91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 7

• 64 707
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Предпочитай си, няма лошо, никой не ти е попречил. Simple Smile

# 181
Моите впечатления са преки и лични и касаят бившия 8В клас. А предпочитам да не бяха!

# 182
Зигзаги, тонът в тези теми винаги е бил добър.
Спрямо втори потребител си позволяваш елегантно да кажеш "ти трай". Ако правиш пренос на емоции, проконтролирай се. Доволните от НЕГ нямат вина спрямо недоволните. А ако недоволството се вербализира, ще помогнеш на колебаещите се, които в момента вземат решение. Достатъчни са инициали, за да се осветли проблемен преподавател.

# 183
  • София
Моите впечатления са преки и лични и касаят бившия 8В клас. А предпочитам да не бяха!

Когато са лични, да Simple Smile. Но зигизаги говори за мнения, разменени с други родители от други класове. Аз с Вас си комуникирах преди време ин на лични споделих негативите, чути за ИВ, нали... Какво ги прави различни  и по-надеждни отзивите на Зигизаги за други класове  от моите, разменени с родители на деца, които са в момента там? Както и ПРЕКИТЕ  отзиви на деца от училището, учещи в момента там.. Онзи ден  си контактувах директно  с прекрасно дете (всъщност в случая точно с майка му), завършило 9 клас с 6,00.  Колко по-пряко да бъде? Контактът, който преди малко дадох на Дъждец за учител по немски, е на преподавател, който ми е близък и в годините  е споделял впечатленията на деца от НЕГ, 73-то, 35-то за учителите им в училище и  по немски, и по други предмети. И това е доста показателно, понеже е   изразено от ДЕЦАТА.

Въобще  в тази тема  ( а и не само в нея всъщност)не може да се допусне, че  родителите НЕ сме капацитети, че да преценяваме с точност кой учител какъв е и да му лепваме веднага етикети , затова и всякакви мнения  са полезни, но поднесени с нормален тон, а не с нападки.. Познавам лично случаи на деца и родители, които цяла година  изразяват супер задоволство от конкретен учител по немски в 8 клас, даже пътека са направили до училището през лятото, та децата им да са при него  точно(да, уж не може, ама все още си може явно с подходящите връзки), а  когато не бъдат приети в  лайстунг, учителят става изведнъж виновен за несправянето, давал го е лежерно през годината, не е работил конкретно по формата, не е проверявал всики домашни и т.н.... А децата, те  са слънце по подразбиарне  и никога вината не можем да търсим в тях. Те никога не се скатават примерно, до едно са съвестни и мотивирани.

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 12:35 от пенсионирана русалка

# 184
Шарлот,
Позволявам си да изразявам лични впечатления, защото детето ми учи там. На никой не казвам да си трае, това е форум и всеки има право на мнение. Включително аз. Така че нека доволните пишат колко са доволни, а недоволните - колко не са!
Ако смяташ, че с тона си нарушавам правилата на форума, можеш да ме докладваш, но не и да ме съветваш да се "проконтролирам".

# 185
Постове с лични нападки водят единствено до натрупване на напрежение. От това полза няма за никого. Не само, че не те възпирам да пишеш, но те насърчавам, при това с конкретика. Мои колеги търсят от мен съвет за НЕГ. Изиза, че не мога да дам обективен. Когато децата са присъствено на учиилище,  срещат други от предишните си училища, обменят информация и имат по-общ поглед над гимназията. ДО ни заключи за дълго време и трудно можем да обхванем ситуацията извън собствения опит. Факт е, че настоящите осмокласни родители не изказаха през годината мнение за новите преподаватели по немски и качествата им. Разбра се, че една от преподаващите е напуснала. Т.е. сега се очаква нов титуляр (или има вече назначен?). Разкажете, такъв е смисълът на събирането ни тук.

# 186
Момичета, често казано не исках да пиша нищо, защото ИВ вече не е мой проблем и детето ми научи това, което трябваше. Но идеята е форумът да е полезен.  Конкретно аз не оспорвам по никакъв начин казаното от пенсионирана русалка,  напротив,  точно тя ми помогна в началото на учебната година и казах, че впечатленията са ми лични само за да е ясно, че съм от ощетените и това трябва да се знае. Признавам,  че съм пристрастна и се надявам никой да не преживява това, което изживях аз. Безсилието да  помогнеш на собственото си дете да получи това, което получават останалите класове. Надявам се, много се надявам, ИВ да не преподава следващата година на 8 клас.

# 187
  • София
А, и по повед личните впечатления.. Назад някъде написах,че 2 от 3-те ми деца супер много харесваха ЕК по математика. Третото, което реално имаше най-големи заложби за мат не само по моя родителска преценка, а и според преподавателската, така и не прие по-особеното й чувство за хумор и "тормоза" й с по-трудни задачи от тези на други деца от класа от сборника,  с които да я провокира да  работи по-активно в час, загуби интереса към мат и се насочи в съвсем друга посока. Е, какво да кажа тогава за ЕК от преки наблюдения на две собствени деца в един клас? И на още едно в друг випуск, прекарало  4 години с нея? И дължащо й справянето си в университета в частта с мат?  Че е  страхотен преподавател или че е такъв, който отблъсква децата от предмета? Никак не е лесно да определим един учител като добър или лош дори и с преки отзиви.

