Интервално хранене/периодично гладуване/Fasting - тема 10

• 92 370
  • 759
  •   1
Отговори
# 405
520 калории са ужасно малко обаче, ако това ще ти е цялото количество за деня.

Не, това е само обяда. Simple Smile Според MyfitnessPal  обем калории за дефицит ми е 1200 Simple Smile

Nevena Virolan, като цяло не ям тесто, макарони, картофи и ориз. Но ми е много трудно да се лиша от плодове и зеленчуци. 🙄🙄

# 406
  • Paris, France
pavlina, суровите зеленчуци може да ги увеличиш даже. Маруля, спанак, магданоз, целина на корем.

Иля, ADF e, да. В дните с по 4000 калории ям често и по много и се движа много. 30мин силови и поне 2 часа бързо ходене с моменти на крос. 100-120г протеин гледам да ям, но може и повече, ям по-малко салата, но задължително поне 5 сурови зеленчука. Добавям много ядки, по 300-400г, може шоколад, парче чиста торта с масло, а не с маргарин. Тортата я ям преди ходене. Парче торта Гараш е около 500 калории. Мога да изям 2 парчета 😻🤩. Каквото искаш може да ядеш, но е добре да започнеш постите в кетоза. Това означава да не ядеш много въглехидрати или да спортуваш много за да ги изгориш. Спортът също увеличава обмяната и кардиото я увеличава за идните 24 часа. Повечето калории увеличават обмяната за следващия ден.

Постигам отслабване от около 0.2 до 0.8 кг седмично, но нямам много излишно тегло. Правя я като трупна килца  но не допускам дебелеене с повече от 5 кила, защото омазнявам черен дроб. Тежа около 50кг, 2 нагоре, 2 надолу. 168см съм висока. Трябва да поддържам талия под 65см за да съм добре. За съжаление не ми се отдава да кача мускул, а съм вече и стара (50+ години).

Обикновено постя веднъж седмично или 2 пъти в нормално време о имам един свински ден, в който ям 4000 калории от каквото искам и така не се чувствам лишена.

Важно е да знаеш, че слабеенето може да продължи няколко дни и след спиране на ADF и да не се притесняваш. Нормално е.  

При всеки е различно, обаче.

Струва си и за хора с намален метаболизъм след дълги диети. Приучава ни да горим повече калории.

# 407
Адф е едно, 520 калории стат - съвсем друго. Както беше написано, звучеше като второто. Дамата изясни след това.

# 408
  • Paris, France
Иля, забравих да ти отговоря от колко време се храня така. В момента не се храня така. Рядко се храня така. Когато закъсам и трупна повече от 3-4 кила, което се е случвало веднъж от 2014г първо минавам на кетогенно хранене и чак като установя кетоза почвам да не ям един ден и да се тъпчат на другия. Да не ям нищо 36ч ми е невъзможно когато ям въглехидрати. Когато се храня високо ВХ, ям по 1500-1600 калории един ден и 500 от протеин и трева на следващия. Пак работи, но бавно.

По принцип гледам да постя един ден седмично и да не ям нищо един ден и това е. Това го правя от 2015г с цел да се опразва редовно черния ми дроб, ако случайно преям. Също имам по един свински ден седмично, който е в събота и тогава мога да ям каквото си искам (но не го правя✌). В събота мога да пия алкохол, да ям пица, макдоналдс, сладкиши, сладки плодове, сладолед, ако искам. Психологически помага, защото не се чувствам перманентно лишена от нещо, а в същото време дисциплинира, защото не позволява да се олея. Само спазвам неядене на транс мазнини, че са смърт за черния ми дроб. Безалкохолно и алкохол по принцип не пия, но в събота може 🤩. Гледам да постя в петък и малко в неделя, в смисъл да не ям закуска, да не преяждам, ей такива.

