Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 715
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 080
Мислех си днес' в Американския колеж с 45% от теста си приет. Не е нужно да са 90 или 100. Тестът е направен така,че ако има много подготвени или просто умни деца да ги открие. Няма нужда да се доказва нечие его и претенции.
Е как ще ги стигнем американците ?

# 1 081
Разказвала съм вече, но отново да кажа - миналата година изказването на много познати и приятели за супер високите предполагаеми резултати на БЕЛ (защото виждаш ли беше много лесен изпита) сдухаха здраво моя. А той с "цели" 4 грешни отговора на 1 модул. В крайна сметка никой от тях нямаше по-висок бал от него. Така че не вярвайте толкова на прогнози, сметки и други такива. И не се радвайте или разочаровайте предварително. Нищо още не е сигурно! Дори не искам да проверявам днешния тест. Всичко ще се види накрая!

# 1 082
  • София
Как сте, момичета? Надявам се страстите да се поуталожат малко по малко. Концентрираме се върху грешките на децата/поне аз/ и не съумях да оценя другото - имат много верни отговори и 1/2 от мъчението свърши! Ако се беше случило нещо като с детето на Pisa, изобщо нямаше да ми е до проверка на ключове - тяхното е повод за истинско недоволство. Помня и случай миналата година за дете, на което му прилошава на БЕЛ, прието е в Пирогов и не успява да се яви на математика. След чаша високоградусна напитка и осмисляне на всичко отивам да си прегърна порасналото момче. На всички казвам "Наздраве!" и пожелавам късмет с проверителите Kissing Heart В петък ще тръпнем пак, дано всичко организационно е наред, а другото е * работа. Прегръщам ви и вас Kissing Heart

# 1 083
  • на Мелмак
Дъщеря ми е доволна, откри си грешка, писала е е "извън полето".
Цели се високо, дано не се разочарова. Аз имам резервен вариант. Подкрепям и съчувствам.
В Пловдив и аз искам да живея, особено като разбрах за резултатите , но засега съм в София и чак след пенсия мога да се върна Grinning
Завършила съм Иван Вазов. Още си е супер гимназия Heart

# 1 084
Мислех си днес' в Американския колеж с 45% от теста си приет. Не е нужно да са 90 или 100. Тестът е направен така,че ако има много подготвени или просто умни деца да ги открие. Няма нужда да се доказва нечие его и претенции.
Че то по тая логика сме ги стигнали. Имаме училища, в които можеш да влезеш дори и с 0% от теста. Joy
Докато НВО съчетава няколко неща в едно и не е чист изпит, единствено и само за прием и засяга близо 60 000 ученици, няма как да го съпоставяме с изпит, организиран от частно училище, на който се явяват по-малко от 1000 кандидати..
А и форумът и големите градове не са представителна извадка. Това са средните резултати за страната през последните две години. Мисля, че казват достатъчно.
2019-та: БЕЛ - 53,06 МАТ - 33,62
2020-та: БЕЛ - 51,06 МАТ - 36,33

# 1 085
  • Plovdiv, Bulgaria
Според моя син, НВО-то е минало добре, открил си е 3 грешки, от тезата очаква точки, а на преразказа смята, че е добре. Аз съм с резерви все пак, но с умиление си спомням колко резервирана бях по същия начин за големия ми син преди 8 години, а всъщност той изкара близки точки до максималния бал и влезе на първо желание. 
Имам обаче въпрос- синът ми е писал 3 листа на втората част, а останалите квестора му ги зачертал със Z т.е там, където не е писал. Така ли е редно?
Искам и да споделя, че той е бил на първия чин, точно до квесторите и през цялото време те са разговаряли /шептяли, но всичко се е чувало и разбирало/ и са му пречели, направил им е забележка, но без резултат. Аз лично съм възмутена.

