Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 32 942
  • 748
  •   1
Отговори
# 660
Ох, извинявам се, че предизвиках такава дискусия. Никой не трябва да се извинява/обяснява, когато си упражнява законните права. Просто не знаех, че ѝ е такава работата на Кенова.

# 661
  • СОФИЯ
Няма за какво да се извиняваш, много добре направи че го пусна тук. Чакам я жената да ми съчини и на мен някакъв конфликт на интереси, от три години се дърляме на РГ, ама как ли да го направи като детето ми е 17 г. и не е ни за ДГ, ни за 1 клас Simple Smile Нищо, тя е талантлива, все ще измисли нещо.

Скрит текст:
Мен пък ще ми е драго крякането да се премести тук и да се превърна в Саня Кинг Smiling Imp, ама модераторите с право ще ни изтрият.

# 662
  • София
Ще съм благодарна, ако някой от вас, който е в групата, където е публикувала "интригата" си, да качи моят отговор на глупостите й. Все пак, едва ли всички участници там, са участници и тук. Благодаря предварително

И да качи някой отговора ти, мислиш ли, че ще просъществува дълго?

Имаше една група във ФБ мисля на тази дама, нещо за качествено образование, ала-бала. Бях в нея известно време, на всеки коментар идваше да се заявява като последна инстанция, само плюеше по директори и учители и бързичко напуснах, защото съм работила в сферата, много проблеми има (като навсякъде), ама това, което видях като грубост, демонстрация и отношение, изобщо не ми се връзва с претенциите за промяна и иновация, и не мисля, че така се контролира орган от гражданска организация. Не ù следя развитието оттогава насам, мен ме отврати, а имах желание да посветя време и ресурси за каузата.

Да същата е.

# 663
Аз също съм против децата в ДГ и училища да надвишават 25 деца!

Ако има някаква борба в тази насока винаги съм насреща.
За съжаление много малко родители осъзнават, че това не е добре дори и за техните деца!
Та в тази вързка не съм съгласна Работната група да приема деца надпланово, независимо на кого е детето! Редно е да си седнат на д*** и най-накрая да направят някаква стратегия за липсващите места, така че хем да има места за всички, за които това е задължително хем групите да не са с повече от 25 деца!

# 664
  • СОФИЯ
То най-хубаво е да има места за всички, малки групи, просторни помещения, достатъчно учители и персонал и борбата да е само за някакви супер дупер желани градини, ама нъцки...За сега само в сферата на мечтите.

# 665
Качен е отговорът и ще се излее бая жлъч според мен каква е тая, дето се възползва от правата си и колко невероятна е РГ. Аз пък съм против съществуването на РГ, тя би била полезна при двца със СОП и ХЗ, но в останалите случаи явно е едно плюнчене само. Да кажа само, че съм млада майка, за първи път се сблъсквам с тая работа, може да е била много полезна през годините РГ, но сега не виждам с какво. Най-вече вие колкото и да се опитвате да правите неща, ако другите са слепи и глухи, резултатът е винаги един и същ.

# 666
То вече над 10г е в сферата на мечтите! До колкото усещам още доста по 10г ще е в сферата на мечтите, за съжаление!
Почти нищо не се е променило!

# 667
И как да стане това с бройката деца, когато имаш задължение детето ти сега и веднага да бъде включено в системата? То хубаво някой да се погрижи, ама докато стане това, не предучилищните години ще минат, ами децата и абитуриенти ще станат.

Btw, дъщеря ми с групата от 34 деца беше в градина от 2011г. натам. В нейната група от тези надхвърлящи приетите през системата нямаше нито едно дете, прието по усмотрение, различно от това на директорката. Поне през РГ имаше някакъв ред.

# 668
  • СОФИЯ
Качен е отговорът и ще се излее бая жлъч според мен каква е тая, дето се възползва от правата си и колко невероятна е РГ.  ...
Качи после тук някой коментар или разкажи, че ние нали не сме достойни да участваме в тази ФБ група Yum
Скрит текст:
Някой да й подшушне че искам да строя ДГ и съм в конфликт на интереси. Тя сега иска да има обществен съвет, който да контролира строежите на ДГ. Сори за закачките ми, имах тежка работна седмица и сега разпускам.

