Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Правни насоки от адв. Лора Томанова и адв. Светлана Кирева

 • 24 418
 • 241
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 1
Здравейте,
Поздравления за Вашата инициатива и  желанието да помогнете в настоящата пандемична обстановка.
Считам, че не е редно човек да плаща нещо, което не ползва , но имам договор за ползване на общинска земя, която една трета не е годна за ползване, но се плаща за цялата. Това не е справедливо  особено в настоящата обстановка. Моля, за вашето мнение на какво основание да искам анексиране на договора, в които да бъде записано да се събира  наем само за годната площ?
Благодаря.

# 46
 • Мнения: 119
Здравейте, Elina955, всеки един договор може да бъде изменен, прекратен, развален или отменен по взаимно съгласие на страните, на някои от основанията, предвидени в самия договор или на основания, които могат да произтичат от законов или подзаконов нормативен акт. В случай че страните са съгласни да изменят предмета на договора, права, задължения, начин и вид на плащането и т.н., няма пречка това да стане доброволно /по взаимно съгласие/ или на определени законови основания. По отношение на това на кои законови основания може да се претендира промяна на клаузите в договора, следва и е необходимо, a и е задължително запознаването с цялата фактология по случая, както и със съществуващата документация, с оглед на което Ви съветваме да се обърнете към адвокат, който да проучи нормативната уредба, свързана с отдаването под наем на общинска земя и относимите към нея правни възможности за промяна на сключения договор.

P.S. Благодарим за положителната оценка от Ваша страна, тя е ценна за нас!

# 47
 • Мнения: 8 889
Здравейте! Днес получих обаждане от СГ груп за задължение към Мтел. Казаха, че било от 2016-2017 година.
Някакъв господин ме попита на адрес по ЛК ли живея, че утре ще предадат делото в РС София, ще се сдобият с ИЛ и СИ ще ми запорира сметките. Това обаждане го правел с цел да не ме изложи пред комшии и съседи, да си дам доброволно адреса, за да не ме злепоставяли. СИ щял да лепне ИЛ на вратата и много съм щяла да се изложа.
Казах, че не живея на този адрес, и че няма да си дам новия. Щели да ме открият.
Попитах защо РС София ще ме съди, а той отговори заради пандемичната обстановка. Не съм от София подчертавам, а от малък провинциален град.
Звъннах малко по-късно на този номер, от който бях търсена. Попитах от къде ми имат телефона, а той каза, че така бил получил документите с този номер.
Каза, че са пращани писма и се считатм за редовно уведомена, давността не била изтекла. Казах му, че дори и да имам такова задължение, то се води перидично плащане и ако искат да заведат дело, то ще го загубят в съда. Каза, че нямало да го загубят, всичко било редовно при тях. Ще ме дадяли на СИ и да възразявам, ако искам, мое право било.
Въпросите ми са информативни:
1. РС София ли издава ИЛ или РС по местоживеене?
2. В тези случаи колко е давностния срок? 3 или 5 години, ако не е имало плащане разбира се през този период.
3. Изпращането на уведомителни писма, ей така пуснати в пищенската кутия прекъсва ли давностния срок?
4. Смятате ли, че ме шантажират с това обаждане с цел сплашване?

  # 48
  • Мнения: 119
  Здравейте, Кристал,

  1. По отношение на първия въпрос, в подобни случаи, в заповедното производство компетентен е съответният районен съд по постоянния адрес на длъжника;

  2. В подобни казуси, с оглед периодичността на плащането, вземането се погасява с кратката 3-годишна давност;

  3. Съгласно българското законодателство давността се прекъсва единствено и само посредством признаване на вземането от страна на длъжника; с предявяване на иск, възражение или посредством искане за започване на помирително производство; чрез предприемане на действия за принудително изпълнение в рамките на изпълнително производство от страна на съдебен изпълнител;

  4. По отношение на последния въпрос, то питането не е юридическо, а  по-скоро психологическо и тактическо, поради което и от наша страна няма как да бъде предоставен категоричен отговор, но за изясняване целта на обажданията следва да се съобразят внимателно както отговорите на предходните въпроси, така  и верността на предоставената от тяхна страна информация.

  # 49
  • Мнения: 8 679
  Здравейте!
  Предлагат ми да закупя имот с акт 15 - апартамент на партерен етаж в 5 етажна сграда. Собственикът на апартамента е и собственик на парцела, върху който е построена сградата. Т.е., собственика продава обезщетението си. По проект сградата е трябвало да има подземни гаражи, но при изпълнението, теренът не е позволил копане и строителят ги е направил надземни, т.е., на кота нула. Покривът на гаражите, който се явява бетонна плоча пред партерния апартамент, какво се води? Общи части ли? Или неизползваеми части? Собственикът иска да ми продаде заедно с апартамента и покрива на гаражите, срещу допълнителна сума, с цел да се ползва като тераса (подобно на апартаментите на първи етаж, над търговски помещения, чиито покривни плочи се ползват като тераси). Как може да се осъществи такъв тип продажба? Той има ли право да продава бетонова плоча извън апартамента? Ако ми продаде земята на която са построени гаражите, техния покрив става ли мой?

  Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 11:59 от amy_nka

  # 50
  • Мнения: 555
  Здравейте, Tan4eto.23,

  При сключен договор за банков кредит и за съществуващи задължения по него се прилага петгодишна давност за задълженията за главница и тригодишна давност за задълженията за лихва. Началният момент на погасителната давност за всяка вноска започва да тече от момента, в който същата е станала изискуема. В случай че са предприети действия от частен съдебен изпълнител, давността се прекъсва. При образувано изпълнително дело, следва същото да бъде проучено от адвокат, с оглед извършване на преценка за настъпила погасителна давност по изпълнителното дело. Давността не се прилага служебно, необходимо е същата да бъде заявена, което може да се осъществи посредством предявяването на отрицателен установителен иск или чрез възражение в заповедното производство, а впоследствие и в исковото производство. При образувано изпълнително производство, съдебният изпълнител може да предприема действия, които са съразмерни с размера на задължението, като се отчитат всички данни и обстоятелства по делото, процесуалното поведение на длъжника и възможността вземането да остане неудовлетворено. При евентуални претенции от банката, вероятно същите няма да бъдат уважени от съда, при правилно процесуално поведение от страна на длъжника. При вземания с по-малък размер, банката може да се удовлетвори от движими вещи или чрез запор на банкова сметка.
  Съжалявам, че се повтарям, но подобен с проблем.
  Взех уред на изплащане 2009г за бизнеса на бащата на детето ми. На мое име е, но той трябваше да го изплаща и твърдеше, че го е изплатил. Септември 2017г разбрах, че имам запор на банкова сметка и че са ме осъдили 2013г, без да ме уведомят. За да ми вдигнат запора, разбира се, изтеглиха около 30%от сумата(приблизително). Оказа се, че не са внесени половината вноски, които чрез справка със съдия изпълнителя и след удържаната сума, остават 550лв дължими, а не 2000лв,както пише в заповедта. Дълго време бях на 4-часов работен ден и нямах възможност да ги внасям. От времето на банковия запор до днешна дата е предприето единствено заповед на запор върху заплатата ми на 4 часа 2018г.,който не е осъществен, защото получавах минимума.
  Вчера 08.09.2021г. работодателят ми ме осведоми, че са получили заповед за запор, а вземането отново е на стойност 2000лв, въпреки, че са удържали. По закон имат право да ми удържат, защото заплатата ми е над минималната.
  Въпросът ми е : има ли начин да обжалвам за давност или за невъзможност да го изплащам за момента? Отглеждам дете сама, плащам наем, и имам два кредита, плюс задължения, на същият бивш, който е баща на детето ми, който едва оправих към небанкови организации. Има ли начин да изчака чси-то докато изплатя единият си дълг поне, за да предприеме събиране? Ако да, аз мога ли да подам това искане без да плащам на адвокат?
  В противен случай се оказва, че след удържане на трите вноски, не ми остават достатъчно средства, за да си плащам сметките и наема! Бащата на детето, който всъщност не е внесъл тези вноски, според устната ни договорка не ми помага финансово, не съм го съдила за издръжка, защото е почти през цялото време безработен, ако работи е на черно и няма как да разчитам и от него да си го покрие, нито да поеме част от разходите за детето си.

  # 51
  • Мнения: 140
  Здравейте!
  С мъжа ми живеем на семейни начала, имаме 2 малолетни деца. Жилището е мое. При евентуална моя смърт, какви са правата на мъжа ми върху имота? И ако искам той да го наследи заедно с децата ми, трябва ли предварително да го заявя пред нотариус?

  # 52
  • Варна
  • Мнения: 9
  Здравейте,
  Какви са правата ми и към какъв адвокат следва да се допитам за проблем с туристическа агенция? Имаме сключен договор и 100%-ово предплащане на екскурзия , предвидена за април 2020г. Поради пандемията екскурзията не се осъществи, но тур. агенция така и не ни възстанови сумата. Обърнах се към КЗП, оттам отвърнаха, че не могат да съдействат, да потърся правна помощ.
  Досега не съм ползвала услуги на адвокат, знам че са "профилирани" (ако правилно се изразявам), затова ще съм благодарна за съвет.

