Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 32 931
  • 748
  •   1
Отговори
# 675
Нямаше начин просто да не стигнем до чуждата паница, аз пък да ви питам как не ви е срам да правите сметка на чужди пари... Преди 2 години точно в тази тема една дама ми обясняваше, че ако мога да плащам за частна ясла, нямам морално право да участвам в класиране изобщо, за да не намалявам шанса на хора, които нямали избор... Хайде да не се пускаме по тая плоскост, че е силно наклонена и ще вземем бързо засилка.

Последна редакция: пт, 04 юни 2021, 18:03 от Melusine

# 676
Да гледаш в чуждата паничка е много грозно. От друга гледна точка може да се попита защо като един човек плаща частна ясла/градина, трябва да плаща данъци?

# 677
Не гледам в чуждата паничка, но как госпожата се определя като крайно нуждаеща се. И след като ще си говорим за закон, защо се приема надпланово дете, като има наредба за броя на деца в група? Много удобно пропускаме основното кое й е нуждаещото се на госпожата? Детето в риск ли е? Кое му е различното от всички останали деца? Да кандидатстват ли всички неприети деца и дали ще бъдат удобрени като нейното? Къде ще отидат тези деца?
И за мен постъпката й не е морална, да кажа че доста ми прилича на "нашите хора" ще ги приемем под масата, пък нормалните деца да си чакат в системата! Може да кажете много неща, но аз никого не обиждам, но и не виждам да има смислен довод за постъпката й в така драматичното изявление на дамата.
Всички деца имат еднакви права, но явно за едни има вратички, за други не!
vaanchoo, дали някой може или не може да си позволи нещо не е нещото, което трябва да ни интересува. Надничането в чуждата паничка не е най-доброто, най-малкото заради собственото ни психично здраве.

Има закон. Закона важи за всички независимо от материалното им състояние. Законодателя е приел, че децата на определена възраст подлежат на задължително обучение и съответните общински служби са задължени да им предложат място.

# 678
Не гледам в чуждата паничка, но как госпожата се определя като крайно нуждаеща се. И след като ще си говорим за закон, защо се приема надпланово дете, като има наредба за броя на деца в група? Много удобно пропускаме основното кое й е нуждаещото се на госпожата? Детето в риск ли е? Кое му е различното от всички останали деца? Да кандидатстват ли всички неприети деца и дали ще бъдат удобрени като нейното? Къде ще отидат тези деца?
И за мен постъпката й не е морална, да кажа че доста ми прилича на "нашите хора" ще ги приемем под масата, пък нормалните деца да си чакат в системата! Може да кажете много неща, но аз никого не обиждам, но и не виждам да има смислен довод за постъпката й в така драматичното изявление на дамата.
Всички деца имат еднакви права, но явно за едни има вратички, за други не!
vaanchoo, дали някой може или не може да си позволи нещо не е нещото, което трябва да ни интересува. Надничането в чуждата паничка не е най-доброто, най-малкото заради собственото ни психично здраве.

Има закон. Закона важи за всички независимо от материалното им състояние. Законодателя е приел, че децата на определена възраст подлежат на задължително обучение и съответните общински служби са задължени да им предложат място.

Само да ви кажа,че законът е над наредбата като нормативен акт.

# 679
  • СОФИЯ
vaanchoo, какви вратички те гонят? Няколко потребителя ти обяснихме. Не мисля че някой друг освен теб не е разбрал. Образованието не е само за "крайно нуждаещи се". Ползването на ток и вода също.

# 680
  • София
Не гледам в чуждата паничка, но как госпожата се определя като крайно нуждаеща се.

Наистина ли не гледате?
Закона за предучилищно и училищно образование не определя дали някой е крайно нуждаещ се или не. В него се казва, че

Раздел IV.Право на образование. Задължително предучилищно и училищно образование
Чл.  7.  (1) Всеки има право на образование и може да повишава образованието иквалификацията си чрез учене през целия живот.
(2) Приобщаващото образование е неизменна част от правото на образование.
Чл.  8.  (1) Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е сначало в годината на навършване на 5-годишна възраст на детето, като родителите избират еднаот формите по чл. 67, а държавата и общините се задължават да осигурят условия за обхват надецата в детските градини и групите за предучилищно образование.

Кое му е различното от всички останали деца? Да кандидатстват ли всички неприети деца и дали ще бъдат удобрени като нейното?

Нищо не му е различно на детето. И да, всички неприети деца, за които е задължително предучилищното образование трябва да се обърнат към съответната община и те са длъжни и ще му осигурят място.

И накрая бих Ви посъветвала да започнете да четете и да осмисляте какво сме написали и цитирали. Ако детето Ви попада в обхвата на ЗПУО се обърнете към Вашата община и спрете да търсите под вола теле.

