Д-р Иван Сигридов - Тема 5

• 57 852
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
  • София
За витамин D също е особено важно да не се предозира. Аз например през летния сезон го поддържам на горна граница без суплементация. По време на бременността пиех по 800 единици на ден и при изследване винаги ми беше около или дори малко над максималната референтна стойност. Същевременно с това има жени, които дори при много високи дози трудно поддържат високи нива на витамина - въпрос на организъм е. При предозиране без проследяване рисковете обаче са сериозни - има опасност бебето да се роди със затворена или силно намаляла фонтанела, което не позволява на мозъка да се развива нормално. Следете изследванията си без да копирате нечия чужда терапия или доза, нещата са индивидуални.
При мен единственото, което трудно покачих, беше желязото. Забременях с хемоглобин 122, в хода на бременността падна до 110, въпреки че ежедневно хрупах червено цвекло и спанак. Сигридов първо ми предписа билкова кръв и Сорбифер, но ефектът беше доста незадоволителен. Предупреди ме, че ако стойностите не се покачат, ще трябва да ми вливат венозно желязо. Ужасена от тази перспектива, започнах едновременно да пръскам спрея на better you и да пия желязо на Garden of life, варях си и отвара от коприва. Спрях Сорбифера, защото освен че при мен не даде желания резултат, ми докарваше стомашен дискомфорт. След месец хемоглобинът скочи на 125, а желязото вече беше в горната половина на референтните стойности. Продължих с тази схема и от епикризата от раждането става ясно, че са ме приели с хемоглобин 140, какъвто сигурно никога не съм имала...

# 496
  • София
Точно прочетох от Американската асоциация по АГ, че няма доказани токсични нива на Витамин Д върху бебето. Те отхвърлят дозата от 400 единици дневно като недостатъчна при бременни и препоръчват доза от  2000 единици дневно. А при тежък дефицит и 4000 единици дневно до наваксване. Правени са проучвания че дори 10000 единици дневно не са токсични.   hatered Аз също мисля да се ориентирам към желязото на Бетър Ю, но в момента взимам Малтофер дали са съвместими незнам? Но също се бях насочила и към Гардън оф лайф, като другият ми АГ ми се изсмя и ми каза ти със спрейчета и хомеопатия ли ще вдигаш хемоглобин. Иначе моят се срина тотално с близо 40 единици като основна причина за това виждам факта че през седмица ми е взимана кръв за последните три месеца и не наваксвам дефицита. Въпреки че с МЦ също се губи хемоглобин, но тогава нуждите не са били такива и кръвта не е била толкова разредена.

# 497
Kene, едва ли е от вземането на кръв. Количествата там не са достатъчни, за да предизвикат такъв ефект. Търси причината другаде.
В коя седмица си? Какви са стойностите преди/след?
Имаш ли някаква промяна в начина на хранене? Сега в жегите особено.

# 498
  • София
Kene, едва ли е от вземането на кръв. Количествата там не са достатъчни, за да предизвикат такъв ефект. Търси причината другаде.
В коя седмица си? Какви са стойностите преди/след?
Имаш ли някаква промяна в начина на хранене? Сега в жегите особено.
Според мен имах три месеца на недоимъчно хранене за да намаля глюкозата. Хляб само на закуска, не ми се ядеше нито яйца нито месо, а за вечеря само салата домати. И Витамин Б12 ми спадна под нормата. Но определено не е нормално и през седмица да се взима кръв за изследвания. Сега незнам ако си купя спрея на Бетър Ю как да го наместя между всички лекарства? Знам че трябва да е с 2 часа разлика от магнезия но тогава взимам малтофера. Отделно сутрин взимам и Б12 сублингвално, Витамин Д, Витамин Б комплекс на Допъл Херц. Последният го усвоявам по-добре отколкото други витамини, затова и го ползвам въпреки че не е марка. И за капак взимам и хапчета за кръвното. Просто не мога да намеря свободен интервал през деня в който да добавя и Желязото на Бетър Ю. Моля помагайте !

# 499
Старай се да се храниш пълноценно, това е много по- полезно от добавките. До колкото е възможно, разбира се.
Хапвай повече храни, богати на желязо и за сега не вземай спрея, това е моя съвет.

# 500
вит Д става токсичен когато имаш много много повече в кръвта от необходимото това имаше предвид тя ! А не за високата доза Simple Smile Високата доза нее токсична даже доза от 4.000 единици улеснява раждането според американски проучвания .

# 501
  • София
kene, когато моят дефицит не се повлия от Сорбифера и Билковата кръв, Сигридов беше скептичен, че нещо различно от венозно вливане ще има ефект. Смесих желязото на Garden of life, спрея на Better you и отварата от коприва на своя глава. Той не вярваше, че ще повиша нивата, въпреки доверието, което знаете, че гласува на суплементите на тези марки. Тогава питах и д-р Арабаджикова как да процедирам и тя ме насърчи да пробвам всичко възможно, думите ѝ бяха, че при бременни желязото никога не е твърде много, а венозното вливане криело определени рискове, които така и не сме коментирали.

