Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 10

• 40 065
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
Какво да кажем ние от район Студентски където има само 2 училища( 8СУ и 55СУ)? При сегашната система съседни са ни 6-7 училища.

# 436
В момента ДГ са на база административен район. Не виждам никакъв проблем там. Почти всички деца от групата на детето ми живеят близо до градината. Така, че не виждам някой да се е засил от другия край на района да посещава нашата градина. Би била подобна картинката и за училищата!

За мен лично 15 мения не би трябвало да променят нещо толкова важно. Крайно недостатъчни са!
Миналата година следях, училището до нас и двете други училища от нашия админстративен район, които са ни прилежащи. В нашото училище мисля, че приеха само 2 или 3 деца от 3-та група. Т.е. нямаше места за всчики, които живеят около училището. В другите две прилежащи училища също не стигнаха до 4-та група. Т.е. СО хем не може да осигури училище за всички живущи наоколо, хем ни налага ограничение в кои училища да кандидастваме! Безумие след безумие!
Не знам дали Вие имате деца, дали по някаква причина Ви се налага да се местите от едно място на друго и не знам на каква база давате становище, че административния район не е добре да се ползва, но ви казвам, че има много деца, които Вашето становище ги ощетява.
Не всички родители знаят, че може да се дават становища. Няма разяснителна кампания и накрая ама то 15 човека се изказаха!
Вече нямам никакво търпение таз, г-жа която се прави на кмет да се разкара.

Monza, за ДГ преди време (не знам сега дали има) имаше гранични ДГ. Пак си важеше правилото за административен район, но можеше да кандидатсваш и в граничните градини на друг район. За мен това е по-резонно, а не да се забранява използването на административния район.

# 437
В район Студентски няма места за всички деца в ДГ. В Студентски град има ясла и децата, които са я посещавали после се класират където могат, а родителите им са принудени да пътуват два пъти дневно до градините. В същото време живущите в Дървеница и Мусагеница остават неприети. После този проблем се прехвърля към двете училища. Каквито и промени да се правят проблемът няма да се реши, ако не се построи детска градина в Малинова долина и училище в Студентски град.

В големите квартали обикновено има едно или две "елитни" училища и зора е за тях. Идеята не е да се угоди на избиращите, а да се даде възможвост на хората да запишат децата си в близко училище. Който иска повече да се оправя без да пречи на другите. Все пак има и частни училища. А за невъзможността на СО да се справи с проблема е виновна само тя, защото не строи училища в новите квартали. С промяна на наредбата няма да стане.

Направих си труда и сметнах, че в район Студентски 416 деца от набор 2015 посещават предучилищна група. Миналата година бяха обявени 264 места за първи клас. Да видим тази година колко ще пуснат.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 17:35 от Monza

# 438
При липсата на достатъчно места в определени квартали и при наличие на голяма разлика в качеството на обучение в останалите - каквито и критерии да се измислят, все за част от родителите няма да са добре. Столична община иска "да запълни сградния фонд" и затова решава, че всяко дете ще учи в близкото училище. Обаче пропуска да пресметне (или изобщо не й пука), че в определени квартали няма място за всички първолаци от първа група, какво остава за втора и трета. В други райони някои училища са толкова зле, че родителите се чудят как да запишат децата в друго училище в квартала. Трети пък, сменили адреса си, се кръстят къде ли ще трябва да влачат детето, ако не се стигне до втора или трета група в прилежащото им.
Миналата година писах и аз становище, че наливаме от пусто в празно - изникнаха цели нови квартали, заселени предимно с млади хора, а няма нито градини, нито училища. Тези деца се вливат в училищата на съседни стари квартали, но там си има предостатъчно желаещи. Няма как без строеж на нови училища да стане. И другото - да се гони качество на образованието - тогава никой няма да иска детето му да ходи на училище в другия край на квартала или в съседен, просто защото ще може да получи добро образование навсякъде. А сега има много голяма разлика и това кара родителите да измислят номера, за да попаднат в друго школо.
Затова, вместо сега да се възмущаваме, че 15 човека са си направили труда да пуснат становища, трябва да разберем, че без активна позиция, без пускане на становища, жалби, сигнали, писма... съвсем никакво внимание няма да се обърне на проблемите ни. Защото я си представете, че не 15, а 1000 становища бяха пуснати...
За административния район - от една страна разбирам родителите, които го подкрепят, но във всеки квартал си има по 1-2 предпочитани училища с добра слава и как ще се осъществи прием в тях, ако за 100 места например кандидастват 500 деца. Ще трябва жребий - и тогава детето от Младост 4 ще ходи например в 145 Су в малдост 1А, а това, което живее срещу него ще търси някое друго незнайно къде.
Дано нещата се подобрят през следващите години и всяко дете попадне на най - доброто място!

