане въпреки, че съм дребна и видях известен зор с напъването.
Не е само отношението, макар че то за мен беше прекрасно - цялата им организация е много ясна, точна и адекватна. От последните седмици, в които ти връчват документите да си ги прочетеш и разпишеш на спокойствие вкъщи, а не да подписваш и попълваш тъпотии докато си с изтекли води и контракции - нещо, което е супер досадно и напрягащо навсякъде другаде.
После при приема всичко е ясно. Знаеш какво трябва да си носиш (а то не е много), настаняват те с мъжа ти в стая, винаги са на линия, правят най-нежните и внимателни прегледи за разкритие на света (а аз съм чувствителна много), и дойде ли момента вече за активната фаза, са до теб постоянно и помагат неимоверно много.
Аз тръгнах да раждам през нощта в малките часове събота срещу неделя. В 4 ми вдигнаха при първото позвъняване, уточнихме се, разбрахме се, в 5 отидох, постъпих си веднага, записаха тонове, прегледаха ме, настаниха ме. ММ навсякъде с мен. Имах страх, че рано рано в неделя няма да има лекар, но Кобаков си дойде навреме пък аз родих изключително бързо за първо раждане - буквално за 2 часа бях от 1.5 см до 10 см. Озорих се с напъването, но момичетата направиха буквално всичко да ме улеснят - басейн, стол за раждане, права, как ли не пробвахме, то накрая родих легнала, така ми беше на мен по-лесно, буквално ми дадоха да ги бутам с крака за по-добра упора. Невероятни. На фона на болката и всичко не можах да се изплаша даже. Толкова бяха внимателни и насърчаваха. Благодарение на тях имах малки разкъсвания и без епизиотомия. Да, боли, но каквото зависеше от тях - всичко беше с максимално старание да имам минималния възможен дискомфорт предвид, че нали - раждане е все пак. През цялото време мъжа ми беше с мен, имахме си отложено клампиране, сряза пъпната връв. Детето беше с нас през цялото време - взеха го само за малко - таман докато ме зашият (с местна упойка).
После в следродилно също бяха плътно на разположение, както и момичетата от АГ и неонаталогия. Помощ за кърменето има изключително професионална от много милата и усмихната Рина, която идваше по няколко пъти на ден да помага.
Абе нямам една точка да кажа лоша за тях.
А това, че ММ беше с мен през цялото време е небивал плюс за ошашавена майка с новородено с всички лохии, болки и шаш от раждане и кърмене.
Четох и аз разни негативни отзиви - не мога да коментирам чуждия опит, не съм била там, но лично аз ще съм им благодарна до гроб за това, че първото си раждане запомних супер позитивно.

# 106
Google76, много ти благодаря за подробното мнение! Имах нужда да прочета нещо подобно! Аз се следя при д-р Кобаков и съм със смесени чувства, главно защото 15 мин за преглед изобщо не стигат и накрая на прегледа, когато имам още въпроси, имам чувството, че бърза да ме изгони от кабинета..
Зебрите съм ги виждала точно 2 пъти, тъй като съм рискова бременност и не ме следят само те, не искат да ходя често на прегледи и също малко ме оставят с впечатлението, че не им се занимава с мен..
Надявам се, когато се стигне до самото раждане, да е по-добре положението и също да пиша с позитивен отзив накрая

# 107
Rising_Star Може би си още в начална бременност и затова? Реално аз започнах да ходя при тях редовно, когато стана време за тонове и тогава се виждахме всеки ден. Те седят с теб в стаята говорим си и така си ставате по-близки.

# 108
Rising_Star Може би си още в начална бременност и затова? Реално аз започнах да ходя при тях редовно, когато стана време за тонове и тогава се виждахме всеки ден. Те седят с теб в стаята говорим си и така си ставате по-близки.

32ра седмица съм вече и въпреки това съм ги виждала два пъти. Дано като понаближи раждането да зачестят вижданията. Днес ще им звънна да ги питам кога да се видим и какво следва от тук нататък. В коя седмица започнаха тоновете при теб? Според схемата за проследяване на Кобаков, започват 34 гс

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 13:20 от Rising_Star

# 109
като си гледам записките съм започнала да ходя редовно при тях, чак от 36та седмица, преди това пак ходих на тонове, но в другата болница, в която се следях.

