Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Наводнение от съседи

 • 1 021
 • 13
 •   2
Отговори
 • Мнения: 478
Съседите над нас за 10г. ме наводняват втори път. Щетите не са големи, тъй като го хванахме навреме - има/няма 200 лв. ще струва ремонта. Дойдоха, погледнаха от къде тече, оправиха си водопровода в стената (изграден нелегално / втора баня), казаха, че имат застраховка и ще покрият щетите. Няколко пъти звъня и пиша, но нищо - даже вече ни избягват, като ни видят. Домоуправителя и той се прави на умряла лисица.. Още несъм правил нищо, но поизсъхнаха таваните и стените - останаха само жълти петна и мухъл. Струва ли се да се съдим или да пия една студена водица?  И какво може да се направи, ако се случи трети път?

# 1
# 2
 • Мнения: 8 269
вариант 1 - оправи си проблема, с 200 лв няма да обеднееш
вариант 2 - не си плащай разходите за входа и кажи на домоуправителя, че ще почнеш да ги плащаш когато си избиеш тези 200 лв. При този вариант всички комшии ще те намразят, но и всички ще разберат че горните са те измамили.
вариант 3 - пресрещаш горните комшии и им казваш директно да ти дават парите, и им даваш срок. Иначе ги топиш пред онази служба за незаконно строителство.

# 3
 • Мнения: 1 528
Ако имате застраховка, трябва да звъннете на застрахователя си, ще оценят щетите, и ще ви платят. Преди 3-4 години ми се случи, само не съм сигурна, но в  3 дневен срок май беше.
Щом водопроводът не е с проект и съответните разрешителни,  и дори не поемат щетите, подайте сигнал до общината, отдел "Незаконно строителство".  Ще има последствия за съседите, ще ги глобят и ще трябва да възстановят водопровода в първоначалния вид.
Аз не ви съветвам да не си плащате таксите, защото: 1. За фонд ремонт се събират задължително от всеки собственик и накрая ще ви осъдят, като поискат издаване на изп. лист и ще се натоварите и с разноските; 2. За текущите разходи за стълбище, асансьор и др. ще трябва да платят всички съседи, а те не са виновни и ще се настроят срещу вас.

# 4
 • Далечният изток
 • Мнения: 3 216
Вариант е сигнал до общината, но дори и да не го направите, поне ги заплашете, че ще подадете, ако не си изпълнят задължението.
Може и една извънсъдебна покана да платят да им изпратите, като им посочите, че ако не се издължат в определен срок, ще си търсите правата по съответния ред.
Ако нямате застраховка, си направете, защото е възможно поредно наводняване.

# 5
 • Мнения: 1 465
Подайте сигнал в районния съвет за незаконния водопровод.
Отремонтирайте жилището и го застраховайте.
По принцип,щом някой прави нещо незаконно,застрахователите не поемат щетите,но за дребни такива,понякога си затварят очите.
Преди да предприемете нещо установете със специалист,точно къде е проблема-в частта на съседите или в общите части.

# 6
 • Мнения: 478
Въпроса е принципен - с 200 лв. няма да забогатея или обеднея много, макар в момента да не са ми излишни. Това са хора са парвенюта с възможности, но се правят на андрешковци. Избиха покрива, надстроиха, година+ къртиха. В името на добросъседството се правиш, че не виждаш и не чуваш. Но всичко рано или късно избива.

След Пернишкото земетресение се напукаха стените и оцениха щетите много под клаузата самоучастие, а уж платихме престижния пакет за пълно щастие. От тогава не правя застраховка. Може би съм сбъркал компанията. Но май застраховката е най-доброто решение към момента за нашата действителност.

Ще си поема ремонта. Не е работа и да се караш, заплашваш и подаваш сигнали - пак добре, че бързо оправи проблема. Струва ми се, че законите трябва да се променят и подобни недоразумения да се решават по-бързо и цивилизовано. Това с таксите за домоуправителя (без ФРО) също е добър съвет. Благодаря на всички.

Последна редакция: сб, 01 май 2021, 09:48 от Пух

# 7
 • Мнения: 3 909
аз не знам какъв съд за 200 лева, мисля, че има някакъв минимум, под който няма да се заведе дело, освен това, не си струва - май ще платите повече, отколкото ще получите.
Та вие сигурно нямате и свидетели, протокол поне направихте ли в деня на теча.
И застраховка нямате.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 047
Най-добре да не се караш със съседите.
И най-добре да не се караш и с останалите съседи.
Повдигни отново въпроса, ако стане, стане.
И аз мисля, че няма смисъл от застраховка.

# 9
 • Varna
 • Мнения: 22 869
Продаваш и се махаш от този смотан вход.

# 10
 • Мнения: 1 528
Най-добре да не се караш със съседите.
И най-добре да не се караш и с останалите съседи.
Повдигни отново въпроса, ако стане, стане.
И аз мисля, че няма смисъл от застраховка.
Това наводнение не е за пръв път. Казваш, да си плаща ремонтите и да си мълчи? Докога!? Аз пък смятам, че застраховката е важна, личен опит.

# 11
 • Мнения: 1 465
Пази боже да научите колко са нужни застраховките.Относно земетресението,при всички застрахователи има самоучастие.Това е катастрофичен риск,и обикновено се презастрахова при чужд застраховател ,има изисквания.При обикновените наводнения не е така.

# 12
 • Мнения: 3 909
на нас застраховател ни е плащал щети от наводняване отгоре. Не знам как стои въпроса, ако мивката е незаконно преместена на друго място..., но авторът може да си проучи въпроса. Застрахователите заплашват по тяхни си начини съседа да вземе мерки за в бъдеще, та в случая няма да му се налага той сам да се разправя с тях.

# 13
 • Мнения: 265
Повечето застраховки на домашно иущество включват и покритие Обща гражданска отговорност т.е. отговоност за щети, причинени на трети лица. Попитайте съседите добронаелено коя е тяхнат азастрахователна компания и имате право да заведете щета директно там по тяхната гражданска отговорност. Разбира се, възможно е да не са избрали иплатили и това покритие, но обикновено застрахователете съветват да се направи.
Съдебен иск също е вариант, но трябва да се въоръжите с време и търпениеи със сигурност ще развалите отношенията със съседите. Но пък няма пречка да подготвите иск и да им го предоставите за становище преди внасянете в съда Simple Smile Всякак ще пресетнат, че разходите плюс държавните такси плюс таксите за адвокат плюс лихвите, ще им излязат значително по - солено.

Общи условия

Активация на акаунт