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 22:58 от Nevena Virolan

# 409
  • София
Невена, много благодаря за подробния отговор, възхищавам ти се на мотивацията и постоянството!

Аз поддържам също 50 кг, но съм по- ниска от теб и съм ХС размер, ти сигурно си с много по- слаба фигура.
Моята цел е да сваля още поне 3 кг. до идеалната за мен форма.

# 410
  • Paris, France
Мазно слаба съм и такава ми е конструкцията. Тегля се само 2 пъти годишно, в края на януари и лятото, освен ако не забележа проблем. Меря талия всяка седмица и се водя по нея. Не бива да надвишавам 65см талия ако не искам проблем. А в младостта ми имах винаги талия под 58 и даже 55см без корсети, спорт и диети 😻.

Тази година, примерно, кантарът показа -1кг, но сантиметърът показва +2см. Лошо, много лошо.

Не знам какво е ХС размер. В различните магазини ми стават различни номера дрехи. Зимни якета купувам 42 размер във Франция, а панталони 36 или 38. Сутиени 75 А или АА, но нося само меки, спортни, S размер в H&M, примерно. Гащи пак S размер там. Сака 36 или 38. Тениски S  или XS. С широки рамене и широк ханш съм.

Нямат значение килограмите. Ако искаш да промениш телосложението, само силови, протеин, кардио могат да помогнат.

Проблемът ми е че не успявам да кача мускул. Ако кача кила, но в мускул, ще мога да ям повече, ще имам по-добро здраве. Пробвах силови с повече протеин, но качвам винаги, винаги повече мазнина, отколкото мускул. Не ми се мисли какво ще стане като вляза в менопауза, а това ще е тази година, вероятно.

# 411
  • Пловдив
Невена, извинявай, че отклонявам, ама случайно видях тук колко кила си, та по темата за сутиена. Темата ви я чета, но не пиша. Офтопик.
Скрит текст:
Аз съм 1,69 см. и никога в следпубертетския си живот не съм тежала 50 кг. Grinning Преди 20 години ги бях доближила отгоре (около 53), но не задържах много дълго положението. Обичайно се движех между 60 и 65, гимназия завърших при 64 - бях една от дебелите в класа, естествено. Ако съм 50 кила, и аз сигурно ще нося чашка А айде да не е, ама сигурно В. И не бих имала много нещо против. Ама няма да е в тоя живот, да не бъдем максималисти. Wink За тези кила това е нормалното. Друг въпрос е, че трупаме на различни места.

# 412

При всеки е различно, обаче.

Струва си и за хора с намален метаболизъм след дълги диети. Приучава ни да горим повече калории.

Съгласна съм с теб. За да се отслабне, трябва да се яде. Основно правило. Чела съм книги с научни проучвания за този проблем. При всяка диета с редуциран или силно редуциран прием на килокалории в началото се отслабва, но скоро настъпва едно плато и колкото и да гладуваме, повече килограми няма да свалим, метаболизмът се забавя - тялото мисли, че времената са тежки, и не иска да си разгради де що си ги има мазнинките по себе си. Често затова последните 2-3 килца отгоре, които се опитваме да свалим, се оказват най-трудните.

# 413
А след дълъг фаст с какво се захранвате?

# 414
  • Paris, France
Невена, извинявай, че отклонявам, ама случайно видях тук колко кила си, та по темата за сутиена. Темата ви я чета, но не пиша. Офтопик.
Скрит текст:
Аз съм 1,69 см. и никога в следпубертетския си живот не съм тежала 50 кг. Grinning Преди 20 години ги бях доближила отгоре (около 53), но не задържах много дълго положението. Обичайно се движех между 60 и 65, гимназия завърших при 64 - бях една от дебелите в класа, естествено. Ако съм 50 кила, и аз сигурно ще нося чашка А айде да не е, ама сигурно В. И не бих имала много нещо против. Ама няма да е в тоя живот, да не бъдем максималисти. Wink За тези кила това е нормалното. Друг въпрос е, че трупаме на различни места.

