Майчинството счетоводно - 89

• 31 925
  • 731
  •   1
Отговори
# 465
За тази година излиза, че нямам подадени... Оказа се, че работодателя ги подава на 10то число

Последна редакция: пт, 02 юли 2021, 10:45 от gabby92

# 466
Отговора на работодателя е:

50% от майчинството се дава от НОИ при положение, че майката е прекратила майчинството и се е върнала на работа.
Ти ще бъдеш в обстоятелство бременност и раждане и не се полага такова.

Работодателя пък няма нищо общо.
https://www.lex.bg/laws/ldoc/1597824512
чл. 50а
Майката, която отговаря на условията по чл. 48а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 49, когато:
1. след изтичането на периодите след раждането, които се разрешават с актове на здравните органи, не ползва отпуск за бременност и раждане или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;

Последен въпрос, понеже продължават да казват че нямам право на тези 190 лв след като излизам в 45 дневен болничен.
Кой документ трябва да пратя към НОИ?
Едно време молба се пишеше, сега мисля нищо. Те смята обезщетението и ако ново изчисленото е по-ниско, начисляват размер като за първото дете. Напишете мейл до НОИ и попитайте за всеки случай. И моля, спрете с това, че работодателя казва, че нямате право. Вие им давате документите си,  те ги подават. Кой има  и няма право решава НОИ.
Защо тогава по време на болничния сте получавали 190 лв.?

Тъй като за първи път съм в дълъг болничен да попитам: За периода 03.06.21-04.07.21 г, към 28ми ми изплатиха от НОИ за 19 работни дни за м. юни. За периода 03-30 юни са си толкова работните дни.
По мои сметки, следва за още 2 дни, които са 1 и 2 юли също да ми изплатят определена сума, спрямо изчислената ставка. Греша или не? Питам, защото на сайта на НОИ няма ред за тези два дни и че са в процес на обработка.
Изчислената дневна ставка ще е такава до 45 дневния болничен, но същата ли ще е за него или не?
Ще са ми полезни конкретни отговори, а не препратки към членове и наредби.
Благодаря предварително за отговорите!
Грешите, имате 3 дни от работодателя и  19 дни от НОИ,които вече сте получили. Повече плащане по този болничен няма да има

# 467
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Отговора на работодателя е:

50% от майчинството се дава от НОИ при положение, че майката е прекратила майчинството и се е върнала на работа.
Ти ще бъдеш в обстоятелство бременност и раждане и не се полага такова.

Ами реално ти прекратяваш първото майчинствот и не го ползваш.Дали си на работа, в отпуск или в друг болничен/майчинство е все едно и също.
Може да покажете това на работодателя директно от НОИ:

https://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4503-vypros14

Въпрос: Може ли майката да получава обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, ако се намира в отпуск и детето посещава детско заведение?

Отговор: Когато детето е настанено в детско заведение, вкл. детска ясла, майката няма право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години - виж чл. 46, ал. 7, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, и на парично обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) – виж чл. 53, ал. 4. Ако майката не ползва отпуск за отглеждане на дете и не е дала съгласието си отпускът да се ползва от друго лице (баща, баба или дядо на детето), тя има право на парично обезщетение по чл. 54 от КСО (в размер на половината от обезщетението по чл. 53 от КСО), ако детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка - виж чл. 54, ал. 3 от КСО. Майката има право на обезщетението по чл. 54 от КСО за времето, през което работи, както и за времето на отпуск, който не е от същия вид (за отглеждане на дете), включително и за времето на отпуск за временна неработоспособност, за гледане на болен член от семейството (в това число и на болно дете), за бременност и раждане.

# 468
Имате право на тези 50% от майчинството за първото дете, просто подайте приложение 8 към работодател, а той ще представи в НОИ удостоверение приложение 10 към НПОПДОО с данни относно правото на парично обезщетение.
Ако трябва звъннете в НОИ.
От началото на отпуска за бременност и раждане за второто дете Вие ИМАТЕ право на парично обезщетение по чл.54, ал.1 от КСО (в размер 50 на сто от обезщетението по чл.53 за отглеждане на първото дете)
Този отговор ми е даден на мен от НОИ.
Имате право, просто в приложение 8 попълвате параграф 1 и отбелязвате точка 10, че не ползвате отпуск за отглеждане на дете по чл.64,ал.1 от КТ.
Работодател или по-скоро счетоводителят да седнат и да си научат урока.

# 469
  • София
Здравейте.
Брат ми зпочна нова работа на 01.02 и са му казали, че не може да ползва отпуска, защото няма достатъчно стаж.
Сега напуска и би седвало да му се полагат 8-9 дни за този период по мои сметки.
Каза, че има преди това 2 месеца трудов стаж, т.е. вече е направил 6 общо.
За времето, през което го трупа този стаж, полагат ли му се също дни платена отпуска?
Т.е. сега би ли следвало при напускането да му изплатят тези неизползвани дни?
Благодаря!

# 470
  • София-Младост
Да, дължат му отпуск за тези 5 месеца. Другото не го разбрах.

# 471
  • София
Благодаря! Това ми беше най-съществения въпрос.
Аз междувременно успях да намеря и в Кодекса на труда допълнителна информация.

# 472
Да попитам и аз за моя 45 дневен болничен, който е качен на 29 юни от работодателя и в момента е в процес на обработка в системата. От 18 юни в до 01 август. Някой може ли да разясни как ще бъде преведен? Благодаря!

# 473
VIKI-NIKI , частта за юни ще бъде изплатена най-вероятно следващата седмица, за юли и август- 5 дни след като изтече периодът. Предвид , че от август е само 1 ден е възможно и заедно с юлския да го платят.

# 474
Здравейте,мога ли да попитам колко е социалното майчинство,за лице,което няма никакъв трудов стаж?
Благодаря предварително!

# 475
Записвам се в темата.
И да попитам, има ли някой който да е наясно с майчинство и болнични по ЗМВР?

# 476
  • София-Младост
Здравейте,мога ли да попитам колко е социалното майчинство,за лице,което няма никакъв трудов стаж?
Благодаря предварително!
100 лв. ми се върти я главата

# 477
Разцъках из сайта на НОИ с ПИК кода, само че не мога да се ориентирам къде ще излезе, че работодателя е подал вече документите след 3тия болничен след раждане. Знам, че още не са подадени. Казаха ми, че ще стане чак юли месец като ги писах при тях. Някъде в сайта на НОИ вижда ли се кога са подадени този вид документи? Или само болничните мога да си видя?

# 478
  • София
Здравейте, пуснах нолба в НОИ имам си листче с входящ номер, но така и не разбрах как се предполага, че ще ми отговорят на молбата? Дали някой има идея?

# 479
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Разцъках из сайта на НОИ с ПИК кода, само че не мога да се ориентирам къде ще излезе, че работодателя е подал вече документите след 3тия болничен след раждане. Знам, че още не са подадени. Казаха ми, че ще стане чак юли месец като ги писах при тях. Някъде в сайта на НОИ вижда ли се кога са подадени този вид документи? Или само болничните мога да си видя?
На същото място, на което проверяваш за болнични.

Здравейте, пуснах нолба в НОИ имам си листче с входящ номер, но така и не разбрах как се предполага, че ще ми отговорят на молбата? Дали някой има идея?
Ако си подала по мейл, получаваш отговор по мейл.Ако си подала на място, то би трябвало да получиш писмо на адрес по ЛК.

Общи условия

Активация на акаунт