Майчинството счетоводно - 89

• 31 818
  • 731
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Здравейте пак Simple Smile
Един може би глупав въпрос, но все пак: при издаване на последните ми два болнични (по време на бременност, последният е 45 дневният) не са вписани в личната ми амбулаторна карта понеже ми ги подготвят предварително и ги взимах в извън работно време. Дали после при раждането в Майчин дом София може да има проблем като тръгнат да издават следващия болничен и видят, че няма вписано?

# 676
Вижте дали не са го вписали на някоя от последните страници, където пише Временна нетрудоспособност, видях, че моя са го лепнали някъде там, а не непосредствено след други болнични от едно време.

# 677
  • София-Младост
Няма да има проблем.

# 678
Здравейте! Simple Smile
Извинявам се, ако вече е обсъждано! Но нямам много свободно време, за да прочета всичко, което сте писали. Надявам се някой да ми отговори по следния въпрос: Ако майка остане да отглежда детето си до 3г. (съответно ползва неплатен отпуск) и междувременно забременее, каква сума ще получава за първата година от майчинството или как се изчислява?

# 679
  • София-Младост
Няма 3 година неплатен отпуск, имате 6 месеца и евентуално 5 прехвърлен от бащата. Ако този период след това влезе за изчисление на обезщетение, се смята на база МРЗ.

# 680
  • sofia
Здравейте,

При излизане в дълъг болничен по време на бременност, работодателят какво дължи на държавата през тези месеци и като цяло има ли разходи?

# 681
Явно по моя въпрос никой не е запознат.
Благодаря все пак.
Здравейте,  отдавна следя темата и смятам,  че до момента, четейки, съм успяла да намеря отговор за всички въпроси,  които са ме вълнували. Благодаря на всички,  които пишат и помагат.
Най сетне имам въпрос, обаче,  чийто отговор не съм срещала нито в тази, нито в предната тема. 
Четох, че отпускът губи давност до дяе години, ако не се използва.  В същото време видях, че има член съгласно който,  тези 2 години се замразяват за периода на майчинство.  В случай,  обаче,  че се излезе в две последователни майчинства, отпускът от тези 4 години- 80 дни пази ли се? Или е по добре да се вземат дните между двете майчинства?
И друг въпрос, който не ме касае, но обещах на познат да попитам: при две последователни майчинства, със застъпване,  ако въпросното лице забременее трети път,  отново ли може да взима помощ от държатава за отглеждане на дете?  Вече няма да е в размера на първото обезщетение, а ще се изчисли ня база 24 месеца назад предполагам. Работодателят има ли законово основание да го уволни този служител? Все пак 6 години си е много време и предполагам нито един работодател няма да иска този служител изобщо да му се връща на работа. От законова гледна точка, обаче,  може ли да го уволни?

Благодаря предварително:)

# 682
  • София-Младост
Здравейте,

При излизане в дълъг болничен по време на бременност, работодателят какво дължи на държавата през тези месеци и като цяло има ли разходи?
И да не е по време на бременост, здравноосигурителна вноска само.

E.Yordanova

"Четох, че отпускът губи давност до дяе години, ако не се използва.  В същото време видях, че има член съгласно който,  тези 2 години се замразяват за периода на майчинство.  В случай,  обаче,  че се излезе в две последователни майчинства, отпускът от тези 4 години- 80 дни пази ли се? Или е по добре да се вземат дните между двете майчинства?" - пази се, поне по досега действащите нормативи.

"И друг въпрос, който не ме касае, но обещах на познат да попитам: при две последователни майчинства, със застъпване,  ако въпросното лице забременее трети път,  отново ли може да взима помощ от държатава за отглеждане на дете?  Вече няма да е в размера на първото обезщетение, а ще се изчисли ня база 24 месеца назад предполагам. Работодателят има ли законово основание да го уволни този служител? Все пак 6 години си е много време и предполагам нито един работодател няма да иска този служител изобщо да му се връща на работа. От законова гледна точка, обаче,  може ли да го уволни?" -има застъпване на второто с третото...взима се обезщетението, ако това е по-изгодно за майката.
Работодателя няма законово основане да уволни този служител! А дали иска или не иска да се връща...нека дойде време да се върне, ще седнат и ще говорят. Това  е майка, която е защитена от КТ и уволнение е малко мръсна дума в случая. Прекратяване на ТД ще може само по ваимно съгласие.

# 683
Ала-Бала, благодаря много.

# 684
Здравейте, имам едно питане ,защото вече ми е каша в главата.
Имам момченце на 1 годинка,и сега на 17 юли родих още едно бебче,т.е породени ми се водят.Обаче с това майчинство нещо не мога да ги оправя нещата .Сега съм в болничен 45 дена преди раждането ,който изтича на 7 .08.21 г.
Интересува ме мога ли да взимам майчинството за втората година на първото бебе което е 50 % от 380 лв +пълното майчинство за второто бебче ?
Какви документи трябва да се подадат към Ной ,защото моята счетоводителка,е подала някакви документи, но така и не може да ми каже дали ще взимам  майчинството за втората година ,според нейни думи трябва да се водя на работа за да взимам тези 50 %,а други майки с породени  си взимат и на двете деца.Затова вече съм объркана.
Благодаря на отзовалите се.

# 685
  • София-Младост
НОИ
Подава се прил.7, попълва се ІІ. Промяна в обстоятелствата.
Прил. 8, за да получавате 50% от обезщетението за първото дете.

Имате право на 1/2 от обезщетението за първото дете, докато стан ена2 г. Междувременно ще си получавате обезщетение за бременост и раждане по 45 дневния болничен. При вас има застъпване на двата периода, затова обезщетението за второто ви дете, ще ев размера като за първото (ако това е по-изгодно за вас)

# 686
НОИ
Подава се прил.7, попълва се ІІ. Промяна в обстоятелствата.
Прил. 8, за да получавате 50% от обезщетението за първото дете.

Имате право на 1/2 от обезщетението за първото дете, докато стан ена2 г. Междувременно ще си получавате обезщетение за бременост и раждане по 45 дневния болничен. При вас има застъпване на двата периода, затова обезщетението за второто ви дете, ще ев размера като за първото (ако това е по-изгодно за вас)
Благодаря  ви !

# 687
Зсравейте!
Ако пусна детето ми (1г.2м) в държавна ясла, имам ли право след като си взема платения отпуск да използвам и неплатения, който се полага за гледане на дете (6 месеца за майката + 5 от бащата)?
Има ли разлика в случая дали детето е в държавна или в частна ясла?
Благодаря!

# 688
  • София-Младост
Зсравейте!
Ако пусна детето ми (1г.2м) в държавна ясла, имам ли право след като си взема платения отпуск да използвам и неплатения, който се полага за гледане на дете (6 месеца за майката + 5 от бащата)?
Има ли разлика в случая дали детето е в държавна или в частна ясла?
Благодаря!
Може да ползвате този неплатен, чак след като детето стане на 2 год. обаче.
 Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г., доп. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 164б, ал. 1, 2, 3 и 5 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие.

Няма значение частна или държавна е яслата.

# 689
Не знам дали въпросът е точно по темата, но: на 2-я болничен за 42 дни, който е издаден от болницата, където е било раждането, какъв режим на лечение се записва обикновено: домашно-амбулаторен или свободен без право на напускане на страната/ или населеното място. На вашите болнични какво е записано, ако си спомняте

Общи условия

Активация на акаунт