Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 33 326
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
Разбирам всички, и ние плащахме частна ясла, защото не влезе малкият.  Въпросът е, че има всякакви случаи и проблемът е в системата, която няма никаква гъвкавост.  На наши познати предстои да се роди бебе есента, каката ще е първа група.  Обмислят да я оставят няколко месеца вкъщи, за да пазят бебето.  Да, ще пазят мястото, докато някой плаща хиляди левове, но наистина ли мислите, че единствената морална позиция е да я отпишат сега (посещава съвсем наистина яслената група в ОДЗ-то, така че ще е отписване) и после никога да не могат да се доберат обратно до градина? 

СО работи с такива темпове, защото им се позволява.  За мен единственото решение на проблемите в момента е повече места.  Има толкова терени, толкова сгради, които се използват за какво ли не друго, толкова ремонти на съществуващи градини, дето по 5-10 години ги извършват.  Всичките тези могат да се решат до една година ако има политическа воля да се направи нещо и с това нещо се заемат кадърни хора.

# 361
Пазенето на място пак е заради идиотската система. Използваш да запишеш като може, а не когато ти се иска. Другата глупост е тръгване само септември - едни почти на три, други едвам ходят.
Истината. Каквото почукало, такова се обадило.

# 362
Пазенето на място пак е заради идиотската система. Използваш да запишеш като може, а не когато ти се иска. Другата глупост е тръгване само септември - едни почти на три, други едвам ходят.

Ма не си търсете оправдания за тъпото поведение. Просто застанете зад решението си, че детето ви е прието и ще лъжете една или там колкото трябва години, за да докретате до градинска група. Евала на тоя педиатър, дето си слага главата в торбата за фалшиви бележки. Истината е, че ако все пак приемат промяната, за която говорех, с квф ще гледам как децата на майките с фалшиви бележки биват изместени на жребий от други деца. Просто е безумна практика и аз ако знаех за такъв случай, щях да си подам сигналче срещу такъв човек. Смятам, че и директорите са длъжни да го правят.

Аз продължавам да очаквам каква тъпотия ще измислят СО сега за промяна в наредбата, докато се оглеждам за частна ясла, където все още са останали места за набор 2020.

# 363
Здравейте, някой знае ли защо в някои градини има обявени само по 5 места за 1ва яслена група? Не би ли следвало, ако има такава група, то тя да е от 20 деца? Има и ясли с по 10 места обявени само, но 5 наистина е странно.

# 364
  • На края на вселената!
Здравейте, някой знае ли защо в някои градини има обявени само по 5 места за 1ва яслена група? Не би ли следвало, ако има такава група, то тя да е от 20 деца? Има и ясли с по 10 места обявени само, но 5 наистина е странно.
Ако има 2 броя яслени групи, то те не са разделени и по набори. Тоест в едната има 2019, в другата също има 2019.  Много по-лесно е да работиш с 35 деца 2019 и 5 деца (бебета) 2020, отколкото 20 на 20.

# 365
Нямам идея, но съм задала въпроса на общински съветник, защото съм виждала и 0 места за определен набор, и въпреки това може да се кандидатства. За мен това остава пълна мистерия. Когато преди 2 години кандидатствах за първа яслена с детето, в градината до нас имаше 4 места. Тогава Фандъчката "откри" нам колко хиляди нови места, като просто промениха максималния брой деца в една група и директорката просто добави тези 4 места разлика като свободни. Ако получа отговор, ще пиша.

# 366
Разбирам всички, и ние плащахме частна ясла, защото не влезе малкият.  Въпросът е, че има всякакви случаи и проблемът е в системата, която няма никаква гъвкавост.  На наши познати предстои да се роди бебе есента, каката ще е първа група.  Обмислят да я оставят няколко месеца вкъщи, за да пазят бебето.  Да, ще пазят мястото, докато някой плаща хиляди левове, но наистина ли мислите, че единствената морална позиция е да я отпишат сега (посещава съвсем наистина яслената група в ОДЗ-то, така че ще е отписване) и после никога да не могат да се доберат обратно до градина? 