# 1 086
Аз не разбирам недоволството Ви!
Всеки ще си намери мястото , кой за където си е изкарал.
 Ще кажа като майка на 23 - годишен младеж и минала по целия път на средното образование- това оценяване изобщо не е определящо за живота им напред. Когато завършат 12 клас обикновено желанията им нямат нищо общо с това, което са желали след 7-ми клас. Да не говорим, че имам познати, страшно разочаровани от топ училища, за които потрошиха много нерви, уроци, пари и в крайна сметка съжалиха.
Аз пък не разбирам коментара ви
Как да накраме децата да учат, като  обезмисляме труда им с елементарни тестове  ли
В нашия клас имаше наистина много подготвени и съответно много разочаровани деца,които не разбират  защо са положили толкова труд и какъв е смисъла от образованието
Съжалявам' но това е демотивиращо и нечестно.
А това, че сте неудовлетворена от дадено училище е субективно и няма общо със ситуацията.

# 1 087
The Invisible, абсолютно съгласна съм с теб. Като няма основа, разбира се че ще му се промени желанието, то няма как да е инъче. Точно за това се борим за добра среда и добро образование. Защото не е едно и също дали учиш немски в НЕГ или в бузема ( дори не знам дали има немски там Simple Smile  ама принципно предполагам ме разбрахте!)

Последна редакция: ср, 16 юни 2021, 23:12 от MollyBy

# 1 088
  • София
Аз досега търпеливо слушах тирадата на сина ми относно лесния изпит - защо бил учил толкова, та то момчето Х, което цяла година щракало с пръсти, имало малко грешки. Защо бил писал толкова много преразкази през последните 2 години, кому били нужни тези череши и т.н.  Обясних му, че няма какво да направи, той бе длъжен да се подготви както трябва и че се надявам усилията му да бъдат възнаградени под някаква форма. Но, всъщност, като си помисля колко труден бе финалният му ПИ в неговата школа и как го шокираха резултатите, как ме моли да намеря учител за присъствени уроци и как в продължение на месец и половина ходи при него 4-5 пъти в седмицата - е, хваща ме яд. Но нямаме какво да направим. Може това да му е единственият лош преразказ през годините, но го е написал днес, връщане назад няма. Ще опитам утре да го абстрахирам от всякакви мисли за петък и ще се насладя на почивката.

# 1 089
И има още едно съмнение, написала е Неверест, но не го е сложила в кавички. Дали ще й отнемат точки заради това?
Аз и в най - смелите си мечти не очаквам моето да има 100 точки, защото оценяването на тезата и преразказа е доста субективно и освен това не се знае и на какви оценители ще попадне работа.
За произведенията, ако заглавията не са в кавички отнемат точки. За името на лодката - не знам, но е възможно.
Дъщеря ми е написала надписът "Hеверест" и се чудя дали ще й го признаят за верен отговор.
13 въпрос - определила е правилно вида на причастието, но не се сеща дали е записала подчертаната дума.
За съжаление, като цяло лесен тест и е много неприятно, че цедката ще е  предимно на тезата и преразказа, а както се вижда и от цитирания пост на оценител, това е много субективно и на късмет при кого ще попадне работата.
Литературните въпроси в теста почти няма как да се cбъркат...

# 1 090
  • София
Скрит текст:

Ииии... Свърши се с БЕЛ-а, а за да се посмеете (ние вчера групово щяхме да се попикаем... за щастие само Черито го направи) - представям ви Мария Бейнова, "дългогодишен преподавател" или "какво става като Мама е толкова луда, че изкупува всевъзможни помагала онлайн, без изобщо да ги е разлистила":

Можем да оценим по достойнство "смелостта на тази луда жена" (опс, май беше обратното? Wink - така звучи по-точно...) да вкарва стилистични (на други места и граматически, но не мога да преснимам цял сборник с глупости) грешки в учебно помагало... за колосалната липса на какъвто и да било смисъл в думите на този титан на мисълта няма да споменаваме.

