Американски колеж - двадесет и трета тема

• 58 060
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
Привет Никола,
Имаш 2 опции:
1. Пробваш след 7 клас и ако си приет избираш СМГ или АК.
2.  Ако избереш СМГ и в 8 клас ако премислиш имаш възможност да кандидатстваш след 8 клас. Тук обаче има малко повече условности спрямо 7 клас. Ще има ли свободни места и колко? Има ISEE изпит, в който има материал по математика, който не е преподаван до 8 клас. За дете от СМГ може би това не би било проблем. След това интервю с комисия и определен успех за текущата учебна година и по БЕЛ. Интервюто цели освен изказа да види и до колко детето е социално и адаптивно в нова среда.
Gadamer е права. Иска се много добър английски след 8 клас. По мое мнение В2, че дори и С1.

# 556
  • В офиса
Не знам колко е труден изпитът след 8-ми клас. Знам за дете с дислексия, което изкара много слаб резултат на изпита след 7-ми клас, но бе прието след 8-ми. Сигурно са положили доста усилия, но знам че полагаха такива и за подготовката 6-ти и 7-ми клас, но слабият резултат на изпита не бе малшанс.
Никола, водещото не трябва да са ти топ американските университети. Там без друго като бяло момче европейче от голям град шансовете ти са изключително малки и АК няма да ти ги увеличи.

# 557
  • София
Шансът за топ американски университет със стипендия расте пропорционално на броя на престижните места на международни олимпиади.АК няма да ти помогне особено в подготовката за тях. Ще ти даде друго - умения за системна подготовка, разностранни знания и интереси, дух. Прецени си кое ти е по-важно.

# 558
В АК почти сигурно ще загубиш математиката.
Единственото, което СМГ не би ти дало е консултациите и помощта на съветниците през годините по отношение на университетите. Същата информация обаче е налична в нета и с малко повече усилия може да я намериш и използваш.

# 559
Никак не съм убеден, че обезателно се губи математиката в АК.

# 560
Не е нужно на всеки мой коментар да скачаш. Математика в АК няма и това е неоспорим факт. Това не е СМГ, а по отношение на математиката стандартно училище.
Аз пък съм сигурна, че ще я загуби.

# 561
Не скачам. Просто изразявам несъгласие. Да, не е СМГ и да, не всички ученици се интересуват от математика. Но тези, които се интересуват, получават сравними възможности.
Един пример:

АР, получено в края на 10-ти клас. Т.е. преди профилите. Да, с електив. Не, без школа. Без външни уроци. Без допълнителна самостоятелна работа.
Има и доста други примери.
Та - не съм убеден, че обезателно се губи математиката.

# 562
Това е резултат от  допълнителен изпит, за който някой се е готвил и в никакъв случай не е представително за математиката като цяло в АК.
Аз познавам не малко деца дошли в АК от СМГ и загубили математиката. Познавам и немалко деца дошли от нематематически училища и ходещи на уроци за да смогнат с нормалната училищна математика. Ще видим профила как ще е, но 8-10клас беше тотал щета по математика.

Последна редакция: сб, 14 авг 2021, 17:19 от Люлякова пролет

# 563
Подготовката за този резултат е дошла само и единствено от АК електива Advanced MAT - AP/SAT preparation (може да не цитирам името точно, но смисълът е този).
Примерът обаче изобщо не е единствен. Знам за доста такива.
А това вече говори, че съвсем не е задължително да си загубиш математиката в АК. По-честия случай е да откриеш, че докато си гонил състезателната математика си пропуснал да забележиш други, не по-малко важни неща.
ПС Да нарека преподаването на Борислава Кирилова или на Ани Иванова (преди профилите) тотал щета би означавало да кажа на черното - бяло.

# 564
  • София
Ежко, резултатът, който показваш, е на изпит, включващ интегрално и диференциално смятане, производни, граници и т.н. При това обхваща допълнителни, по-сложни и незастъпени в АР Calculus AB теми, който също не е лек изпит. Този материал в 10 клас не се покрива нито в АК, нито в СМГ. Не съм запозната с електива, за който пишеш, но няма как за 2 учебни часа седмично да се преподадат и  SAT темите /там пък се включват комплексни числа и стереометрия/, и целия АР материал. Истина е обаче, че ако един ученик има интерес към математиката, няма да го загуби в АК. Твоят син е пример за това, при това не единствен. Но личната мотивация е много важна. В известна степен и в СМГ това е така, но все пак там имат много повече часове и затова средното ниво по математика е по-добро. Иначе синът ми е много доволен от часовете по математика в колежа, не е имал слаб учител, но програмата си е на МОН и броят часове не позволява много да се излезе извън нея. Тази година обаче доста ученици от 11 клас в АК, че даже и такива от 10 клас, се подготвиха и успешно явиха на въпросния изпит /ВС/, така че тяхното ниво е наистина много високо и не просто съизмеримо, но вероятно по-високо точно в тази област от това в СМГ. При 5 часа профилирана математика, 2 от които са по стереометрия и 2 по анализ по МОН, все пак това нещо без самоподготовка не става. За мен водещото тук е, че децата имат нужното ниво, на което да стъпят, за което АК има голям принос, амбицията и мотивацията да покрият този материал самостоятелно - тук важна роля имат новите академични съветници, защото мисля, че като цяло интересът към АР-тата много се увеличи благодарение и на тях.

Последна редакция: сб, 14 авг 2021, 18:54 от Prizma

# 565
  • София
Петиците на AP не са достатъчни, челните места на олимпиадите са това, което впечатлява адмишън служителите. Имат си друга “писта” за изявени деца.

# 566
....
ПС Да нарека преподаването на Борислава Кирилова или на Ани Иванова (преди профилите) тотал щета би означавало да кажа на черното - бяло.
За 3 години тези преподаватели не сме ги срещали.

# 567
Това съвсем не са единствените добри  преподаватели по математика на синовете. Просто са последните непрофилни. А съм убеден, че има немалко добри и от тези, които не са им преподавали.

# 568
  • София
В АК почти сигурно ще загубиш математиката.
Може ли малко повече детайли относно какво би загубил в математиката на АК ученик, който не е изявен състезател принципно (спрямо СМГ)? Предполагам не всички в СМГ са състезатели.

# 569
В СМГ не само състезателите имат повече часове по математика, а всички. АК не е МГ и часовете са точно колкото във всяко едно училище. Като добавим и недобри преподаватели, загубата е съществена за всеки, който има интерес към математиката дори и да не е състезател. В този случай АК не е училището, което ще развива тези умения и интерес и това е важно да се знае.

Общи условия

Активация на акаунт