Майчинството счетоводно - 89

• 31 748
  • 731
  •   1
Отговори
# 315
  • София-Младост
Сумирайте вашия и този на бащата доходи за 12 месеца назад, разделете сумата на 12 и след тоа на броя членове от семейството.
Чак тогава може някой да каже имате или нямате право.

# 316
Сумирайте вашия и този на бащата доходи за 12 месеца назад, разделете сумата на 12 и след тоа на броя членове от семейството.
Чак тогава може някой да каже имате или нямате право.
Аз бях в болничен от 07.2020г. Това на което съм осигурявана ли трябва да смятам или реалния доход? След това следват 3 болнични? Не съм сигурна кое трябва да сметна просто..

# 317
  • София-Младост
По време на болничен се смята сумата, която сте получила реално.

# 318
По време на болничен се смята сумата, която сте получила реално.

А по време на майчинството също ли? Защото от този месец вече съм в отпуск по майчинство.
Тоест трябва да гледам 80% от осигуровките на бащата и реално получените ми болнични?

# 319
Здравейте, второто ми дете ще тръгне на ясла на 1г, съответно ми се прекратява майчинството. Възможно ли е докато и първото,и второто дете посещават детска градина и ясла, да бъда в Неплатен отпуск по чл.167а по КТ – за гледане на дете до 8-годишна възраст за първото дете(разбирам,че ако второто дете е между 1 и 2 години, не мога да бъда в този отпуск за второто дете)?

# 320
  • София-Младост
Доход! Не осигуровки.
Вие по време на болнични или майчинство ще смятате сумата, която реалон ви евлязла в сметката. Ще ви трябва и удостоверение отработодател.
За бащата също удостоверение-там месец по месец ще е написан брутния му доход. Най-грубо казано ако по договор е назначен на 850 лв, това ще му е брутния доход.

demetra_
Да, можете.

# 321
Ами ако смятам от този месец назад. Съответно хващам болнични за общо заболяване, болнични за бременност и отпуск по майчинство. За това не съм много наясно как трябва да си сметна.
А дохода .. тоест Какво получава чисто като заплата ли? Осигуряват го на 800лв, тоест дохода му се води 80% от тея 800лв ли?
Извинявам се ,ако ви звуча глупаво, но никой мой познат не взема детски и няма кой да ми обясни какво се случва точно.

# 322
Здравейте,
Прочетох цялата тема дотук и не намерих изцяло  точно това, което ме интересува, затова ще и попитам.
Родих през декември, но до момента не получавам никакво майчинство, защото нямам необходимия стаж. По мои изчисления през месец май трябваше да стане една година, но всъщност се оказва, че това става през април(  бях няколко месеца на 4 часа трудов договор, след това на 8 и съм се объркала в изчисленията). Опитвах се неведнъж да се свържа с НОИ и да видя какво стана и  вчера вече успях, но от тях разбрах, че счетоводителя трябва да посочи кога точно стават 12 месеца стаж, а те не са го направили и трябвало сега да им изпратят някаква корекция( не разбрах много добре) НОИ не изчислявали стаж. Обадих се и на счетоводителката ( тя всъщност е накакъв посредник между фирмата и счетоводната фирма) и и казах какво са ми казали и тя започна ама как така не изчисляват стаж и ТНК и щяла да се обади на счетоводната фирма да види какво става. Днес ми звъни, да ми каже да отида до НОИ с копия от болничните до гише 118 и да напиша молба в свободен текст да ми изплатят болничните.
Та, ясно ми е май, че ще си прехвърлят топката едни на други и затова се надявам някой да ми разясни какво е необходимо да се направи?
Болничните със задна дата, доколкото разбрах от темата, няма да ми бъдат изплатени. А майчинството, от април което трябва да е, то ще ми бъде ли изплатено?

# 323
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ами ако смятам от този месец назад. Съответно хващам болнични за общо заболяване, болнични за бременност и отпуск по майчинство. За това не съм много наясно как трябва да си сметна.
А дохода .. тоест Какво получава чисто като заплата ли? Осигуряват го на 800лв, тоест дохода му се води 80% от тея 800лв ли?
Извинявам се ,ако ви звуча глупаво, но никой мой познат не взема детски и няма кой да ми обясни какво се случва точно.
Първият пост явно никой не го чете, затова пак пускам линк към темата с детските.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1293212
Гледа се брутния доход, няма 80%, няма други проценти....За предходните 12 месеца събирате вашия доход получен от НОИ, ако сте била през цялото време в болничен/майчинство.Ако ли има период, когато сте на работа, се иска бележка от работодател и се включва брутния ви доход.За бащата също бележка от работодател с брутния доход за предходните 12 месеца т.е. 12*850 = 10200.Събирате всичко и делите на броя на членовете на семейството вкл.деца под 20години.

Здравейте,
Прочетох цялата тема дотук и не намерих изцяло  точно това, което ме интересува, затова ще и попитам.
....
...
Посредникът не е наясно изобщо и е най-добре да говорите директно със счетоводството.Счетоводството е трябвало да подаде с последния болничен и данни към коя дата продобивате 12 месеца осигурителен стаж.Редно е те да си направят корекция и съответно от НОИ да ви платят дните след датата, когато придобивате стажа.

# 324
  • София-Младост

vdgvdg
В допълнение към pantera666, ще кажа
Поискайте от работодателите удостоверение за дохода. След това съберете тези суми+сумите, които са ви превели като обезщетение за болничен, майчинство.

# 325
Благодаря ви! Чела съм първия пост, но отдавна и съм забравила, че го има като инфо това. Моя грешка. Благодаря за отговорите!

# 326
Добър ден на всички!
Един въпрос бърз - От днес започва да тече 45 дневния болничен преди термин. Взех го и да попитам преди да го изпратя на работодателя, към него нужно ли някакво друго приложение да се попълни и приложи, за да не пропусна нещо? Блаходаря ❤️

# 327
  • София-Младост
Не, ако имаш декларирана сметка. Ако нямаш еднократно се попълва прил. 1.

# 328
Здравейте, надявам се, че не повтарям въпрос, дискутиран преди, ако е така се извинявам.
В 4 месец съм и съм в болничен, който с продължението до средата на юли е общо 65 дни.
Познати ми казаха, че ако се наложи да съм в непрекъснат болничен до този за 45 дни преди раждането много щяло да ми се намали обезщетението след това.
В калкулатора на сайта на НОИ направих 2 симулации - при едната въведох за целия оставащ период сумите от последния болничен, при другата въведох обичайното ми възнаграждение пак за целия оставащ период - разликата в дневното обезщетение ми е 4 лв...
Правилно ли се ориентирам или има нещо, което трябва да се съобрази допълнително? Ще съм благодарна за съвети и насоки Simple Smile

# 329
Здравейте,
....
...
Посредникът не е наясно изобщо и е най-добре да говорите директно със счетоводството.Счетоводството е трябвало да подаде с последния болничен и данни към коя дата продобивате 12 месеца осигурителен стаж.Редно е те да си направят корекция и съответно от НОИ да ви платят дните след датата, когато придобивате стажа.
[/quote]
Благодаря ви за информацията. Ходих днес и ще изпратят корекцията.

Общи условия

Активация на акаунт