# 669
Истината е, че трябва да се наложи огромен натиск от обществеността в София и другите големи градове за нови детски градини и освобождаването на заетите такива от други частни и държавни/общински субекти. Мама Саня се кара със СО, но сама няма как да й обърнат внимание. Антонина си говори само за компенсациите за 2-годишните деца, другите граждански асоциации също се занимават само с конкретна тема, а едно гражданско сдружение в лицено на СНБМ не може да пробие само по всички болни теми. Гражданите трябва да са на една страна, обаче Антонина само се конфронтира с хората, а другите ги е страх да не я настъпят, че ще започне да "лае" срещу тях. Видях го с очите си в Работните групи

# 670
Здравейте, видях, че без да ми се споменава името, г-жа Кенова си е позволила да ме въвлече в интрига. Казвам се Цветелина Атанасова. Майка съм на две деца. Голямото ми момиче е на 17 години, а малкото на 7 години. Живея в отдалеченост до 100 – 300 метра от 3 градини в квартала. Малкото ми дете не беше класирано за детска градина от 3-годишна до 5-годишна възраст. Таксата за предучилищна група в частно учебно заведение беше над 1500 лева/месечно, с ограничен брой места. През юни, 2019 г. използвах правото си да се обърна към Работна група. НЕ ВЯРВАХ, че ще ми обърнат внимание. Да, длъжни са да осигурят място за всяко дете от предучилищна възраст до завършване, но не вярвах. Дълбоко съм благодарна на членовете на Работната група, които са ме подкрепили, спазили са закона и за мой късмет са ми предоставили място в най – близката до мен детска градина.
Относно СНБМ – бях привлечена от тях. Имаха задачи за решаване, които те не разбираха. Сдружението не се финансира и работи и функционира само със собствени средства. Реших, че мога да съм полезна в някои направления. На 19.12.2019 г. бях вписана като заместник – председател на Сдружението.
Всички действия, които съм предприела са МОРАЛНИ И ЗАКОНОСЪОБРАЗНИ.
Явно интригите са й на сърце на госпожата, дори вчера на Работна група, вместо да говорим по същество, тя го обърна на говорилня. Още вчера „зачекна“ тази тема, но аз в циркове не участвам и беше сама участник.
И все пак, понеже, явно тази дама има някакви неясни за мен амбиции, няма да е лошо да не пробива с нахалство, а със знания и постоянство. Тази дама, радетел на правдата чрез превишаване на правата си, е участвала години наред като представител на родителска организация в Работна група, без да има такова качество. Едва на 10.03.2021 г. е регистрирала Фондация, която й дава правосубектност.
Изводите оставям на вас.
Интригите и „вентилирането“ не са ми сила.

А как точно се класирахте чрез работна група? Това не е ли само за уязвимите групи или нещо не съм разбрала?
И не, че искам да се заяждам, но сме стотици като вас - с две деца, непосилна такса на частна градина и живеещи в близост до градини. Моето второ дете също не е прието, въпреки че другото ходи във същото заведение на сто метра от нас. Защо вашето да се класира, а нашите не?

# 671
  • СОФИЯ
Основанието е чл. 8 от ЗПУО, няколко страници по-назад съм копирала текста.
Тук не е до твое и мое дете. Ако имате дете на 5 г. се възползвайте, няма как да откажат прием. Ако е на 4 г. поне опитайте.

# 672
Т.е. Всяко неприето дете в задължителна възраст трябва да кандидатства през работна група? Не ви разбирам? След като няма места къде ще отидат тези деца? Наистина ли въпросното дете е влязло надпланово? И ако това е решението то тогава по колко деца ще са в група? Виждала съм стаята на голямото ми дете и трудно мога да си представя над 30 деца вътре? Да, всички ние, родители на неприети деца сме на ръба, но все пак морално ли е да се възползваш от такава опция без реално да си наистина в риск или крайно нуждаещ се? След като госпожата е юрист наистина ли не може да си позволи частна градина?

# 673
След като е описано законово, защо нападате жената, сякаш е извила чужди ръце, за да приемат детео й. А всъщност има това право и се е възползвала. Още повече защо намесвате професия?
Не го разбирам това...

# 674
  • София
vaanchoo, дали някой може или не може да си позволи нещо не е нещото, което трябва да ни интересува. Надничането в чуждата паничка не е най-доброто, най-малкото заради собственото ни психично здраве.

Има закон. Закона важи за всички независимо от материалното им състояние. Законодателя е приел, че децата на определена възраст подлежат на задължително обучение и съответните общински служби са задължени да им предложат място.

Общи условия

Активация на акаунт