# 439
Аз мисля, че това с административния квартал се отнася за допълнителните точки от 4-та група, които се дават за прилежащо училище?
Как все го завъртаме, че някой от Младост 4 или Люлин 10 ще измести някой от другите под квартали, при положение, че много училища не стигат до класиране на 4та група?
И да, насвякъде има едно -две желани училища, но това съвсем не означава, че останалите не желани училища приемат деца извън 1-3 група.

Ще се радвам ако мама Саня се включи и каже дали освен 15-те становища, които се оказаха много важни, независимо, че най-вероятно хората, които са ги дали нямат и най-малка представа какво точно става с приема в училищата на големите квартали. Та ще се радвам да каже дали СО дават статистики от миналта година, колко училища стигнаха до класиране на 4-та група? Още повече ще е добре да има статистика тези от 4та група с какви точки са се класирали.
Опасявам се, че статистиките въобще не се взимат предвид. Това което виждам, че се има предвид е да се измислят правила за тези 1-2 желани училища да им се намали наплива, но това се отразява на всички!

# 440
  • СОФИЯ
Още не са коригирали т. 9.12. Интересно ми е в какъв окончателен вариант ще се появи наредбата след гласуването.
...Направих си труда и сметнах, че в район Студентски 416 деца от набор 2015 посещават предучилищна група. Миналата година бяха обявени 264 места за първи клас. Да видим тази година колко ще пуснат.
От ИСОДЗ ли взимаш данните за предучилищната? Тези 416 деца са само шестгодишните нали?

...За мен лично 15 мения не би трябвало да променят нещо толкова важно. Крайно недостатъчни са!

Не знам дали Вие имате деца, дали по някаква причина Ви се налага да се местите от едно място на друго и не знам на каква база давате становище, че административния район не е добре да се ползва, но ви казвам, че има много деца, които Вашето становище ги ощетява.
Не всички родители знаят, че може да се дават становища. Няма разяснителна кампания и накрая ама то 15 човека се изказаха!
 ...
Предоставена е възможност на всички да изразят становище. Спазени са разпоредбите на ЗНА.

ИЗРАБОТВАНЕ НА ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

Чл. 26. (Нов - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.; изм. и доп., бр. 34 от 2016 г., в сила от 05.11.2016 г.)  (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2016 г., в сила от 05.11.2016 г.) Изработването на проект на нормативен акт се извършва при зачитане на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност.
 (2) (Нова - ДВ, бр. 34 от 2016 г., в сила от 05.11.2016 г.) В процеса по изработване на проект на нормативен акт се провеждат обществени консултации с гражданите и юридическите лица.
 (3) (Предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 34 от 2016 г., в сила от 05.11.2016 г.) Преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган съставителят на проекта го публикува н а интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, и предварителната оценка на въздействието по чл. 20. Когато съставителят на проекта е орган на изпълнителната власт, публикуването се извършва на Портала за обществени консултации, а когато е орган на местното самоуправление - на интернет страницата на съответната община и/или общински съвет.
 (4) (Нова - ДВ, бр. 34 от 2016 г., в сила от 05.11.2016 г.) Срокът за предложения и становища по проектите, публикувани за обществени консултации по ал. 3, е не по-кратък от 30 дни. При изключителни случаи и изрично посочване на причините в мотивите, съответно в доклада, съставителят на проекта може да определи друг срок, но не по-кратък от 14 дни.
 (5) (Нова - ДВ, бр. 34 от 2016 г., в сила от 05.11.2016 г.) След приключването на обществената консултация по ал. 3 и преди приемането, съответно издаването на нормативния акт, съставителят на проекта публикува на интернет страницата на съответната институция справка за постъпилите предложения заедно с обосновка за неприетите предложения. Когато съставителят на проекта е орган на изпълнителната власт, публикуването на справката се извършва едновременно и на Портала за обществени консултации.

