(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

• 40 418
  • 762
  •   1
Отговори
# 645
  • Бургас
Събирам идеи за пипера, почнал е да узрява и да се зачервява на места и скоро ще има повече. Със сигурност мисля да затворя печени чушки в буркани, за камбите си мисля на туршия с морковчета да направя, но сигурно има и други възможности.
Когато затварям пипер в буркани слагам най-отгоре около половин домат. Като малък консервант. Понеже установих, че върши добра работа в буркани със зелен боб, а също и при тиквичките. На вкуса не се отразява, а аз съм по-спокойна.

# 646
Пак една кошница зелен боб обрах днес, няма изяждане това чудо, едно чекмедже от фризера вече е само кутии нарязан боб, а ММ иска догодина още да сади Scream Днес ще сме на бобена супа и салати. Домати не остават, ядем си ги като основно, не само като гарнитура.

Само не ми е ясно как тука показвате цялата реколта обрана наведнъж, у нас се точи доста време, докато цъфти и връзва нещо си стоят растенията, изстискваме ги до край 😁 Останах само без спанак тази година, ММ все "ще садим, ще садим" и нищо. То и аз не запретнах ръкави, ама той все се натиска да бъде шеф-градинар, пък напоследък май му е криво. Сега му напомних, а той вика "ама не садихме ли по-рано". Ми не си го забелязал щото го няма, то ясно Rolling Eyes

Aila, едно време като се гледаха домати на вила, се правеше като канавки до редовете и се пускаше маркуча в единия край докато водата лека полека стигне до другия край, това беше мярката, после прехвърляш на следвашия ред и така, то си попива.  И това беше достатъчно за седмица, доматите бяха огромни, гигант, сочни, ама навън. Ако е за оранжерия сигурно си трябва напоителна система с таймер.

# 647
Ефибуш за вади ли става въпрос? Ние така поливаме той домата не иска мн вода.

# 648
  • София
Aila, едно време като се гледаха домати на вила, се правеше като канавки до редовете и се пускаше маркуча в единия край докато водата лека полека стигне до другия край, това беше мярката, после прехвърляш на следвашия ред и така, то си попива.  И това беше достатъчно за седмица, доматите бяха огромни, гигант, сочни, ама навън. Ако е за оранжерия сигурно си трябва напоителна система с таймер.
От моят зелен боб, втори опит за садете от две пакетчета поникна цяло едно растение Simple Smile
Цвеклото определено излезе не за глави, а манголд, аз не го обичам, съответно Хедра вчера и него си обра, както и киселец.
За доматите , много са наведнъж защото просто има много корени, не че са обрани целите растения.
За поливането имах предвид за разсада. Навън и ние в момента поливаме във вади, а за догодина ще е с капково. Но искам да не се мъча с разсада в хола за трета година и искам да го гледам в едната стая в къщата, където ще монтирам и климатик, който да се включва за да не пада прекалено много температурата. Ще го наглеждам най-вероятно веднъж седмично, затова и търся варианти как да поливам кофичките с разсад така че да издържа една седмица. Лед лампите макар да не пекат много, все пак и те изсушават.
armeria мерси за съвета, ще пробвам и аз метода с домат на част от бурканите.
Ето и резултата от щайгичката люти чушки.
Всъщност само три от седем буркана са с люти, камбички и някакви други, останалите са с чорбаджийски и рибки, които не са люти.
Скрит текст:

# 649
Разсада изисква определена температура,с климатика като го изключиш ще се променя.Ние сме правили на таванска стая но подът е топъл от печката която се пали всеки ден.

# 650
  • София
Разсада изисква определена температура,с климатика като го изключиш ще се променя.Ние сме правили на таванска стая но подът е топъл от печката която се пали всеки ден.
Защо да изключвам климатика?
Вече две години се справям с разсада, като тази година се получи по-добре с лампите. За светлината и температурата не се притеснявам, само поливането ме притеснява. Гледала съм с фитили, но ми се струва трудно. Чуд се ако ги слагам във ваничка с вода да си взимат, но пък да не изгният.. Гледала съм и вариант със системи от аптека и шишета, може и това отново да проуча.