  # 53
  • Мнения: 2 868
  Конституционно издържано ли е искането гражданите да се ваксинират с тези Ковид  ваксини в момента? Защото никой не поема отговорност. По същата логика и аз може да кажа ваксинирайте ме, но държавата да подпише не аз.
  Знам, че вероятно е въпрос от кутията на Пандора, но започнаха да се появяват случаи на дела по света в тази връзка

  # 54
  • Мнения: 119
  Здравейте, amy_nka,

   Съгласно чл. 38 от Закона за собствеността при сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване. Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват. За по-конкретен отговор следва внимателно да се проучи строителната документация от компетентно техническо лице. Прехвърлянето на недвижим имот на етап – акт 15 крие своите рискове и същите следва да бъдат проверени обстойно или от нотариуса, които ще изповяда сделката,  или от компетентен адвокат.

  # 55
  • Мнения: 119
  Здравейте, sorscha,

  В подобни случаи пред длъжника в изпълнителното производство съществуват множество правни възможности за реакция и защита, обусловени от наличието на различни по своето естество предпоставки. В случай че задължението е погасено по давност, е възможно предявяването на отрицателен установителен иск пред съответния компетентен съд от страна на длъжника; в хипотезата на бездействие от страна на кредитора, т.е.  в случай че последният не е поискал от страна на съдебния изпълнител извършването на изпълнителни действия в продължение на две години, изпълнителното производство се прекратява по силата на закона, автоматично, като за длъжника възниква право да иска от съдебния изпълнител издаването на нарочно постановление за прекратяване на изпълнителното дело. Също така длъжникът има правото да изиска от страна на съдебния изпълнител да спре изпълнението, ако до предаването на движимата вещ в магазин или борса, съответно преди началото на явния търг с устно наддаване, а за публичната продан на имот - до деня, предхождащ деня на проданта, длъжникът внесе 20 на сто от вземанията по предявените срещу него изпълнителни листове и се задължи писмено да внася на съдебния изпълнител всеки месец по 10 на сто от тях, като всяко едно от визираните правни действия може да бъде реализирано от длъжника лично, като участието на адвокат не е задължително.

  # 56
  • Мнения: 119
  Здравейте, ava77, българското наследствено право предвижда два способа за наследяване - по закон и по завещание. Лицето, с което наследодателят живее на семейни начала в условията на фактическо семейно съжителство, не може да наследява по закон, така че ще придобие качеството наследник и респективно ще наследи наследодателя, само и единствено в случай че последният изготви завещание - саморъчно или нотариално, в негова полза.

  Последна редакция: пн, 13 сеп 2021, 20:05 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 57
  • Мнения: 119
  Здравейте, La coccinella, необходимо е запознаване с отговора на КЗП, както и с всички придружаващи документи, като например договор, общи условия и т.н. По подобни казуси се предприемат действия по извършването на различни проверки съгласно Закона за туризма, в който нормативен акт са заложени определени строго формални изисквания по отношение на туроператорската и туристическата агентска дейност. Отделно от това се въведоха редица законодателни промени в контекста на развиващата се пандемична обстановка - както на национално ниво, така и на международно. Съществуват различни пътища за правна защита. По отношение на запитването Ви към кой колега следва да се обърнете,  е въпрос, на който няма как да Ви отговорим. Правната защита ще се осъществи евентуално по гражданскоправен ред и/или административноправен ред. Съгласно Етичния кодекс на адвоката, адвокатът не може да поема работа, за изпълнението на която не разполага с време, знае или е бил длъжен да знае, че не притежава необходимите знания и компетентност, освен ако ще си сътрудничи с адвокат, притежаващ тези знания и компетентност.

  # 58
  • Мнения: 119
  Здравейте, MarietaYo, въпросът е изключително комплициран и комплексен, поради което и за отговор на последния трябва да бъдат разгледани из основи множество аспекти - правен (вътрешно и международноправен, както и следва да се вземе предвид правото на Европейския съюз), медицински, етичен, политически и т.н., поради което и към настоящия момент не може да бъде предоставен категоричен отговор, още по-малко в рамките на консултативната тема във форума.

  # 59
  • Мнения: 2 971
  Здравейте. Имам въпрос относно имот. Къща на два етажа, води се еднофамилна, наследство от починали родители на баща ми и брат му. Искаме да разделим по документи имота, защото всеки има различни желания за двора и етажа си. Например той гледа огромно куче, с което ние не сме съгласни тъй като съм с бебе. Искаме да се раздели и да се впише всеки етаж на кой брат е (или на нас, децата, но още не е уточнено) и съответно двора някак да се подели. Ние нямаме паркомясто в него, а чичо ми има 5. Има и няколко постройки тип летни кухни и гаражи. Общината има ли роля тук, трябва ли нещо да се прави в нея? Може ли изобщо да се подели такъв имот и как става това? Дворът се води общ, но може ли със споразумение пред нотариус да се разграничи някак? Изобщо за всякакви съвети по казуса ще съм ви много благодарна, защото не знаем от къде да почнем.

  Общи условия

  Активация на акаунт