Математически турнири 1-4 клас. Тема №59

• 84 890
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Стана ми любопитно за тази задача с красивите числа и я дадох на детето да я пробва. Той е в трети клас, но ходи от първи на състезания и е решавал и преди задачи с комбинаторика. Реши я за около 5-10мин. Според мен просто е от типа "състезателни задачи" и е по-скоро насочена към деца, които се готвят допълнително за състезания. И аз си мисля, че е по-подоходяща за национално ниво.

# 496
В София сигурно има поне 500 деца, които се готвят допълнително на курсовете организирани от СМГ учители ООД и ходят на състезания от 1-и клас.

Браво на детето, но мнения от вида моето дете е 3-и клас и за 10 минути реши задача, която вашите четвъртокласници не са успели да решат за 4 часа, в тема на родители на малки математици е най-малко проява на лош вкус.

# 497
  • София
Не говорим ли за първи кръг на олимпиадата, която не се взима при кандидатстване за МГ?

Как да не се взима. Ако имаш над 16т имаш право да се явиш на втори кръг, който участва в балообразуването. Ако си под 16, директно 0т.

# 498
  • София
В София сигурно има поне 500 деца, които се готвят допълнително на курсовете организирани от СМГ учители ООД и ходят на състезания от 1-и клас.

Браво на детето, но мнения от вида моето дете е 3-и клас и за 10 минути реши задача, която вашите четвъртокласници не са успели да решат за 4 часа, в тема на родители на малки математици е най-малко проява на лош вкус.

Съжалявам, че е прозвучало така. Просто се обсъждаше за кой клас е материалът. Най-малкото му я додох в домашни условия, без стрес от олимпиада, която се гледа за кандидатстване. Многократно се е случвало да не се сети за решение или да сбърка задача на състезание, и да я реши после вкъщи, както съм сигурна се случва и с останалите деца. Това, което се опитвах да кажа, е, че материалът според мен е за правилния клас, просто типът задача по-скоро предполага национален кръг. Отново се извинявам, ако съм засегнала някого.

# 499
Не би трябвало и задачите да са различни в различните градове.

Разбира се, че изобщо не е редно.
Щом всяко българско дете има право да се яви на определени състезания и да кандидатства в едни добре известни ни софийски (или други) училища, е редно всички деца да са поставени при равни условия във всяко едно от регламентираните състезания.

# 500
  • София
Моя синковец няма да се класира за следващия кръг, сигурна съм на 99%.
3 задача на олимпиадата я е решил по съвсем друга логика и е стигнал до числото 4,като възможности. Не е вникнал в условието, правил е други комбинации.
От тук шансовете за СМГ и НПМГ намалят предполагам? Или ако (случайно) се представи доста добре на всяко следващо състезание и най- вече МЗВ,все пак може да има някакъв шанс.
Ходи на курс и със сигурност има много голям напредък с решаването на подобни задачи. Стават му все по- лесни.
Но се опитвам да се ориентирам къде се намираме както се казва Simple Smile

# 501
Моя синковец няма да се класира за следващия кръг, сигурна съм на 99%.
3 задача на олимпиадата я е решил по съвсем друга логика и е стигнал до числото 4,като възможности. Не е вникнал в условието, правил е други комбинации.
От тук шансовете за СМГ и НПМГ намалят предполагам? Или ако (случайно) се представи доста добре на всяко следващо състезание и най- вече МЗВ,все пак може да има някакъв шанс.
Ходи на курс и със сигурност има много голям напредък с решаването на подобни задачи. Стават му все по- лесни.
Но се опитвам да се ориентирам къде се намираме както се казва Simple Smile
Ами намирате се май , където са и повечето деца - от едно към 500 -600 деца, които са решили да кандидатстват , сигурно 100-150 ще успеят да се класират на областния ..не вярвам да са повече. Както казаха и други майки на кандидат- математици , може да се класираш за СМГ и с 0 точки от олимпиадата - миналата година имаше такива деца.
Аз лично взех да  "говоря" на синчето, че НПМГ не е никак лошо училище, още повече , че там след  7 клас има изучаване на комп. специалности ( а, цитирам :  той ще става "ГЕЙМЪР" или :"YОUTUBE-ър" JoyJoy), а още повече , че ни е на 2-3 спирки от вкъщи и има и кой да го кара в тази посока Simple Smile Simple Smile  Също така му напомням, че по-важно е в 7-клас какво ще направи и СМГ не е на всяка цена и тогава ще има шанс.