# 651
Направи им капково с малки маркучлета и таймер. Може и от туби с вода, да не е от чешмата. Приятелка така си отглежда китките на балкона и цяло лято са разкош без да им се занимава особено...

# 652
Таймер може ли да се включи към туби? Май трябва да е под налягане, тоест да е на чешмата.

Какви хубави снимкина Айла!
Спомних си как имах и аз за раздаване първата година.
Единия път бях напълнила три големи торби с краставици и тръгнах да ги нося пеша на една приятелка. По едно време вече оставях едната торба назад, пренасях двете напред и се връщах за първата. Накрая видях една циганка да мете улицата и й подарих една част, защото и така ми беше много тежко Joy

# 653
Aila може би не съм разбрал,но останах с впечатление,че ще слагаш климатик в стая предназначена за разсад.С много  вода най-много да започнат да гният.

# 654
  • София
Aila може би не съм разбрал,но останах с впечатление,че ще слагаш климатик в стая предназначена за разсад.С много  вода най-много да започнат да гният.
Здравей, правилно си разбрал. Реално предните две години ги гледам в хола, отново на климатик. Първият път имаше саксии навсякъде и хванаха и мухички и цялото семейство негодуваше. Втората година им купих стелаж, сложих им лед разсадни лампи и нямаше мухички, но пак не е много комфортно няколко месеца да дондуркам разсада в хола.
На къщата планирам да сложа така или иначе климатик в стаята, която там ще играе в бъдеще ролята на хол и мисля просто да ги гледам там, а не в апартамента. През студените месеци обаче не ми се иска да се налага да отскачам прекалено често до там, само заради разсада и затова търся варианти за поливането. Не очаквам разлика по отношение на топлината и осветеността спрямо начина им на отглеждане в апартамента.

# 655
  • Някъде Там
Aila, Аз пробвах за цветята ми системи от аптеката  (когато ни няма за повече от 2 седмици Simple Smile ) и не ми се получи нещо не стана като на клипчетата - уж капка по капка течеше, но едната се запуши игличката и спря, другата пък изтече всичко та нещо не беше като на клипчетата Simple Smile Дано се получи при теб после ще казваш как Wink
Иначе и при нас много зелен боб - без колци -  половин шкаф на фризера и всяка седмица ядем и то само от половин ред насят, добре че не е цял. От доматите - черито са ми най вкусни на мен като сладост.
От мен един домат с формата на сърце ❤️

# 656
Такаа. Днес не ме свъртя и бях на пазар.
Една жена продаваше разсад и разбира се, се награбих като луда.
Броколи -90 корена.
Безколови домати-50 в оранжерията ще сложа.
Алабаш -50 корена.
Пазарджишко подобрено зеле -над 100 корена.
Взех си и едно индреше и един розмарин.
Знам, че е късно, сигурно няма да стане почти нищо, но срещу 40 лева се направих щастлива. Преди малко влизам, садих до тъмно, утре имам още работа.Grinning

# 657
Валерия, как те разбирам Blush и аз вчера пазарувах така, не зеленчуци, но пак за градината. Кеф. Днес валя, нищо не можах да насадя, само им се радвах отвътре...

# 658
Мимоходом прочетох алабаш и се разсъних. Много го обичаме, на нямаме никакъв опит.
Направих разсад рано на пролет (по указанията на пакетчето семена) - в градината охлювите го изядоха буквално за 2-3 дни.
За тази година явно сме закъснели, но кога се сее за наесен?

# 659
Мимоходом прочетох алабаш и се разсъних. Много го обичаме, на нямаме никакъв опит.
Направих разсад рано на пролет (по указанията на пакетчето семена) - в градината охлювите го изядоха буквално за 2-3 дни.
За тази година явно сме закъснели, но кога се сее за наесен?
Какво значи “кога се сее за наесен”?
Аз къщо закъснях тази година да засадя алабаш, вчера търсих по пазара разсад - няма Sad Много ме е яд…
Момичета, а какво мога да насадя сега?

Общи условия

Активация на акаунт