Дистанционно обучение за учениците-Teмa 18

• 41 054
  • 765
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Оптимистично настроена съм, че  дори да смятаме за похарчена тази година, от догодина ще тръгнат нормално на училище. Имаме три месеца, през които може и ваксинацията да напредне, а може и да извадим късмет новите мутации, вариации и както там го наричат, да са по-трудно предаваеми и по-леки за изкарване. Може и дотогава да имаме действащи нови лекарства.
Учените за 4 месеца изкараха няколко ваксини, а има с времето и ефект на натрупване и може и лекарство да излезе.

# 106
Аз се надявам до есента да одобрят и ваксините за деца. Ние сме ваксинирани вече дори с две дози. Ще ваксинирам и тийновете и да си ходят на училище. Силно се надявам  тогава за тях да няма никакви рестрикции. Тази година някак си я изкарахме. За мой късмет осмокласникът е с английски, а не с нов език. При шестокласникът математиката така или иначе я водя аз. Обаче девети клас ДО с материал по 5 предмета от две години, плюс нов чужд език, немски ще е при моя, ще ни се види и двама ни кошмарно. Седми ДО по същия начин - нови предмети плюс подготовка на изпити. Ами не, не е нормално. Слагам им ваксините и да си ходят в училище. Който има желание, ако иска да си завърши целия гимназиален курс онлайн, но да не закача другите.

# 107
Четвъртокласници няма как да си съставят собствено виждане, явно повтарят каквото чуват у дома.

Например такива изречения:

Дъжте си ги тези деца до полите ви и когато ви станат на 50 години.

Не личи въобще да осъзнавате защо някои родители са взели решение децата им да учат от къщи и какво отношение се създава у другарчетата им с такива приказки.

# 108
Аз повече от ясно осъзнавам за какво хората взимат решения. а болтнатато е именно отражението на по-простите деца и техните елементарните родители, за които детенцето в 4-ти клас със сигурност е информирано в семейството си.

# 109
Родители, трябва да си научим децата на разбиране към проблема на околните!. В нашия клас има дете, което е много време на ДО-никой от класа не го подиграва и дразни за това, защото ние, родителите сме обяснили на собствените си деца защо така са решили родителите на детето. Единственото, за което децата искат от това дете е то да си дойде и да си играят.
Колко трудно е човешкото разбиране у някои хора, които обаче очакват другите безпрекословно да ги разберат

# 110
Мисля че и другата година зимните месеци ще сме на ДО. Но каквото, такова. Само да сме живи и здрави и ковида да си стане обикновен зимен грип.
Да, напълно е възможно. Все пак ДО се хареса и стана удобно за много хора и няма да бъде оставено така лесно.
А и явно демократичният принцип за индивидуално ДО не пасва на визията за масова дигитализация, която се опитват да ни наложат.

# 111
Е, ДО и на моите деца вече много им харесва. Есента осмокласникът роптаеше вкъщи, че по този начин не може да учи качествено, тогава и часовете им бяха по 30 минути. Сега, ако зависи от двамата, могат да си изкарат така до завършването на 12 клас. Какво му е? От леглото директно пред компютъра, отвреме навреме прибежки до хладилника. На заден фон вървят паралелно чатове, музика, клипове. Игри през междучасията и в часовете по музика и подобни. През останалите часове част от времето минава докато учителите се опитват да осъществяват връзка с някого.
Малкият е цяла година с 30 минутни часове. Те докато започнат и свършват. На тестове работят групово, защото си вървят паралелно консултации по телефона или в дискорд. Първата паралелка, която прави някой тест, разпространява светкавично снимки на въпросите и задачите към следващите. Така че, да, определено доста им хареса да "учат" ДО.

# 112
И аз това забелязвам - и на моя син му хареса ДО в един момент  и иска така да си продължат ако може и да 12кл. Но това е валидно за децата( а и за повечето възрастни) - защо да не се носят по течението и да се напрягат излишно. Но за мен това е пагубно в дългосрочен план . Не сме стигнали до тук като развитие "търсейки мекото на хляба"....

# 113
На моето му харесваше зимата за да не става рано, но сега вече не му пречи и предпочита да ходи присъствено, все пак лице в лице се вършат повече глупости.

Само да се махне тая зараза и всичко ще си тръгне нормално, но ако не се, тогава не знам.

# 114
  • Варна
Но това е валидно за децата( а и за повечето възрастни) - защо да не се носят по течението и да се напрягат излишно. Но за мен това е пагубно в дългосрочен план . Не сме стигнали до тук като развитие "търсейки мекото на хляба"....
Абсолютно! "Носенето по течението" се налага като модел на поведение и все по-трудна става борбата с него.

