Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 105
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
Не са глупави Laughing
За мен, ако няма месо, не е ядене и преди режима и сега е все така.

# 196
Вкъщи всеки си яде нещо различно.
Ядем общо само риба и печено месо с различни гарнитури. Печени картофи, карфиол, салата. Всеки си избира, каквото иска. Понякога вечеряме само салата със сирена, кашкавал, луканка, яйца - е, тогава всеки си взема каквото си е поръчал да нарежа и е пълен рахат. Сега идва и сезонът на тиквичките, тараторите и пресните картофки, та къщата с това се изхранва. Е, аз вече - без картофите.

Скоро правих мусака, от която даже не опитах. За мен салата капрезе - 5 минути отделно приготовление. Пека си през седмицата мазни свински гърди, които никой не пипа, защото не ги харесват и така винаги имам нещо в хладилника.

Най-лесно за режима ми е да имам под ръка моцарела, мазни сирена, домати, зелена салата, краставица за таратор, някакво изпечено месо или нещо от кайма (кюфтета, кълцана наденица и подобни), които са готови в хладилника и само да гарнирам със салати. Като имам това, и да готвя и да не готвя, не се изкушавам да ям от другите неща. Е, все още си вземам от пицата или китайското, но откакто започнах да си пека НВД тутманици и питчици, и това не ме блазни толкова. Най-много да опитам.

# 197
Метформина преди, по време на или след ядене се пие? Забравих да питам лекаря...

# 198
Не са глупави Laughing
За мен - също.
Странно ми е защо тогава,  при ежедневна консумация на месо,  имам дефицит на В12, след като него в месото (уж) го има.

# 199
  • София
Метформина преди, по време на или след ядене се пие? Забравих да питам лекаря...
По време или веднага след, никога преди.

# 200
  • пак там
Не са глупави Laughing
За мен - също.
Странно ми е защо тогава,  при ежедневна консумация на месо,  имам дефицит на В12, след като него в месото (уж) го има.

Вероятно имаш проблем с усвояването, а не с липсата на витамина.

# 201
Не са глупави Laughing
За мен - също.
Не мога да ти отговоря, възможно е да не усвояваш добре, ако имаш проблеми с черва, стомах... При мен б12 е добре, но феритина ми падна без обяснение. За това пък хемоглобина се качи и желязото е на средата на референтните. Според останалите показатели, нямам анемия. Започнах по-често да ям дроб, но за съжаление нямам възможност да си проверя нивата и дали има някакъв ефект, а като гледам още една година поне няма да мога да пусна изследване. Не чувствам някаква разлика симптоматично иначе между нивата преди, понижените и сега.

# 202
И при мен феритинът е нисък и имам косопад. Хемоглобинът е добре. Желязо не съм изследвала.

Да ви питам за тази висока кръвна захар сутрин. Причината в черния дроб ли е? Той бълва глюкозата през нощта нали? Как трябва да се храни човекът с тези изследвания? Дълго фастване сякаш не е подходящо нали?

# 203
Фастването е полезно за всички с нормално към повишено тегло. Важното обаче е през времето за хранене, да се яде стабилно и храна с високо съдържание на хранителни вещества, не празни калории. Фастване не се препоръчва само за поднормените и хронично недохранените. Всички други могат, но разбира се съобразено с личните нужди.
Причината за високата захар сутрин е най-вероятно тази, да. То е нормално сутрин да е леко по-висока от през деня.

# 204
Моята кз сутрин е висока ако вечер след хранене нямам физическа активност. Опитвам се дори и в лошото време поне по час разходка веднага след вечеря. Тази вечер направих два часа.
Иначе с глюкомера си направих тест скоро след обилна  вечеря в ресторант. На първи час кз ми беше 9, изпих чаша вода с лимон, малко канела и карах 30 минути колело. На втория час беше 5,4.

# 205
Едно интересно калкулаторче, на което попаднах - изчислява количествата незаменими аминокиселини, които трябва да се набавят на ден https://globalrph.com/medcalcs/amino-acid-essential-dietary-calc/. Трябва да се търси после и коя храна какво количество от всяка съдържа, и да се смята, но за ентусиасти е интересно мисля.

# 206
Благодаря ви! Значи фастване категорично не става в случая. Ще кажа да пробва с физическа активност. Дала съм насоки за промяна, ще видим какво ще се изпълнява.

# 207
Ще съм много благодарна ако някой ми разясни на какво може да се дължи много висок феритин? Не консумирам много червени меса, а друга информация по темата не намирам...

# 208
Има такова заболяване хемохроматоза, което се характеризира с натрупване на високи нива на желязо. Наследствено е, поне според инфоко на което аз съм попадала. Не казваш никакви подробности, така че повече не мога да кажа. Най-добре направете консултация с хематолог.

# 209
Здравейте, влизам с няколко конкретни въпроса, ще съм благодарна на по-опитните в това.
Има ли и каква е разликата между ИР и нарушен глюкозен толеранс?
При нарушен глюкозен толеранс кое е по-добре - да се пие Глюкофаж или друго подобно или да се спазва стриктен режим?
И ако се избере да се пие лекарство, може ли след това да се спре или е на принципа спреш ли го става по-зле, като разбира се се спазва стриктен режим?

Общи условия

Активация на акаунт