# 681
Отново ще го напиша, понеже следя темата вече не си спомням колко години (децата са ми с 9 години разлика) - съфорумките, част от СНБМ, съвсем нееднократно са напомняли за тази възможност, касаеща деца в предучилищна възраст. Отделен е въпросът, че повечето родители с неприети деца 3 години по-късно вече имат алтернатива на държавните градини и не искат да си пращат детето на непознато място в непозната среда. Нали някой не си мисли, че всички неприети в трета група се втурват надпланово. Отделно в последна група пък много деца от ДГ отиват в училище, в групата на голямата щерка бяха 4, та не е като да няма движение.

# 682
Ох....добре,че доста хора успяха да прогледнат относно недоразумението Кенова...

# 683

Моля, обеснете ми по коя точка кандидатстват нормалните деца? И за какво ни е системата тогава? За какво са критериите? Как те класират надпланово в градината до вас? И не ми говорете за равни права, защото родителите си стоят на чакащи и специално в Лозенец познавам деца неприети до първи клас! После не било вратичка, не било с връзки и под масата. Що не кандидатстват сега всички деца над 4 г възраст през работна група ми се мъчат със системата? Коята система доколкото ми е известно струва маса пари на СО! Да не би и вие да сте минали през задният вход на работната група, че така страстно защитавате дамата?

# 684
  • СОФИЯ
Аз направо през средния вход минавам, че ми е по-удобно. И внучето от там ще влезе някой ден Kissing Heart

# 685
  • София
vaanchoo, отговарям Ви за последен път. С радиоточка не ми се спори.
Има закон и задължени страни по него. Търсете си правата, ако имате такива по него. Ако дете подлежащо на задължителната ПУ подготовка не е прието след стандартно кандидатстване през системата от общината са длъжни да му намерят подходящо място. Но и родителите вместо да само да мрънкат трябва все пак да си потърсят правата.
И за протокола (не го пиша за първи път, а и от публикациите ми е видно) - децата ми са на 16 г. и на 13 г. И двете са приети през системата. Първото в годината на стартирането ѝ, когато приема беше по време, второто попадна в гранична група и извади късмет. На Саня детето е още по-голямо. И двете нямаме никакъв личен интерес. Това, в което вярваме и защитаваме са интересите на децата.

# 686
А аз пак ви питам, защото отговор не ми дадохте! Кандидатстване през работна група се извършва в определени случай - дадох снимка от сайта на общината. Аз като средностатистически родител разбирам, че тази група има за цел прием със съвсем друга цел, а не ако детето ти не е прието като например дете в риск, дете жертва на насилие, уязвими групи. И да, закона всичко го знаем, но и че няма места за всички също е факт. Та как да си търсим правата точно аз и всички неприети деца. Как точно общината ще осигури места на всички тези деца, както се е случило с въпросната дама. И т.к. знам, че смислен довод и обеснение няма, моля не си хабете силите да ми отговаряте.Ние нормалните деца и родители ще се надяваме и ще се борим да имаме равни права и такива вратички да бъдат затворени в бъдеще!

# 687
  • София
Да сменя малко посоката на размисъл. Имам поглед върху няколко детски заведения повече от три години, докато се разхождаме. Прави ми впечатление, че материалното ниво на родителите на децата е от единият край до другия. Не може ли по някакъв начин да се работи и промени наредбата, за децата до 4г. възраст таксата да е обвързана с доходите на домакинството? Така може би ще се  повиши и заплащането на обучаващия персонал. Когато се построят новите детски заведения кой ще се наеме да работи качествено в тях за това заплащане, предвид отговорният ангажимент да се грижиш за бебета/деца, или ако се наеме, на какво ниво ще е? Споделям моите мисли, не ги налагам. Лека вечер.

# 688
  • София
Доколкото разбрах от поста на Кенова, детето е насочено към ПГ в училище, а е записано в ДГ. Не знам дали е така, просто коментирам прочетеното. Пък и като знам около нас например как няма близки училища с ПГ, приемам, че и в случая се е получило така. За мен няма конфликт на интереси, още повече че членството в сдружението е след приема.

# 689
  • София
Да сменя малко посоката на размисъл. Имам поглед върху няколко детски заведения повече от три години, докато се разхождаме. Прави ми впечатление, че материалното ниво на родителите на децата е от единият край до другия. Не може ли по някакъв начин да се работи и промени наредбата, за децата до 4г. възраст таксата да е обвързана с доходите на домакинството? Така може би ще се  повиши и заплащането на обучаващия персонал. Когато се построят новите детски заведения кой ще се наеме да работи качествено в тях за това заплащане, предвид отговорният ангажимент да се грижиш за бебета/деца, или ако се наеме, на какво ниво ще е? Споделям моите мисли, не ги налагам. Лека вечер.

То това се случва - хората с по-високи доходи плащат по-високи данъци. Хората в общината имат работата да разпределят тези пари правилно. Всички са на мнение, че персоналът заслужава по-добро заплащане, качествено обучение и т.н.

vaanchoo, Вашето дете колко е голямо? Защото оставам с впечатлението, че е по-малко и не разбирате коментирания случай. Много добре обясниха дамите.

Общи условия

Активация на акаунт