операция на дискова херния!

• 233 321
  • 604
  •   1
Отговори
# 345
Операцията на д херния се поема от касата но това не пречи на доктора да ти вземе пари.Ако се оперираш в големите болници в София по здр каса трябва да чакаш месеци ако си на зор плащаш 1500лв и става до седмица.Моя позната се оперира и е платила тази сума на касата на болницата в Иван Рилскибез да и искат пари на ръка.А пък съм чувала от други че ако минеш по здравна каса на доктора колкото дадеш няма да ти ги върне.  Може би след нашумелите скандали с подкупи в София поне не смеят да си искат Имат си регламентирано плащане.На мен лично професор Романски ми взе 20лв за преглед което е нищо  а в Ст Загора доц Вълканов 50лв можете да сравните а пък тука за операция ти искат около 700лв на ръка даже и да си по каса а другото отделно.

# 346
Доцент Вълканов ми е  Winkпреподавал - знам го +

# 347
Добре, разбудихме се!
Някой пробвал ли е Flexistad 600 ? Това лекарство струва само 3 лева, което ме озадачаваше що за лекарство е с тази цена, но от него имах много голяма полза. Пие се 2 по 1 на ден заедно с Милгама.
За какви суми говорите? Наистина ако трябва да дам 7000 лв ще отида в чужбина. Аз като оперирана вече писах какво съм платила. И това по здравна каса отнася ли се за ендоскопските операции? Имам чувството, че ако кажеш на хирурга, че искаш операция по здравна каса автоматично ставаш опитно мишле.

# 348
Доколкото знам операциите навсякъде са ендоскопски дори и в провинцията.Такива по старите метади вече никаде не се правели.Разрезът бил малък.А за тази перкутанна нуклеотомия се правела само във ВМА и Иван Рилски така ми каза един неврохирург от ст загора.При която разрезът бил още по малък.Не знам дали го прилагат на всички или на тези които си плащат.Може би зависи и от хернията.На мене той ми каза да отида там но да си приготвя пачка.

# 349
Доколкото знам операциите навсякъде са ендоскопски дори и в провинцията.Такива по старите метади вече никаде не се правели.Разрезът бил малък.А за тази перкутанна нуклеотомия се правела само във ВМА и Иван Рилски така ми каза един неврохирург от ст загора.При която разрезът бил още по малък.Не знам дали го прилагат на всички или на тези които си плащат.Може би зависи и от хернията.На мене той ми каза да отида там но да си приготвя пачка.
Моята невроложка ми каза, че до определена степен на увреждане може да се оперира по ендоскопски метод. Когато има допълнително усложнения се реше директно. И операцията била три пъти по-дълга и съответно възтановяването било по-дълго.
Aha, виждам, че си онлайн, ти как си сега? Аз имам още една седмица свобода и като тръгна на работа ще бъда по-заета, но ще участвам активно.

# 350
Aha, мъжът ми си прави билкови компреси - имат загряващ ефект, при него не правят някакво чудо, но облекчават малко. Рецептата е следната:
Купува се пресен джинджър, маха се кората, настъргва се и се слага в половин литър вода да ври 10 мин. Прецежда се. После се мокри една хавлия, докато течността е още гореща /ужасно бързо изстива/, но все пак колкото можеш да понесеш. Увиваш си мократа хавлия около кръста, после още една суха и лягаш, завит с одеяла. Затоплянето продължава часове, заради това че джинджърът е лютив.

За ужасни суми, говорите! Тия лекари съвсем са му изтървали края! Много отговорна и важна работа имат, но пък пациентите какво да правят - все пак сумата трябва да е съобразена с възможностите на средностатистическия гражданин. 7-8 000 лв си е направо обир!!! #Cussing out В крайна сметка не оперират в своя болница, а в държавна, използват държавната база. Абсолютни наглеци!

# 351
Здравейте,
За съжаление и на мен ми се наложи да прегледам темата, след като преди седмица ми откриха дискова херния Л5-С1 в тежък стадий. Как се получи - имах болки в кръста още от преди 3-4г, направих си рентген на гръбнака и личната ми лекарка тогава каза, че са шипове (а нямам 30г!). И така - до тия дни - боли си ме (не много), свикнал съм си и си перем, ама започнаха съмнителни странични ефекти - болки в корема, леко изтръпване на крака и др.

Как да е, ходих в болница Токуда, при завеждащият неврохирургията д-р Кондов, който само като видя скенера - отсече: "ти си за операция"... Питах го - официалният ценораспис е горе-долу следния:

- избор на екип (разбирай д-р Кондов, който от своя страна си избира помощници) + операция в удобен за мен ден и час (първа операция, рано сабале, да не чакам) - 1000лв;
- лекарства, които спомагали възстановяването и предпазвали от сраствания (можело и без тях) - 1200 лв;
- престой 10-15лв дневно (3-4дена трябвало да лежа);
Общо: ~2500 лв

Въпреки, че точните думи на д-р Кондов бяха: "времето работи срещу теб" и се бях засилил още този понеделник, посетих и препоръчан невролог във ВМА (д-р Светла Богданова), която ме посъветва да не бързам. Предписа ми една камара лекарства, инжекции и лумбостатче - взех си всичко, сега ми предстои да разбера дали ще имат ефект.
На този етап, важното е че намерих човек, който се ангажира с мен и може да прецени дали съм за операция или не, а не аз да трябва да решавам.

