Майчинството счетоводно - 89

• 31 327
  • 731
  •   1
Отговори
# 30
Babymonkey, според мен може, ако има разлика ще ти я преведат.
А на кой телефонен номер да се обадя? Нещо не мога да се ориентирам в сайта им..

# 31
  • София
Здравейте, имам следния казус.
Работех в държавна институция. След като разбра, че съм бременна шефката се заяде и ми оспорваше първия болничен пред лкк, после пред ТЕЛК, поради натиска напрежение и това , че цялата тази драма ми влияеше много зле реших да напусна. Вече съм безработна като плана е близък д аме назначи в неговата фирма, където да се осигурявам един месец и после да изляза пак болничен и майчинство, сега съм в шести месец.
Наистина ще помагам и работя този един месец преди пак да изляза в болничен, но предполагам за всички ще е ясно, че ако не ми е познат нямаше да наеме служителка, която да му работи месец и после да е в болнични и майчинство за година и половина. Т. е. е видно, че това е услуга, за да мога да взимам майчинство.
Въпросът ми е ако нещата са оформени документално законно имма ли шанс от нои да ми спрат и осппрят болничния или майчинството?
Иначе съм с непрекъснати осигурителни права от почти 15години насам и винаги съм работила, ако изобщо о има значение.

# 32
  • София-Младост
Не, всичко си е законно и не смятам, че НОИ ще оспорят нещо от горенаписаното.

# 33
  • София
Ала-Бала, понеже моятс драма с това пусто майчинство и напускане на работа продължава да те попитам и друго. Снощи ми казаха, че ще ме назначат на доста по-малка заплата от това, което съм взимала, съответно ще съм осигурена два месеца преди да изляза 45 дневния болнипен преди майчинство на минималната и това ще ми свали майчинството и болничните за вбъдеще след като започна някъде другаде работа след майчинството нали правилно разсъждавам?
При това положение има ли вариант, в който правя едно ЕТ или ЕООД и се самоосигурявам един месец на сума, която ме устройва и после излизам месец в болничен и после в майчинство или държавата ще ме погне и нямам право?

# 34
2 месеца няма да ти се отразят много на сумата, при условие, че се взема дохода за 2г. назад. Ако те притеснява ги помоли да те пуснат на по-висока РЗ, ти ще си им платиш осигуровките. Като самооосигуряващо лице, според мен ще е по-сложно и може да ти създадат проблеми.

# 35
Здравейте, имам следното питане: втората ми година майчинство изтича през юли, но смятам да пусна детето на ясла месец по-рано. Да разбирам ли, че в този случай майчинството автоматично се прекратява, в момента на записване на детето на ясла? Извинете, ако въпросът се повтаря и благодаря предварително!

# 36
  • София-Младост
Здравейте, имам следното питане: втората ми година майчинство изтича през юли, но смятам да пусна детето на ясла месец по-рано. Да разбирам ли, че в този случай майчинството автоматично се прекратява, в момента на записване на детето на ясла? Извинете, ако въпросът се повтаря и благодаря предварително!
Нищо не е автоматично!
Вие имате задължение да си подадет до работодателя тази промяна в обстоятелствата, той в НОИ. За този период вие нямате право на този вид отпуск, може друг, или се връщате н аработа. Имате право на 1/2 от обезщетението, докато детето навърши 2г.

hetera

Право имаш, но за мен си е играчка това да се прави фирма. Тези два месеца не би трябвало да смъкнат драстично обезщетението, ако другите 22 са високи.

# 37
Благодаря, Ала-Бала. И аз междувременно намерих информацията в сайта на НОИ, че трябва да подам ново заявление в работа. Никъде не виждам обаче как стоят нещата с получаване на половината обезщетение. Може ли да разясните?

# 38
  • София-Младост
Благодаря, Ала-Бала. И аз междувременно намерих информацията в сайта на НОИ, че трябва да подам ново заявление в работа. Никъде не виждам обаче как стоят нещата с получаване на половината обезщетение. Може ли да разясните?
Подава се прил. 8
https://www.noi.bg/images/bg/users/forms/benefits/pril8_2019.doc

# 39
Това отварянето на нова фирма е супер безмислено-първо има срок,в който ти излиза реистрацията.После,за да започнеш да си внасяш осигуровки,трябва да имаш някаква стопанска дейност.
    Момичета,и аз имам въпрос,че сеобърках.Изчела съм темите назад и мислех,че съм наясно, но един пост от предишната ме озадачи.Ако си на трудов договор, задължително ли е да ползваш  болничен 45 дни преди раждане, за да вземаш майчинство?Ако се чувстваш окей и не ти се стои толкова време в къщи,не може ли да продължиш да работиш, да речем до 20 дни преди раждане?

# 40
  • София-Младост
Не е задължително. Просто нека АГ-то знае, работодателя да издаде една свободна бележка, ч еси работила до еди си кога и болничния ще ти бъде издаден по-късно.

# 41
Благодаря!

# 42
Здравейте, на 06.05 изтече последния ми болничен и стана време за остатъка от 410 дни. Понеже фирмата, в която се осигурявам е на мъжа ми, на 07.05 отидохме заедно при счетоводителката. Тя каза да снимам акта за раждане на детето, понеже не го носих и нищо друго няма нужда да правя, днес пак проверявах с ПИК в НОИ за представени документи, но нищо не ми излиза. Докога е срока счетоводителката да ги подаде и ще ми излезе ли като правя справка документа?
Гледам дали документа е представен пред НОИ тук:

# 43
След подаване на документи за еднократна помощ при раждане, и избор за превод по банков път, колко време отнема докато направят превода? И като ми изтече последния болничен от тези 135 дни, какви документи трябва да попълня за работодател за оставащите 410? В какъв срок трябва да се подадат също?

# 44
Имам въпрос, мисля че последния болничен няма да ми бъде изплатена. Но това са мои предположения. Издадоха ми го в деня, в който ме водиха на работа но до обяд. Но го издадоха с дата на следващия ден. Сега проверих в сайта на НОИ че са постъпили данни в час, според който аз би трябвало да съм на работа. Попитах личния нямали да е проблем и те казаха че няма и че са раздали часовете до 15 ч. Но всъщност данните в сайта са различни. Оф как го обясних и аз. Но много е объркано. Дали ще направят проблем от НОИ. Един вид съм взела болничен докато съм била на работа.

Общи условия

Активация на акаунт