# 115
  • Пловдив
Всички се носят по течението. Автобуса/колата, работата, магазина, вкъщи. На следващия ден пак. Кафе, вечеря, приятели, ски, плаж. Малко или повече животът на възрастните и монотонен и подреден. В какво да се състои борбата срещу това. Да, усвоили са навици, възрастните, социализирани са, но колко професии са разнообразни, креативни и интересни. Приятелки непрекъснато се оплакват от колегите си. Скатават се, ако може друг да се напъне вместо тях, това не било тяхна работа, ама защо аз.......Това с мекото на хляба е измислено отдавна. Писах вече, че много внимавам да не се подхлъзна и всичко да оправдавам с ДО.

# 116
И аз това забелязвам - и на моя син му хареса ДО в един момент  и иска така да си продължат ако може и да 12кл. Но това е валидно за децата( а и за повечето възрастни) - защо да не се носят по течението и да се напрягат излишно. Но за мен това е пагубно в дългосрочен план . Не сме стигнали до тук като развитие "търсейки мекото на хляба"....
Много точно. Освен това децата още не са узрели достатъчно, за да преценят кое е най-доброто за тях. Това, че нещо им е лесно и не се пренапрягат, им е достатъчно, за да го харесат. Но то не изгражда и не носи позитиви. Родителите са тези, които трябва да възпитат и някаква устойчивост и упоритост, а не само да позволяват енергоспестяващо поведение и да се успокояват, че всичко е наред и само да сме здрави.
Лично и принципно мнение, нека някой не се сърди или разпознава в думите ми. Дори аз самата съм имала такива моменти, в които съм вдигала ръце и съм се предавала в борбата с мързела на моите. Оставях ги сами да се сблъскат с последствията от него и да се стреснат.
Сега с ДО обаче, дори този механизъм на естествените последствия е нарушен. Децата са на удобно и топло вкъщи и просто могат да не правят нищо. Последствия няма, защото това стана норма и даже добродетел.
И тези обърнати ценности ще ни изиграят лоша шега в бъдеще, особено при по-малките класове.

# 117
dazel, аз изобщо не оспорвам факта, че повечето хора се носят по течението или поне биха го правили, ако имат възможност. Най-нормална реакция си е. Затова няма какво да им се сърдя на децата, че са включили на енергоспестяващ режим. Позволява им го ситуацията, възползват се. Щеше да ми е дори странно, ако не го правеха. Моите са средно-статистически деца. Не  са гении или прекалено амбициозни, но не са и от изоставащите и неработещи в клас. Умни като цяло, с успех клонящ към отличен, но които въпреки това биха скатали малко от ученето, ако им се отдаде възможност. Мисля, че на такива като моите ДО им пречи, не е за тях. Амбициозните и силно мотивираните може и да се мобилизират дори при онлайн обучение и да усвояват добре материала. Калпазаните няма да научат нищо и при ПО. Моите обаче си учат добре при ПО, работят в час, внимават, в същото време клинчат в часовете, които са ДО, просто защото самата система им го позволява. Няма учител, когото да гледат докато обяснява урока. Няма учител, който да вижда те с какво се занимават в момента - пишат ли или зяпат в тавана, разбират ли какво им се говори или гледат недоумяващо. Никой не може да ме убеди, че повече от година може да се осъществява обучение, което не е лице в лице, а повече наподобява слушане на радио и гледане на клипове.
За моите деца всичко това е с негативни последици, които аз като родител не мога да компенсирам. Аз виждам проблеми. Те самите не. Както казах, на тях вече им хареса и нямат нищо против завинаги да си учат така. Така че не е като аз да съм ги натоварила с някакви мои негативни емоции относно ДО. Просто те нямат житейския опит да видят и разберат колко сериозни стават проблемите в дългосрочен план. Затова искрено се надявам, че това безумие няма да продължи и догодина. Каквото зависи от мен съм го направила. Ваксинирали сме се. Ще ваксинирам и децата.

# 118
  • Пловдив
Циклим в кръг. Всички сме наясно с това, което пише ston но пък и като чета писания как идва Апокалипсиса с това ДО, то направо да намятаме по един чаршаф.....и да тръгваме докато още има места в гробищата. Ще се оправят нещата. Аз съм оптимист. Само ако си затрупан с няколко кубика пръст, няма да се изровиш. Пък и кой е казал, че светът винаги ще бъде това, което познаваме и с което сме свикнали. Живот, ще го живеем.....и ще се нагласяме, и приспособяваме. На мен, честно казано, започна спокойствието и по-малкото хора, и коли, в Пловдив, да ми харесва. И да ми се иска завинаги да си остане така. Затова се опитвам да не свиквам. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 119
  • Бургас
И ако твърдите, че няма лов на вещици. Сега гледам сутрешен блок, пряко включване от столично училище. За репортерката беше много важно да пита колко деца се обучават по желание онлайн и какви са им мотивите. Е, какви могат да им бъдат мотивите.

Общи условия

Активация на акаунт