Майчинството счетоводно - 89

• 31 721
  • 731
  •   1
Отговори
# 270
  • София-Младост
Ако майчинството се прехвърля на баща, неговия работодател следва ли да го разреши?

До колкото съм запозната майчинството може да се прехвърли само ако майката, не може да се грижи за бебока. А относно разрешението не би трябвало работодателя да отказва. Но ако има някой по-запознат от мен, нека да каже.
Няма такова нещо!
Работодателят няма право да откаже този вид отпуск.

# 271
Колко е болничния при минимална работна заплата? Бременна съм с второ, а втората година за първото още не ми е изтекла.

# 272
Здравейте,
Казусът е следния-когато родя (18.06.2021;идния петък) ще имам общо около 9 месеца трудов стаж.Осигуряват ме на минималната работна заплата за страната ни.От НОИ,от познати,разбрах че тези 135 дни (45 преди;42 след раждане;останалите от педиатъра) ще ми бъдат изплатени наведнъж,когато придобия 12 месеца стаж (съответно някъде септември месец).Въпросите ми са - Вярно ли е това? Някоя мама наясно ли е какво майчинство ще получавам,след като са ме осигурявали на мин.РЗ? Знаете ли дали докато придобия тези 12 месец,имам право на някаква друга помощ от държавата,освен еднократната помощ и великите 40лв детски?! 
П.С:
Ще помоля администраторите,да не ми преместват темата в “Майчиното счетоводно”,защото специално тази тема съм сигурна,че касае много млади майки като мен.Rolling Eyes
Благодаря на всички предварително за отговорите.Hug

# 273
Няма да ти бъдат изплатени тези болнични.
Ще имаш право на майчинство СЛЕД като придобиеш необходимия стаж.Ще получаваш минималното за страната -650лв
Имаш право на еднократна помощ при раждане-250лв
Евентуално и детски надбавки,ако отговаряте на условията.
За право на други помощи попитай в социални грижи.

# 274
Здравейте! Имам следния въпрос - върнах се на работа преди няколко месеца, не използвах отпуската си и имам над 50 дни отпуск. Обмислям смяна на работното място - съществува ли опция, с която да прехвърля част от дните към новия работодател? Или задължително настоящият ми изплаща дните/ползвам част от тях и при новия започвам на чисто, с по 1.7 дни на месец…

# 275
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Имам следния въпрос - върнах се на работа преди няколко месеца, не използвах отпуската си и имам над 50 дни отпуск. Обмислям смяна на работното място - съществува ли опция, с която да прехвърля част от дните към новия работодател? Или задължително настоящият ми изплаща дните/ползвам част от тях и при новия започвам на чисто, с по 1.7 дни на месец…

Няма вариант.При новият работодател се започва на чисто.Той няма как да плаща за дни натрупани при друг работодател.

# 276
Здравейте, мили мами!

В момента съм бременна съм и от около месец вече съм в болничен. След месец и половина започва да тече и 45 дневния ми преди раждането.

Планувам след около 2 седмици да пътувам за няколко дни при близки в чужбина и доколкото разбрах, докато съм болничен нямам право. Поради тази причина смятам да прекъсна болничния с около 6 дни платен отпуск, да отида , да се върна от пътуването и да продължа болничния.
Бихте ли ми обяснили, как ще се отрази това на изчислението на майчинството ми и дали си заслужава риска, ако го намаля заради пътуването?

Видях, че има сходни задавани въпроси и преди, прочетох темата назад, но не ми е ясно, каква ще е разликата за мен, ако прекъсна и ако не прекъсна болничния. Ако реша да не го прекъсвам означава ли, че майчинството ми ще бъде изчислено на възнаграждението ми 24м преди започването на всички болнични?
Ако е така, ако го прекъсна за няколко дни означава ли, че реално заради това ще се наложи да НОИ вземат предвид и месеците с по-ниска ставка (докато съм била в болничен)?

Благодаря!
Надявам се съм обяснила коректно въпросите си и ще мога да получа ясен отговор тук Simple Smile

# 277
  • Седмото небе
Имаш право да ходиш където си искаш и това по никакъв начин няма да ти се отрази. Като си в болничен не значи че трябва да лежиш само вкъщи или болница.

# 278
  • София
Напротив, зависи от вида на болничния. Как така ще си на домашно лечение, а ще обикаляш на екскурзии и почивки- значи нямаш нужда от него. Не говоря за 45-дневния и тези след него.

# 279
  • София
При болничен за общо заболяване и обичайна диагноза „заплашващ аборт” няма как да се пътува в чужбина. 45 дневният е друго нещо, полага се и без бременността да е рискова.

# 280
To, че има как да се пътува, има. Никой няма да те спре на границата. Друг е въпросът доколко е редно и какво се получава, ако те хванат.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 08:15 от iren11

# 281
Здравейте! Имам въпрос отностно болничния, излязох в 45 дневен на 04.04 с термин 19.05, но родих на 09.05. Издадоха ми нов болничен до 19.06 (42 дни) получих превод за парите от месец Май, но все още не виждам дните от Юни в сайта на НОИ. Кога трябва да бъдат преведени те, болничния е изпратен в НОИ на 26.05.

# 282
  • София-Младост
Здравейте! Имам въпрос отностно болничния, излязох в 45 дневен на 04.04 с термин 19.05, но родих на 09.05. Издадоха ми нов болничен до 19.06 (42 дни) получих превод за парите от месец Май, но все още не виждам дните от Юни в сайта на НОИ. Кога трябва да бъдат преведени те, болничния е изпратен в НОИ на 26.05.
В началото на юли, след като изтече месец юни.

# 283
Напротив, зависи от вида на болничния. Как така ще си на домашно лечение, а ще обикаляш на екскурзии и почивки- значи нямаш нужда от него. Не говоря за 45-дневния и тези след него.

Здравейте, в болничния е написано домашно-амбулаторен и затова предполагам, че не е позволено да се пътува и обмислям да го прекъсна, ако пътувам.

Въпроса ми беше друг - как ще се отрази на майчинството ми едно 6-дневно прекъсване с платен отпуск.Ако реша да не го прекъсвам означава ли, че майчинството ми ще бъде изчислено на възнаграждението ми 24м преди започването на всички болнични?
Ако е така, ако го прекъсна за няколко дни означава ли, че реално заради това ще се наложи да НОИ вземат предвид и месеците с по-ниска ставка (докато съм била в болничен)?

Горе съм описала ситуацията и се нуждая от конкретен отговор, за да взема решение.

Благодаря!

# 284
  • София-Младост
Без значение вие къде сте били и какво сте правили, винаги болничните се изчислват на база 24 календарни месеца, преди този в който е издаден болничния.
А и друг път е коментирано, че няма как платен отпуск да окаже негативно влияние на обезщетение.

Общи условия

Активация на акаунт