Ужас 🙄 тъмна Индия му е на моя Немили, недраги. За мой срам и на мен, но аз не харесвам Вазов въобще.

Мразя Вазов.
И да допълня...
Много ми хареса разказа. Разплака ме... Не е лесен... може би... за преразказване - де да знам, не съм правила преразкази от 4-и клас и и тогава ги мразех - но определено е стойностен.
Сега прочетох и оригиналния вариант, благодаря, zvаnchе, за текста - май повече ми харесва, но много дълъг... жалко, че го е махнал човекът.
Допълвам: и Врячо е харесал разказа. Това не означава, че непременно го е преразказал качествено (по този въпрос, въпреки твърденията му, имам определени основателни съмнения). Но го е харесал и разбрал... и предполагам, че повечето деца на 13 могат да го разберат. Надявам се, че могат. Светът би бил твърде тъжно място, ако не могат. Те са на 13, не на 3. И това не е дилемата на Хамлет, тук става дума за връзка със семейството, със семейната история, със собственото детство (в техния случай би предизвиквало асоциации с места и събития от по-ранното детство), с корените... не би следвало да е непонятно на 13, напротив - тъкмо тогава би следвало да има най-силен емоционален заряд (свързано със особено високите хормонални нива). Ако не го усещат на 13 няма да го почувстват и на 33 и на 103.

Скрит текст:
Аааа, и други има. Не искам да плаша следващите набори, но:
Творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет. Още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се обърна с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години.

Яко. В 3 изречения 2 пъти са използвали изключително незаменимата думичка "безспорни". Няма "утвърден" (авторитет), няма "неоспорими"... или каквото и да е друго като синоними - има практическо обучение  по стилистика.

Сторми, сканират се и сканираното се проверява.

Пиза, ужас просто!
Не трябва да се мълчи! Много трябва да се раздуха - жалби, медии и всичко, за което се сетите.
Как може такава гавра с децата и повече от едногодишния им труд!
Тоя "Господин" трябва да бъде попилян!

На мен друго ми направи впечатление.
Първо, въпрос №16 - заданието е: "Запишете ДВА елемента от изображението, които се свързват с информацията от втория абзац на текста." В отговорите не е даден "океан", а на практика във въпросния втори абзац океанът присъства не на едно място.
И второ, въпрос №23 - "Кое твърдение е вярно?" - така формулирани и В) и Г) са верни.

Щото на картинката има вълна, а не океан... би могло да е море или дори Ладожкото езеро. Уловка.
23-а също е уловка. "Българският език" не е балада. (Врячо е дал грешен отговор, не помня кой - останали му били 30 секунди и... не чел внимателно).

Скрит текст:
Безглаголни изречения, обърнат словоред, характерен за преводите от английски и за хора работили дълго с английски (част от студентите така си пишат ДР, после ми обясняват - ама аз летя основно в Англия и си ми звучи добре) - това не е литературен похват, за мен това е липса на такъв. Този стил на писане показва неуважение към езика (за да не кажа непознаване, но пък става все по-популярен и използван, защо ли???)

Градина, пролет, май, цветя,
скамейка, шепот сладък.
И сред цветята Той и Тя,
любов и тъй нататък.

Поля, природа, красота,
река, гора, нататък,
природа, сбъдната мечта,
възторг и тъй нататък.

Годеж, венчило, поп и брак,
момент безумно кратък,
после проза, скука, мрак,
деца и тъй нататък.

Курорт, море, приятен смях,
простор, вълни оттатък,
възбуда, трепет, сладък грях,
рога и тъй нататък.

Полуда, нежност, сълзи, плач,
плесник и писък кратък,
багаж, билет, дете, носач,
развод и тъй нататък.

Нахалник, пари, кола,
вертеп и той сред мрака,
кафе, билярд, квартира, ключ,
жени и тъй нататък.

Бастун, легло, юрган, приют,
глава с перчем окапъл,
цокало, карти сноп, албум,
легло и тъй нататък.

