Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 31

• 38 220
  • 747
  •   1
Отговори
# 600
Кактусче, момичета, имам нужда от кураж и съвет. Ужким си спомням всичко как протече с дъщеря ми, но ето, че съм объркана. Малкия е на 25 дена. Кърмя го на поискване, приблизително на около 2 часа. Имам кантар вкъщи, качва по около 35гр дневно. НО, от около 3 дена цоква и започва зверски рев. Буквало с мъка и борба се случва кърменето, изяжда близо 20- 30 грама и вече става невъзможно да продължи. Дохранвам с изцедена кърма ако имам, или го успокоявам и след малко пробвам пак. Съответно понякога чувствам напрежение в гърдите, една такава странна болка отстрани и започва да тече мляко. Периода съвпадна с появата на първите колики и се чудя струята ли му е силна, период ли е, болка ли е? Какво се прави в тази ситуация? Дали това не е кризата в кърменето на третата седмица, която Хедра споменава в статите си.

# 601
Здравейте, бебчо е на 2м и половина. Кърмя го от ден 1,роди се 3.6кг, първия месец качи 1.1 кг, а втория 600 грама.. От известно време като хапва засуче, пуска, засуче, пуска и понякога примрънква или пъшка, опъва крака... И така и на двете гърди.. След като е ял от няколко дни почна и да си лапа ръчички.. Има колики, акото му често е зелено... Малко ли му е? Или пък силна струя.. Чудя се..

# 602
Изчакай да се включат и други, но май е добре да говориш с педиатър за това ако. Може да е бактерия.
От кога и колко често ака зелено? И какво зелено точно?

# 603
Мога ли да се татуирам докато кърмя?

# 604
Здравейте, бебчо е на 2м и половина. Кърмя го от ден 1,роди се 3.6кг, първия месец качи 1.1 кг, а втория 600 грама.. От известно време като хапва засуче, пуска, засуче, пуска и понякога примрънква или пъшка, опъва крака... И така и на двете гърди.. След като е ял от няколко дни почна и да си лапа ръчички.. Има колики, акото му често е зелено... Малко ли му е? Или пък силна струя.. Чудя се..
На тази възраст бебето си открива ръцете и е нормално да почне да ги лапа много. Ако млякото не му стига, не би се ограничило с лапане на ръце, ще има рев. За зеленото ако, говорете с лекар. Бактерия в коремчето би била причина за дискомфорт при хранене и болка. Може да започне и повръщане.

# 605
  • София
Има ли връзка между количеството калций в кръвта и кърменето?
При изследване за бъбречната функция се установиха завишени стойности на калция. Възможно ли е да е заради кърменето, или да търся другаде причината?

# 606
Изчакай да се включат и други, но май е добре да говориш с педиатър за това ако. Може да е бактерия.
От кога и колко често ака зелено? И какво зелено точно?

Благодаря за бързия отговор и на двете. От около седмица, но беше по един път на ден примерно.. От 2 дни е само такова.. Ще звънна на педиатъра и ще пусна изследване.

# 607
Има ли връзка между количеството калций в кръвта и кърменето?
При изследване за бъбречната функция се установиха завишени стойности на калция. Възможно ли е да е заради кърменето, или да търся другаде причината?
Може да има връзка с бременността и кърменето, а може и да няма, трябва ви ендокринолог.
Мога ли да се татуирам докато кърмя?
Не е желателно, заради риска от инфекции.

Относно акото - детето може да кара вирус, прегледано ли е от педиагър, има ли други симптоми?

# 608
Момичета, малко помощ. Имам първокласничка и се налага на 15.09 да не няма поне до обяд. Имам бебенце, което е само на кърма. Ще го гледа бабата. Искам да се изцедя и да и оставя за един път хранене, поне ако се забавя, но не знам как се съхранява изцедена кърма (не искам да я замразявам). Колко време след изцеждане може да  се съхранява в шишето? На стайна температура или в хладилник?

