Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 66

• 46 559
  • 729
  •   1
Отговори
# 300
Инсулин и захар на гладно, а второто е DHEA-S (дехидроепиандостерон сулфат).
Принципно кръвната захар може по каса да мине.

# 301
Не знам защо така, явно заради забавянето на направлението, а иска да ги види по-рано.

# 302
Е, тя захарта е 2 лв.. Хормоните са скъпи за изследване...

# 303
Хора ,тая умора след обяд много ме напряга....Cold Sweat.общо взето съм активна от 8 до 12 после не ме търси...Ако ендото ми назначи  хормон това дали ще компенсира летаргията,при вас как стана? И веднъж като почна с хормон после мога ли да го спра или си е вече за цял живот? Вече даже не ми пука ,дали съм дебела искам само малко пауър да свършвам някакви всекидневни неща + работата....

# 304
Според мен задължително трябва да назначи, защото хипофункцията е сериозна. Да, ще повлияе умората определено, но до каква степен не се знае. Трябва де се проверите и за дефицити на витамини В12, Д, желязо, понякога и от тях има допринасяне за умората.
Относно спиране и почване на хормон. Ако направите нещо и жлезата заработи добре и си произвежда достатъчно хормон, да ще може да го спрете. Но такива случаи са малко, т.е. щом жлезата е започнала да НЕ работи добре, шанса да се подобри функция до степен оптимални хормони е трудна. Иначе не казвам, че подобрение не може да има но говорим да е достатъчно за да работи оптимално сама. Още повече имате антитела, които атакуват жлезата постоянно, т.е. тенденцията е, че функцията ще се влошава.
Сина ми беше с лека хипофункция, следяхме го само. Премина на диета без глутен и млечни, попълнихме хиляди дефицити на витамини и това осезателно се отрази на функцията й, подобриха се доста нещата хормонално. Но всичко това се задържа 2години, след това въпреки всички тези мерки ФТ4 му падна както вашия под норма и се стигна до прием на хормон.
Относно кг, те може да се от хипофункцията и забавения метаболизъм, но инсулин изследван ли е? Виждам само кр.захар

# 305
Момичета,ще помоля за мнение за тези хормони.В граници са,но дали са оптимални

# 306

Относно кг, те може да се от хипофункцията и забавения метаболизъм, но инсулин изследван ли е? Виждам само кр.захар
Благодаря за коментара!
Да ,пуснах и инсулин 9.51 Homa индекс-2,12

# 307
Този инсулин е висок, при обременяване ще се покаже вероятна ИР. Така, че симптоми, кг всичко е ясно от къде е, просто трябва да се подхванат сериозно проблемите и да се действа - хормон, попълване на дефицити ако има, хранителен режим заради инсулина. И след време ще се почувствате добре.

ralito_we900819 според мен са добре.

# 308
Здравейте!

С Хашимото и възли съм в двата лоба. Повече от година пия Л- тироксин, често ми променят дозата. От 2 месеца съм на 75мкг. 5 дни и 50 мкг. 2 дни. Планирам бременност. В момента Тсх ми е 0.31. От 1 месец постоянно ми се спи, клепачите ми тежат, имам някакви потрепвания на крайниците понякога и тремор на двете ръце поне от 2 год. Ендокринологът казва, че това не е от жлезата, защото съм в норма, макар и на долна граница. Така трябвало за забременяване.

Ходих на невролог, той ме праща на изследване за тремора, който не е постоянен и не зная как точно ще го изследват в такъв случай. В сем.ми има болен от Паркинсон.

Не зная дали да си намаля сама дозата на тироксина. Ендо-то е един от най-добрите, не знам дали да го послушам и да остана на тази доза. Мн.ми се спи и чувствам умора в очите и тежест в клепачите постоянно, вече 1 месец.

# 309
Първо изследвайте всички хормони, не само ТСХ, важни са и ФТ3 и ФТ4 как са. След това се проверете за дефицити на витамин Д, В12 и желязо. Инсулин и кр.захар ако не са изследвани също е добре да проверите.

# 310
Първо изследвайте всички хормони, не само ТСХ, важни са и ФТ3 и ФТ4 как са. След това се проверете за дефицити на витамин Д, В12 и желязо. Инсулин и кр.захар ако не са изследвани също е добре да проверите.
FT4 е 12,79
TSH 5.19
TAT 734
MAT 527
Тези неща са изследвани април. Казаха ми, че повече не трябва да ги изследвам. Само  TSH и ако настъпи бременност, да се изследва и FT4.

Имала съм подобни оплаквания за сънливост и преди, но ендо-то не ми обърна внимание. Веднъж дори при резултат TSH 0.053 каза, че оплакванията ми не отговарят на резултата. Каза, че при тази стойност би трябвало да съм нервна и бясна, не само да ми се спи. Смених лекаря с друг, но и той не каза за други изследвания освен TSH след 3 месеца.

Чудя се кой трябва да ми назначи някакви изследвания. Може би сама,след като лекарите не считат за нужно. Личната ме прати единствено на невролог.

# 311
Ами такива са повечето лекари за съжаление. При тези от април се вижда хипофункцията, но е важно как са сега за да се прецени какво да се прави с дозата, може да идва голяма тази доза която вземате. ФТ4 е Л-тироксина, така че трябва да се види неговото ниво какво е, както и ФТ3.
ТАТ и МАТ са антитела, тях може да не ги изследвате толкова често, има ги което означава - Хашимото.
Но за дефицити на витамини трябва да се проверите, често са спътник на заболяването и влошават състоянието ако ги има

# 312
Ами такива са повечето лекари за съжаление. При тези от април се вижда хипофункцията, но е важно как са сега за да се прецени какво да се прави с дозата, може да идва голяма тази доза която вземате. ФТ4 е Л-тироксина, така че трябва да се види неговото ниво какво е, както и ФТ3.
ТАТ и МАТ са антитела, тях може да не ги изследвате толкова често, има ги което означава - Хашимото.
Но за дефицити на витамини трябва да се проверите, често са спътник на заболяването и влошават състоянието ако ги има

Разбирам ви! Явно сама ще трябва да си назнача изследвания след като ендокринологът не иска. По-точно казва, че сънливостта, треморът на ръцете и тежестта на клепачите не са заради жлезата, защото TSH е в норма - 0,31. Според мен дозата ми е висока, ендокринологът обаче казва, че няма да я промени. Целта ми е бременност, на 40 г.съм и знам, че шансовете ми намаляват. Април  TSH беше 5,19 и нямах такива оплаквания. Юни е 0,31, опасявам се, че ако послушам ендокринолога, ще падне още. Чудя се дали сама да си коригирам дозата, макар че съм против самолечението.

# 313
Според мен изследвайте си сама заедно ТСХ, ФТ4 и ФТ3 и на база резултатите им ще се види как е дозата, но вероятно е голяма поне на база ТСХ-то.

# 314
Тсх-то е паднало доста, все пак е на долната граница. Била съм в хипер, вярно че с доста по ниско тсх, но си мисля, че е възможно симптомите и да са от това.

Общи условия

Активация на акаунт