По отношение на витамин D и аз бяха срещала изследванията, че обичайните дози няма как да са токсични. Факт е обаче, че покрай раждането се запознах с две майки, бебетата на които са се родили с почти напълно затворени фонтанели и лекарите го отдават на високите дози витамин D през бременността, приемани заради прекаран COVID-19. Моята дъщеря е със сравнително малка фонтанела, но за щастие, в рамките на нормата. Все пак за да не се затвори преждевременно, тя приема само два пъти седмично по 400 единици витамин D, a обичайно на бебетата се предписват ежедневно по 500-600 единици, така че очевидно моите високи нива през бременността имат отражение при нея. Логично е да предположа, че ако не бях поддържала витамина около горната граница, а много над нея, фонтанелата щеше да е напълно затворена и да минаваме през всички трудности, произтичащи от това...

# 502
Това нее доказан факт обаче с фонтанелата Simple Smile До колкото другите изследвания са доказани така че то си н строго индивидуално .

# 503
  • София
Това нее доказан факт обаче с фонтанелата Simple Smile До колкото другите изследвания са доказани така че то си н строго индивидуално .

И все пак, дори аз като лаик съм попадала на десетки изследвания ,че се наблюдава ясно изразена корелация между нивата на витамин D и степента на затваряне на фонтанелата. При дефицит често тя се затваря твърде късно, а при излишък - преждевременно. Отделен е въпросът, че при жената Х дадена доза може да е недостатъчна дори за постигане на средни нива, а при жената У същата доза може да доведе до нива над максималните референтно приемливи.
Идеята на поста ми беше само да обърна внимание, че оптималната доза не е универсална за всеки организъм и проследяването на лабораторните показатели е ключово, за да не се достигне до нежелан ефект.
За да приключа темата с витамин D - в групата на Сигридов във фейсбук негови пациентки бяха споделяли, че по време на кърмене или майката, или бебето трябва да приемат витамин D, но в никакъв случай и двамата. Казвал им го е преди време, не знам дали това негово разбиране продължава да е актуално, тъй като ходех при него по време на бременността, а се открехнах за евентуалните проблеми при предозиране на витамин D едва след раждането.

# 504
  • София
На мен кардиолога ми изписа Витамин Д , защото той намалява риска от дефекти на плацентата и прееклампсия. Между другото имам приятелка, на която хемоглобина преди да забременее и беше 145 във 7 месец и падна на 120 а след нормалното раждане на 89. Явно бебето си е дърпало желязо дори и при нея, защото тя си похапва доста добре даже не и личеше че е бременна от сланинките. Роди бебе над 4 кг.

# 505
Аз точно това и имах предвид като писах дозите че трябва да има стриктно следене на стойностите Simple Smile Аз те разбрах каквотговориш но малко се получи не доразбиране от другите . Защото ние говорим че приема на високи дози нее опасен. И даже е задължителен при хора чиито стойности са под лолна граница Simple Smile А ти говориш за високи нива ВЪВ кръвта и малко се бъркат момичетата Simple Smile За това всички витамини каквито и да се приемат се следят стриктно . Но като цяло предозиране с вит Д е доста рядко срещан феномен защото масово сме с недостиг Simple Smile А за приема на едновременно и Майка и бебе пак може де а относително защото например както казвах аз . Имам MTFHR  съответно аз трябва да пия за подръжка висока доза . И тук вече пак е въпрос на гадаене колко взима това бебе от цицата , дали му стига ! Дали остава и нещо за майката . Дали е ок високи дози докато кърмиш. А и като няма адекватни лекари да ти го обеснят става мазаляк.
Но да доказано е че прием на високи дози вит Д дневно не уврежда ембриона напротив е полезно И за майката и За детето ! Разбирасе трябва да следим нивата си . За да знаем адекватно какво пием и правилно ли го пием . И ако сме стигнали горна граница да намалим високата доза , но при бременност 400 е крайно не достатъчно за поддръжка Wink

# 506
Момичета вие кое желязо на Better you ползвате от 5 или 10мг. Н последното ми изследване е на долна граница. Уж пия Сорбифер, но не се вдига явно.

# 507
  • София
Аз съм се насочила към по-голямата доза.

# 508
Зеленото.
Момичета вие кое желязо на Better you ползвате от 5 или 10мг. Н последното ми изследване е на долна граница. Уж пия Сорбифер, но не се вдига явно.

# 509
Здравейте, при д-р Сигридов само за ранен скрининг и за ФМ ли може да се отиде или може да се прави преглед във всяка една г.с.?
От три работни дни звъня на центъра да попитам, но никой не ми вдига.

Общи условия

Активация на акаунт