СО работи с такива темпове, защото им се позволява.  За мен единственото решение на проблемите в момента е повече места.  Има толкова терени, толкова сгради, които се използват за какво ли не друго, толкова ремонти на съществуващи градини, дето по 5-10 години ги извършват.  Всичките тези могат да се решат до една година ако има политическа воля да се направи нещо и с това нещо се заемат кадърни хора.
Добре, а Вие наистина ли смятате, че е нормално една майка, получаваща обезщетение за майчинство, която така и така си стои вкъщи и така и така си гледа двете деца да "си пази" място за обществена услуга при сегашния недостиг?
Иначе политическа воля няма, но каквото обществото, такава политическата класа.

# 367
  • Sofia

Ма не си търсете оправдания за тъпото поведение. Просто застанете зад решението си, че детето ви е прието и ще лъжете една или там колкото трябва години, за да докретате до градинска група. Евала на тоя педиатър, дето си слага главата в торбата за фалшиви бележки. Истината е, че ако все пак приемат промяната, за която говорех, с квф ще гледам как децата на майките с фалшиви бележки биват изместени на жребий от други деца. Просто е безумна практика и аз ако знаех за такъв случай, щях да си подам сигналче срещу такъв човек. Смятам, че и директорите са длъжни да го правят.

Аз продължавам да очаквам каква тъпотия ще измислят СО сега за промяна в наредбата, докато се оглеждам за частна ясла, където все още са останали места за набор 2020.
Моите деца посещават, просто търся оправдание и за тези, които го правят 💁
Аз отдавна се надявам да се направи честна система, в която да се разчистват деца, които са само записани. Който не посещава - отстъпва място на друг.

# 368
В системата (която още е заключена btw!) пише, че ще изпращат мейл с нужните документи за записване. Някой да е получавал такъв?

# 369
В системата (която още е заключена btw!) пише, че ще изпращат мейл с нужните документи за записване. Някой да е получавал такъв?
Предполагам, че ще пратят мейл, като отключат системата. В съобщението пише, че правят автоматична проверка за необходимите документи за записване, каквото и да значи това Simple Smile

# 370
  • София
Значи "Мижи да те лажем!".
А Керезов лично ми каза на срещата в петък, че времето от събота до понеделник щяло да е достатъчно за проверките. То не остана какво да се проверява да му се невиди...

# 371
Моето дете от двегодишно ходи в частна ясла, поле пак там в градина. Групата е малка, но като цяло е пълна - винаги има по някое болно или пътуващо.
От това, което знам от приятелки с деца в държавните градини е, че последната година групите са полу-пълни, по-скоро празни. Защо? Страх ги било от Коронавирус. Ако плащаха по 400-800-1000+ лева на месец за детска градина, за това че детето не ходи на детска, но му се пази място, сигурна съм, че страховете на тези родители щяха да се изпарят на мига или щяха да освободят място на други, които наистина си пращат децата на занимания в градина при всяка възможност.

# 372
  • София
Системата е отворена.

# 373

"Тъпо" е да съветвате някой (тъпо), който не ви е поискал това и когото не познавате. И тъпо е още обстоятелството, поради което става описаното от Вас, а именно - недостатъчният прием (за трети път -  поне - го пиша в последните 3 часа, но, ако искате, още може).

# 374
Alen mak, не ви съветвам нищо, изказвам мнение срещу поведението ви. Мисля, че всички сме съгласни с липсата на места и другото е родител срещу родител. Ама “системата ми го позволява и затова го правя” е байганьовщина.  И да, детето ми е родено на 29.11.2020 и ако беше влязло, щях да го пусна без бележки с всички произлизащи от това последици. Не ви прави чест отново да си измивате ръцете с “Еми то няма места, затова лъжа с бележки от доктора, белким си задържа мястото в ДГ.” И аз все пак връщайки се на работа, ще мога да си позволя и наем на квартира, и ЧДЯ, макар и трудно но има хора, които реално разчитат на тези места и едва свързват двата края, докато други си държат детето у тях с баби и заемат място.
Приключвам въпроса тук, защото имам повече акъл и възпитание, ако модератор сметне за уместно, моля да разчисти.

Общи условия

Активация на акаунт