WIZZ AIR - 39

• 44 349
  • 803
  •   1
Отговори
# 750
Не, няма как. Докато не стане час преди полета и се види, че на се чекирали някои хора. Всичко се случва, може много хора да не дойдат на летището и това да са го решили в последния момент. Един си изпуска връзката, друг просто закъснява, трети се разболял, четвърти, за да не попадне в карантина, просто не отива на летището.
Скрит текст:
Аз съм имал 4 пъти (тоест двупосочно 8 пъти), в които не съм отишъл на летището и не съм се качил на борда при купен самолетен билет миналата година. Така ми изгоряха билети за Единбург, за Дъблин и къде ли не. По-добре да не летя и да загубя билетите, отколкото да ме сложат в карантина като кацна и да не мърдам 10 или 14 дни в друга държава в хотел, което ще ми излезе през носа, а и нямам това време. През 2019  пък заради неприятен инцидент и лежане в болница (разбира се непланирано)+3 месеца болничен... ми изгоряха билети за 4 пътувания, купени доста по-рано. Уизеър поне ми върнаха 50% от парите, като им пратих епикриза. Те провериха, че не съм се явил на летището и не съм се чекирал.
При всеки полет има хора, които не се явяват и остават неизползвани места. Заради това се прави този overbooking, но Уизеър прекаляват. Преди 2 години гледах репортаж по тв, как хора не могат да излетят до Лондон, заради това, че нямало места. Но за там има по няколко полета дневно на по няколко авиокомпании.И ако сутринта в 6.30 не излетиш, на обед ще излетиш с другия самолет.  А има и дестинации, дето са с полети два пъти седмично...

# 751
Почти никога не купувам места, но досега (да чукам на дърво), не се е случвало да ме оставят. На приятеля на дъщеря ми му се случи миналата година в Швейцария и беше много доволен, защото швейцарците го настанили в хубав хотел, осигурили му вечеря и транспорт до летището. Просто са го попитали не иска ли да остане за следващия полет и той се съгласил, защото и без това щеше да търси хотел като пристигне посред нощ в София. Беше доволен и че се е случило точно в Швейцария, защото германците едва ли щели да му осигурят такива прекрасни условия.
Дали ще има някакви по така намаления на черния петък? Откакто започна пандемията не съм мърдала от България и вече не ме свърта...

# 752
май чак на летището ще разбереш със сигурност, то дали имат грешка в системите или овърбукинг няма как да знаеш.
Ама ако са свършили местата няма и да продават, предполагам. Освен ако анулират местата на някой друг, за да ти дадат на теб...
Не се шашкайте толкова, първо ще ви качат на друг полет, и второ, дават обезщетение.
Някои хора така пари печелят, ако не им е проблем да стигнат по-късно, разбира се

# 753
  • София
Малко се хиперболизора, по Коледа има overbooking, през другите дни е голяма рядкост да се случи някой да остане.

Това го правят и другите компании, не е само Уиз. Да, преди две години имаше гафове, както и на Раян, но откакто е короната не съм чула, тук също никой не се е оплаквал.

# 754
  • София
И аз се надявам на някое намаление скоро. Имам планове за следващото лято, но цени от 300 лв. за двупосочен билет ми се виждат високи.
Иначе и аз не бях пътувала 2 години с Уиз заради пандемията, но юли отскочихме до Италия и също срещнах трудности при чекирането без закупени места. Сега разбирам, че не съм единствена.

# 755
Ако имаш запазен хотел си е проблем, ако отиваш някъде само за два-три дни, също.

# 756
Със Уиз по-фрапиращо беше преди, като продаваха полети с по-голям самолет, а доставките закъсняха и трябваше да ползват старите самолети и оставаха много хора. Това сега го няма, ако въобще има овербукинг ще са единици.

# 757
Точно така. Полетите до Лутън ги правят с А321, който е 36 реда по 6 места, а нещо бяха закъсали с тези самолети и пуснаха А320, които са с 30 реда по 6 места, тоест... с 36 души по-малко, а билетите отдавна продадени. И много народ пропищя. Даваха ги в новините как ги върнали.   И да, тези, които имат резервиран хотел и отиват някъде за 2-3 дни са прецакани, това си е проблем.
А дето казвате "и другите компании го правят". Ами то зависи и от компаниите. Когато не са нискобюджетни, а от националните превозвачи, те си имат codeshare с други превозвачи и намират прекачвания, за тяхна сметка, но ти уреждат пътуване почти веднага. Луфтханза, ще ти дадат полет през Виена с Австрийските, ако нямат място на техния. Мен са ме прехвърляли при купен билет от Дюселдорф до София... с прекачване Дюселдорф-Мюнхен-София например. Винаги веднага преглеждат за удобни връзки и ти уреждат пътуването. А нискобюджетните имат само директни полети. И когато полетите не са всеки ден по дадената дестинация, оставаш да си чакаш за след 3 дни примерно.

# 758
Като споменавате, че дават обезщетение, какво по-точно се има предвид? Че те настаняват в хотел и ти осигуряват вечеря? Защото, ако отиваш някъде само за 2-3 дни или ти е важно да стигнеш навреме, това едва ли ще те "стопли"...🤔🙂

Последна редакция: пн, 08 ное 2021, 09:54 от dolce miele

# 759
Освен храната и хотела до 600 евро обезщетение, в зависимост от дължината на полета, по EU261 директивата.

# 760
  • София
Като споменавате, че дават обезщетение, какво по-точно се има предвид? Че те настаняват в хотел и ти осигуряват вечеря? Защото, ако отиваш някъде само за 2-3 дни или ти е важно да стигнеш навреме, това едва ли ще те "стопли"...🤔🙂
На Уиз не знам как е, но съм виждала на друга. Това с Уиз с 20 пътници беше голям гаф, но той е изключение, най-често и да се случи оувърбукинг е 2-3 места и се решава лесно.

Това, което съм виждала е, питаха хора наред кой би искал, първо питат доброволно. Хората, на които предложиха пред очите ми, дори се зарадваха, защото се прибираха към родината си и така им увеличиха почивката с още 2 дни. Явно не са зависели и от отпуск хората, нямам идея.

# 761
Като споменавате, че дават обезщетение, какво по-точно се има предвид? Че те настаняват в хотел и ти осигуряват вечеря? Защото, ако отиваш някъде само за 2-3 дни или ти е важно да стигнеш навреме, това едва ли ще те "стопли"...🤔🙂
То за много малко неща дават обезщетение. Ако е отменен полет заради овърбукинг или заради повреда на самолета, ще дадат обезщетение и настаняване в хотел. Но ако е заради природни катаклизми: бури, урагани и т.н., нищо не дават, оправяш се сам. Особено, ако си на остров, нямаш избор, чакаш времето да се оправи. В Миконос така... ураганен вятър цял уикенд и вечерта в 23.50 ч. трябваше да имам полет на Уизеър за връщане до София. Силни ветрове... всички се молим да има полети. И изведнъж всички на гейта получаваме СМС, че полетът се отлага за 22.50 на следващия ден. И се започна една суматоха, някои сме на работа на следващата сутрин, но други казват "супер, ще ходим на дискотека", трети казват "ще ни уредят хотел". Ще уредят, ама друг път. Като има ураган и полетът е отменен, си плащаш сам хотела. На о-в Миконос нали знаете какви са цените? А че на другия ден имаш работа в София, грам не ги интересува. Все пак по-добре да се прибереш с ден по-късно и с повече разходи, отколкото да ти падне самолетът насред буря, дето се вика.  Но явно след полунощ са преценили, че идващият самолет от София към Миконос е можел да кацне безопасно, дали са му разрешение и го гледахме на Flightradar24 как наближава. Та с 2 часа закъснение си летяхме до София.  Може би на отиване към Миконос е кръжал и е щял да се върне до София, заради лошото време.

# 762
Ами не е така. По регламент ако не е по вина на компанията (лошо време напр.) не се дължи парично обезщетение, но се дължи хотел и храна. Ако не ви ги осигурят, се пазят касови бележки и се клеймват после.
Уиз може да се циганят малко/много, но в крайна сметка упоритите успяват.

# 763
  • София
Не е точно така с природните катаклизми. Лятото се прибирахме от Сицилия. Трябваше да излетим от Катания, но Етна избълва доста прахоляк и отмениха всички полети. Вярно че висяхме до сто часа на летището, но хората организираха всичко и ни настаниха за тяхна сметка. Нощувка и закуска в доста елитен хотел - Four Points Sheraton + превоз в двете посоки. Не, че успяхме да се насладим на престоя, бяхме се скапали от висене на летището, но все пак Уиз бяха доста коректни.

Последна редакция: пн, 08 ное 2021, 13:30 от Ивка

# 764
Досега най-голямата ми драма е бил последния полет от София до Неапол с над 2 часа закъснение, дали не бяха към 3...Но е хубаво човек да знае какво се случва, ако по някаква причина не може да излети. Благодаря за информацията! 🙂

Общи условия

Активация на акаунт