Магдена, off за останалите,

Скрит текст:
Прекрасно, обаче през 2014г трупнах 15 кила за около 9 месеца и често пиех стероиди. Първо за травмирана става, после почнаха непрекъснати инфекции. Всъщност така и надебелях. Носех си същите сутиени. АА и А са моите чашки и В и С съм носила само докато кърмех и то първите месеци.

Преди абитуриентския бал яко се освиних и на бала бях дебела. Над 60 кила със сигурност, вероятно над 62, да речем. На бала бях с ушито от баба ми, копринено бюстие, но без сутиен. Такъв в България не намерих (моя размер).

На баба ми бюстът порастнал като родила и останал голям. Голям, голям, B чашка 😻. Другата баба  леля, майка са като мене. Има и генетичен компонент и дори и да стана на твоите кила, бюст едва ли ще ми поникне 🤩, особено в менопауза.

Мене бюста никога не ме е притеснявал или комплексирал, още повече съм чедо на 80те и съм израснала в култури, в които няма значение.

А да качвам мазнина вече е опасно за мене, защото съм склонна към омазняване на черен дроб, а с падането ма хормоналните нива от менопаузата тялото естествено слага мазнините в корема.

Сега по темата - и аз, като тебе мислех, че никога няма да отслабна до обичайното тегло, но с кетогенна диета (пих и лекарство един месец), после с много ниски калории свалих 15 кила за точно 2 месеца и оттогава не съм имала фалове. Нито гладувах, нито се чувствах зле. А преди това на 1200 калории дневно и тичане като хахава качвах кила, чувствах се като парцал и от двете ми уши 9 месеца течеше гной. Ту от едното, ту от другото.

Аз те съветвам да махнеш корема щом намаляване на циците не те бърка, но да ходиш по 24 часа със сутиен и фаха за да не ти увисне кожата. Фаха аз не носих, че докато дойдат свалих кила и сантиметри и като ги облякох, хлопаха, но е добре да се носи. Коремът разболява.

Чети тази тема и ако искаш, ще ти намеря една за инсулинова резистентност, защото ако имаш ИР, колкото и дни да постиш, 36 часа глад не са достатъчни за да падне инсулина.

Добре е да си видиш нивата на Б12, Д3, фолат. Ако си в дефицит няма да имаш резултат.

Не е трудно, не е гадно, даже не ти трябва воля в началото.

Килата, както писах, нямат значение. Само сантиметрите 🤩.

Ако имаш възможност иди на ендокринолог да ти пусне инсулин, КЗ и кортизол. После тук има теми за всякакви диети. Диетолози и подобни не ти трябват.

Та, напълно е възможно да се върнеш на 50-53 кила и да ги задържиш. Обиколката на талията трудно ще си я върнеш, но не е невъзможно.

А след дълъг фаст с какво се захранвате?

Колко дълъг? Ако е 36 часа не правя захранване. След 3 или 10 дневен, ям 5 сурови зеленчука и се нахранвам нормално, но толкова дълги фастове не правя по принцип.

# 415
Невена, бихте ли обяснили коноретно какво правихте през тези два месеца: като режим на хранене и други.

Благодаря Ви много!

# 416
  • Paris, France
Не можех да стана от леглото и майка ме заведе на ендокринолог. Бяхме тествали щитовидни, пълен панел. Ендокриноложката ме прати за полови хормони и натоварване с глюкоза с трикратен инсулин, ОГТТ. По симптоми (поява на мъх по лицето, дълъг цикъл, изчезване на цикъл, напълняване в корема, умора итн) и нива на Т4- на долна граница, но в норма и Т3 - на горна граница, но в норма предположи СПКЯ без кисти и с ИР. Това и се оказа от ОГТТ. Предписа 500мг Метфогамма по 3 пъти на ден, като се започва бавно и се увеличава по схема. Каза да ям по 5 салати и всеки ден. Най-добрия съвет.