https://sofia.obshtini.bg/doc/3224705?searchText=%D0%BE%D0%B1%D1 … D0%B5%D0%BD%D0%B8 НАРЪЧНИК за провеждане на обществени консултации в Столична община
Няма нормативноустановено задължение за разяснителна кампания. Има възможност, но няма задължение и това не е нарушение.
"...могат по своя инициатива, освен портала, да използват и допълнителни информационни канали и форми за комуникация за популяризиране на съответните предстоящи обществени консултации и информация, свързана с тях, които не са задължителни. Такива форми могат да бъдат:

1. организиране на пресконференции, информационни срещи с граждани и заинтересовани страни;

2. разпространение на брошури, листовки, плакати, транспаранти и др.;

3. разпространение на информация чрез социалните мрежи и информационни портали;

4. разпространение на информация чрез управителите на етажни собствености, включени в регистъра на сградите в режим на етажна собственост;

5. разпространение на информация чрез информационни табла;

6. други подходящи форми."

Становищата винаги са различни като съдържание. Когато по някой въпрос има преобладаващ % еднозначни мнения, се нарича надделяващ обществен интерес. Дали са 7 от 10, 15 от 17 или 700 от 1000 няма значение. Факт е обаче, че при множество критики на разпоредби от други проекти, не са се съобразявали с това и то не само СО, а и други институции и ведомства, които изготвят и приемат подзаконови нормативни актове. Да видим какъв ще е финалът този път.

...
Ще се радвам ако мама Саня се включи и каже дали освен 15-те становища, които се оказаха много важни, независимо, че най-вероятно хората, които са ги дали нямат и най-малка представа какво точно става с приема в училищата на големите квартали. Та ще се радвам да каже дали СО дават статистики от миналта година, колко училища стигнаха до класиране на 4-та група? Още повече ще е добре да има статистика тези от 4та група с какви точки са се класирали.
Опасявам се, че статистиките въобще не се взимат предвид. Това което виждам, че се има предвид е да се измислят правила за тези 1-2 желани училища да им се намали наплива, но това се отразява на всички!
Тези данни могат да се получат по реда на ЗДОИ. И ФЛ може да пусне заявление. nellytan1 ако си Нели и не греша ника, по спомен преди години на теб изпращах сламка за заявление във връзка с ДГ?
Май и за тази наредба си писала становище. Второто ЗА адм. район е на директорът на училище в центъра Ернест. Той с много премерен изказ и добро словесно представяне си защитаваше позицията и на заседанията на РГ. Това не може да му се отрече. Независимо че от СНБМ не сме съгласни с позицията му.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 14:26 от мама САННЯ

# 441
Да. От ИСОДЗ взех данните. Знам, че има деца 2016 набор записани в 2-ра ПУГ, но те са изключения. Някои от тях ще повторят 2-ра ПУГ, но ще има и такива, които ще кандидатстват в 1-ви клас.

# 442
  • СОФИЯ
Благодаря за иф, Monza!

nellytan1, допълних си горния пост, че сме писали едновременно и едва след като публикувах видях твоя.

