Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 690
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 110
  • на пистата
Пиша последно и спирам, защото за мен това е вървяна пътека от една страна, от друга имам особено отношение към свръх амбициозни родители, които смятат, че от техните деца по-можещи няма.

Щом едно дете се е справило на някаква част от изпита, значи е имало знанията да го направи. Как така оценявате кой колко се е трудел?  Аз пак повтарям, че неученолюбивото ми дете ходи на уроци две години, ученолюбивото една. На едното му беше доста по-трудно да докара резултат, какъвто другото изкарваше само, като погледне листа със задания. По-малко ли се е трудило? Ами не, не е. И какво значи елитни гимназии? Аз сравнявам по резултатите от зрелостните изпити - не винаги елитните са най. Звучите сякаш вашите деца са най-умните и сега ония тъпите ще имат бал 400. Нали вашите ще имат над 450 - къде е драмата? Конкуренцията е за по една точка, не за по петдесет. Ей тази една точица решава съдбата, за нея са учили толкова много.  Но да смятате, че никой освен вашето дете не се е трудил е…. Ще си спестя епитета, защото темата е преди всичко информативна. Ако са научили нещо повече децата - то си е за тях. Аз на моите им казвам да учат за знания. И от малки знаят, че да, живота е несправедлив. След време някой с по-малко точки на НВОто може да им е шеф. И на мен ми режат две минимални заплати удръжки всеки месец, ама не ми дават детски например. Такива работи.

Успех на всички деца, знам че всяко ще намери своето училище и се надявам да станат стойностни хора! Стига да искат да учат - възможности хиляди и всички са пред тях.
Браво Исеис!
Моето дете смея да твърдя е добър по математика.По български се справя като за 4.80-5.Цяла година ходи на уроци,перфектен в граматика,синтаксис...литературните му куцат малко,но интересното е,че тях всичките ги е направил.2 въпроса ги е отговорил по логика(нали е математик 😁).От стрес или от недостатъчното време,просто е сбъркал два въпроса.Казали им-остават 5мин и той почнал да преписва от черновата.Тезите са му тъмна индия и там само едно изречение е сложил.Както и да е,да ми е жив и здрав,аз знам,че може повече и има повече знания от това,което е показал.Иска да се справя и по-добре,но за жалост попадна на госпожа по бел,която открито не го харесва ..показва го много пъти и много често умаловажава труда му(на същите въпроси на другите пише 5-6 на него 4)но пък на класната има 5 😁 и тя е много разочарована,че се е справил.Но,той като спортист,който не се отказва,нейното поведение го мотивира още повече 😁Догодина живот и здраве ако е пак тя,ще има жалби.
Аз също очаквам около 50-60 точки от него.Колкото толкова.Деца различни,свят шарен.Проблема при нас в провинцията е,че единственото свястно училище е само с 3 паралелки,едната от които е биология(мрази я).
Всички други училища мургавият цвят преобладава,моето русо ще се откроява там 🤣🤣🤣

# 1 111
Карабашлиев по бТВ в момента
Човекът каза, че идеята е да се извлича есенцията и не е необходимо преразказването/описването на всички детайли !!
Дали и проверяващите ще мислят така ?!
И аз това се питам - мнението на авторът е едно, критериите за оценка са друго.
За протокола моят е схванал текста, преразказал е основните моменти, има две фактически неточности - че селото се намира на 10 километра от Варна и че главният герой се е покатерил на дървото с череши (щото моят така би направил сигурно).
Не очаквам кой знае какво от НВО по БЕЛ, а математиката ни е по-зле...
За автора - абстрахирайки се от текста му, този човек мисля, че не може да се изразява устно, поне в сегашното му интервю по телевизията. А когато не може да състави една гладка и ясна смислово устна реч, трудно е да повярвам в творческите писателски качества на някой. Не случайно най-големите умове на Античността са били завидни оратори, които блестящо са владеели първо реториката, а после писмения текст. Карабашлиев сподели, че ако знаел,  че неговия текст щял да се падне на изпита, щял да се подготви за интервюто по телевизията.  То и баба знае с подготовка. Мен никой не ме чака всеки ден в съдебната зала да се подготвям - реагираш на момента и говориш ясно, смислено и логически издържано.  Едно такова позьорство ми прозира в Карабашлиев.  При толкова много харесващи го, подчертавам, че това е мое мнение и не задължавам с него никой.