Наследници, камбанен звън
и яма сред цветята,
лопата, кирка, поп и кръст,
ковчег без тъй нататък.

Това споделя учител оценител на НВО в една професионална група на преподаватели по БЕЛ. Оставам безмълвна и гневна! Това е реалността.
"Оценител съм на НВО 7. клас и миналата година имах подобен казус. Ученикът изключително грамотно беше преразказал цялостно съдържанието на текста, но единствено не беше спазил дидактическата задача - преразказът беше предаден в преизказно наклонение. Аз съответно отнех само 6 т., колкото се отнемат за неспазената дидактическа задача. Всичко останало си беше перфектно. Но този преразказ ми се върна от арбитър с искане да дам само 6 т. Т.е. другият проверител е дал 0т. Аз реших да си отстоявам точките, които съм дала, и се аргументирах критерий по критерий. Спорът ни продължи два дена, тъй като другият проверител не отстъпваше, аз също. В крайна сметка това не можеше да продължи безкрайно и накрая си намалих точките на 16, а другият проверител даде 10. Така че, зависи на какви проверители ще се падне."

Това е странно...
Честно, не знам каква е практиката при оценяване на НВО, на кандидат-студентски работи ако има разлика в оценките 0.5+ работата се дава на 3-и проверяващ... Независим... Мислех, че тук се прилага същото правило!?

...
Аз не разбирам недоволството Ви!
Всеки ще си намери мястото , кой за където си е изкарал.
 Ще кажа като майка на 23 - годишен младеж и минала по целия път на средното образование- това оценяване изобщо не е определящо за живота им напред. Когато завършат 12 клас обикновено желанията им нямат нищо общо с това, което са желали след 7-ми клас. Да не говорим, че имам познати, страшно разочаровани от топ училища, за които потрошиха много нерви, уроци, пари и в крайна сметка съжалиха.

Един човек пиеше, пушеше, сменяше по няколко различни жени на ден, тъпчеше се колкото може с каквото му попадне и доживя до 108 години.
Повтаряме: ЕДИН човек.
А недоволстващите ти познати във всеки момент са можели да си преместят детето в 131-о. Уверявам те, веднага щяха да го вземат, независимо с какъв профил е било... Що ли, обаче, никога тези, които са силно недоволни от топ училищата, никога не предприемат тази логична стъпка?..

Имала съм съмнителното щастие да уча за близо година в ОБЩЕСТВЕНО американско училище ('87-а). Пристигнах тъкмо в средата на 7-ми клас. Тръгнах от тук с 2 учебника - по алгебра и геометрия. С разлагане на прости множители, степени, Питагорова теорема и признаци за еднакви триъгълници. И се озовах на място с един гланциран учебник голям формат с много картинки и... деление на 3-цифрено на 2-цифрено число. Не дай Боже да ги стигнем Хамериканците точно в това отношение! Ако ще сравняваш елитна ЧАСТНА гимназия с аналогична наша трябва да сравняваш с ПЧМГ.

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 04:55 от katiABV

# 1 091
  • София
За произведенията, ако заглавията не са в кавички отнемат точки. За името на лодката - не знам, но е възможно.
Дъщеря ми е написала надписът "Hеверест" и се чудя дали ще й го признаят за верен отговор.
13 въпрос - определила е правилно вида на причастието, но не се сеща дали е записала подчертаната дума.
Произведенията ги е слагала в кавички, но на 16 въпрос за греблата и името на лодката не го е сложила в кавички. В отговорите е в кавички и може и за това да й резнат 0.5 или 1 или повече точки.
И при нас вчера е имало малък гаф.Листове за белова били само 2, вместо 3. Девойката за щастие пише ситно и каза, че не й е бил необходим 3 лист, но за втори модул по математика се надява, че ще има повече.

