Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Правни насоки от адв. Лора Томанова и адв. Светлана Кирева

 • 20 569
 • 193
 •   1
Отговори
# 105
 • Мнения: 6 539
Моля за мнение...

Влизам в болница. Излизам по-зле от колкото бях. В епикризита пише лъжа - че ме изписват с подобрение. От там ми дават 20 дни болнични. Не оздравявам. Отивам на "преглед" при специалист, с направление от лл. Пуска ми амбулаторен лист и иска талон 7 за лкк, в която той е член. ЛКК се води специализирана. Издава ми той 20 + 10 + 10 дни болнични листове от името на тази специализирана лкк. Въпросната лкк се състои от двама човека, следователно два подписа. Единият никога не съм го виждала, нито пък той мен. След последния 10-денов болничен отивам пак на преглед. Още не съм оздравяла, не мога да работя. Доктора ме изненадва, вместо болничен ми издава повторно направление за хоспитализация. Аз му връщам направлението - не желая да влизам пак в болница, за едно и също нещо. Доктора отказва да ми продължи болничния. Какво следва? От къде и как да искам болничен? Лкк за общо заболяване не можела да продължи болничен на база амбулаторен лист от преглед при специалист, при проложение, че другите болнични са издадени от специализирана лкк. Има ли такова нещо? Какво може да се направи, че ще останем гладни... Cry

# 106
 • Мнения: 98
Здравейте, amy_nka,  следва да се подчертае, че на отправеното запитване няма как да бъде предоставен същински отговор в рамките на настоящата консултативна тема, тъй като въпросът не е от правно, а от медицинско естество предвид обстоятелството, че преценката по отношение режима на лечение, а именно дали едно лице да бъде хоспитализирано или да му бъде издаден болничен лист и лицето респективно да се лекува в условията на домашен режим е изцяло медицинска, както и дали даден болничен лист следва да бъде издаден от обща или специализирана лекарска консултативна комисия (ЛКК) изцяло зависи от здравословното състояние на лицето, но все пак с оглед данните, изложени в поста, именно ЛКК има право да издаде визирания във въпроса болничен лист, тъй като тя има правото да разрешава непрекъснат отпуск за временна неработоспособност до 180 календарни дни, но не за повече от 30 дни еднократно.

# 107
 • Мнения: 98
Здравейте, с настоящия пост отговаряме на въпрос, получен от наша страна посредством лично съобщение, като същевременно запазваме конфиденциалността на потребителя на форума, задал въпроса.

Въпрос:
Здравейте, адвокат Томанова и адв. Кирева

От съжителство с мъж насилник, имам дете на 3г. Нямах желание да го пиша на него след всичко преживяно, но бях принудена чрез заплахи за живота на мен и детето да се съглася да го припознае.
Не живея с него след раждането на детето. От тогава не е плащал издръжка, както и не се интересува.
Мога ли да го лиша от правата над детето?
Според вас ако заведа дело за лишаване от правата, възможно ли е той да измисли, че иска да вижда детето и съдът да не го лишат?
Питам, защото ми е важно предвид всички заплахи, които е отправял докато бях в отношения с него и не бих желала детето ми да има връзка с лъжец и криминална личност. Възможно ли е при едно такова дело да се поиска справка от съда какви обвинения е имало повдигани срещу него, макар да се е измъквал с добра защита всеки път, за да докажа, че не е добър пример за детето ми?
За съжаление тези неща ги научих много в последствие.

Благодаря ви!

Отговор:

Съгласно сега действащото законодателство родителските права могат да бъдат ограничени, в случай че  поведението на родителя представлява опасност за личността, здравето, възпитанието или имуществото на детето, а даден родител може да бъде лишен от родителските си права, когато гореизброените хипотези представляват особено тежък случай, т.е. когато опасността е изключително сериозна по своя характер, или когато родителят  без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не му дава издръжка, като съдебната практика приема, че трайно означава времеви период от поне една година. Процесуалното поведение на евентуалния ответник не може да бъде прогнозирано, но при правилно процесуално поведение на ищеца подобни  твърдения могат да бъдат оспорени по категоричен начин. Отговорът на последния въпрос е положителен.

  # 108
  • Мнения: 14 486
  Здравейте, адвокат Томанова и адв. Кирева,

  Имам два въпроса:
  Имаме частичен ремонт на покрива. Искаме да направим на останалия покрив. Сума 30 000лв.  61% са се подписали, че са съгласни.
  Според домоуправителката, трябва да имаме 75% съгласни, за да пристъпим към събиране на пари.
  Според нея, не може ние, 61% съгласни, да платим ремонта и после по съдебен път да си вземем парите от несъгласните. Вярно ли е това? От над 15 години различни собственици се обявяват против ремонт на покрива, който беше в плачевно състояние. Беше, защото ние и един съсед направихме ремонт на половината покрив с лични средства. На нас ни изпратиха 1/3, на него 100%. Лошото е, че вкъщи отново почва да тече от неремонтираната част на покрива и вече ми омръзна. Как можем да накараме съседите да се включат и да разрешим поне този проблем?

