Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 8

• 70 051
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте,
Включвам се в темата с питане относно начисляване на ДДС върху безплатна доставка. В момента освобождавам пратка от Корея с козметика на стойност над 150 € и при прегледа на декларацията установих, че освен ДДС върху стоките е включено и ДДС върху разходи за транспорт. Поръчката ми е с безплатна доставка и не съм заплащала за такава като в предоставената от мен информация е изрично опоменато, че стойността е 0 €. До момента нямам предоставен документ, който да определя стойност по доставка различна от 0 €.

От представителите на FedEx, които ме представлят, аргументираха данъка съгласно ЗДДС за транспортни разходи и изискването за включването на всички разходи по вноса, включително и заплатените от продавача. Тарифата са я взели от техни вътрешни системи спрямо параметрите на пратката ми и валутния курс. Реално дори не знам каква е точната сума за транспорт, платена от продавача.

Стойността на ДДС-то на транспорта е около 20 лева и може би нямаше да ми направи впечатление, ако малко по-рано не освобождавахме пратка със същите параметри от същия сайт без такова начисление.

Това ли е в действителност изискването или е по-скоро субективното тълкуване на митническия служител?
Съжалявам, ако сте дискутирали подобен казус, но не успях да открия в търсачката.
Предварително благодаря за съдействието!

Няма такова добиче безплатен транспорт.

# 301
Fedex  са ви обяснили правилно. Според политиката на сайта имате безплатен транспорт, защото пратката Ви надвишава определена сума ( това го предполагам само, но такава е търговската практика).
Ако във фактурата Ви беше посочено какви са условията на доставка, и ако тези условия вкл транспорт, нямаше да платите ДДС върху транспорта.
Но т.к. не е посочено, се приема, че сумата, посочена във фактурата не вкл транспорт и според митническите закони, митническата облагаема стойност е CIF цена на стоката. В този случай куриерът, взема катао сума за транспорта, цената за транспорта по техните оферти. Също така трябва да са вкл и цената за митническото представителство (последното на база на едноо тълкувание за ЗДДС). Върху тази сума също дължите ДДС.

# 302
Fedex  са ви обяснили правилно. Според политиката на сайта имате безплатен транспорт, защото пратката Ви надвишава определена сума ( това го предполагам само, но такава е търговската практика).
Ако във фактурата Ви беше посочено какви са условията на доставка, и ако тези условия вкл транспорт, нямаше да платите ДДС върху транспорта.
Но т.к. не е посочено, се приема, че сумата, посочена във фактурата не вкл транспорт и според митническите закони, митническата облагаема стойност е CIF цена на стоката. В този случай куриерът, взема катао сума за транспорта, цената за транспорта по техните оферти. Също така трябва да са вкл и цената за митническото представителство (последното на база на едноо тълкувание за ЗДДС). Върху тази сума също дължите ДДС.

Много благодаря за информацията! В действителност правилно предполагате за транспорта - безплатен е над определена сума. Също така във фактурата не са посочени подробно условията за транспорт, а само в потвърждението на поръчките и справката в сайта. Подведе ме опита на познати с предишната пратка на подобна стойност от същото място, в която нямаше такова начисление, но явно при разглеждането са взели предвид информация, която може би аз не съм предоставила. Още веднъж благодаря!

# 303
Здравейте! Очаквам колет от Украйна, изпратен с тяхната поща. Според тракинг номера на 08.12 е пристигнал в БГ и оттам нататък-нищо. От бг пощи ми отговориха да чакам смс от митница.
Колко време е нормално да бъде забавянето?
Става въпрос за зимно яке на стойност 130долара, а доколкото фирмата изпращач ме уведоми, на пакетът е обозначен като  "подарък".

# 304
Няма такова животинче "подарък" за митниците.

# 305
Има.

# 306
Междувременно имам лек напредък:   
15.12.2021 13:37   BULGARIA   SOFIA CP   Send item to customs (Inb)      
15.12.2021 13:37   BULGARIA   SOFIA CP   Record item customs information (Inb)   Retention reason : Awaiting presentation to customs commissioner   
16.12.2021 14:10   BULGARIA   SOFIA CP   Insert item into domestic bag   

Ще видим има ли, няма ли.

# 307
Има.
Да , на държавни глави, ветерани и подобни.
Само дето и там се декларира стойност.
В случая jedinait е абсолютно права.