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 12:32 от пенсионирана русалка

# 188
Стига недомлъвки. Имаше 3 нови - на Б, В и Д клас. Преподавателят на Б постигна прилични резултати, което за първа година е добър атестат. Преподавателят на В клас - груба грешка да бъде привлечена. Ако има добре подготвени деца от този клас това се дължи на започнатите частни уроци още от октомври при най-добрите и доказани учители,  което изискваше съответните инвестиции от родителите и беше огромно напрежение за децата, които съзнаваха ощетеността си. Част от тези деца страдаха истински, за което имам преки наблюдения. Преподавателят на Д клас беше сменена, но причините не са ми известни. Преподавателят по БЕЛ НМ е много мил, оценява ги високо, но не е изискващ. За В клас обаче беше чудесен избор, защото беше възможно справянето с немския език чрез самоподготовка и уроци. Признавам,  че като родител съм отвратена от това, което преживя детето ми като ученик в НЕГ и благодаря на учителя с главно У, която ни даде нужната подготовка.

Напълно подкрепям описаното. И нашето семейство преживя този ужас. Беше тежко, на моменти крайно отчайващо и истерично, но за радост приклюи. Ако някой си помисли, че не са правени опити за справяне със ситуацията би сгрешил. Не един,  по всички възможни и утвърдени пътеки. И всичките безплодни. На едни деца беше грубо отнета възможността да се обучават на равни начала с останалите от випуска. И по стара българска традиция заложихме на принцип ОС /оправяй се сам/.

# 189
  • София
Да, ТанРа, но пак става дума за същия учител.. ОК, явно проблем голям там има, не виждам някой да го оспорва. Но как се обобщава и за другите, след като за тях никой нищо не писа през годината в темата. Ще кажете, не са посмели и са комуникирали на лични. Писах обаче, че потребителка  точно на лични ми писа, че е доволно детето й от друга нова учителка, май точно тя е напусналата. Пише дамата в темата, може да го потвърди.

ПП
Докато системата не се реформира така, че младите хора с филологии да искат и да имат стимул да стават учители, а не да ползват езика другаде, примерно в колцентър и след висше, нещата все ще са така, че и по-зле..Sad Понеже от години схемата с учителите по немски конкретно е една и съща, въртят се едни имена в различните училища  - без значение дали са ДУ или частни. Преподавали някога в НЕГ са в 73-то или в двете частни, други от 73-то отиват в НЕГ или пак в частните, немкинята им бивша (на 73-то) е сега  в 35-то,  мъжът, минал преди това  през НЕГ и СМГ, сега е също в 35-то.. Има даже и такива, които паралелно работят/работеха на две места (НЕГ и 35-то). Нарочно не упоменавам имена, но ако радетелите на конкретиката ги поискат, ще им услужа с инициали за достоверност - понеже инфото не е в стил ЕЖК, нищо че децата ми не  учат в никое от тези училища .

Лошото е, че винаги ще има потърпевши сред децата от този трафик на не дотам качествени учители. Както, разбира се,  ще има и печеливши от придвижването на страхотни учители от една гимназия в друга. Но всичките тези хора, добри или лоши като преподаватели, ще достигнат някога пенсионната възраст, ще се "амортизират"  малко или повече по трасето и ще изчезнат от небосклона. Тогава  какво ще се случи? Опашки от желаещи да преподават немски няма на вратата на нито едно училище с немски, оттам няма и кой знае какви опции за подбор.

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 13:16 от пенсионирана русалка

# 190
  • столицата
Виждам, че Русалка активно отговаря на запитванията, но да се включа и аз😁
Съвсем не съм съгласна, че подготовката по български не е на ниво. Личният ни досег е с г-жа Гюлеметова и г-жа Христемова. Мога да ви кажа, че другите училища само могат да завиждат на НЕГ за тези учители.Да са здрави и да продължават с толкова любов и всеотдайност да обучават децата ни!

# 191
  • София
За БЕЛ мога да кажа само, че Гюлеметова е уникална. От Динева по математика също съм очарована. Каназирска по немски се оказа късмет за 11 и 12 клас, но беше тотал щета в 9 и 10 клас, което означава, че зависи и от тясната специализация на учетеля.

# 192
  • столицата
Точно така! Нека да си кажем и положителните страни/лица на гимназията. Че покрай нашата прямота в темата, родителите на кандидат гимназистите започнаха да се замислят😁 дали да пишат НЕГ на първо място.

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 05:54 от galimar

# 193
Нека родителите да пишат 91 НЕГ на първо място с ясното съзнание, че от късмета на детето или от волята на Съдбата, Вселената или Директорката зависи дали ще се паднат в класовете на невероятните учители в 8 клас, или ще изтеглят късата клечка и качеството на преподаване, и на образование в най-важната им година в гимназията, ще е на ниво, диаметрално противоположно на славата на Елитната гимназия.

# 194
  • София
Е, когато изборът не е осъзнат и достатъчно желан и при един от най-добрите учители в осми клас не се случиха чудеса.
До 7 клас децата ми учиха в едно и също ОУ. Е за четири години нивото падна толкова много, че тази година удариха дъното, толкова, че се чувствам гадно заради всеки на когото съм препоръчала училището като добро. Винаги ще има доза късмет при този разпад в образованието.

Общи условия

Активация на акаунт