Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Правни насоки от адв. Лора Томанова и адв. Светлана Кирева

  • 11 067
  • 95
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 604
Здравейте,
През 2014г подписах договор с мобилен оператор, по стечение на обстоятелствата не можах да плащам таксите. Миналата година последно получих писмо да погася задължението, но пак не можах. Вчера ми се обади някакъв адвокат с искане до утре да погася всичко ,в противен случай ще ме съдят в понеделник.
До колкото знам задълженията към мобилен оператор са с давност 5г. Въпросът ми е,след като са минали вече 7г.могат ли наистина да ме съдят и какви ще са последствията от това?
Благодаря

# 91
  • Мнения: 1 252
Здравейте,
Бих искала да ви попитам при сключване на сделка за покупка на недвижим имат чрез фирма-посредник, има ли право тази фирма да изисква от купувача следната информация в писмен вид:
1. С каква лична сума ще се закупи имота и каква с кредит.
2. Какво работи купувача - длъжност и описание на професията плюс заплатата, за която работи
3. Деклалация, удостоверяваща дали купувача е политическо лице
4. Декларация за произход на средставата, при положение, че сумата, която се дължи на посредника е под 5 000 евро (доколкото помня закона).
Тези документи се изискват от банката , но има ли право и посредникът по сделката да ги иска?
Уточнявам, че този посредник е доведен от продавача и купувачът до този момент не е имал отношение с него.
Благодаря предварително!

# 92
  • Мнения: 48
Здравейте, zai4eee, при откриване на наследство, наследниците по закон или по завещание и заветниците или техни законни представители са длъжни да декларират наследството пред общината по последното местожителство на наследодателя посредством подаването на декларация по чл.32, ал.1 от Закона за местните данъци и такси за облагане с данък върху наследствата. Данък върху наследството не се заплаща от преживелия съпруг и от наследниците по права линия без ограничения.

# 93
  • Мнения: 48
Здравейте, Venislava Todorova,

Задълженията, произтичащи от сключен договор за мобилни услуги, с оглед периодичността на вземанията се погасяват с изтичане на кратката тригодишна давност, като началният момент на погасителната давност за всяка месечна вноска започва да тече от момента, в който същата е станала изискуема. Съгласно българското законодателство давността се прекъсва единствено и само посредством признаване на вземането от страна на длъжника; с предявяване на иск, възражение или посредством искане за започване на помирително производство; чрез предприемане на действия за принудително изпълнение в рамките на изпълнително производство от страна на съдебен изпълнител  При образувано изпълнително дело, следва същото да бъде проучено от адвокат, с оглед извършване на преценка за настъпила погасителна давност по изпълнителното дело.  Давността не се прилага служебно, необходимо е същата да бъде заявена, което може да се осъществи посредством предявяването на отрицателен установителен иск или чрез възражение в заповедното производство, а впоследствие и в исковото производство .

Въпросът ми е,след като са минали вече 7г.могат ли наистина да ме съдят и какви ще са последствията от това?
Благодаря

 Отговорът е положителен, като в подобни случаи за ответника остава възможността да релевира възражение за изтекла погасителна давност.

# 94
  • Мнения: 48
Здравейте, One rose rose, в практиката подробно изброените във въпроса документи съпътстват и са част от всяка една сделка, свързана с придобиване на недвижим имот, изискват се  от страна на банката, както е отбелязано и от Ваша страна в поста, като по отношение на отправеното запитване не съществува задължителна правна уредба, а е въпрос на договорка между страните по сделката, т.е. решава се по взаимно съгласие, постигнато между продавача и купувача.

# 95
  • Мнения: 10
Здравейте,

Ето какъв е моят казус. Когато съм се родила баща ми ме е изоставил и не ме е припознал. 25 години по-късно ме припозна и след известно време отново ме изостави и сега не си говорим.

В рамките на около 2-3 години(докато бяхме е добри отношения) той ми превеждаше месечна сума, за да ми помага (по банков път).

При така стеклите се обстоятелства според Вас, аз мога ли да го съдя за непревеждани суми от раждането до 18-тата ми годишнина? Той може ли да предяви претенции за сумите, които на по-късен етап ми е изпращал?

Предполагам, че аз ще се явя наследница на неговото имущество в даден момент, ако не е решил да го разпродаде или не измисли друга схема, с която да ме ощети.

Друго, което ме притеснява, ако той реши да ми стовари нова тежест, може ли да изтегли кредит и след като почине, да се окаже, че аз трябва да поема отговорност за връщането му, като негова уж наследница?

Трябва ли да направя нещо, за да се отърва от тази възможност за такъв развой на събитията?

Като цяло нищо не искам от него, но искам и друго да попитам. Когато той почине, а ние не поддържаме никаква връзка, аз ще бъда ли уведомена от власти или някой, че имам наследство?

Още нещо, неговата майка (моя баба съответно) има имоти, които ще следва да завещае на него и на моя първи братовчед, аз явявам ли се наследница и на нея или само на него?

Знам, че е объркано и зададох няколко въпроса и ще съм благодарна, ако внесете малко яснота!

Общи условия

Активация на акаунт