Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 707
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 185
Bashtatko,
Във вашия пост отчитате основно познания и проф.реализация . Аз за моя  син търся преди всички  "среда" . Знанията може да навакса с уроци , а реализацията идва след средното образование. Тъй като сина ми идва от квартално училище , от доста "труден" клас , за мен на този етап какви ще бъдат съучениците му в най-сложният етап от израстването на едно дете не е маловажно. Навсякъде има проблеми , но да не си заравяме главата в пясъка къде % е по-висок. Иначе  изключения всеки може да посочи, но все пак те си остават изключения .

# 1 186
Bashtatko,
Във вашия пост отчитате основно познания и проф.реализация . Аз за моя  син търся преди всички  "среда" .
Да, права сте това нямах време да го отчета, че стана и без друго достатъчно дълъг постът.
Скрит текст:
Че какво й е на средата в гимназията с електромобилите, която имах предвид - предимно ромчета от близките села са, но пък тъкмо ще им опознае манталитета детето и някой ден може като правозащитник да се реализира Simple Smile
От друга страна, средата в смятаните за най-най-елитни не е много здравословна. Често се срещат болни амбиции, идващи от дечурлига от новопровъзгласилия се елит.

# 1 187
И аз търся среда. Въобще не ме интересува дали ще учи испански, английски или френски...

# 1 188
  • София
Радвам се, че се включва един (bash)татко в темата, добре дошъл Hug !
Харесва ми абсолютно рационалния ти разбор.
И децата, и родителите са различни, за да се правят някакви генерални заключения, но в едно нещо те подкрепям с две ръце - има разлика между "успешно дете" и "щастливо дете". Когато двете се припокрият е най-идеалният случай, но обикновено това е рядкост и зависи от приоритетите на семейството (къде осъзнати, къде не).

# 1 189
  • Варна
Budiko, проверяващите са от цялата страна. Може от Варна да проверяват НВО-та от Пловдив, в Пловдив да проверяват някои НВО-та от София и т.н.
Тоест работите доколкото разбрах се сканират и те ги оценяват сканираните варианти на компютър.
Точно така.

# 1 190
  • Пловдив

Ако на работодателите им трябват специалисти по пътно строителство, ветеринарни техници, монтьори на електромобили и стругари, познайте дали ще се трогнат от вайкането на някой завършил езикова гимназия, че стругарят вземал повече пари от него.
Скрит текст:
Като стана въпрос за електромобили - една от професионалните гимназии в града въведе такава специалност. Обаче същата гимназия въобще не е от модните през последните години и тази година вероятно отново  тройкаджии ще получат образование по специалност с голям потенциал.
Връщам се малко и на темата за висшето образование. Преди няколко години педагогиката беше една от най-лесно достъпните специалности, но се оказа, предвид увеличението на заплатите в образованието, че днес учители имат двойно по-високи доходи от свои връстници с по-"елитни" специалности, останали да работят на ниските нива в бюджетната сфера.

Съгласна съм с написаното.
Моето семейство - аз и съпруга ми сме доказателство как средното образование е коренно различно от висшето, висшето и средното са коренно различни от професионалната ни реализация.
Когато ме приеха по първо желание "Банково дело" в Икономическия университет във Варна това минаваше за най-желаната специалност. 6 години по-късно фалираха накуп 7 частни банки (1997 г. ) и на пазара на труда се изсипаха много кадри, които освен образование, като мен, имаха и опит. Нямах много шанс Simple Smile
А средното пък ми е Десенатор - художествен текстил Simple Smile
... 16 години удовлетворяваща ме кариера без да ми е потрябвала нито дипломата от средно, нито тази от висше.
Но смятам, че  НИЩО не е напразно, че няма напразно усилие, няма напразно знание.
Че нищо не е случайно.
Дори и да изглежда, че е.

# 1 191
Тъй като някой беше писал по-рано за липсата на кавички при отговора за Неверест и отнемане на точки … та, , взимат ли се точки ако произведенията по задача 24 не са в кавички ?

# 1 192
  • София
Голямото ми дете е упорито, успешно и успяло в "първи ешелон" на София, което не намери среда и приятели, а аз от своя страна не срещнах нивото на амбиция на училището да се покрива с нивото, което предлагат.
За второто - надявам се да попадне на място с добри хора около себе си, вече писах - искам да е щастлив и тези пет години да са незабравими, а не тегави и да ги избутаме някак си.
Каквото и да имаме за елитно, модерно и т.н. - много е преходно. Преди две години децата ми учиха в едно подредено и хубаво основно училище, което не вярвах, че за 2 години ще стигне там, където е в момента... Но фактите са това. Ще стои на гребена на вълната в квартала поради по-лоши отзиви за близките други училища, докато "прогледналите" станат достатъчно, отливът е неизбежен (макар и бавен) и ако няма ревизия - ще отиде, там където му е мястото в редичката на желанията.

# 1 193
  • София
Средата, средата... Simple Smile И понеже, моят не е от тези които ще имат по 90+ т., май все повече поглеждам към частното образование (ама, не в някое, дето родителското тяло, бъкано с комплекси, но подплатено с финикийски знаци да има претенции за недооценяването на детето си, а такива със сериозна конкуренция и дисциплина).

Сторм, понеже и аз не съм много наясно, следя тази тема с дейното участие на Дидева, sanaka, Слънчевата и разни други дами, които са определено по- наясно с тематиката (от стр. 40 се обсъждат доста неясноти, които тепърва кой знае как ще се изясняват): https://www.bg-mamma.com/?topic=1179751.615

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 13:28 от molive

# 1 194
Разпитвам приятели за училища, които не са от тези, в които се влиза с 90+, имам добри отзиви
Няма как да вземат точки за липсващи кавички. Правописът и пунктуацията се оценяват в други задачи от теста и при преразказа

# 1 195
  • София
Ради, ако заглавието на произведението не е в кавички се отнемат
Ама, разбира се, че средата е важна. В гимназията по стругарство да не би тя да е същата като тази в добрите. И лично аз се съмнявам, че ще дойде това  време в България, когато един стругар или такъв от сорта работник ще бъде предпочитан пред един лекар, инженер или учител.
Относно заплатите и сега един кранист взима доста висока заплата, но за гимназиите подготвящи тези кадри наплива е почти никакъв.

# 1 196
  • София
Мислех си днес' в Американския колеж с 45% от теста си приет. Не е нужно да са 90 или 100. Тестът е направен така,че ако има много подготвени или просто умни деца да ги открие. Няма нужда да се доказва нечие его и претенции.
Е как ще ги стигнем американците ?
И аз за това си мислех и въобще дали е правилно така да се отсяват деца, но очевидно има резон и системата сработва.
Аз обаче си мисля за друг глобален проблем създаден умишлено или "без да иска" от родната образователна система. Какво значи понятието "елитни гимназии" и няма ли най-сетне да се намери някой да го изкорени? Чудя се как така преди няколко години 1АГ и Френската са били първенци, а сега Испанската ги подмина с пълна газ? Кои са факторите, които определят тези тенденции? Може би  желанието на децата с висок бал , качеството на преподаване или учебните планове? Защото аз в нито една от гореспоменатите училища не можах да намеря балансиран учебен план, който развива мисленето на детето в повече от 1 сфера. Да вземем за пример НПМГ - добре замислено училище, но видите ли и то вече било западнало? Кой го казва? Какво се е случило, за да западне? Кой движи тази система и има ли някакъв съспенс въобще? За чия полза?
Аз изначало съм противник на частното образование специално в България, но намерих едно единствено училище, което не ме кара да си задавам въпросите по-горе. Това е американския колеж - за зло или добро, със страхотни профили и избор на втори език. Синът ми се яви на този извънземен изпит и влезе в топ 20 с 57%. Да, чудесно за интелигентно дете по природа, което има взети само няколко часа частни уроци и идващо от кварталното училище. Пасва му на натюрела, но не пасва на джоба ми. Ако не получим прилично намаление на таксата трябва ли да се гърча със заеми 5 години , за да осигуря качествено образование на детето ми или да направя гладна стачка пред МОН да се стегне и да направи така, че всички училища в цялата страна да са т.нар. "елитни"?! Синът ми нито има желание да учи немски в Немската нито испански в Испанската, за СМГ пък дори и не ще да чуе. Какво да го правя? По пътя на тези мисли май е най-добре да си го оставя в кварталното и да се свършва ( от, което всъщност сме много доволни).
Извинявайте за спама ...малко подпалих. В заключение ще кажа,че не трябва да има никакви НВО-та, всяко училище да има приемен изпит спрямо профилите, които предлага и да бъде съобразен с тази крехка възраст и психика. Като чуя БАЛ, лошо ми става.
П.С.- И ние няма да имаме 100 точки по БЕЛ,откри си грешка в първи модул и е пропуснал доста детайли да преразкаже.

Интересно и... хм, странно желание. Да се изкоренят елитните гимназии... не да се изкоренят некачествените такива. Хм.
НПМГ било западнало... Също интересно твърдение. Във всеки случай се виждат успехи на всички олимпиади... За АК практически няма обективен критерий, по който да се прецени доколко наистина е читаво училище или това са само градски легенди, за да оправдаят цената. Но не бих си го причинила - нито на себе си, нито на детето - понеже иска и не иска това и онова. Като не му харесва нито научен, нито хуманитарен профил може да учи някакъв технически или, в крайна сметка, в квартално училище - и от там хора излизат. От думите ти оставам едва ли не с впечатление, че АК е вариант за деца, които нямат никакви особени амбиции и се притесняват от напрежението и натиска в елитните гимназии (или пък не мислят, че могат да влязат в тях), но не искат да учат в "ниско-качествено" училище (те или родителите им).
Впрочем, излиза, че едва 20 от влезлите в АК изобщо имат "ДА" като за зачот. Тъжно и... странно.

И сега да си представим един идеален свят, в който всяка гимназия си има собствен изпит. И 6 000 (или повече) софиянчета кандидатстват след 7 клас. На колко изпита трябва да се яви всяко, че да е сигурно, че ще го приемат?

Това е приложимо само при положение, че местата в "родните" училища се пазят. Т.е. който не кандидатства другаде или не влезе си остава в собственото училище, свободни места в "обичайните" общи училища се обявяват само за сметка на приетите в различни гимназии след приема и запълването им с желаещи е... малко или много по усмотрение на директора.

# 1 197
Мислех си днес' в Американския колеж с 45% от теста си приет. Не е нужно да са 90 или 100. Тестът е направен така,че ако има много подготвени или просто умни деца да ги открие. Няма нужда да се доказва нечие его и претенции.
Е как ще ги стигнем американците ?
И аз за това си мислех и въобще дали е правилно така да се отсяват деца, но очевидно има резон и системата сработва.
Аз обаче си мисля за друг глобален проблем създаден умишлено или "без да иска" от родната образователна система. Какво значи понятието "елитни гимназии" и няма ли най-сетне да се намери някой да го изкорени? Чудя се как така преди няколко години 1АГ и Френската са били първенци, а сега Испанската ги подмина с пълна газ? Кои са факторите, които определят тези тенденции? Може би  желанието на децата с висок бал , качеството на преподаване или учебните планове? Защото аз в нито една от гореспоменатите училища не можах да намеря балансиран учебен план, който развива мисленето на детето в повече от 1 сфера. Да вземем за пример НПМГ - добре замислено училище, но видите ли и то вече било западнало? Кой го казва? Какво се е случило, за да западне? Кой движи тази система и има ли някакъв съспенс въобще? За чия полза?
Аз изначало съм противник на частното образование специално в България, но намерих едно единствено училище, което не ме кара да си задавам въпросите по-горе. Това е американския колеж - за зло или добро, със страхотни профили и избор на втори език. Синът ми се яви на този извънземен изпит и влезе в топ 20 с 57%. Да, чудесно за интелигентно дете по природа, което има взети само няколко часа частни уроци и идващо от кварталното училище. Пасва му на натюрела, но не пасва на джоба ми. Ако не получим прилично намаление на таксата трябва ли да се гърча със заеми 5 години , за да осигуря качествено образование на детето ми или да направя гладна стачка пред МОН да се стегне и да направи така, че всички училища в цялата страна да са т.нар. "елитни"?! Синът ми нито има желание да учи немски в Немската нито испански в Испанската, за СМГ пък дори и не ще да чуе. Какво да го правя? По пътя на тези мисли май е най-добре да си го оставя в кварталното и да се свършва ( от, което всъщност сме много доволни).
Извинявайте за спама ...малко подпалих. В заключение ще кажа,че не трябва да има никакви НВО-та, всяко училище да има приемен изпит спрямо профилите, които предлага и да бъде съобразен с тази крехка възраст и психика. Като чуя БАЛ, лошо ми става.
П.С.- И ние няма да имаме 100 точки по БЕЛ,откри си грешка в първи модул и е пропуснал доста детайли да преразкаже.

Интересно и... хм, странно желание. Да се изкоренят елитните гимназии... не да се изкоренят некачествените такива. Хм.
НПМГ било западнало... Също интересно твърдение. Във всеки случай се виждат успехи на всички олимпиади... За АК практически няма обективен критерий, по който да се прецени доколко наистина е читаво училище или това са само градски легенди, за да оправдаят цената. Но не бих си го причинила - нито на себе си, нито на детето - понеже иска и не иска това и онова. Като не му харесва нито научен, нито хуманитарен профил може да учи някакъв технически или, в крайна сметка, в квартално училище - и от там хора излизат. От думите ти оставам едва ли не с впечатление, че АК е вариант за деца, които нямат никакви особени амбиции и се притесняват от напрежението и натиска в елитните гимназии (или пък не мислят, че могат да влязат в тях), но не искат да учат в "ниско-качествено" училище (те или родителите им).
Впрочем, излиза, че едва 20 от влезлите в АК изобщо имат "ДА" като за зачот. Тъжно и... странно.

Напълно погрешно интерпретирате всяка дума, която съм написала в моя пост. И в тази връзка - без коментар към Вашите твърдения.

# 1 198
  • София
Няма защо да се притесняват родителите на деца, които са положили екстремно много усилия. Така или иначе, нали няма да бъдат изместени? Пак ще успеят да влязат там, където са пожелали. Аз не вярвам много на това как ще хвърчи балът до тавана, а повечето, които смятат, че е бил много лесен теста, ще видят, че имат повече допуснати грешки от очакваното. Както е всяка година. Нищо по-различно.

Точно от това се притесняват. Че ЩЕ - или поне, че МОГАТ ДА БЪДАТ изместени от дете, чиито способности, умения и познания не са по-големи, но просто е имало по-добър късмет на момента.

И мисля, че понятията за елитни училища вече са много размити. Не всеки желае детето му да учи непременно в "модерните" училища и "модерните езици".
Поне за Пловдив много родители умишлено избягват Руската и Английската, поради различни причини. Не всеки се ръководи от модата, а много от собственото си дете - кое е най-добро за него.

Не разбирам и болните родителски амбиции, които се прехвърлят върху децата  и после те страдат, и приемат като провал за цял живот неприемането в желаната гимназия. Това -  родителят наистина може да съсипе психиката на едно дете за цял живот. По-добре едно дете да е прието, дори на 3-4-5 място по желано училище, но да има самочувствие и да е доволно, за да може да постига след това в живота, отколкото да се обвинява и да страда, ако е на второто. Животът не свършва с приемането в дадено училище. Трябва по-леко да се кара ...

Не става дума тук за мода.
И не, училищата не са взаимозаменяеми.
Имаме тук един чудесен музикант. А се представи сега, че приемът в МУ зависеше от знание на нотите, способност да се изсвири гамата и удачен лотариен билет. Как мислиш, дали каквото и да било друго училище би могло да замени МУ? Нищо, че във всички училища до последно се учи "пеене".
Е, точно същото се отнася и за дете, имащо талант в математиката или в други науки. Никое училище не може да му замени СМГ (ако не приемем, че родителите имат пари да платят за ПЧМГ), никое училище не може да му замени НПМГ, ако иска да учи физика, никое училище не може да му замени ... сещаш се.
Отнася се до всички просто.

# 1 199
  • София
НПМГ, определено не е "западнала". Тази мълва тръгна от по- ниския бал за кандидатстване в профилите с биология, химия, физика и география, НО там играе друго балообразуване (двойна Олимпиада, областен кръг или двоен техен изпит, които оределено НЕ са лесни). Ако се сравняват баловете за паралелките, в които влиза САМО НВО-то, то определено са в топ! Или с други думи - нагледен пример как се влиза със собствен изпит в дадено училище

Общи условия

Активация на акаунт