Майчинството счетоводно - 89

• 31 743
  • 731
  •   1
Отговори
# 300
Не, на място. На 12.05  подадох документите.
Извинявайте, а къде се подават документите “на място”?

# 301
  • София
Не, на място. На 12.05  подадох документите.
Извинявайте, а къде се подават документите “на място”?
В социалните по настоящ адрес ( ако не се лъжа), понеже при мен настоящ и постоянен съвпадат. Попъва се заявление и се носи л.к за справка- това е всичко.

# 302
Здравейте. В болничен съм от 8г.с. поради рискова бременност. На ЖК ще ме запишат 13-14г.с. тъй като трябвало да мине БХС и излязат резултатите (в което не намирам особена логика). Обаче болничния ми изтича в началото на 12г.с. В общи линии оставам около 2 седмици, в които от болницата казват личния лекар да издаде болничен, а ЛЛ казва, че не може -трябва да ме прати на комисия. В крайна сметка знаете ли как стоят нещата? Много ми е объркано.

# 303
Здравейте. В болничен съм от 8г.с. поради рискова бременност. На ЖК ще ме запишат 13-14г.с. тъй като трябвало да мине БХС и излязат резултатите (в което не намирам особена логика). Обаче болничния ми изтича в началото на 12г.с. В общи линии оставам около 2 седмици, в които от болницата казват личния лекар да издаде болничен, а ЛЛ казва, че не може -трябва да ме прати на комисия. В крайна сметка знаете ли как стоят нещата? Много ми е объркано.

Няма такова нещо да чакаш резултати от БХС. Отиваш при АГ и той може да ти даде до 7 дни след това се минава на ЛКК.

# 304
  • София
Здравейте, имам въпрос Никога не съм взимала детски надбавкик, защото бившият ми мъж беше с доста висока заплата. Някой има ли представа как стои въпросът за разведените. Ситуацията е следната. Имам две деца, които след развода са си при мен, имма издръжка от бившия, тя смята ли се? Чакам трето дете август от новия ми партньор , с който нямаме брак, но ще припознае детето. Т. е. като се роди бебето какво и как да смятам и деля, за да видя имам ли право на детски за трите деца или не?
Много ще съм благодарна ако някой може да ми помогне.

# 305
Момичета,по време на болничен на бременна, фирмата дължи само здравни осигуровки , нали?Колко пари са те?

# 306
  • София-Младост
Здравейте, имам въпрос Никога не съм взимала детски надбавкик, защото бившият ми мъж беше с доста висока заплата. Някой има ли представа как стои въпросът за разведените. Ситуацията е следната. Имам две деца, които след развода са си при мен, имма издръжка от бившия, тя смята ли се? Чакам трето дете август от новия ми партньор , с който нямаме брак, но ще припознае детето. Т. е. като се роди бебето какво и как да смятам и деля, за да видя имам ли право на детски за трите деца или не?
Издръжката не се смята.
След като се роди детето, делите на 5, гледате вашия доход и този на бащата на третото дете.
А при разведени официално, не се гледа дохода на бъвшия съпруг. Така че, ако вашия доход ви стига , подайте още сега, като ще се гледа само вашия доход, делен на 3 за вас и децата.

марулета
Само здравна, 31.20 е за цял месец.

# 307
В НОИ като се провери с ПИК и пише 'изплатен', това значи че са пуснали превода и да очаквам банката да го обработи ли или че е в списък за изплащане?

# 308
В НОИ като се провери с ПИК и пише 'изплатен', това значи че са пуснали превода и да очаквам банката да го обработи ли или че е в списък за изплащане?
Ако днес пише изплатен, утре ще си го получите.

# 309
Здравейте!
Върнах се на работа след майчинство (2г.) и сега съм пред решението да напусна. Понеже знам, че в някои случаи закона ме защитава понеже имам дете под 3г. Имам 2 месеца предизвестие. Някой може ли да ми каже как може да се прекрати трудовия договор и дали имам право на обещетение за безработица?

# 310
  • София-Младост
Може да напуснете по ваша инициатива, тогава няма нужда от закрила. Имате право на 4 месеца на минималното обезщетение.

# 311
Здравейте, скоро детето ми навършва 2г., записано е на ясла от 01.09. Трябва ли да се подават някакви документи в при работодател или в друга институция?
Относно използването на 2та месеца платена отпуска, има ли шанс работодателя да ми откаже?
Благодаря Ви!

# 312
  • София
Издръжката не се смята.
След като се роди детето, делите на 5, гледате вашия доход и този на бащата на третото дете.
А при разведени официално, не се гледа дохода на бъвшия съпруг. Така че, ако вашия доход ви стига , подайте още сега, като ще се гледа само вашия доход, делен на 3 за вас и децата.

марулета
Само здравна, 31.20 е за цял месец.
Извинявам се, но наистина онлайн не го намирам като инфо. Трябва доходът да е минимум 410лв. на човек брутната заплата ли се гледа? И колко месеца назад гледат?

# 313
  • София-Младост
Инфото е в  ЗСПД и ППЗСПД.
Гледа се брутния доход.
Месечната помощ за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст се отпуска на семейства, чийто доход не е по-голям от 410 лв. Когато доходът е между 410,01 и  510 лв., размерът на помощта се намалява до 80%.

# 314
Понеже не съм сигурна дали имам право на детски, явно нещо аз не схващам нещата.. та тук знам, че ще получа верен отговор. Бащата го осигуряват на 800лв, мен ме осигуряваха на 850лв, в момента вземам минималното майчинство - 650лв. Аз мисля, че нямам право, но все пак, ще е добре някой да ми каже дали правилно мисля. 👀😭

Общи условия

Активация на акаунт