# 502
Олимпиадата се взема, само ако НЕ се е явило детето на ПМС и ЕК, като с първо по тежест е ПМС, после ЕК. Това е за СМГ.

# 503
Олимпиадата се взема, само ако НЕ се е явило детето на ПМС и ЕК, като с първо по тежест е ПМС, после ЕК. Това е за СМГ.
Това не е точно така. Областния кръг на олимиадата са взима при всички случаи. Просто ако не е участвало детето на него, ще има 0 точки от олимпиадата при изчислението на бала.
Ако не е участвало на ПМС, тогава се взимат точките от ЕК.

# 504
Това не е точно така. Областния кръг на олимиадата са взима при всички случаи. Просто ако не е участвало детето на него, ще има 0 точки от олимпиадата при изчислението на бала.
Ако не е участвало на ПМС, тогава се взимат точките от ЕК.
М да - точките от областния кръг се взимат винаги. https://smg.bg/wp-content/uploads/2021/12/01-pravila-priem-za-2022-2023.pdf

# 505
Да, грешката е моя. Вземат се с 0, ако детето не се е явило.

# 506
По тази методика излиза, че олимпиадата е с най-голяма тежест?!
А защо е толкова сложно и различно във формулата за ЕК - това с Rmax и Rmin не го разбрах...

# 507
По мои изчисления, според формулата за изчисляване на бала за СМГ и след прилане на тегловните коефиценти, максималната "загуба" в точки заради получена нула (неявяване на областен кръг) е 12,6 точки. Пресмятанията са извършени като вземам макс възможен резултат от ПМС (с ЕК е безмислено) и веднъж максимален резултат от Областен НОМ, след това нула на Областен НОМ и пресмятам разликата между двете (32,6 - 20=12,6 точки). Изчисленията са с нетрансформирани точки, следователно разликата ще бъде още по - малка. Бърза справка показва че само от МзВ могат да бъдат взети 270 точки (нетрансформирани). При такива мащаби "загубата" от евентуална 0 от НОМ се равняват на 3-4% от възможните точки  от състезанията. При положение че в СМГ, последните приети кандидати през предходните години, са с около 50% от възможните от състезанията точки, едва ли тези 3 - 4% ще бъдат фатални за подготвените деца. Казвам го не за да успокоявам някой, а напротив, до ПМС и особено МзВ, има толкова време за подготовка . . .  . .    Дори само с едно по - добро (не максимално, не блестящо) представяне на последното състезание е възможно всичко. Моят анализ на числата показва това, така че дерзайте!

Последна редакция: ср, 15 дек 2021, 16:00 от Adasha

# 508
Всеки си преценява. В СМГ и НПМГ нивото е различно от кварталните училища. Най-малкото са събрани деца с подобни интереси и ниво.
Щото в класа на сина ми има деца, които още не знаят таблицата. А нямат и желание....

Последна редакция: пт, 17 дек 2021, 13:58 от Фран

# 509
  • Пловдив
Точно така! Нивото е друго, децата, възпитанието, мотивацията, микроклимата в класа и не на последно място, преподавателите са подбрани, отношението им е друго. Иначе и аз мислех в кварталното училище до 7-му клас..., но стечение на обстоятелствата, невъзпитани и необуздани съученици ме накараха да променя мнението си. Сега в 5-ти клас в МГ, не само, че не съжалявам, а се радвам и децата също.

Общи условия

Активация на акаунт