Любители на Котки - Тема 160

• 31 732
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Мира,в групата за британките.
Малкат лисичка, къде е тази група? Че наш Майкъл нали е британец:).
Скрит текст:

# 466
Здравейте! Нахлувам в темата с въпрос Blush Дано съм на правилното място.
Ситуацията е следната: На вилата ни от няколко месеца започна да се навърта една много мила, кротка и любвеобилна котка. Поразпитахме съседи, явно няма стопани и е мистерия откъде се взе. Започнахме да я храним, когато сме там и тя се настани в двора, за което нямаме нищо против. Преди месец обаче роди в двора две котенца. Котетата са добре, намерихме дом и за двете Blush. Въпросът е, че искам да кастрирам майката, но никога не съм гледала котка и не съм наясно как стоят нещата. Доколкото знам при женските кастрацията е по-сложна. Не знаем и на каква възраст е, притеснявам се дали не е възрастна за кастриране...
Та искам да попитам трябва ли да се направят някакви изследвания преди операцията, какъв ще е периодът на възстановяване след кастрацията, трябват ли някакви специални грижи и ще се наложи ли да я взема вкъщи за известно време? Последното ще ми е най-сложно всъщност, но ако се налага ще измисля нещо. Също и горе-долу какви пари да си предвидя и на коя клиника в София да се доверя. Ще се консултирам и с ветеринар естествено, но все пак искам да имам някаква яснота предварително.

# 467
Би трябвало в София да има места, в които кастрират безплатно бездомни котки. Като при операцията им резват малко от връхчето на едното ухо. В квартала има няколко такива. В такава клиника трябва да знаят какво се прави в след оперативния период.

# 468
  • Варна
Нашата Цветелинка (т.е. Трицветка, показвах ви я тук преди време) я кастрираха така по някаква програма. Един ден следобед изчезна от ъгълчето си, никой от околните магазини не разбра къде. Притеснихме се ужасно и три дни по-късно я пуснаха на същия ъгъл кастрирана. Обаче от тогава минаха 2 седмици, а още виждам конци и се чудя какво да ги правя. Сини са, ако има значение. Раната изглежда зараснала. Дали са саморазграждащи и трябва да мине още време, дали да опитам да я заведа до близките ветеринари или сама да пробвам да ги клъцна не знам...
Ето я бубата в къщичката си:
Скрит текст:
Онзи ден с жената от съседния магазин решихме да фолираме къщичката, за да издържа на дъждовете (тя е под навес, но все пак). Тръгнах да я вдигам, а Цветелинка моментално се шмугна вътре и започна да ми бута отвътре ръката Laughing Уплаши се милото да не ѝ взема къщата. Когато я направихме и я върнах обратно Цветката веднага се мушна пак да провери всичко наред ли е. Умница голяма.

# 469
  • на брега на морето
Месечинка, тук пише ветеринар, може да питаш нея:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1340235

# 470
Зизу, не ме свърта. Не може ли по друг начин да се установи какво е?
Може ама не се навиват да го правят.
Трябва да се вземе биопсия и да се прати в София. От там пък често искали да пращат пробите в Германия, поне такъв му е опита до сега. Друг вариант е да търся транспорт от Силистра до София и допълнително да я стресирам, което може да влоши нещата ако е раково образувание. Като цяло казал, че щом е меко и подвижно, над ребрата, вероятността за тумор е минимална. Ако забележим нарастване вече ще се предприемат по-сериозни мерки, а до тогава всичко по старому ама с лека диета и повече движение.

# 471
Здравейте, моля за съвет, каква купичка или нещо друго за вода да оставям на котето, за да не го мести и да се "мие ' в локвичките. Има странни желания , бута купата с водата из цялата стая  и тя се плиска, после си мокри лапите и всичко е вода.Водата му я сменяме няколко пъти на ден, чиста е, просто стоя и го гледам как с интерес наблюдава водата като тече по плочките

# 472
  • Бургас
Котьо,и аз се побърквам с Хари...
Голямата подутина отзад на вратлето спадна,останаха две топчета.Определено не му е приятно да се пипат.Твърди са,значи не било абсцес и гной.
Вет казва,че е от Биокан М,ще му мине.
Ок,ама как да сложа тривалентната?
По-надолу можело.
Ами ако пак се подуе...
Пак ли да сменям вет...
Четох и за фибросарком при котки с левкимия и съвсем откачих.
Само в една клиника се навиха да му правят тест за СПИН и Левкимия,вече е над 4 месеца,освен там да го мъкна...
Не го боли толкова,но му е неприятно,а са две твърди топчета,малко по-големи от бобчета...
Хайде,на 11 беше втората ваксина,мога да изчакам още една седмица,уж се разнасят такива неща за 3-4 седмици...
Няма да го мъча все още с тривалентната...Ама пък да не се разболее?
Страшно го обикнах,не мога да си представя без него...

# 473
Меки подвижни топчета може да са лимфни възли.Особено ако са симетрични. Мойто има, попитах и потвърдиха. При и след боледуване може да се надуят.

# 474
Здравейте, моля за съвет, каква купичка или нещо друго за вода да оставям на котето, за да не го мести и да се "мие ' в локвичките. Има странни желания , бута купата с водата из цялата стая  и тя се плиска, после си мокри лапите и всичко е вода.Водата му я сменяме няколко пъти на ден, чиста е, просто стоя и го гледам как с интерес наблюдава водата като тече по плочките

Ние сме с тези

# 475
Аз това го реших като взех прозрачна пласмасова купа без капак (квадратна) и я залепих за пода с двойно лепещо тиксо.Вътре слагам купата за вода.

# 476
По назад в темата бяхме писали, че не е ок водата да е до храната, защото котките в естествената си среда имат инстинкт да не пият вода в близост до храната, която в природата може да е разложен труп и да замърси водата. Също май беше по-добре водата да е на по-високо място..за това не съм много сигурна, но май и това го имаше.
Мойто мъниче още не е много умело в ползването на котешката тоалетна и редовно си настъпва акото и ако не го видя ще го разнесе из цялата къщата. Днес пък в играта си беше стъпило в паничката с храна. Но щом ме чуе да почиствам котешката тоалетна идва и иска да ака. А за храната като почукам по паничката почва да яде и ме поглежда да види доволна ли съм. А аз съм много доволна, защото искам да го охраня. Защото мисля, че едно добре хранено коте е много по-вероятно да се справи с инфекциите.

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 15:52 от pandorina

# 477
  • Бургас
Меки подвижни топчета може да са лимфни възли.Особено ако са симетрични. Мойто има, попитах и потвърдиха. При и след боледуване може да се надуят.
Не са меки,твърди са.
Стана това след втората ваксина Биокан М.
Но да,нали изкара калицивироза.
Сякаш не искам още да слагаме тривалентната...
Как е Франки?
А болничкият Буки?
Зак нали беше по-добре,надявам се скоро и да забрави за операцията...

# 478
pinko, тези купички стабилни ли са? Отдавна им се чудя, но ми изглеждат крехки.
Не се ли местят лесно? Или като ги разместят да се разливат?

# 479
Франки засега е добре, утре ще го водя да видим какво ще кажат.

Общи условия

Активация на акаунт