За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 504
  • 751
  •   1
Отговори
# 270
Търся изпитана рецепта за крем за украса на мъфини с маскарпоне и течна сметана,но без масло.
Без масло ще се разтича крема ако мъфините стоят извън хладилник, да имаш предвид. 1ч изстудена високомаслена сметана се разбива с малко ванилия докато се сгъсти леко и почне да стои на връхчета. Отделно се разбиват 1ч маскапоне с 1ч захар, добавя се сметаната внимателно и се бие да се сгъсти още малко. Слага се за 2ч в хадилник да се стегне преди да се завърти върху мъфините. Може да го направиш лимонов крем с 1чл лимонов сок и настъргана лимонова кора.

Допуснала съм пакет брашно да се овлажни.
Хвърляй, брашното е достатъчно евтино.

Какво мога да направя след като приготвя зеленчуци на пара? Представям си нещо като глазиране в горещ тиган със соев сос и кафява захар
Може, ако не са омекнали твърде много. Зависи какъв зеленчук. Едни чушки не е нужно да готвиш на пара, но карфиол и моркови може, докато лук на пара хич не върви. На различните зеленчуци им трябва различно време за готвене, по-лесно е в тигана директно едно по едно и накрая глазурата. Но ако все пак държиш на парата, може вместо глазиране да им сложиш някакъв сос тип холандез, или сос със синьо сирене, или просто масло, лимон и пипер.

# 271
Да, и аз съм я правила, беше хубава. Явно съм сложила 400 гр, защото спазвах рецептата. Хубава стана, но аз правя обикновено с пресните кори, затова не съм я правила повторно. С тънки кори правя сладка баница с карамел.

# 272
правя сладка баница с карамел.
Заинтригува ме.
Моля, сподели, ако не те затруднява, как я правиш?

# 273
Правя я като млечна баница. Половин пакет тънки кори нарязвам на ленти, разбърквам и леко ги запичам, колкото да се зачервят. В тавата, в която ще правя баницата, разтопявам до карамел една чаша захар. Отгоре изсипвам препечените кори и заливам с един литър прясно мляко, разбъркан с 4-5 яйца и половин до една чаша захар. Отгоре накъсвам парченца масло. Пека на 180 градуса за около 40 минути. Важно е да се прехвърли в чиния за сервиране, докато е топла и карамела не е стегнал. Ако все пак има останал повече карамел по тавата, сипвам съвсем малко вода (1-2 лъжици) и загрявам тавата на котлона, за да се разтопи карамела и заливам отгоре. На мен лично много ми харесва тази млечна баница.

# 274
  • Русе
Скрит текст:
правя сладка баница с карамел.
Заинтригува ме.
Моля, сподели, ако не те затруднява, как я правиш?

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/02/blog-post_10.html

# 275
  • София/Испания
Ефибуш ,благодаря ти.Мъфините ще бъдат в хладилник.

# 276
Ауу, тази баница с карамел звучи жестоко ! Уважавам карамел.Жалко ,че съм на диета и в близките дни няма да мога да я приготвя Joy и дегустирам.

Малко индиански въпрос 🤣,но зеленчуци приготвени на пара са с вкус като на варени,нали?Просто не обичам сготвени такива и изобщо не съм наясно с тая технология.
Вие понякога може и да се хванате за главата с моите въпроси, но съм малко капризна с храната много неща не ям и не правя експерименти та затова. Тая джаджа за тях ми е симпатична и отдавна се чудя дали да я купя,но реално ще я използвам само за моркови и картофи и ако са като варени -значи не ми е нужна 😂

# 277
  • Велико Търново
Ефибуш, благодаря! Забърках нещо, но ММ да го яде като се прибере. Стана ароматно и със сос, малкия обра морковите и царевичките, а аз грах и карфиол не ям Simple Smile
Хубавото е, че дори и да не се хареса на ММ, винаги минавам с номера "то беше страхотно, докато беше топло", а той "да, бе, сигурно си яла" Simple Smile
Морена, и аз съм луд фен на твоята баница! Само такава правя, когато правя. Вече, като знам, че е твоя, съвсем ми харесва!
Пейч, уникално изглежда карамелената вкусотия. Въпреки, че е с кори и близо до млечна баница, изобщо не бих нарекла подобно апетитно, красиво и топящо изглеждащо нещо "баница". Скоро ще тествам, живот и здраве, и после ще се хваля, какъв шеф съм станала благодарение на бг мамите Simple Smile

# 278
  • Sofia
То е повече позната като сладка баница (много я харесваме у нас, както и крем питата) , не карамелена. И с домашна юфка е по-бързо и лесно, вместо кори да се режат и пекат. Simple Smile

Радвам се на тези, които се наслаждават на баницата ми - в наследство от свеки (да ми е жива и здрава).

# 279
Тази баница в моето детство се правеше с домашна юфка / тази купешката / , без карамела обаче и се нарича млечна баница . Поне по моя край е така.
Смес като за крем карамел . Пакета юфка се запича с нарязано на парченца едно краве масло до порозовяване . После се залива със смес от мляко и яйца , захар и ванилия .
Но ако се изключи захарта и ванилията и се добави сирене си става и солена баница.
После пробвах да я правя с кори . Но нещо не ми се получи . Рецептата беше от моя приятелка и се водеше млечна пита / по мои спомени рецепта от ТОХ някаква.
Но с юфка става лесно и бързо

# 280
Аз я знам от майка ми. Тя я правеше с карамела. Дори нейната ставаше по-вкусно, някак а препичаше и имаше едни дъвчащи карамелени парчета ... ммм. Иначе само сладка баница без карамел съм сигурна, че няма да ми хареса, свикнала съм на тази. Умирах си като мина покрай баницата да си чопна малко от карамела отгоре.

# 281
И аз с юфка я знам, като малка съм яла често такава и нямам спомен да е била с карамел. Но пък при положение че млечната смес си е като за крем карамел, не виждам защо да не се вземе най-доброто и от двете Grinning
Правила съм и макарони на фурна пак с карамел на дъното на формата, идеално си беше ако и също да не е точно традиционното. Само трябва да се съобрази захарта общо, да не стане прекалено сладко.

# 282
Макароните на фурна като се запекат ги поръсвам с кристална захар и тя се карамелизира отгоре . А формата намазвам с краве масло и отдолу става с подобен вкус.

# 283
Мне, карамел на дъното на тавичката си става точно като в крем карамела, попива в макароните/юфката, а и става като сиропче на дъното. И сервирам обърнато, пак както крем карамел. Запечената захар отгоре отделно за който иска, аз не съм много по сладкото и за мен и двете са твърде сладки но се харесват иначе от останалите.

# 284
Това е интересно, за пръв път чувам за баница с праз и картофи. Ние я правим с праз, сирене и яйца. И не знам защо, но много повече ми харесва наложена, отколкото вита. Няколко пъти правих опит да я навия, все не ми става добре, особено с дебелите кори.
Обожавам с праз и картофи и с лук и картофи също. Аз сирене не обичам много, тези ми идват идеални, но искат повече мазнина.

Алис, заинтригува ме с тая баница, намерих рецепта в нета и я спретнах. Със зелен лук, защото в близките магазинчета нямаше праз. Голяма вкусотия, наистина много ми хареса. Благодаря за подсказаната баничка!

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт