ОСМИ клас 2020/2021 - Време не остана до финала, и осмокласната година - отлетяла!

• 32 065
  • 747
  •   1
Отговори
# 135
Какви са пък тези екшън сцени в учебник по литература? Какви неща доживяхме. Бисе, на кое издателство е този учебник? Аз не съм отваряла нашия. Имам някакви съмнения, че може би наборът също не го е отварял. По този предмет кара на чуто и запомнено в клас. То затова у на него ДО му се отразява доста зле. Когато е в училище, ушите му са наострени повече отколкото като е вкъщи.

# 136
  • София
👀 какви сцени?! Това като учебник по история, не знам на кое издателство, за някой от по-горните класове, когото ни показа учителката на една родителска среща. Там черно на бяло пишеше, че пилотите били тогавашните секссимволи. Може и да съм ви го казвала. Бях в потрес. Ето, сега разбирам, че и в Хамлет имало екшън.

# 137
Ston, учебникът по литература е на Булвест 2000.

Толкова ли не намериха българска дума, че в учебник по литература опряха до “ екшън”.
Сега се чудя, дали да не им пиша и да им спретна истински екшън.
Срамота!

Elwing,  сериозно?! Потръпвам от отвращение при наличието на такава творческа немощ у списващите учебници и помагала!

# 138
  • у дома...
Подозирам задни мисли в авторите. Като са писали за екшън, дано пък от интерес прочетат Хамлет. Като в онази история с учителката и "Евгени Онегин" - разказала, че в произведението има доста страстни сцени и целия клас го прочел.

# 139
А може и да са искали да говорят на езика на Шекспир...

# 140
  • о`майна лунна нощ е
Словесните чревни инфекции в учебниците изобщо не искам да ги коментирам.
Попаднах на нещо хубаво и веднага се сетих за нашите колоездачи в темата.
https://www.bgonair.bg/a/163-lyubopitno/227858-da-otidesh-s-kole … oli-ne-sa-sebe-si

# 141
ТуиГ, много свежарско!❤
' Начи, костюмът стоически издържа в ситуация, непривична за костюми😎 Голяма реклама бих си направила с това клипче, ако марката на облеклото е моя🚴‍♂️

# 142
Толкова ли не намериха българска дума, че в учебник по литература опряха до “ екшън”.
Сега се чудя, дали да не им пиша и да им спретна истински екшън.
Срамота!
Няма какво да се чудиш, а направо действай!

Значиии, като зема едно дЪрво... В третокласната тема споделиха, че глава от Пърси Джаксън е включена в учебника за пети клас.
Вчера НВО-то по БЕЛ дъщеря ми го направи (без диктовката, че не намерих текста) за отрицателно време, нищо че е 3-ти клас. Допусна 1 грешка и един непълен отговор на отворен въпрос. (Догодина спокойно може и да не ходи на училище, след като няма да научи нищо ново)
Мисля, че следващата стъпка за изпит може би ще се състояи в нацелване на геометрични фигури в съотвентите за тях гнезда.

# 143
  • София
"Уважаеми господа,
В цитирания по-горе пасаж от анализ на Шекспирова творба, намираме за изключително неудачна употребата на думата "екшън". До това се е стигнало вероятно, защото изобщо не сте се сетили за думата "съспенс".
😆

# 144
Red, сакън, и съспенс не искам да чувам и виждам 🤣
Най-любимата ми дума от новия български език е "ситуиран". Това като го чуя от радио, телевизия, направо ми се обръща стомаха. Откъде се намести в речника на журналистите, не знам, дори тийновете не го ползват, а уж при тях има най-много побългарени думи от английския.

# 145
Ха добър ден!
Докато ви изнамеря и изчета!
Попътен вятър в платната на всички абитуриенти!
Стон, станахме двама, които подозират, че учебникъ по литература може да бъде продаден като нов догодина Simple Smile
А за ситуиран - ми таз дума е любима на брокерите на НИ. Придава им тежест на обявата Simple Smile

# 146
  • София
Ох, Ред, Stuck Out Tongue Winking Eye
Моят сутринта вместо добро утро ме нахока, че не съм го вдигнала, а било вече 9ч. Алармата му била за 7ч., че аз откъде да знам. И цяла сутрин начумерен, оказа се, че днес им било класното по БЕЛ, ма той ако е разчитал на тези двата допълнителни часа само, всякак ще го оплеска. Дано все пак се справи, че нещо на контролни все не успява да изкара над 5, добре,че има други оценки от участие.
А вчерашния тест по математика им се разминал , та ще наваксва през уикенда със задачи.

# 147
Red, обичам чувството ти за хумор!😀❤

liani,  случва се на всеки да не чуе алармата. Стискам палци за висока оценка на класната работа.
На Моника онзи ден й се случи да не чуе алармата, но тя вечерта писа до 1:30 по АЕ и на сутринта не е чула" звънеца" Е, не закъсня за училище, но се наложи да пропусне пресата за коса😀

# 148
  • София
Попадна ми тази новина :
Министерство на образованието и науката
ДЪРЖАВАТА ИЗПРАЩА 30 000 УЧЕНИЦИ НА ЛЯТНА ПОЧИВКА
Скрит текст:
Тридесет хиляди ученици от I до XI клас ще летуват една седмица в български курорти на пълна държавна издръжка. Това предвижда новата Национална програма „Отново заедно“, която е разработена от Министерството на образованието и науката (МОН) и ще се реализира съвместно с министерствата на финансите и на туризма. Tова обяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на съвместна пресконференция с министрите на финансите и на туризма.
Летният отдих ще бъде в малки групи при спазването на всички противоепидемични мерки. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за I до III клас и на 30 юни за ІV до ХІ клас. Малко по-късно свършват занятията за X и XI клас в паралелките с професионална подготовка и с дуална система на обучение.
Държавата ще покрие разходите за транспорт, настаняване, храна, социална програма и застраховки както на децата, така и на придружаващите ги учители. Почивките ще се организират съгласно съществуващата „Наредба за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена в страната и чужбина, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование“.
За участие в „Отново заедно“ ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.
МОН ще започне да приема кандидатури веднага, след като Националната програма „Отново заедно“ бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли т.г. Още преди това училищата ще получат конкретни указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме.
Програмата се финансира със средства от централния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бранш. Предвидените средства са в размер на 15 млн. лева. 500 лева е пакетът за всеки участник – дете и придружаващ учител.  С нея се постигат едновременно две важни цели: улеснява се социализацията на учениците след продължителната изолация по време на дистанционното обучение и се подкрепя туристическият бизнес – туроператори и хотели.
Подобен комплексен ефект се очаква и от реализацията на Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“, която ще бъде приета от Министерския съвет до две седмици. Тя  ще разполага с бюджет от 400 000 лв. и е разработена от МОН заедно със социалните партньори в сферата на средното образование.
Една от целите на тази програма е да се възстанови здравето на учителите, които преживяха много тежка година на обучение в условията на пандемия. Едновременно с това ще бъдат подпомогнати базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД към Националния осигурителен институт, ще се създаде също заетост на лекари и рехабилитатори.

# 149
  • у дома...
Напоследък и "експертиза" за нищо я нямат. И все ми звучи като някой да има психо-експериза...

Общи условия

Активация на акаунт