Американски колеж - двадесет и трета тема

• 58 090
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Здравейте, може ли да споделите повече. Аз записах децата в Лого 3, след препоръки на други родители от ПЧМГ и СС.
Курса по математика ще го води преподавател от АК (Иван Динков).
Май-юни в у-ще, децата минаха един курс по математика при Симеонов, останаха много доволни от него, много го харесват,  но той няма да прави други курсове за АК тази година.

Моето дете беше при друг преподавател по математика, така че нищо не мога да кажа за Динков. От този, при когото беше, никак не бяхме доволни, но не ми се навлиза в детайли публично. Цялостната концепция на Лого-3 е нещо като "подготовка за изпита for dummies", дават се някакви бързи рецепти, по математика се дават стратегии за решаване на задачи далеч от оптималните, а писането на есета е клиширано - какви думи да се използват за първото изречение, колко броя аргументи за тезата и т.н. Моето дете поне напълно блокира при този подход, а и не само то. Пробните изпити пък бяха пълно фиаско - резултатите се бавят много и ги получаваш във вида "вашето дете е на място Х от У участници". Няма достъп до сгрешените задачи, защото това било ноу-хау. Есето пристига с маркирани участъци и без особено полезни коментари върху какво трябва да се работи. Общо взето пробните изпити наистина не донесоха никаква добавена стойност, на всичкото отгоре имаше и гафове в организацията им.

На този фон Кортезов има ежеседмични пробни изпити с пълен достъп до задачите и след това (дори възможност да се решат за време втори път) и много по-смислена подготовка, която си е ценна за децата извън изпитната одисея. Ако ме питате за съвет - за изпита в АК действително не трябва специфична подготовка, а здраво решаване на задачи по математика (все едно какви, и без това сменят формата непрекъснато), четене на книги и задълбочаване на общата култура. Тези три неща са си принципно ценни за децата и няма как да сбъркат като поработят върху тях Simple Smile

# 541
  • Отвъд алеята зад шкафа
Напълно съм съгласна. Трябва решаване на задачи, но не само в 7 клас, а добра подготовка по математика години наред. Ако има пропуски през годините, дори и Кортезов не може да направи чудеса. А и е доста скъпо при него.

# 542
  • софия
Не по-скъпо от лого 3 и Хасъмска.

# 543
  • Отвъд алеята зад шкафа
За курс ли говорим или само за пробен изпит?

# 544
  • София
Здравейте,
Малкият ми син напоследък се колебае дали да кандидатства в Американския колеж. Видях, че масовата практика е да се ходи по школи.Реших да го пусна, а ако реши нещо друго все ще са му полезни. Потърсих в групите и имам колебания. Ние живеем в центъра и от известните школи попаднах на Лого 3, но не намирам много мнения (конкретно за математиката). Колебая се и за Хасъмска, за която прочетох мнения на двата полюса. В близост до нас излезе и школа симплекс мат, за която нищо не намирам. Прави ми впечатление от сайта, че преподават две момичета, завършили СМГ. Въпросът ми е какво бихте ми препоръчали и имате ли мнения за изброените места?
Моят син ходеше при  Кираджиев по математика, в Лозенец. Много сме доволни, много.
И при Вяра по български, страхотна е.
И двамата ги препоръчвам с чиста съвест Simple Smile

# 545
Динков в АК беше мега зле. Май щял да се пенсионира.

# 546
Чак зле - не е бил. Просто АК не беше топ в приоритетите му.

# 547
Въпрос на гледна точка. Несериозен учител, който не умее да преподаде, който трябва да бъде гонен от ученици за да им нанесе оценки, и т. н. Това е много далеч от представата ми за добър учител.

# 548
Да преподаде - умее. За другото написах по-горе.

# 549
Явно имате повече информация и различно виждане. За мен не умее. Достатъчно.

# 550
  • София
И според мен не умее. И не желае.

# 551
Здравейте, ученик тук.
След много работа тази година ме приеха в СМГ(от 5 клас уча тук) и засега съм доволен. Обграден съм с едни от най-умните деца в България, които печелят почти всяко състезание или олимпиада. Аз самият вече съм бил на предните места на национално състезание. Мама предложи да се явя на изпита за АК, но аз не пожелах - СМГ ми беше целта. Сега обаче започвам да си мисля, че всичко това няма да ми стигне за най-престижните американски университети. Знам, че американският колеж предлага наистина добри условия за преминаването във висше образование, а също и разбрах, че след осми клас също може да се кандидатства. В 7 клас е доста по-лесно влизането, поне така си мисля, и понеже няколко деца в моя клас бяха едни от първите в класацията, съм напълно убеден, че ако се бях явил, щяха да ме приемат. Ако можете да дадете съвети за ситуацията ми, би било прекрасно. Благодаря!

# 552
  • София
Здравей, Никола,
Ако се интересуваш от прием след 8. клас в АК, тук е описано какво се изисква: https://www.acs.bg/admissions/bulgarian-students-admission-after-grades-8-and-9/
Ако търсиш съвет за или против смяна на сегашното ти училище, най-добре е да проучиш и обмислиш различни аспекти и заедно със семейството ти да вземете най-правилното за теб решение.
.

# 553
  • Отвъд алеята зад шкафа
Кандидатстването след 8 клас е на АЕ и изисква доста добро ниво.

# 554
Здравейте, ученик тук.
...
Ако можете да дадете съвети за ситуацията ми, би било прекрасно. Благодаря!

И на тебе здраве, ако не си решил да се измайтапиш с аудиторията.
Съветът, който бих дал на всеки младеж - не търси престижно училище (или такова, което ще те "вкара" в престижен университет). Търси къде ще ти е най-интересно това, което се учи.
Кой е най-умен не се определя от олимпиадите по-математика, матурите или в кой университет си влязъл, а от това, доколко всеки е щастлив в живота като цяло, и доколко помага за щастието на любимите си хора.

Общи условия

Активация на акаунт