Седнах да чета. Намерих за въглехидратите, К1, който подобрява инсулин на 1ви час, кетогенна диета, магнезий итн. Започнах по половин хапче Метформин вечер и да намалявам хляба от 1-2 филии на хранене на .... нула 🥳. Почва се бавно. Първо се намаляват ВХ вечер, след това на обяд и най-накрая сутрин.

Започнах да намалявам захарта в кафето от 2 към 0 лъжички. Дадох си месец да махна ВХ. Спрях плодовете, сладолед, всичко.

Почнах да се насилват да закусвам. Салата поне, сурови чушки, домати, краставица, сирене.

Майка замина за Италия и ни остави сами. Тя готви много и много добре. Купих толстолоб и понеже децата не го харесаха си го ядох няколко дена със салата.

На летище София изпих последното кафе със захар. Вече бях свалила 4 кила.

Тук тичах по учебната година на децата, спрях да ям почти и видях само салати и яйца и кашкавал (донесен от БГ).

Отидох при джипито и ме прати за вит Д3, фолат, Б12, пикочна киселина, селен и още някакви. "Жив диабет" каза като видя КЗ 11 на първи час. Всичко зле Д3 8 при норма над 30. Направи ми инжекция Б12 и ампула Д3. От Б12 ми излезе акне и отказах следваща. Почнах коензимирани В витамини през устата. Изписа ми инозитол и фолат, но пия много кафе, а с тях не може, та не бях редовна. Прати ме на скан на черен дроб заради лоши ензими. Бях отслабнала с още няколко кила.  За мое учудване подкрепи кетогенната диета.

Отидох на ехография и се оказа, че имам мазен черен дроб. Не пия и тогава не близвах алкохол, та не е от това. Каза ми (GP), че бързо отслабване, рязко ще ме отърве. Питах колко кила. Не знаел, само ехография може да установи. Разказа ми за нюкасълската диета и я направих 10 дена и свалих набързо още 5 кила и се видя, че дробът ми не е мазен. Тук съм я описала:

https://bg-mam.ma/p/1335020/44348459

Съжалявам, че не си измерих обиколката на талията, защото важна е тя, но вече няма значение.

До живот ще отбягвам транс мазнини, наситени мазнини, фруктоза (плодове), алкохол и ще пия омега 3 и Д3.

За да проработи този режим е необходимо кортизолът да е нормален към нисък. Ако е висок, трябва да се постигне с лекарства.

Това в общи линии

Да добавя, че сега се знае, че и пости през ден са ефективни и са по-добри, защото не свалят метаболизма.

Последна редакция: сб, 19 мар 2022, 17:19 от Nevena Virolan

# 417
Невена, благодаря за отзивчивостта и търпението!

# 418
Ако някой има проблеми с периодичното гладуване , въпроси( пол, сън, секс хормони, тренировки) Huberman има много интересен епизод по темата. Епизода е на английски , но   може да се гледа в ютюб със субтитри на български.

https://m.youtube.com/watch?v=9tRohh0gErM

# 419
Ако някой има проблеми с периодичното гладуване , въпроси( пол, сън, секс хормони, тренировки) Huberman има много интересен епизод по темата. Епизода е на английски , но   може да се гледа в ютюб със субтитри на български.

https://m.youtube.com/watch?v=9tRohh0gErM

Хубаво видео. Благодаря. Гледам го на порции и още не съм го изгледала цялото.
Фаствам 16/8 от 40 дни. Свалих 6 кг. И спрях от вече 10 дни, дори и повече, да свалям кг. Извода ми е, че приемем повече калории от нужното. Но има дни, в които съм 100% сигурна, че не е така. Влоши ми се съня и спя по 6 часа. Но все ми се иска да вярвам, че това не може да е такъв фактор.

Каква друга причина може да има според вас за този застой ?

Общи условия

Активация на акаунт