  # 109
  • Мнения: 98
  Здравейте, ver4eto_sv,

  По отношение на първия въпрос, съгласно разпоредбата на чл. 17, ал.1, т.5 от ЗУЕС за приемане на законосъобразно решение от страна на Общото събрание на Етажната собственост за извършване на основен ремонт е необходимо и задължително изискуемо мнозинство не по-малко от 67% идеални части от общите части, като в противен случай, при по-малко мнозинство подобно решение не може да бъде взето по законоустановения в ЗУЕС ред.

  Според домоуправителката, трябва да имаме 75% съгласни, за да пристъпим към събиране на пари.
  Според нея, не може ние, 61% съгласни, да платим ремонта и после по съдебен път да си вземем парите от несъгласните. Вярно ли е това?

  С оглед на гореизложеното и по данните, съдържащи се в поста, отговорът на въпроса е отрицателен, задължително следва да е налично гореуточненото мнозинство.

  По отношение на втория въпрос, по силата на чл. 48, ал. 6 от ЗУЕС - " Всеки собственик може да извърши със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общи части на сградата без решение на общото събрание. Разходите за извършване на ремонта, направени от собственик за негова сметка, с решение на общото събрание се възстановяват или се прихващат от дължимите от него вноски по чл. 50 (Регламентиращ Фонд "Ремонт и обновяване" - б.авт.) след представяне на документи, удостоверяващи плащанията.", като съгласно ал. 7 на горецитирания чл. 48 от ЗУЕС - " Ако разходите, извършени от собственик, не бъдат възстановени по реда на ал. 6, той има право да предяви иск срещу останалите собственици."

  Последна редакция: ср, 03 ное 2021, 13:12 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 110
  • Мнения: 123
  Здравейте,
  Когато наематели увредят части от имота които не са предмет на договора, както и инсталации които също не са. На същия този имот има учредено право на ползване пожизнено...

  Въпроса ми е:

  Може ли ползвателя на имота да им търси съдебна отговорност на наемателите за нанесени щети на коминно тяло минаващо през етажите на имота  вкл. наетия, парно котле и парна инсталация, тъй като наемателя избяга при описването на щети при предавателния протокол в
   присъствието и на свидетелите...
  Кога  и как?...
  Благодаря!

  # 111
  • Мнения: 98
  Здравейте, Latyka,
  Отговорът на първия въпрос е положителен - носителят на  учредено по отношение на недвижим имот вещно право на ползване (ползвателят) има законовото право да търси обезщетение за претърпени материални вреди, вследствие на неправомерни действия на наемателите, независимо че недвижимите и движимите вещи, които са  били увредени, не са предмет на договора за наем, сключен между ползвателя в качеството на наемодател и между наемателите, увредили го впоследствие, по общия исков ред, като правната квалификация на евентуалните искове може да бъде определена само и единствено след подробно проучване на цялостната фактология и документация по случая, която по закон се осъществява само и единствено в рамките на платена юридическа консултация. От страна на ползвателя вредите могат да бъдат доказвани в процеса посредством съдебно-техническа експертиза, както и чрез свидетелски показания, като важно е да се отбележи, че погасителната давност за  предявяване на подобен род искове е 5-годишна, считано от датата на увреждането.

  # 112
  • Мнения: 5
  Здравейте,
  Записах да уча магистратура, редовно обучение, като в момента заради пандемията, ще бъде изцяло онлайн. Работя на трудов договор, на пълен работен ден, на държавна работа. Магистратурата няма общо с работата ми и с бакалавърската степен. Въпросът ми е - мога ли да ползвам ученическа отпуска, независимо дали е платена или неплатена? От познати колеги научих, че им е отказано, заради това, че обучението е редовно и не е задочно. Затова питам. Друг въпрос е, в случай, че нямам право на ученическа отпуска, когато завършвам и пиша дипломна работа, тогава имам ли право на някаква отпуска?
  Четох чл.169 от КТ - "Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година." Но не разбирам какво означава "без откъсване от производство"?!

  # 113
  • Мнения: 123
  Здравейте,
  бих желала да задам още един въпрос...

  Може ли наемател, след приключване на писмен договора за наем, да си поиска разликата от увеличения наем, който е плащал по усно договаряне т. е без писмен анекс от наемодателя...
  наемодател който, пък е декларирал увеличението на наема  по издадени разписки и е заплатил данък.

  Благодаря!

  И въпросите ми ще станат два...
  мога ли да ползвам платена услуга от вас?

  Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 20:25 от Latyka

  # 114
  • Мнения: 98
  Здравейте, Marie_,

  Работник/служител има право да използва платения отпуск за обучение, регламентиран в цитираната от Вас разпоредба на чл. 169, ал. 1 от КТ – в размер на 25 работни дни за всяка учебна година, при наличието на следните кумулативни (всички следва да бъдат налични едновременно) предпоставки:

  - работникът или служителят следва да учи в средно или висше учебно заведение, като по отношение на последното, то се изисква да има статут на висше учебно заведение, признат по силата на Закона за висшето образование;

  - обучението следва да се осъществява без откъсване от производството, което означава, че обучението не изисква откъсване от трудовия процес или дейност, като предвид автономността на университетите в Република България, както и поради спецификите при провеждане на учебния процес във всяко едно висше учебно заведение, то преценката дали обучението изисква или не откъсване от трудовата дейност следва да се прави конкретно при всеки един отделен случай, но практиката приема, че формите на задочно обучение, вечерно обучение, както и дистанционно обучение, каквото е и онлайн-обучението, не налагат откъсване от трудовия процес;

  - изрично съгласие от страна на работодателя.

  Следва да имате предвид, че следващите алинеи на чл. 169 от КТ предвиждат също така и други видове платен отпуск за обучение.

  Отделно от това, при наличието на гореизложените предпоставки работникът/служителят има право и на неплатени отпуски за обучение, уредени в разпоредбата на чл. 171 от КТ, като продължителността им зависи от наличието или липсата на съгласие от страна на работодателя – т.е. правото на работника/ служителя да използва тези видове отпуск не е обусловено от съгласието на работодателя.

  За повече информация се запознайте подробно с разпоредбите на чл. 169, чл. 171 и чл. 171а от КТ.

  Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 11:10 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 115
  • Мнения: 98
  Здравейте отново, Latyka,
  Договорът за наем е неформален договор, тоест за неговото сключване не е необходима писмена форма. Следователно всички последващи промени, които настъпват също не е задължително да бъдат сключени в писмена форма, макар че в практиката се е утвърдила писмената форма. Увеличаването на месечния наем и заплащането му от наемателя, макар и устно обвързва и двете страни, тоест наемодателят има задължението да заплати всички данъци и такси, а наемателят да заплаща ежемесечно месечните си вноски, тоест макар и да са направени устни промени по клаузи към договора за наем, същите обвързват страните, след като без възражения са изпълнявали неформалните уговорки

  # 116
  • Мнения: 6 539
  Здравейте! Моля за съвет...
  Учителка съм. От 2019 съм на безсрочен ТД. Приключих учебната 2020-2021 година и по време на лятната ваканция, по време на платения си годишен отпуск, се разболях. След болничните, пуснах останалата част от платения годишен отпуск. Отпуската ми скоро свършва и трябва да се върна на работа. Директорите, обаче, искат да оставят заместничката ми, вместо мен, изтъквайки като причина, че все още не съм се възстановила напълно и че ако състоянието ми се влоши, не могат да търсят "постоянно" заместници. Тази, която в момента ме замества, да си изкара до края на срока, а на мен предлагат да ми сменят длъжността - вместо учител, да се върна като възпитател на работа. Искат да подпиша допълнително споразумение. Подписвайки такова споразумение, означава ли, че доброволно освобождавам учителското си място? Другият вариант, който ми предлагат, е да изляза в неплатен отпуск до края на срока. При всеки вариант, имам съмнения, че след първия срок отново няма да ме допуснат до учителското ми място.
  Чувствам се дискриминирана поради здравословен проблем. Sad Какво мога да направя по въпроса?

  # 117
  • Мнения: 141
  Здравейте,имам следния въпрос ,баба ми почина преди 2 месеца има неизплатени два кредита. Има наследници какво следва от тук нанатък.

  # 118
  • Мнения: 2
  Здравейте! Благодаря, че ви има!

  Купихме си апартамент, но в нотариалният акт е вписано името на съпругът ми и моят свекър, който предостави 1/3 от сумата. Останалата част погасихме с потребителски кредит, изтеглен от моят съпруг и лични средства. Моето име не фигурира никъде.
  Въпросът ми е какви права и задължения имам аз в случая. И при евентуален развод освен 2те ни деца и половината кредит ли ще наследя? Все пак аз също работя и участвам положително и активно в семейния бюджет.
  Апартамента е закупен след сключване на брака.

  # 119
  • Мнения: 415
  Здравейте!
  Майка ми почина преди 2 години. Дни преди смъртта ѝ с баща ми са прехвърлили (предполагам чрез дарение) апартамента им придобит по време на брака на брат ми. Така мен са ме лишили от наследство.
  Мога ли да оспоря прехвърлянето и как?

  Благодаря!

  Общи условия

  Активация на акаунт