# 110
Google76, много ти благодаря за подробното мнение! Имах нужда да прочета нещо подобно! Аз се следя при д-р Кобаков и съм със смесени чувства, главно защото 15 мин за преглед изобщо не стигат и накрая на прегледа, когато имам още въпроси, имам чувството, че бърза да ме изгони от кабинета..
Зебрите съм ги виждала точно 2 пъти, тъй като съм рискова бременност и не ме следят само те, не искат да ходя често на прегледи и също малко ме оставят с впечатлението, че не им се занимава с мен..
Надявам се, когато се стигне до самото раждане, да е по-добре положението и също да пиша с позитивен отзив накрая
Напъло те разбирам и споделям мнението ти за др. Кобаков. Аз се чувствах по абсолютно същия начин. При това най-редовно сме чакали по 40-50 минути пред кабинета, а после вътре всичко се случваше на тагъдък.
Аз се следях и на други места, където ми обръщаха много повече внимание, но бях решила, че ще раждам със Зебрите и затова исках да ме следи и лекар, с когото те работят.
Иначе "сближаването" със Зебрите се случва когато започнеш да ходиш на тонове, при раждането и след него. Спомням си, че последния месец преди да родя ходех честичко при тях.
На курса за раждане ходи ли ?

# 111
Напъло те разбирам и споделям мнението ти за др. Кобаков. Аз се чувствах по абсолютно същия начин. При това най-редовно сме чакали по 40-50 минути пред кабинета, а после вътре всичко се случваше на тагъдък.
Аз се следях и на други места, където ми обръщаха много повече внимание, но бях решила, че ще раждам със Зебрите и затова исках да ме следи и лекар, с когото те работят.
Иначе "сближаването" със Зебрите се случва когато започнеш да ходиш на тонове, при раждането и след него. Спомням си, че последния месец преди да родя ходех честичко при тях.
На курса за раждане ходи ли ?

Аз не съм чакала повече от 15 мин, за да вляза на преглед, но много бързо ми изстрелва някакви неща, които следват и докато запиша... май ми се дразни като трябва да повтори. Иначе днес си ми отдели доста време и внимание за всички въпроси, даже пресрочихме времето. Не знам защо са само по 15 мин тези прегледи.

Не съм ходила на курса им иначе, защото ми казаха че е рано, декември нямаха и сега имат чак края на януари, когато ще съм 36та седмица и по телефона ми казаха, че било малко късно. А аз нямаше как да ида по-рано, тааа ще видим какво ще правим с този курс. Буквално в периода, когато ми казаха да ида, нямаше курс..Другата седмица имам час при тях и се надявам да се разберем. Неприятно ми стана малко, че д-р Кобаков ме праща на тонове при тях, но за тях се падало ден, който няма да работят и трябва да чакам в другия кабинет за тонове и да се надявам да ме приемат без час и без да закъснея за прегледа с него. А не можело да ида предния ден.. Шашава работа, но дано поне щом се стигне до раждането всичко да е наред

# 112
Графикът на д-р Кобаков наистина е много наблъскан, това вероятно е политика на болницата.  През 15 минути са по спомен...

# 113
Ами доста е натоварено при тях и макар че аз имах доста добри консултации пред раждането, Кобаков и мен ме попретупа на консултацията преди. Grinning Заети са много, защото капацитетът не е огромен, а предлагат неща, които ги няма никъде другаде. Важното е, че при раждането и след това са изцяло на лице. Аз бях впечатлена в следродилното - имаш до леглото паник бутон за спешни случаи (хем съм с мъжа ми все пак), отделно 2 телефона - на АГ и неонаталогия при по-неспешни случаи. И отделно, разбира се, може да звъннеш на зебрите, но дефакто след раждането АГ и неонаталогия са по-необходими. Та колкото пъти звънях - основно за свещички профенид и АМ понеже при мен кърмата не тръгна никак, а бебето имаше проблем със засукването - вдигаха на секундата и до няколко минути идваше човек. Идваха редовно да проверяват как сме. Отделно самите Зебри минаваха по няколко пъти на ден, а Рина оставаше доста да помага за кърменето. Бебето го взимаха всяка сутрин за 3 часа за нужните изследвания и винаги след това минаваше някой от неонаталогията подробно да обясни какво е правено, какво се вижда и тн. Изобщо не е имало момент нещо да се притесня или да се чудя, или да не знам какво/къде/как. Благодарение на това, че малката си беше с нас постоянно, като се прибрахме вкъщи някакси по-леко и спокойно тръгнаха нещата - не сме имали адреналин и паника какво да правим, бяхме започнали да свикваме още от болницата.
Аз родих с Ира и Йоанна - Йоанна от прегледи и от 1-2 интервюта ми изглеждаше строга и по-намахана, но при раждането ми беше просто страхотна и много човечна.
Кобаков ме е преглеждал няколко пъти след раждането - на визитацията, след 7 дена, след 30 дена и след 45 дена. Винаги отдели нужното внимание хем наистина има опашки пред кабинета му.

# 114
Google76, ох, супер, обнадеждена съм, че наистина съм направила правилния избор за нас и че всичко ще е наред. Реално по време на самото раждане и след него, е важно да ти обърнат нужното внимание. Лекото претупване на прегледите е бял кахър. А и най-вероятно повечето неща, които искам да го питам са тотални глупости в неговите очи.