# 308
Въпросът ми е малко по-особен, тъй като не е обвързан с АлиЕкспрес, а си имам работа с митница.
Наскоро спечелих томбола от Швейцария, но, тъй като не е в ЕС – мисля, че това е причината да трябва да се спре на митница, за да се достави до България (освен и цената на продукта).
Та, ето и въпросът. Тъй като това е томбола, разбира се, не са извършени никакви поръчки и плащания в сайтове от моя страна, но от митницата ми искат копие от поръчката и плащането. В имейла имам една фактура, това ли е копието, което е нужно (предполагам са го взели от изпращача)? Също, ДДС и мито са платени, така че не е нужно да ги плащам, но, понеже на фактурата има цена на предмета, трябва ли да плащам, понеже е солена сума (над 200 евро), или просто е написана, за да е всичко по протокол? Обърква ме и работата с прословуятия вече ЕОРИ номер, който също е необходим за освобождаването на пратката. Ако го заявя онлайн през сайта на митниците, ми е нужен квалифициран електронен подпис, който въобще не ми е ясно как би следвало да се издаде. Мисля, че електронен подпис не се иска, ако отида в митническото бюро да си извадя ЕОРИ номер.
Впрочем, пратката се изпраща през FedEx (или TNT, вече и аз не знам), но надали има значение, тъй като не мисля, че има клон в моя град. Оставям и снимка с всичко, което ми искат. Вие как бихте ме посъветвали да постъпя в тази ситуация?
Благодаря предварително за отделеното време! Blush Heart

https://i.imgur.com/Xl4thJY.png

# 309
Фактурата е от изпращача, да. Всяка митническа пратка има задължително фактура или друг документ, показващ стойността. На нея описано ли е, че митните сборове са платени? Изобщо някъде в документите на пратката (напр. товарителниците) изписано ли е? Или са само думи на изпращача?
Тъй като не сте плащали, питайте Fedex дали може да минете с декларация за стойността (те би трябвало да имат шаблон), като им обясните ситуацията. В декларацията се описва, че стоката, която получавате е подарък/мостра и др., както и че обявенета стойност е реална.
Обикновено ордър или доказателство за плащане се изисква, за да се провери дали не се спекулира със стойността.

За ЕОРИ - на място, ако отидете, не се изисква ел.подпис, разбира се. Ел.подпис може да извадите от Борика, там има указания, мисля че се плаща. Скоро научих и приложението Evrotrust, което също играе роля на ел.подпис, но съм сигурна, че с него става.

# 310
Фактурата е от изпращача, да. Всяка митническа пратка има задължително фактура или друг документ, показващ стойността. На нея описано ли е, че митните сборове са платени? Изобщо някъде в документите на пратката (напр. товарителниците) изписано ли е? Или са само думи на изпращача?
Тъй като не сте плащали, питайте Fedex дали може да минете с декларация за стойността (те би трябвало да имат шаблон), като им обясните ситуацията. В декларацията се описва, че стоката, която получавате е подарък/мостра и др., както и че обявенета стойност е реална.
Обикновено ордър или доказателство за плащане се изисква, за да се провери дали не се спекулира със стойността.

За ЕОРИ - на място, ако отидете, не се изисква ел.подпис, разбира се. Ел.подпис може да извадите от Борика, там има указания, мисля че се плаща. Скоро научих и приложението Evrotrust, което също играе роля на ел.подпис, но съм сигурна, че с него става.
В писмото от митницата пише, че са платени ДДС и мито. Във файла (предполагам от изпращача или FedEx), който е към писмото от митницата, на Carriage Value пише 0, а на Customs Value си пише цената на предмета.

# 311
Пратката ми най-после пристигна в моя град. Междувременно от фирмата, от която е закупено якето, ми отговориха, че са го изпратили от името на физ. лице като подарък и са описали, че струва 20 евро.
Доколкото обаче се ориентирам в сайт на бг пощи, в този случай трябва да подам декларация за стойност и един вид да декларирам неверни данни, а другия вариант е да си подам документи с реални данни за стойност и плащане, за да е всичко изрясно. Така ли е?

# 312
Пратката ми най-после пристигна в моя град. Междувременно от фирмата, от която е закупено якето, ми отговориха, че са го изпратили от името на физ. лице като подарък и са описали, че струва 20 евро.
Доколкото обаче се ориентирам в сайт на бг пощи, в този случай трябва да подам декларация за стойност и един вид да декларирам неверни данни, а другия вариант е да си подам документи с реални данни за стойност и плащане, за да е всичко изрясно. Така ли е?
Да.

# 313
Здравейте, искам да поръчам нещо от Алиекспрес за около  60лв, съответно ще има митница. Интересува ме колко ще платя на Български пощи,за да ме представляват пред митницата и какво трябва аз да попълня(някаква декларация, пълномощно...)? За колко време реално освобождават от митница? Благодаря!

# 314
  • Бургас
Здравейте, искам да поръчам нещо от Алиекспрес за около  60лв, съответно ще има митница. Интересува ме колко ще платя на Български пощи,за да ме представляват пред митницата и какво трябва аз да попълня(някаква декларация, пълномощно...)? За колко време реално освобождават от митница? Благодаря!
за тази сума няма да има митница
над 150 евро е за митница (освен ако не пренасяш съмнителни стоки)

Общи условия

Активация на акаунт