Отговори
# 360
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
явно не. Sad те ще са в следващия урок - страни и ръбове. Sad

# 361
Абсурд е страните на триъгълника да "не се броят" за отсечки. Simple Smile Та то това е половината от дефиницията за триъгълник: равнинна фигура от три точки, нележащи на една права, и трите отсечки, които ги свързват.

# 362
  • София
Tрагично е положението с някои учебници/ учебни тетрадки.. Не разбрах  дали в учебник или в учебна тетрадка за 9 клас (няма особено значение в кое от двете всъщност, а и не знам дали за 9-ти има въобще още тетрадки) било написано пълно решение на задача за трицифрено число с РАЗЛИЧНИ цифри, според което в знаменателя, при намиране на  всичките възможни случаи за вероятността за едикое си събитие, било сложено произведението 9.10.10, което обаче е брой на всички трицифрените числа, тоест в този брой са включени и тези, в които се допуска повторение на цифрите.  Дори трето-четвъртокалник без грам знания за комбинаторика знае, че  всичките трицифрени са 900, а тези с различни цифри - значително по-малко...Знаменателят на дробта при даденото условие следва да е  съвсем друг. Преподавателката на детето в училище им казала в никакъв случай да не се допитват до отговорите отзад. Били пълни с грешки.. Ми примерните решения не гледайте, деца,  защото видно са грешни,  на отговорите  в края на учебника също не се доверявайте за справка, защото и те са грешни, дано повече Учители да са  точни попадения  тогава:) Друг вариант не остава.

Последна редакция: вт, 12 окт 2021, 13:39 от пенсионирана русалка

# 363
Понеже не ми хрумна нищо "хитро", се разтърсих из Интернет.

(Почти) същата задача е давана на състезание в САЩ (Mathcounts 2007, Team Round) и публикуваното решение е с изписване на трицифрените точни квадрати.

Понеже се чудех за тази задача, та да си кажа. 🙂 Миналият петък са взели степени, а вчерашното им домашно беше да научат наизуст всички точни квадрати на числата до 20. Сега вече коментираната задача си дойде точно на място. Обаче чавето, като един много виден мързел, ми вика: "Ми няма нужда да ги уча, 'щото открих, че ако имаме точни квадрати n^2 и (n+1)^2, то (n+2)^2 = (n+1)^2 + ((n+1)^2 - n^2) +2." 🙃
Тук вече наистина решението се свежда до 2-3 минути.
Е, как да не я обичаш математиката?! 😁

# 364
  • София
Алисса, разби ни!!!

# 365
  • Варна
Май предпочитам да ги уча наизуст, хахахах Joy Иначе да, в математиката има изумителни зависимости.

# 366
Как съм се минала, знам ги наизуст. Blush
Алисса, да е здрав и успешен!

# 367
  • София
Абсурд е страните на триъгълника да "не се броят" за отсечки. Simple Smile Та то това е половината от дефиницията за триъгълник: равнинна фигура от три точки, нележащи на една права, и трите отсечки, които ги свързват.

За жалост - всички си мислим, че аритметиката и геометрията са точни науки и много отдавна всичко е дефинирано , но ...
И ние заедно с деца и внуци се моткаме из нет-а, чешем се по главите  и губим време за неща, които единствено изглаждат мозъци.

# 368
Супер тема, чак сега я откривам.
Довечера ще ви пусна една задача за 8 клас комбинаторика с геометрия. Ей голяма мъка с нея една седмица....

# 369
Абсолютно.
Като във вица, където един поискал в аптеката цианокобаламин. Аптекарката попитала за витамин В12 ли говори и той се плеснал по челото, че все не можел да го запомни това име. 😁
Чакам с интерес комбинацията от комбинаторика и геометрия.

# 370
RelaxedЗдравейте,може ли помощ по тези задачи,и ако не са за тук ,може ли да ми кажете къде мога да попитам?Благодаря предварително Relaxed

# 371
Абсолютно.
Като във вица, където един поискал в аптеката цианокобаламин. Аптекарката попитала за витамин В12 ли говори и той се плеснал по челото, че все не можел да го запомни това име. 😁
Чакам с интерес комбинацията от комбинаторика и геометрия.

Хаха, нали? 😂 Всъщност всички, които са си научили квадратите наизуст, просто не ги е мързяло достатъчно.
Винаги съм знаела, че мързелът е много сериозен двигател на прогреса.
Благодаря за пожеланията, мили дами!

# 372

Последна редакция: ср, 13 окт 2021, 19:47 от titin_ka

# 373
Моля за помощ, 6кл, призма.
Околна стена на правилна шестоъгълна призма има периметър 48см, а основният ръб b е 5/7 части от околния ръб l. Намерете:
а/ периметъра на основата.
б/ лицето на основата, ако апотемата е 8.7см.
в/ сбора на всички ръбове на призмата .

# 374
Моля за помощ, 6кл, призма.
Околна стена на правилна шестоъгълна призма има периметър 48см, а основният ръб b е 5/7 части от околния ръб l. Намерете:
а/ периметъра на основата.
б/ лицето на основата, ако апотемата е 8.7см.
в/ сбора на всички ръбове на призмата .
https://m.pomagalo.com/answers/preview/28086/pravilna+prizma+6+klas/
Решението е качено по_долу :
Скрит текст:
b=5/7l;    Pокол.стена = 2b+2l =2.5/7l +2l;  48= 10/7l+2l; 48.7=10l+14l ; 336= 24l; 24l=336; l=14cm.

b=5/7.b=5/7.14=10cm;

a)  Pocн. = 6.б=6.10=60см;

б) В= 6(b.a)/2=3.8,7.10=3.87; B=261cm2;

в) сбора на всичките ръбове на призмата = 12b+6l=12.10+6.14=120+84=204cm;

Общи условия

Активация на акаунт