# 1 092
По принцип идеята на НВОто е всички деца да могат да го покрият. За децата, които са свръх амбициозни и обичат да учат и се състезават има олимпиади и други състезания. Не разбирам притеснението на родителите, очакващи много висок бал - щом имате точките, ще ви вземат. Къде е проблемът?
Ако имаше отделни изпити за най-желаните училища,щях да се съглася с вас
С резултати от олимпиади и състезания не можеш да кандидатстваш' освен ако не си в топ три. Най-прецакани са най-ученолюбивите и най-подготвените деца.
То и затова бягат след 12 клас в чужбина.
В България образованието е изгубена кауза.

Как да не се кандидатства с олимпиади? Голямата ми дъщеря е в НПМГ - там се кандидатства задължително с олимпиади и изпити на самото училище. Само математиката може с НВО.
В чужбина отиват повечето деца, моля ви. Бъдеще има и за по-неамбициозните деца. НВО е за всички и всички трябва да могат да го покрият. Има страшно много подготвени деца. И какво значи ученолюбиви? Неученолюбивото ми дете се готви от шести клас и постигна много. Но то няма да е конкуренция на вашето за “най-добрите паралелки”, каквото и да значи това. Ето - виждате, нещата се нареждат. Ученолюбивото ми дете с почти 100 точки по математика пак не искаше в топ училището по математика. Влезе, където си избра и това ми стига. Не съм се вълнувала колко още деца имат същите точки. Нейните и стигнаха. Толкоз. И да, тя също няма да учи в България.

Пак казвам - много деца са се готвили сериозно и имат много знания, не обезценявайте труда им, само защото няма да са с по 100 точки. После е важно, защото много влизат, но не всички успяват да изкласят.
И в крайна сметка не сте видели какви са резултатите. Може да се изненадате. На каква база решихте, че всички ще имат високи резултати?

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 07:29 от Iseis

# 1 093
  • София
За преразказа каза, че е хубав, но е много описателен и е трябвало да се помнят много подробности. Според мен детето е разбрало текста. Децата не падат от небето. Те живеят с нашите радости и мъки. Тя е била с мен когато не исках да вляза в къщата на баба, защото там живее вече друг. Видя сълзите ми, че са променили много неща, както и радостта ми, че тези хора поддържат къщата и в нея има живот. Видя как може човек да се смее и плаче едновременно. Слушала е разкази за незабравимо детство, тя е отрасла с разкази за една жена, която е починала дълго преди да се роди. И е напълно наясно, че точно тези решения се взимат точно така. Докато очите се пълнят с гледки и спомени, а устата с вкус забравен и толкова мил. Без излишни обяснения и размисли, а просто така: сърцето решава.
Първата част се оказа наистина много лесна. И е много жалко, защото децата се изравниха на нея. Деца, които не с работили толкова много се изравниха с тези които са работили упорито и сега точно преразказа ще решава. Да, наясно съм, че математиката също ще разслои нещзта, но ще е тежко. Да, за някой майки 450 бал е супер постижение, но за съжаление в София с него си малко над чертата или малко под нея за елитните гимназии. Детето в 5ти клас кандидатстава в СМГ. Само моментен срив на изпита го отдели от това желание. Но попадна в един клас, за които не сме и мечтали, от добри деца, кротки и ученолюбиви. Ако я пита човек, тя ще изброи хиляда дреболии когато са се разправяли, когато някой взел на шега телефона на друг, но на фона на това което гледаме по телевизията, съм щастлива, че успя да е в този клас, да срещне някой от учителите и да бъде щастлива. Тогава наистина се случи при нас всяко зло за добро. Надявам се, сега пак да попадне в такъв клас и да е щастлива.

# 1 094
  • Варна
Има дъга в момента тук - до нивото на осмия етаж на блока в дясно се вижда най-ясно. Пожелайте си нещо и дано да се сбъдне! Аз желая на вас и децата ви да сте живи, здрави и щастливи с приети осмокласници в най-желаните паралелки и училища.

Общи условия

Активация на акаунт