# 609
Здравейте изпуснала съм доста темата. Има ли вече кърмещи ваксинирани майки? Какво мислите по въпроса?

# 610
Здравейте изпуснала съм доста темата. Има ли вече кърмещи ваксинирани майки? Какво мислите по въпроса?
Буквално 3 страници назад https://bg-mam.ma/p/1344347/43394611

Момичета, малко помощ. Имам първокласничка и се налага на 15.09 да не няма поне до обяд. Имам бебенце, което е само на кърма. Ще го гледа бабата. Искам да се изцедя и да и оставя за един път хранене, поне ако се забавя, но не знам как се съхранява изцедена кърма (не искам да я замразявам). Колко време след изцеждане може да  се съхранява в шишето? На стайна температура или в хладилник?
http://www.podkrepazakarmene.com/wp-content/uploads/2016/11/Tabl … gryb_preview1.jpg

# 611
  • Пловдив
Здравейте. Някой ползвал ли е Долоксиб 90 мг.? Lactancia ми дава активното вещество Etoricoxib като moderately safe, но до сега съм взимала само лекарства с low risk, затова се чудя. Докторът каза да кърмя и тогава да го пия и по възможност няколко часа след това да не кърмя.

# 612
В жълта зона е заради недостатъчно проучвания, но фармакокинетичните му свойства не предполагат преминаване в кърмата в значително количество, т.е. е ок да се приема, ако алтернативните му медикаменти не са вариант.
Ето този текст ти е важен:
Pharmacokinetic data (large volume of distribution and high percentage of protein binding (CINFA 2020, MSD 2017) make it very unlikely for significant quantities to pass into breastmilk.

Съветът на лекаря е адекватен, до 1-2 часа след прием достига най-висока концентрация в плазмата, т.е. като се приема веднъж дневно, нека е преди голямата пауза за сън на детето.

Все пак може да се пита лекаря дали алтернативата Celecoxib (Very Low Risk) е вариант.

# 613
  • Пловдив
Кактусче, много благодаря за подробното обяснение! ❤️

В жълта зона е заради недостатъчно проучвания, но фармакокинетичните му свойства не предполагат преминаване в кърмата в значително количество, т.е. е ок да се приема, ако алтернативните му медикаменти не са вариант.
Ето този текст ти е важен:
Pharmacokinetic data (large volume of distribution and high percentage of protein binding (CINFA 2020, MSD 2017) make it very unlikely for significant quantities to pass into breastmilk.

Съветът на лекаря е адекватен, до 1-2 часа след прием достига най-висока концентрация в плазмата, т.е. като се приема веднъж дневно, нека е преди голямата пауза за сън на детето.

Все пак може да се пита лекаря дали алтернативата Celecoxib (Very Low Risk) е вариант.

# 614
Здравейте! Имам нужда от малко помощ Simple Smile Госпожицата е на 1+++ и е изключително кърмена. Роди се 3700гр, преносена с 1 седмица. Първият месец наддаде 900гр +/-. До момента е наддала около 650гр и е 5340гр. Хапва доста набързо (сумарно 15мин макс за 2те гърди) и лакомо. Понеже в началото имахме съмнения, че не наддава добре, защото акаше веднъж на 3-4 дни (вече е веднъж на 2 дни), си взехме везна и я теглим всяка вечер.
Та, проблемът ни е, че за последните 3 дни не е наддала изобщо. Същевременно точно последните 3 дни тя проспива голяма част от вечерта и се получава голяма пауза между храненията (6-7 часа). Дали тази липса на наддаване се дължи на това липсващо нощно ядене или просто съм уцелила период на застой? И да стимулирам ли допълнително гърдите нощно време с помпата, за да не ги оставям толкова време без внимание? Grinning Притеснявам се да не ми намалее кърмата с тази голяма пауза.
Да вметна, че от самото начало детето си хапва по 7 пъти в денонощието, рядко прави 8-9 хранения.
Проблеми с броя на памперсите нямаме Simple Smile
Знам, че трябва да спра с това ежедневно теглене, защото е лесно човек да влезе във филма. Но пък току виж съм хванала някакъв проблем още в зародиш Grinning

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 12:19 от KikiG

Общи условия

Активация на акаунт