Пожелавам ви здрави гърбини и се пазете - не вдигайте тежко, че е го, до къде я докарах!

# 352
Ristis, задължително посети и други неврохирурзи. Добре поне, че си говорил с още един. В днешно време херниите не се оперират докато не ти изтръпне дълготрайно крака и нямаш проблеми с отделителната система /да не изпадам в подробности/. Преди това, съветват да се пробва с консервативни методи, защото операцията, каквато и да е, дори по най-модерният метод, отслабва гръбнака, а са възможни и рецидиви.  Съпругът ми е в много по-тежко положение от твоето, бил е при доста неврохирурзи /в Унгария/, но все още никой не го е изпратил на операция. Това е моето мнение, ти решаваш.
Как решиха, че си в тежък стадий - правиха изследване на нерва ли?
Благодаря за включването! Simple Smile

# 353
Здрасти Ванилия,
Ами съвсем леко ми е изтръпнал крака (ако не ми бяха казали, си мислех че е от лоша стойка - кръстосване на краката и не ми правеше впечатление), но от половин година имам проблеми (пак малки) с отделителната с-ма.
Решил съм да си направя другата седмица ЯМР, за по-точна преценка и да засечем колко мм е хернията.
Мисля да не чакам да ми изтръпне напълно крака, за да се подложа на операция. Влошаването ще е сигнал, че няма roll back, въпреки консервативните методи, а за да ги изредя всичките ще минат години...в мъки.
Най-вероятно ще ми се наложи да рискувам. Дали ще е в Токуда - още не съм решил категорично. Невроложката ми каза, че би се доверила на 2-ма души, които познава, но нито един от двамата не работи в гореспоменатото заведение.

# 354
Ristis ,

НИкаква Токуда ! Ако си решил за операция търсиш ГАрбовски или Гергелчев .ПОследният също  взема пари , но поне е специалист в тази област и е добър .Чух нещо и за РОмански .С Кондов имах среща - не съм доволна .Не можа да спечели доверието ми и ме излъга ,че правели всеки ден такива операции .И  на мен каза " Времето работи срещу теб " .Явно му е любима фраза и си мисли ,че по този начин убеждава пациентите " да му легнат " .Аз съм с изтръпване и на двата крака ,но започнах да си ходя поне по 3 км на ден , като ме заболят петите малко ПфердеБалсамче ( аз пък какво се влюбих в него  Laughing )  и си ми е добре .Даже ходин на металски концерт в Ловеч и изкарах доста на крак .Затова - никаква операция .По това време на годината - калолечение ПОморие .Есента - балнеолечение ПАвел БАня или БАня ( КАрловско ) .Би трябвало методите да са вече само ендоскопски .

Ванилия ,

ПИтах приятелката ми за тази клиника .Не беше я чувала ,но като преведе страницата , каза, че тази клиника не е специализирана за лечение само на дискови хернии и че работи предимно с консервативни методи , а препраща за операция в Мюнхен и Хамбург .
МОята невроложка не ми дава да си правя масажи , а само иглотерапия при китаеца в СОфия .Четох ,че след такива масажи има опаснмост от разместване на прешлените , а това си е допълнителен проблем .

# 355
Ok ,

Flexistad си е чисто и просто Ибупрофен ,но е от тази година в позитивния лекарствен списък на " любимата и все по любима " здравна каса  Twisted Evil Щом ти помага - пий го .Произвежда го Щада .Да , и цената му е добра .

# 356
Като се "обезболявате " не забравяйте и едно старо лекарство - Темпалгин  Peace

# 357
elpidaelpida, благодаря за информацията за клиниката! Ще видим какво ще отговорят на dzupo!
И мъжа ми отначало не се доверяваше на масажисти. Още преди две години един познат - терапевт по шиатцу му каза, че може да го оправи, но тогава категорично отказахме. А сега ходи. И е ходил на какво ли не. В един момент на човек му пада пердето и е готов всичко да опита само и само да излезе от този ад.
Иначе и при мъжа ми разходките доста помагат, стига да не прекали. Peace

# 358
Ванилия пишеш че мъжъти има огромни дх как тогава си прави ман терапия.От това може да остане инвалид.Обикновенно ака дх са големи и напълно излизат от диска не се прилагат такива процедури.Също и ако са медианни.Моите хернии са малки но абсолютно  са ми забранили разните намествания.Намества се ако е дископатия.и не е толкова зле.Ти пише че е зле и работи.Аз също пробвах такив неща когато не знаех но си докарах нови болежки.И аз бях чувала че това помага но докато не изпатих не се спрях.Ако състоянието му е сериозно не знам дали ще му помогне.Какви са оплакванията му само болки?Понякога огромни дх дават по малко оплаквания от малките.

# 359
Обикновено като отидеш при някой който се занимава с такива неща ще ти каже че той е човека който ще те оправи.Другите преди него са некадърници и нищо не разбират.Поне на мене така ми казваха.

Общи условия

Активация на акаунт