Математически турнири 1-4 клас. Тема №59

• 84 776
  • 739
  •   1
Отговори
# 675

Моля за помощ за решаване на задачата. Благодаря!

# 676
Я гледай ти. Много интересно...

# 677
  • София
Имаше такава задача, същата, преди няколко години. От кое състезание е задачата, позната ми е? Thinking

# 678
От Европейско кенгуру 2022

# 679
Не беше същата. Беше за топчета   2 бели,  2 черни и 1 бяло - 1 черно с разменени капаци на кутиите, т.е. надписите на кутиите, които указват вътре какви са топчетата. С колко изваждания на топче може да се определят къде какви топчета са......

От Европейско кенгуру 2022

Доколкото знам, задачите още не са публикувани. Ако са изтекли, то е нарушение на правилата.

# 680
Според мен 17 хода. Ако приемем, че в най-лошия случай извади първо всички бели топчета от кутията със смесените, а на 16-ия ход уцели кутията с белите, на 17-ия вече със сигурност ще е червено.

# 681
Доколкото разбирам условието, Аника може да гледа кутиите, от които вече е теглила топчета (но само не вижда топките в тях). Тогава: тегли от едната кутия - Б, от другата Б и след това ще изтегли от третата 6 червени. Ако първата кутия изтегли Б, а втората кутия Ч, то продължава да тегли от втората и в най-лошия случай ще ѝ се падне една Б и тогава тя може пак да продължи да тегли от третата. Ако от първата кутия изтегли Ч е аналогично и пак с максимум 2 бели. Отг: 8

# 682
  • ту тук, ту там
От кутията със смесените след шестия ход ще знае вече дали да продължи или да мине на следващата.

# 683
Според мен 17 хода. Ако приемем, че в най-лошия случай извади първо всички бели топчета от кутията със смесените, а на 16-ия ход уцели кутията с белите, на 17-ия вече със сигурност ще е червено.
И аз така го сметнах Wink Wink
 но май gvalchev е прав ,ако се разбира така,че реално като види топчето Аника знае от точно коя кутия е било извадено и кутиите не се редуват - т.е. тя може да вади 1-5-6 топчета последователно от една и съща кутия...
аз не го разбирам така ,но важно е съставителите какво са имали в предвид Wink

Последна редакция: пн, 21 мар 2022, 20:19 от paulieM

# 684
Е, те отговорите са публикувани отдавна.

# 685
  • here and now
Доколкото разбирам не избира кутиите със затворени очи, а само топчетата в тях.
Ако от първата кутия извади бяло, то ще посегне към втората и ако пак извади бяло, ще посегне към третата, от която вече със съгурност ще извади червено, пак ще вади от там. Щом в едната са само червени, то и останалите 5 ще извади от там.
Според мен отговора е 8.

# 686
Е, те отговорите са публикувани отдавна.

Ако е от 4 клас, там отговорът е 8 и по моя начин става толкова.

# 687

Моля за помощ за решаване на задачата. Благодаря!

Ако съм права при 8 хода със сигурност ще има 6 червени топчета:

# 688
Докато си опиша разхвърляните мисли, се появиха 7 отговора, но нищо. Още едни 8 хода и според мен:

В най-лошия случай първо ще изтегли бяло топче. Значи на следващия ход ще избере друга кутия. Ако пак изтегли бяло топче, значи червените топчета са в третата кутия и с още 6 хода ще изтегли 6 червени. Ако на втория ход изтегли червено топче, то ще продължи да тегли от втората кутия, докато или изтегли 6 червени (в случай че това е кутията с червените), или докато изтегли още едно бяло и в такъв случай пак ще знае, че червените са в третата кутия.
Ако на първия ход изтегли червено, продължава да тегли, докато извади 6 червени (край) или едно бяло (преминава към друга кутия). Ако изтегли бяло, червените са в третата кутия. Ако изтегли червено, продължава, докато си извади шест червени.
При всички най-лоши случаи ще извади две бели и шест червени топчета в някакъв ред.

# 689
  • Където морето целува небето...
Къде са публикувани задачите от ЕК 2022?

Общи условия

Активация на акаунт