# 443
мама САННЯ, да искала съм данни преди. Не смятам да го правя сега. Загуба на време е с това ръководство на СО!
Всеки добър управленец сам би правил статистики, а не да очаква някой заинтересуван да го направи. Пък и аз вчече съм си "послала" за моите деца та не съм заинтересована Simple Smile
Но виждам много добре несъвършенствата на системата. А тук доста мнения се завъртяха, че с този административен район, някой ще измести от мястото му от неговото лично училище, което въобще не е вярно.
Истина е, че последните 30г няма нито едно ново училище и дори в старите квартали се строи ударно, което означава, че и в не привлекателните училища се пълнят паралелките. Крайно критично става за децата, които по една или друга причина се наложило да си сменят квартала точно преди класиранията. Та за тези деца е важно да имат поне някаква теоретична възможност да се класират в някое училище в квартала.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 15:05 от nellytan1

# 444
  • СОФИЯ
Какво НЕ правят СО и СОС си знаем. Smirk Ако имаха някаква статистика за фукня, щяха да я изпющят на някой сайт. Ако не ги попитаме няма да направят изчисление. Аз като не участващ в реалния процес на кандидатстване /нито за ДГ, нито за 1 клас/ не се чувствам сигурна да формулирам точни въпроси за обществена информация. Ако го направите тук в темата, ще предложа на УС на СНБМ да го изпратим от името на сдружението. В повечето случаи изпращаме официалната кореспонденция през виртуалното деловодство на СО.

# 445
Е, те нали София план направиха доста статистики макар и на друго ниво.
Дадоха доста добри насоки, какво трябва да се промени в града, но на таз г-жа, която се прави на кмет не й пука.

# 446
София план са общинско предприятие - използват ги като носна кърпичка, според ситуацията и посоката на вятъра.

# 447
Въпреки, че са общинско предприятие мен лично много ме изненадаха с анализите, които направиха.
Ако имахме добър управленец за кмет, доста щаха да му помогнат в каква посока да започне да развива града. Или по скоро щяха да му помогнат да види къде са големите проблеми.
Преди може би повече от месец имаше онлайн ФБ събитие организирано от кмета на Лозенец и там Любо Георгиев (бившия шеф на Софиа план) много интересни неща разказа. Дългичко беше, но си заслужава да се види. Ако ви попадне не го пропускайте!

# 448
Да. От ИСОДЗ взех данните. Знам, че има деца 2016 набор записани в 2-ра ПУГ, но те са изключения. Някои от тях ще повторят 2-ра ПУГ, но ще има и такива, които ще кандидатстват в 1-ви клас.
Не забравяйте, че има и деца в 3група,които ще кандидатстват с по-големия набор ✌️
Така че тези, които ще повторят ПГ2 сигурно ще се покрият от малките, които ще прескочат една ПГ... И миналата година имаше доста дечица от по-малкия набор✌️
Монза, кафето те чака като се постопли 🤗🤗🤗

# 449
Добре де - тези дето ще прескачат набор, не трябва ли отдавна да са си сменили набора и тази година да са в ПГ в ДГ например ? Например ,моето дете сега е в 3-та градинска група ( ПГ 1,или ПГ -5 годишни, която още не е задължителна ) - по вашите думи ,ако ей сега ми хрумне да и сменя набора , мога да я пусна в 1-ви клас на есен  и то без да е карала задължителната ПГ за 6 годишни ? Това не ми се струва правилно , при все че от училището ще им искат свидетелство за завършена ПГ ...Отделно,че тя не е януари месец родена - мога ли да и сменя набора пак ?
Според мен ,който е искал да се движи с предния набор го е направил и заявил още в 1 ,2 група ,а всичко останало( новопоявили се 1-вокласници)   е поредната схема за вкарване на детето където сега има места,че другата година не се знае ( т.е.с фалшива бележка за ПГ , фиктивно преместване на детето в ПГ накрая на годината или сега и някакви други схеми).

Общи условия

Активация на акаунт