Майчинството счетоводно - 89

• 31 720
  • 731
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте! На 11 юли ми предстои да изляза 45 дневния болничен преди термин. На 18 юни искам да изляза платена отпуска за 8 дни. Отпуската ще се отрази ли по някакъв начин на обезщетението?
Благодаря!

# 256
  • София-Младост
Здравейте! На 11 юли ми предстои да изляза 45 дневния болничен преди термин. На 18 юни искам да изляза платена отпуска за 8 дни. Отпуската ще се отрази ли по някакъв начин на обезщетението?
Благодаря!
Не.

Girl on fire
Два дни да окажат влияние на 24 месеца, от които се изчислява обезщетението...съмнявам се.

Norry
КСО
Чл. 54. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) Майката (осиновителката), която отговаря на условията по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:

# 257
Ала-Бала, благодаря. Притеснението ми беше от гледна точка на това, че съм чувала, че най-добрия вариант е да не се прекъсват болничните преди ражданенето заради изчислението после. Но ако казвате, че няколко дни не биха повлияли много - ще обмисля и този вариант.

Поздрави

# 258
Това се води все едно си се върнала на работа и си искаш 1/2 от майчинството. А щом си на работа, дали ще ходиш, ще си в отпуск или болничен, няма значение-имаш си  право на половината М за първото дете.
Може ли да ме насочите към частта от закона където да се информирам при застъпване на майчинство с болничен за бременност, имам ли право на 50% от майчинството за първото дете?
Благодаря предварително!

Благодаря! Това важи за целия период на болничния или от излизане в 45 дневния преди раждане ?

# 259
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Това се води все едно си се върнала на работа и си искаш 1/2 от майчинството. А щом си на работа, дали ще ходиш, ще си в отпуск или болничен, няма значение-имаш си  право на половината М за първото дете.
Може ли да ме насочите към частта от закона където да се информирам при застъпване на майчинство с болничен за бременност, имам ли право на 50% от майчинството за първото дете?
Благодаря предварително!

Благодаря! Това важи за целия период на болничния или от излизане в 45 дневния преди раждане ?

За да си в какъвто и да е болничен, трябва да прекъснеш майчинството.Съответно ти се полага.Ала-Бала е посочила по-нагоре КСО.

# 260
Здравейте,
Наскоро станах майка и попълних (и подписах електронно) необходимото заявление-декларация за отпускане на еднократна помощ при раждане на дете по чл. 6 от закона за семейни помощи за деца. Не намирам обаче никъде информация за това къде трябва да се прати след това този документ.
Някой може ли да ми помогне?

# 261
  • София-Младост
Там откъдето сте го изтеглила
https://edelivery.egov.bg/

# 262
Здравейте! На 10.06.2021 става точно една година от термина ми ( аз родих на 16.06.2020). Звъннах на работодателя да попитам за документите, които се подават към него за втората година. Отговорът беше, че от ТРЗ ще подготвят всичко и ще ми се обадят да отида само да ги разпиша. Това става в края на Май. Днес отново звъннах със същия въпрос и ми отговориха, че като са готови документите ще ми се обадят. Въпросът ми е дали би било проблем, ако не се подадат навреме тези документи и ако ги забавят в последствие да нямам превод през Юли за Юни?

# 263
Не е проблем.Единствено се забавя плащането.

# 264
Относно 45 дневния болничен - изплатиха ми го за месец май за период от 10 дни, но дневната ставка е по-голяма от очакваното - 38.23 лв. Нещо са се объркали ли и как се изчислява?

# 265
Относно 45 дневния болничен - изплатиха ми го за месец май за период от 10 дни, но дневната ставка е по-голяма от очакваното - 38.23 лв. Нещо са се объркали ли и как се изчислява?

Съмнявам се да са объркали.Все пак се гледа доход за предходните 24 месеца, а не като при болничните за ОЗ - 18 месеца.
Така като гледам сте на МРЗ.Май е 17 раб.дни * 38,23 = 649,91лв
За юни ставката ще се промени  щом ще получваш МРЗ - 29,55лв

# 266
Явно ще получавате минималното майчинство от 650лв,тоест и 45-дневният ще е толкова.
650лв разделено на 17 работни дни за май е 38.23лв дневна ставка.
Майчинството не може да е под МРЗ,така ,че дневната ставка ще е според работните дни,но крайната сума ще е все 650лв.

# 267
Здравейте, имам следния казус, от година и половина работя, но съм с договор по заместване, бременна съм в 11г.с и доколкото разбрах, ако остана в тази фирма няма да мога да изляза в майчинство. Май варианта ми е само някой познат с фирма да ме назначи и аз да си плащам осигуровките, а така ще мога ли да изляза в болничен и колко време след назначаването?
Благодаря предварително Simple Smile

# 268
Ако майчинството се прехвърля на баща, неговия работодател следва ли да го разреши?

# 269
Ако майчинството се прехвърля на баща, неговия работодател следва ли да го разреши?

До колкото съм запозната майчинството може да се прехвърли само ако майката, не може да се грижи за бебока. А относно разрешението не би трябвало работодателя да отказва. Но ако има някой по-запознат от мен, нека да каже.

Общи условия

Активация на акаунт