# 1 112
  • София
Карабашлиев по бТВ в момента
Човекът каза, че идеята е да се извлича есенцията и не е необходимо преразказването/описването на всички детайли !!
Дали и проверяващите ще мислят така ?!
Този и от необходимото взе да разбира. Как точно на преразказ ще му извлекат необходимото. Радвам се, че поне не каза кое е това необходимо, че някой проверител да го приеме за отправна точка.
Бебчо, ако съдя по себе си рязко ще спадне потреблението и на плода и оборота на веригата книжарници.

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 09:07 от magi_sveta

# 1 113
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
чакай малко, а следващото интервю ще каже.
важното е опорки да има. Wink

чета ви, но не знам в кой лагер да застана.
малко като жабата - да се разчекна ли?
моето нито е отличник, нито е супер ученолюбив.
факт е, че ако му харесва учителя или ми се стори интересна, може да подхване и квантовата физика, а в обратния случй ще се плъзга по задължителното и няма да иска да научи нищо над  2+2.

# 1 114
Това е част от " необходимото" според миналогодишните критерии. Предполагам, че и тази година ще са същите.
I.   Умения за възпроизвеждане на съдържанието   
1.   Фактологически вярно 0 – 4 т.
2.   Подробно   0 – 4 т.
3.   Свързано    0 – 2 т.

III.   Изпълнение на дидактическата задача   
1. Предадени са известните за героя / неутралния разказвач събития   0 – 3 т.
2. Елементите са предадени в последователност, зависеща от гледната точка на героя/ неутралния разказвач   0 – 2 т.

# 1 115
Всичко ще се подреди, момичета, всичко ще се подреди и ние винаги ще има за какво да пием.

Днес ви предлагам да пиете за мен, че пак съм пораснала. да му се невиди
Почерпвам с торта. (снимката е илюстративна)

# 1 116
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
хубав ден си избрала. Simple Smile спокоен. или поне по-спокоен от околните два.
здрави да сте, а другото ще се нареди.

# 1 117
Прочетох разказа. Смятам че е по-подходящ за анализ от типа на отговор на литературен въпрос, защото когато стигнах до края остана чувството, емоцията, за които несъмнено роля са изиграли описанията, но как да бъдат предадени от неутрален разказвач подробно с цел да се усети какво е искал да каже авторът и в
същото време безпристрастно за да е преразказ. Не знам възрастта на децата позволява ли такова умение. Аз ако преразказвам няма да успея да съм безпристрастен разказвач. Със сигурност ще вкарам елементи на емоция или анализ. А това ще попречи на усета за правилното основно и правилните спомагателни времена. Разказът даден за преразказ според мен е висока топка, висш пилотаж в преразказите. Не съм сигурна обаче, че точно така е коректно да отсяват 13-14г деца. Целта на преразказите ми се струва че е друга - изпълнението на задачата, умението да се изберат подходящи глаголни времена, да се пресъздаде текста, да се види правописа доколко е усвоен, да се подреди смислово и хронологично като текст.
Иначе по мое време изпита по български беше отговор на литературен въпрос на изучавано призведение. А подробен преразказ на този разказ от неутрален разказвач за мен е по - трудно от отговор на литературен въпрос по изучавано произведение.
В тази връзка авторът просто не е разбрал какво се иска от децата. Той разглежда избора на неговото произведение от гледна точка на евентуален анализ в стила на "Какво е искал да каже авторът".

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 09:25 от Рори72

# 1 118
Рори72 и моето мнение е същото, за това написах , че текстът не е подходящ за поставената дидактическа задача. На него с благодат може да се пише литературно-научно съчинение или есе, което обаче е за зрелостници.

# 1 119
Абсолютно подкрепям storm! Колкото и обаче кусури да намираме на разказа, човекът си е изпълнил към Център-а за контрол и качество на образованието поставеното изискване и сега спокойно ще си морализаторства по студиата. Интересно ми е къде е учил такъв тип писане. Ще видя в Уикипедия.

# 1 120
  • София
mira70, да си жива и здрава и всичко най-хубаво да те съпътства. Весел празник!
Скрит текст:
някаква закачка ли виждам с този толкова популярен напоследък плод върху тортата 😉
И аз изгледах интервюто със З.К. Човекът изглежда приятен, но милия не може две изречения да върже. Едно 13 годишно дете се изразява по - добре и по - правилно от този писател.
По темата за баловете, няма да коментирам нищо. Всеки си знае възможностите на детето и колко време се е подготвяло за тези два изпита. Ще чакаме 28.06 и след това 13.07 и тогава ще видим.

# 1 121
  • София
Мира, честито ти порастване!!! Жива и здрава да си!!! (ама защо разваляте тортата с череши)

Добри, все едно мойто си описала. Отличник е (защото така казва бележникът), но иначе иска НГДЕК защото буквално боготвори госпожата си по БЕЛ и господинът по История (затова и желанията са ни такива полярни от ТУЕС до НГДЕК). Няма сила да го накара да си мръдне пръста, ако не му е интересно ( на майка си прилича, за разлика от таткото и голямата - те могат всичко, но за мен са мазохисти).

Рори, мнението ми за разказа по отношение на задачата е същото, просто това не е подходящо за тази задача.

И не мърдам и на милиметър от мнението си, че разказът има емоция, но няма граматична и езикова стойност, която очаквам да имат текстовете за все още обучаващи се деца (за гимназиален етап, може би, за студенти също). На авторът му се губи българският (интервюто го доказва - мое мнение).

# 1 122
mira70, здраве и спокойствие ти пожелавам. Почерпката е много тематична Grinning

# 1 123
  • София
katiABV, благодаря за безглаголната поезия.
450, и на теб за тъжно-сладките спомени.
Докоснахте ме. Имаме нужда от глътка човещина сред цялата тази истерия.
мира70, честит и весел празник, много тематична торта си ни избрала Simple Smile

Iseis, разбирам какво казваш, още повече че и аз имам две коренно различни деца - с едното винаги е сложно и тъкмо когато и аз съм готова да се предам, то прави някакъв гигантски скок и всичко се нарежда (без моите похабени нерви, де). Другото от бебе е самостоятелно, спокойно и се справя с всичко като на шега. Първото работи повече, но по-неефективно. Та да, за всеки влак си има пътници и всички са хора и заслужават уважение, светът не се изчерпва нито с елитните гимназии, нито с уменията по 2 предмета в 7 клас.
Но и трябва да се признае, че чисто статистически, по-сложен изпит означава по-добро разслояване на много добрите от майсторите, които могат нестандартно да приложат същите знания, за да решат по-сложна езикова или математическа задача. Пък после кой какво ще прави с този бал - тяхна си работа (дано е тяхна, а не на амбициите на родителите). Аз си мисля, че макар и с лека тестова част, този изпит като цяло не беше лесен.

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 12:06 от marmotche

# 1 124
Рори72 и моето мнение е същото, за това написах , че текстът не е подходящ за поставената дидактическа задача. На него с благодат може да се пише литературно-научно съчинение или есе, което обаче е за зрелостници.

Да, и аз съм на същото мнение.
За анализ е по-подходящо отколкото за преразказ.
Недоумявам как той е предложил точно този откъс за преразказ .... а и как някой умен чиновник е решил, че става ??!!

Общи условия

Активация на акаунт