А какво ви е мнението за курса за раждане? Аз се надявам да успея да отида, но тогава ще съм 36та седмица, дали е късно за курс и тепърва да правя план за раждане? Има някои неща, които знам че искам (отложено клампиране например), но все пак ми се искаше да го мина, за да съм по-информирана.

Също - вие какво рабждане избрахте - с или без упойка? За това най-много се надявах на курса да разбера плюсове и минуси

# 115
Ако още не си родила, няма да е късно да отидеш на курса. Даже ще ти е по-пресен Simple Smile Полезен е в случай, че не си чела подробно за раждането - аз например бях чела "Раждане с любов" на Олга Дукат (препоръчвам я) и за мен нямаше почти нищо ново като информация. Полезен е и защото се посещава с партньора ти, от когото се очаква да съдейства активно.

План за раждане задължително ще си изготвиш и ще го обсъдиш със Зебрите. Ще си зададеш и всичките въпроси, най-добре си ги записвай някъде.

# 116
Ако още не си родила, няма да е късно да отидеш на курса. Даже ще ти е по-пресен Simple Smile Полезен е в случай, че не си чела подробно за раждането - аз например бях чела "Раждане с любов" на Олга Дукат (препоръчвам я) и за мен нямаше почти нищо ново като информация. Полезен е и защото се посещава с партньора ти, от когото се очаква да съдейства активно.

План за раждане задължително ще си изготвиш и ще го обсъдиш със Зебрите. Ще си зададеш и всичките въпроси, най-добре си ги записвай някъде.

Благодаря! Имам я, мислех, че ще съм секцио и само тази част бях прочела, сега я започвам от началото, мисля, че ще имам време да я прочета преди да родя

# 117
Ако искаш да си във ваната, няма как да се сложи епидурална упойка. Аз раждах без, не съм излизала изобщо от водата, според мен много помагаше това, но аз имам първо раждане в държавна болница и мога да направя сравнение. Нямам нито един шев, въпреки че бебето ми беше почти 4 кг, след самото раждане се чувствах чудесно, нямаше нищо общо с десетките шевове, с които ме снабдиха в Окръжна след епизиотомията по тяхна преценка. Питай всичко, което те интересува, питай ги тях, те за това са там и сега е моментът.

# 118
Google76, ох, супер, обнадеждена съм, че наистина съм направила правилния избор за нас и че всичко ще е наред. Реално по време на самото раждане и след него, е важно да ти обърнат нужното внимание. Лекото претупване на прегледите е бял кахър. А и най-вероятно повечето неща, които искам да го питам са тотални глупости в неговите очи.

А какво ви е мнението за курса за раждане? Аз се надявам да успея да отида, но тогава ще съм 36та седмица, дали е късно за курс и тепърва да правя план за раждане? Има някои неща, които знам че искам (отложено клампиране например), но все пак ми се искаше да го мина, за да съм по-информирана.

Също - вие какво рабждане избрахте - с или без упойка? За това най-много се надявах на курса да разбера плюсове и минуси
Аз нямах много време да избирам за упойката. Grinning За 2 часа получих пълно разкритие и въобще не е ставало дума за упойки. Принципно предпочитах без, защото знам, че при някои жени в последствие има болки в кръста, които не минават с месеци пък моя кръст си има проблеми. Исках и да започна да спортувам максимално бързо след раждането - това ми беше важно и исках минимум интервенции като цяло. В крайна сметка родих без упойка, без окситоцин и без епизиотомия та определено се получи.

Курсът е полезен - ако се чувстваш все още добре, иди. Simple Smile Ден 1 е за естествено раждане, ден 2 за секцио и възможни интервенции, ден 3 за гледане на новородено.

# 119
Здравейте, включвам се с няколко въпроса, защото обмислям раждане със Зебрите тази година. Още не съм се свързвала с тях, защото съм в 18 г.с. и май е рано, но ми е много полезно инфото, което споделяте! За момента бременността ми протича нормално и се надявам до последно да е така. Въпросите ми към момента са:

- Кога е подходящо да се посети курса? Много ли е рано да отида сега в 5ти месец или да го планирам за следващите? И аз чета книгата на Олга и като цяло се чувствам информирана по повечето въпроси, но мисля че е добре да го минем с таткото, а и така ще видим и усетим и самите акушерки.

- Вече сте споделили полезни мнения, но като цяло как ви се стори неонатологията и другите лекари/персонал в болницата? Чета малко смесени мнения по другите групи във връзка със самата болница.

- Към горното - забелязали ли сте проблем с хигиената в стаите? Баните, смяна на чаршафи и тн? Правят ли нещо ти "отворени врати", където може да се видят преди самото раждане?

Общи условия

Активация на акаунт