Майчинството счетоводно - 89

• 31 717
  • 731
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте! Родих на 9.05.2021, в момента съм по майчинство и ме интересува дали бих могла да изтегля ипотечен кредит? Имам ли право в отпуск по майчинство? Благодаря предварително!

# 241
Няма да ти дадът по време на майчинство. На мен през майчинството ми отказаха рефинанс на потребителско, просто, защото съм по майчинство. Искат поръчител. Поне при мен така беше.

# 242
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Родих на 9.05.2021, в момента съм по майчинство и ме интересува дали бих могла да изтегля ипотечен кредит? Имам ли право в отпуск по майчинство? Благодаря предварително!
Това зависи изцяло от банката.

# 243
Здравейте!
Понеже никой не ми отговори ще си повторя въпроса, но с допълнение. Надявам се да е в помощ и на други майки в подобна ситуация.
При застъпено майчинство с 45 дневния болничен, кое приложение се подава, за да получава майката 50% от майчинството за първото дете? Приложение 8, нали така?
След раждане необходимите болнични и документи, които се предават на работодател са, както следва:
1. Болничен от болницата - за 42 дни и прил.1, ако има промяна в банковата сметка.
2. Болничен от педиатъра - до 135я ден
3. Копие от акт за раждане на детето + приложение 2.
Не помня какво съм предавала с първото дете, а счетоводителката е нова и не се познаваме, та не ми и отговаря. Искам да бъда подготвена и да не ме връщат заради неизрядни документи.
Това, което написах, вярно ли е? От изчетеното до момента, оставам с впечатление, че това е последователността на документите.
Благодаря предварително на тези, които ще се отзоват!

# 244
  • София
На мен ми отказаха. Казаха, че искат да имам три месеца работа след майчинството и тогава да се върна, но това беше преди 4 години, а и зависи от банката.

# 245
  • София-Младост
Diin321
Това е. То на всяко приложение си пише за какво е
https://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity

AntonovaT

Говорете си директно с банката. В момента сте в болничен за бременост и раждане и обезщетението ви може да е високо. Кредита може да е ипотечен. Съпругът ви може да ес висок доход...изобщо сто неща, който тук няма как да се знаят.

# 246
Благодаря ти, Ала-Бала!
Имам още един въпрос. Днес АГ, каза че ще ми издаде 45 дневния със задна дата. Това знам, че не е проблем, но какво се случва с приложение 8? За него какъв е срокът? Нали няма да ми направят проблем, че се подава по-късно?
Доколкото се запознах, когато го предам, работодател трябва в 3-дневен срок да уведоми НОИ.

# 247
  • София
Здравейте отново от мен.
45-дневният ми болничен беше от 19.03 до 02.05, родих на 28.04. Болничният от болницата ми беше от 28.04 до 08.06. Утре трябва да отида при педиатъра за последния болничен и понеже имам своите основателни опасения, че може да омота нещо да ви попитам тук дали са ми верни сметките. 40 дни( от 45) + 42 от болницата= 82. 135-82= 53. В моя случай ги броя от 09.06 до 31.07. Така се изчислява, нали? И от тук нататък няма повече болнични? Трябва да отида до работа и там ще ми кажат какво следва?

# 248
  • София-Младост
sea.sea
Ако термина ти е бил на 03.05.2021, сметките са верни. Няма повече болнични, после се подават приложения на НОИ, първо за остатъка до 410 дни. След това и за "втората" година.

Diin321
Няма срок за прил.8, по-късно подадено, само забавя изплащане на обезщетението.
За промяна в обстоятелствата, би трябвало дасе подаде прил.7 с попълнен раздел ІІ...обаче аз честно казано, не виждам коя точка се отбелязва там.

# 249
  • София
Да, на 03.05 ми беше терминът, аз от толкова информация най-важното съм изтървала.
Благозаря ти много! 🤗

# 250
Здравейте, в случай, че в тези 24 месеца, които се гледат назад е имало няколко месеца, в които се е изплащало обезщетение за безработица, тези месеци как се отразават на едно бъдещо майчинство? Като нулев доход или?

Също бих искала да попитам дали когато се получава обещетение за безработица, за безработния се внасят здравни осигуровки. Ако да, това включва ли осигуровки по фонд „Общо заболяване и майчинство“? Ако не това влияе ли на бъдещо майчинсто? Мога ли сама да внясям осигуровки само за този фонд?

Благодаря предварително.

# 251
  • София-Младост
1. МРЗ
2. Не, само здравно-осигурена се водите през този период. За ОЗМ сама няма как да внесете, особено за стар период и то когато сте оплучавала обезщетение за безработна.

# 252
Може ли да ме насочите към частта от закона където да се информирам при застъпване на майчинство с болничен за бременност, имам ли право на 50% от майчинството за първото дете?
Благодаря предварително!

# 253
Здравейте от скоро съм в болничен заради бременност и бих искала да го застъпя с 45 дневния ми преди раждане, който наближава.
От фирмата ме информираха, че края на месеца ще изплатят бонус, който всички хора сме изработили. Тъй като аз съм в болничен сега, фирмата няма плащания към мен и доколкото разбрах, ще получа парите си от тях след 2г като се върна на работа. Какво според мога да направя в момента -  ако се върна на работа например за 2 работни дни, за да имам съответно заплата+бонус за изплащане, доколкото разбрах това ще повлияе негативно на изчисленито на майчинството ми после заради прекъснатия болничен. Така ли е?
Ако да - съм склонна да изчакам 2те години след като родя.

Благодаря предварително!

# 254
Това се води все едно си се върнала на работа и си искаш 1/2 от майчинството. А щом си на работа, дали ще ходиш, ще си в отпуск или болничен, няма значение-имаш си  право на половината М за първото дете.
Може ли да ме насочите към частта от закона където да се информирам при застъпване на майчинство с болничен за бременност, имам ли право на 50% от майчинството за първото дете?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт