Интервално хранене/периодично гладуване/Fasting - тема 10

• 91 114
  • 759
  •   1
Отговори
# 180
Реално погледнато всяко нещо с калории предизвика инсулинов отговор и задвижва храносмилането, панкреаса, черния дроб и системите в тялото. Другото са просто компромиси. Усещам го по себе си, от много време правя "фаст" "само" с прясно мляко в кафето. Но когато пия чисто кафе с 1 ч.л. еритритол ми е много по-трудно да издържа. Прясното мляко си е храна. Сметаната също
Аз имам подозрения, че на еритритола не му е чиста работата. До преди няколко месеца си пиех кафето с него и често усещах странни вълни, които асоциирам с вдигане на инсулина. Напоследък във ФБ групите анатемосват кафето и си мислех, че е от него, но ефектът се загуби откакто започнах да го пия чисто с малко канела.

# 181
Нямам представа, аз слагам много рядко и по малко, а така или иначе в последните два месеца не се чувствам добре, така че не мога да направя съпоставка

# 182
taniq6 какво е автофагия, не знам дали съм го изписала правилно:stuck_out_tongue_winking_eye:
Автофагия (от гръцки) означава самоизяждане на български.
Понятието е от 2017 година и японски учен получава Нобеловата награда за откритието.
Тялото (при определени условия) използава стари/повредени/болни клетки за "храна" и обновяване на здравите.
Условията при които се получава автофагия са описани тук
http://www.lchf-bg.com/autophagy/
Доктор Берг (английския оригинал в описанието)
https://youtu.be/9Xx4TXE6BVA
https://youtu.be/ObHO94c3aqM
https://youtu.be/VvOngMrMI0A
На български,но не съм го гледала
https://youtu.be/TNQQI3wzdE4

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 11:18 от tania6

# 183
Дух, аз като абсолютен потребител на зеро- напитки, ще ти кажа, че в много тъпо да слагаш еритрол
самото кафе вдига инсулина, с еритрол или стевия тотално прецакваш нещата
вх се усвояват още в устата, отдавна е установено, че вкусово заместителите на захар предизвикват инсулинова реакция
решението е да се спре кафето, съвет, който естествно няма да дам, защото не съм го постигнала за себе си
другото отдавна установено е, че прясното мляко е храна само за бебета
и тук нямам особени постижения, обичам прясно мляко
но да пиеш кафе с еритрол или мляко и да си мислиш, че е фаст, е да лъжеш сам себе си
казвам го човек, който пие кола зеро, редбул без захар, а и от месец студени чайчета и сокове с аспартам... ама жега е

# 184
Къде съм казала, че кафе с мляко е фаст?
Не знам кой го е установил отдавна, аз не съм го срещала като информация, че кафето вдига инсулина. А и да го вдига - майната му. Няма да спра да пия кафе.

# 185
  • на острова на мечтите
.... А и да го вдига - майната му. Няма да спра да пия кафе.
И аз така.... Само един ден, след втората доза на AstraZeneca не съм пила кафе... Ама тогава и вода не можех да пия.
В отпуска съм и ми е малко трудничко да спазвам фаст. А и горещото ме държи "вързана" в къщи и започвам да посягам към разни глезки( в повечето случаи ядки). И не от глад. По-скоро е от скука. А и вечерята ми се измести в по-прохладни часове...

# 186
И аз не мога да си представя живот без сутрешното кафе със сметана. Заради него прескачам вечерята.
Ще му се смеете, но само веднъж в живота си съм пила кока-кола zero и няма да повторя. Това ме отказа от всякакви изкуствени естествени подсладители за винаги. Предпочитам истинска захар, ако имам някакви непреодолими желания, които са изключително редки случаи за щастие. А и това е нещо познато и контролируемо.

# 187
И аз не можех да пия чисто кафе, но когато се наложи да спра всякаква захар за една година, много бързо се научих и вече много години го пия без нищо.

# 188
Аз кафето без мляко не можех да го пия, но не само че свикнах да го пия чисто, ами и вече усещам добре вкуса на самото кафе.

# 189
Кафе без захар без нищо пия от 18 годишна, а съм на 54. Сладко все по-малко ми се яде последните години. Замислям се 2 секунди и решавам, че нямам нужда. Понякога ям, но след това пия ябълков оцет, да си оправя вкуса Grinning Вкусът се възпитава, бързо при това. Има ли я мотивацията...

# 190
Всеки си има вкус и/или зависимости и мании.
Естествено, че мога да пия чисто кафе и точно така пия еспресо и нес. Обичам да закусвам (дори да е на обяд) и за мен закуската е с кафе-филтър и сметана.
Нищо не е в състояние да ме накара да сложа в уста какъвто и да е подсладител, с каквито и да е полезности. На устата не ми е приятно.
Д-р Берг има видео, че някои въглехидрати са в пъти по-лоши от захарта, но ме мързи да го търся.
Не рекламирам захар и каквото и да е, просто изяснявам мнението си. Както съм казвала следвам палео режим на хранене, с неговите особености. По вкус ми е и отговаря на моя живот, цел и здраве. Успоредно с палео-храненето ми върви и интервалното.
Доволна съм.

# 191
  • на острова на мечтите
И аз от много години не пия кафето със захар. После започнах и чаят да го пия без. Не обичам никакви сладки напитки. Пия, защото съм жадна и захарта не ми утолява жаждата. Преди пийвах кока кола. Рядко. По празници. Но вече не ми харесва.
Днес успях да си спазя 18 часа фаст. Но довечера ще имаме гости и вероятно ще вечеряме късно. Пак ще се разбърка режимът.

# 192
А аз искам да откажа кафето, но просто не знам как. Страх ме е да не съм заспала по цял ден,да не заспя зад волана прибирайки се от работа. Да не съм твърде неконцентрирана. За мен си е дрога кафето, но ме е страх да се пробвам ден-два. То толкова и ми трябва да го спра, само работата и шофирането ме притесняват. С ниско кръвно съм.  Ако  някой сподели опит, може и още утре да се жертвам. Цигарите спрях,но кафето ме е страх, искрено.

# 193
А аз искам да откажа кафето, но просто не знам как. Страх ме е да не съм заспала по цял ден,да не заспя зад волана прибирайки се от работа. Да не съм твърде неконцентрирана. За мен си е дрога кафето, но ме е страх да се пробвам ден-два. То толкова и ми трябва да го спра, само работата и шофирането ме притесняват. С ниско кръвно съм.  Ако  някой сподели опит, може и още утре да се жертвам. Цигарите спрях,но кафето ме е страх, искрено.

Аз отдавна исках да го спра кафето, но просто ми трябваше нещо, което да ми помогне. И се случи да е тази книга
https://www.amazon.com/Caffeine-Blues-Hidden-Dangers-Americas/dp/0446673919
Мога да я пратя на някого, ако иска, само да пише лично съобщение.
Иначе при мен стана по много лесен начин, не съм имала главоболие или друг вид абстиненция. Вече месец съм без кофеин и честно казано се чувствам по-добре - нямам brain fog, върша си концентрирано работата, и аз съм с ниско кръвно. Даже кафето го спрях на 600 км от дома и после карах на обратно. Имам чувството, че и качеството на съня ми се подобри. В книгата има и програма как да се спре кофеина без да се усетят странични ефекти. Честно казано съм по щастлива от спирането на кафето, отколкото от спирането на захарта.

# 194
  • София
Спрях кафето заради ИР. От раз и го замених с плодов чай. 2 седници ме боля зверски главата, толкова съм била зависима от него... Сега се чувствам прекрасно Simple Smile Нито ми се спи, нито трудно ставам.

Общи условия

Активация на акаунт