Майчинството счетоводно - 89

• 31 756
  • 731
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте,
Колко време след като се роди детето може да кандидатствам за еднократната помощ и за детски?
Кога горе долу обновяват календара в сайта за изплащане на парите? Края на месеца ли?
Благодаря

# 331
  • София
Може да се подадат документите веднага щом му е готов акта за раждане.

# 332
Здравейте момичета,
Съчетавам фрилансърска работа с работа на постоянен трудов договор. В последните месеци фрилансърската ми работа набира скорост и започва да пречи на основната работа, която е с не особено висок доход.
Исках да ви попитам дали някой има представа ако напусна работата си на постоянен трудов договор и продължа да се самоосигурявам, дали ще имам право на майчински? Планираме бременност в скорошно време.
Също така ако можете да ме насочите към някакви материали или към частта от закона, която пояснява този въпрос, ще бъда много благодарна!

# 333
Ще имаш право, ако се осигуряваш за майчинство.

# 334
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте момичета,
Съчетавам фрилансърска работа с работа на постоянен трудов договор. В последните месеци фрилансърската ми работа набира скорост и започва да пречи на основната работа, която е с не особено висок доход.
Исках да ви попитам дали някой има представа ако напусна работата си на постоянен трудов договор и продължа да се самоосигурявам, дали ще имам право на майчински? Планираме бременност в скорошно време.
Също така ако можете да ме насочите към някакви материали или към частта от закона, която пояснява този въпрос, ще бъда много благодарна!

Зависи как се осигуряваш като СОЛ, което може да се промяна само през януари.

# 335
Здравейте,
Колко време след като се роди детето може да кандидатствам за еднократната помощ и за детски?
Кога горе долу обновяват календара в сайта за изплащане на парите? Края на месеца ли?
Благодаря

Аз кандатствах в началото на юни и все още чакам еднократната помощ.

# 336
  • София
Здравейте,
Благодаря

Аз кандатствах в началото на юни и все още чакам еднократната помощ.
След 15.07 ще я получите.

# 337
Никой ли не знае как се отразяват болничните преди майчинството? Innocent
Здравейте, надявам се, че не повтарям въпрос, дискутиран преди, ако е така се извинявам.
В 4 месец съм и съм в болничен, който с продължението до средата на юли е общо 65 дни.
Познати ми казаха, че ако се наложи да съм в непрекъснат болничен до този за 45 дни преди раждането много щяло да ми се намали обезщетението след това.
В калкулатора на сайта на НОИ направих 2 симулации - при едната въведох за целия оставащ период сумите от последния болничен, при другата въведох обичайното ми възнаграждение пак за целия оставащ период - разликата в дневното обезщетение ми е 4 лв...
Правилно ли се ориентирам или има нещо, което трябва да се съобрази допълнително? Ще съм благодарна за съвети и насоки Simple Smile

# 338
  • София
Никой ли не знае как се отразяват болничните преди майчинството? Innocent
Здравейте, надявам се, че не повтарям въпрос, дискутиран преди, ако е така се извинявам.
В 4 месец съм и съм в болничен, който с продължението до средата на юли е общо 65 дни.
Познати ми казаха, че ако се наложи да съм в непрекъснат болничен до този за 45 дни преди раждането много щяло да ми се намали обезщетението след това.
В калкулатора на сайта на НОИ направих 2 симулации - при едната въведох за целия оставащ период сумите от последния болничен, при другата въведох обичайното ми възнаграждение пак за целия оставащ период - разликата в дневното обезщетение ми е 4 лв...
Правилно ли се ориентирам или има нещо, което трябва да се съобрази допълнително? Ще съм благодарна за съвети и насоки Simple Smile
Почти няма разлика. Бъдете си спокойно в болничен. Трябва да е непрекъснат обаче и се отразява наистина минимално казвам го от опит.

# 339
Благодаря за отговора. Все още не знам как ще бъде, защото не ми казват много, но ако има прекъсване, тогава повече ли ще се усети?

# 340
Благодаря за отговора. Все още не знам как ще бъде, защото не ми казват много, но ако има прекъсване, тогава повече ли ще се усети?

За хиляден път - зависи от дохода.Също така при месеците в болничен, не се слага в калкулатора получената сума, а сумата от която е изчислен болничният.Като те чета едва ли ще има някаква разлика с прекъсване или непрекъснат болничен.

# 341
Благодаря. Съжалявам, че задвам въпроса за хиляден път, но нали не очаквате, че някой може да изчете всички 89 теми от-до... Не видях отговора на първа страница и затова си позволих да питам.

# 342
Здравейте! Изчетох първата страница, но моля за потвърждение правилно ли разбрах. В момента съм в отпуск по майчинство. Детето е на година и половина. Бременна съм почти в трети месец, с очакван термин средата на януари. Първото ми майчинство следва да приключи в средата на декември. Правилно ли разбирам, че трябва да застъпя двете майчинства, за да получавам същото обезщетение като от първата година на първото майчинство. Не е правилно сега да прекъсвам първото майчинство, да си ползвам отпуски и болнични до второто майчинство?
Знам, че е питано милион пъти, но моля за съдействие.

# 343
Можеш и да прекъснеш текущото майчинство с отпуск и болничен.Важно е преди да излезеш в 45-дневния отново да излезеш в отпуск за гледане на дете до 2 години т.е. втората година от майчинството, за да има застъпване.

# 344
Можеш и да прекъснеш текущото майчинство с отпуск и болничен.Важно е преди да излезеш в 45-дневния отново да излезеш в отпуск за гледане на дете до 2 години т.е. втората година от майчинството, за да има застъпване.

И мен ме интересува това. Не знаех, че трябва преди 45 дневния да си прекратя болничния. А в случай, че не го направя? Как се изчислява следващото майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт