Мъж-домакин в 21-ви век, съществува ли и как?

• 18 904
  • 920
  •   1
Отговори
# 15
Не познавам такъв мъж и не съм се замисляла, но е странно. Някак не бих уважавала такъв. Част от домакинските задължения влизат и в задълженията на работещ мъж.

# 16
Имам един такъв познат. Жена му е една от най-богатите жени в града. Работи здраво. Дава му джобни за кафе и цигари. Той не знам какво прави, домакин е сигурно. Знам, че той готви у тях, сигурно и други домакински неща върши. Нямат малки деца, да кажем, че тях гледа... Мъжът ми си мечтае и той да е като него, да съм му давала по 10 лева на ден и да си гледал кефа, да да...

И аз съм и казвал на моята, че искам така, тя ми казва, че ще ме зареже.... Simple Smile

# 17
Аз не мога да разбера защо трябва някой да се подиграва на такива мъже... когато двама души се чувстват комфортно, децата са щастливи и обгрижени, какво, по дяволите, се бутат другите да се подиграват и вкарват някакви мухи в главите на щастливите... ако ме разбирате.
То па ми писна от тези неписани закони, че жената е готвачка и бърсачка, а мъжлето офисджията. И ако на някой не му се вписва в стандартите, то почват подигравки. Време е хората да спрем да си завираме големи носове в чуждите семейства Simple Smile
Аз изпитвам изключително уважение към бащи, които не са изчезнали от ежедневието на децата си, които се грижат, интересуват и присъстват в живота на детето. Колко прекрасно би било, ако майката се върне от я болница (не дай Боже) , я командировка и не завари гръмнала бомба в дома си, деца, тъпкани с бургери от КФЦ.
Не е лошо да излезем от рамките Simple Smile, нашето нормално, не е задължително да е нечие чуждо нормално.
И не трябва да се държим като тъпи лапета да се подиграваме на някого в парка, странно, че не са го надраснали някои индивиди.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 13:28 от Лиилоо

# 18
Мъжът ми не става съвсем за домакин, но обича да отглежда растения. Терасите и стълбите са пълни с най-различни цветя, билки, храсти и т.н. Той си се грижи за тях и те много добре се развиват, пу-пу. Обикновено жените правят това, но у нас в това отношение ролите са разменени. Също така когато детето е болно, той я гледа вкъщи, защото неговата работа може и хоум офис, а моята по-скоро - не.

# 19
Не познавам такъв мъж (всъщност и жена познавам само 1). Като цяло хората около мен не обичат много домакинстването.
Майчинството и дистанционните професии не ги причислявам към домакин/домакиня. Това са си професии като всяка друга.
Преди доста години жената се беше изнервила нещо покрай децата и стоенето в къщи. Та беше тръгнала да ми обяснява, как по цял ден съм се разхождал и съм пиел кафе, а тя се претрепвала от домакинска работа. Предложих аз да поема домакинските задължения и децата, а тя да почва работа и да се оправя със сметки и пари. Обаче размисли... И аз продължих с разходките и кафетата.       Stuck Out Tongue Closed Eyes
Дори не осъзнаваш какъв късметлия си. Още на първия месец щеше да пуснеш тук тема, че си в депресия Trollface

# 20
Не е точно търсеният вариант но ММ работи и принципно може всичко в домакинствотто. Е научил го е по принуда от моя страна но това е друг въпрос. Т.е ако реша няколко дни да бия отбой и да не готвя и чистя, простирам и прочие ще го прави той но категорично не се вижда постоянно в тази роля.
Мисля, че мъжкото его се бунтува срещу такава идея да влезе сам в подчинена позиция.
Трябва мъжът да е наистина много нежен и леко в другия ъгъл според мен за да го влече.
Ако е въпрос на стечение на обстоятелствата и за определен период, мисля, че такива мъже има и това е съвсем резонна ситуация, а не да стои без работа и да чака жена му да се прибере и да започне да шета и вкъщи.

От друга страна бащата на ММ открай време готви и се грижи за много, много жветя но през целият си живот е работил. Освен това мисли, че той всичко прави най-добре по негово мнение и затова така.Expressionless

Допълвам се.
Дъщеря ми е на 21, изключително отговорна и съсредочена в работата си. От години се занимава с анимация. Но няма такова разхвърляно човече. Познава си хаоса и знае къде е всичко. Ако се влезе след нея сутрин преди да излезе за работа в стаята й е паднала бомба. Не е като да не съм се опитвала да й повлияя
Не това е интересното а друго.
Заяви ми, че възнамерява да работи най-късно до 40.
Да се ожени за подходящ мъж и да си седи вкъщи да домакинства и да си гледа децата.
Щях да падна но знае ли човек!

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 13:21 от NOVA NADEJDA

# 21
Представям си да бях му предложила да си остане в къщи да домакинства, щот аз съм с повече приходи.
Темата е нелепа и абсурдна!

И защо? Да не би да му изсъхне... хм, мъжкото достойнство, ако известно време се грижи за собствения си дом и собствените си деца? Или затова, че жена му изкарва повече?
Аз не мисля, че парите правят мъжа, други, много други качества се искат от него. Включително и това да си преглътне егото и да не му пука какво клюкарят околните, когато действията му са насочени към благото на собственото му семейство.

Познавам такива мъже, за още повече съм чувала. Вярно, при повечето е временно, стечение на обстоятелствата. Останали временно без работа или не могат да си намерят нещо по специалността...
Не са малко и мъжете, чиито жени работят в чужбина, а те стоят тук и отглеждат децата. Един такъв си отгледа внуците, при това много добре ги гледаше, докато жена му и дъщеря му работеха навън.
Нали искаме равенство и еманципация? Защо такива реакции тогава?

# 22
  • София
Май само аз не познавам такива мъже. Иначе нито бих си взела такъв, нито бих си отглеждала такъв, а и не мога да си представя да ме привлича. Ако някой ще е домакиня вкъщи, предпочитам да съм аз, ама по-добре никой.

# 23
Аз бих живяла с такъв мъж и ще ми е супер, но не успях да намеря.

# 24
Както и в една подобна тема писах, в днешно време не разбирам хора, без значение от пола, които стоят вкъщи и не носят абсолютно никакъв доход или поне не изпитват нужда от това да се развиват (освен в случай на здравословен проблем). Дори и парите да стигат, винаги може да се работи по часово и изкараното да се събира във фонд образование на детето, екскурзия, кола, апартамент и т.н. Честно казано не съм чувала някой да се оплаче, че има много излишни пари...
Моят мъж не мисля, че някога ще поиска да си стои вкъщи, той дори не е фен на работата от вкъщи, от гледна точка на продуктивност. Освен това, мъжете като цяло не са устроени като жените, и по мое лично наблюдение, домакинстването и гледането на деца нон стоп може да ги накара да изгубят самочувствие, а последиците не са никак добри. Според мен е съвсем достатъчно да се разделят по равно задачите в домакинството, така и двамата имат време за почивка, за хобита и като цяло са удовлетворени много повече, отколкото ако всичко пада върху единия.
Та конкретно на въпроса "Мъж-домакин в 21-ви век, съществува ли и как?" - Да, същестува, възможно е, но аз такъв мъж не искам. Grinning

П.П. И ми е много интересно за какво по точно ще си говорим с този потенциален домакин вечер като се върна от работа? Ще му мрънкам за колегите 20 минути, ами после?

# 25
  • София
Познавам такъв, съсед. Жена му работи. Той уж работи от вкъщи, но май не е постоянно. Грижи се за децата, извежда ги. Но е някак кисел и се държи твърде строго с тях. Не знам как е в домакинството. Доколкото знам, пазарува и готви.

На една приятелка мъжа. Работи за чужда компания от вкъщи. И той е станал пълен киселяк, със склонност към прекалено здравословно хранене.

# 26
Когато бях бракуван, не че извършвах абсолютно всички домакински дейности, ама участвах активно - простиране, чистене, миене и т.н., просто защото смятам, че не трябва единствено жената да ги извършва, а мъжа да гледа само мачове и да лющи бири. Обаче.....

# 27
  • София
Обаче, нямаше кой да го оцени? Спомням си как в първите ми връзки, все се стараех да угодя, винаги да съм на разположение, да се съобразя... и то не за друго, проста така ми идваше отвътре. Еми, не само, че не се оцени, не само, че се прие за даденост, ами в даден момент усетих, че вече и фактор не съм, и то защото аз така се бях поставила. Еми, урокът е научен Relieved Сега не давам по-малко, всъщност, но искам повече, и ако видя, че няма взаимност, смяна на полувремето Joy Има и хора, които оценяват и разбират тези неща, но обикновено са минали през другото и имат база за сравнение. По дефоулт, доста си теглят към своето, и ако им позволиш, ще те оставят гол и бос, и ще забравят, че някога си съществувал.

# 28
Обаче, нямаше кой да го оцени? Спомням си как в първите ми връзки, все се стараех да угодя, винаги да съм на разположение, да се съобразя... и то не за друго, проста така ми идваше отвътре. Еми, не само, че не се оцени, не само, че се прие за даденост, ами в даден момент усетих, че вече и фактор не съм, и то защото аз така се бях поставила. Еми, урокът е научен Relieved Сега не давам по-малко, всъщност, но искам повече, и ако видя, че няма взаимност, смяна на полувремето Joy Има и хора, които оценяват и разбират тези неща, но обикновено са минали през другото и имат база за сравнение. По дефоулт, доста си теглят към своето, и ако им позволиш, ще те оставят гол и бос, и ще забравят, че някога си съществувал.
То оценяването остави, обаче си мисля дали не беше грешка - защото така съпругата се заима с повече време и взе да се замисля - ма аз туй ли искам, не съм ли влюбена в друг и т.н.
А всъщност винаги можеш да срещнеш някой, който ще го оценява, ще оценява и теб самия и всички ще са щастливи и доволни Simple Smile))

# 29
  • София/Севлиево
Моят вуйчо беше такъв мъж,но почина преди 4 години.Но остана у дома не поради собствено желание,а защото му отрязаха кракът.Жена му го заразя заедно с 3-годишната им дъщеря и изчезна.А той се грижеше за детето,вършеше домакинската работа и не се оплакваше.Почина внезапно в съня си на 54 години,момиченцето му бе на 10.Иначе преди това бе майстор-хлебар,работеше все през нощта и през деня пак вършеше някои неща като готвене и пране...

Общи условия

Активация на акаунт