Не е само отношението, макар че то за мен беше прекрасно - цялата им организация е много ясна, точна и адекватна. От последните седмици, в които ти връчват документите да си ги прочетеш и разпишеш на спокойствие вкъщи, а не да подписваш и попълваш тъпотии докато си с изтекли води и контракции - нещо, което е супер досадно и напрягащо навсякъде другаде.
После при приема всичко е ясно. Знаеш какво трябва да си носиш (а то не е много), настаняват те с мъжа ти в стая, винаги са на линия, правят най-нежните и внимателни прегледи за разкритие на света (а аз съм чувствителна много), и дойде ли момента вече за активната фаза, са до теб постоянно и помагат неимоверно много.
Аз тръгнах да раждам през нощта в малките часове събота срещу неделя. В 4 ми вдигнаха при първото позвъняване, уточнихме се, разбрахме се, в 5 отидох, постъпих си веднага, записаха тонове, прегледаха ме, настаниха ме. ММ навсякъде с мен. Имах страх, че рано рано в неделя няма да има лекар, но Кобаков си дойде навреме пък аз родих изключително бързо за първо раждане - буквално за 2 часа бях от 1.5 см до 10 см. Озорих се с напъването, но момичетата направиха буквално всичко да ме улеснят - басейн, стол за раждане, права, как ли не пробвахме, то накрая родих легнала, така ми беше на мен по-лесно, буквално ми дадоха да ги бутам с крака за по-добра упора. Невероятни. На фона на болката и всичко не можах да се изплаша даже. Толкова бяха внимателни и насърчаваха. Благодарение на тях имах малки разкъсвания и без епизиотомия. Да, боли, но каквото зависеше от тях - всичко беше с максимално старание да имам минималния възможен дискомфорт предвид, че нали - раждане е все пак. През цялото време мъжа ми беше с мен, имахме си отложено клампиране, сряза пъпната връв. Детето беше с нас през цялото време - взеха го само за малко - таман докато ме зашият (с местна упойка).
После в следродилно също бяха плътно на разположение, както и момичетата от АГ и неонаталогия. Помощ за кърменето има изключително професионална от много милата и усмихната Рина, която идваше по няколко пъти на ден да помага.
Абе нямам една точка да кажа лоша за тях.
А това, че ММ беше с мен през цялото време е небивал плюс за ошашавена майка с новородено с всички лохии, болки и шаш от раждане и кърмене.
Четох и аз разни негативни отзиви - не мога да коментирам чуждия опит, не съм била там, но лично аз ще съм им благодарна до гроб за това, че първото си раждане запомних супер позитивно.
Заети са много, защото капацитетът не е огромен, а предлагат неща, които ги няма никъде другаде. Важното е, че при раждането и след това са изцяло на лице. Аз бях впечатлена в следродилното - имаш до леглото паник бутон за спешни случаи (хем съм с мъжа ми все пак), отделно 2 телефона - на АГ и неонаталогия при по-неспешни случаи. И отделно, разбира се, може да звъннеш на зебрите, но дефакто след раждането АГ и неонаталогия са по-необходими. Та колкото пъти звънях - основно за свещички профенид и АМ понеже при мен кърмата не тръгна никак, а бебето имаше проблем със засукването - вдигаха на секундата и до няколко минути идваше човек. Идваха редовно да проверяват как сме. Отделно самите Зебри минаваха по няколко пъти на ден, а Рина оставаше доста да помага за кърменето. Бебето го взимаха всяка сутрин за 3 часа за нужните изследвания и винаги след това минаваше някой от неонаталогията подробно да обясни какво е правено, какво се вижда и тн. Изобщо не е имало момент нещо да се притесня или да се чудя, или да не знам какво/къде/как. Благодарение на това, че малката си беше с нас постоянно, като се прибрахме вкъщи някакси по-леко и спокойно тръгнаха нещата - не сме имали адреналин и паника какво да правим, бяхме започнали да свикваме още от болницата.
Полезен е в случай, че не си чела подробно за раждането - аз например бях чела "Раждане с любов" на Олга Дукат (препоръчвам я) и за мен нямаше почти нищо ново като информация. Полезен е и защото се посещава с партньора ти, от когото се очаква да съдейства активно.