Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Правни насоки от адв. Лора Томанова и адв. Светлана Кирева

 • 20 008
 • 187
 •   1
Отговори
# 60
 • Niagara Falls, NY
 • Мнения: 2 245
Здравейте!
Съпругът ми има предишен брак, приключил с развод (сключен брак и развод възникнали и приключени в чужбина, но легализирани пред българските власти).
По времето на този брак са придобити имоти и на името на двамата бивши съпрузи, но след завършения развод те не са уредени чрез доброволна или съдебна делба.
Съпругът ми желае да уреди имотната си съсобственост чрез делба, но тъй като е ангажиран професионално няма никаква възможност да лети до България и да наеме адвокат, който ще се заеме с тази процедура.
Желанието му е да ми даде изрично безсрочно пълномощно, с което да ангажирам адвокат и той да се заеме с решаването на съсобствеността.
Имам безсрочно пълномощно със всички права, но едва ли това ще бъде решение в нашия случай.
Бих искала да получа общи насоки и съвет какво трябва да бъде вписано като негова воля и като мой ангажимент да го представлявам, за да мога да оторизирам адвокат, докато съм в България.
Можем да заверим пълномощното в близкия консулски отдел (ако има значение това може да се случи или в Канада (Торонто) или САЩ (Ню йорк сити).
Доколкото разбирам ако се завери в консулски отдел и е написано на български език, то апостил не е необходим, и по своята сила е релевантно на документ, който е попълнен пред български нотариус.
Ще Ви бъда безкрайно признателна за насоки, тъй като ще летя до България и бих искала да съм изрядна, за да не създаде това спънки и пречки по отношение волята на съпругът ми.
Всяка опорна точка ще ми бъде от полза, както и препоръки за това какво точно трябва да бъде вписано в този упълномощаващ ме документ.
Благодаря още веднъж!

# 61
 • Мнения: 94
Здравейте, с настоящия пост отговаряме на въпрос, получен от наша страна посредством лично съобщение, като същевременно запазваме конфиденциалността на потребителя на форума, задал въпроса.

Въпрос:
Здравейте, уважаеми адвокати .Пиша ви на лично ,тъй като не искам да ми се разняса из форума казуса .
Мъжът ,с когото живея на семейни начала е теглил кредит през 2018 и 2019 ,но не го е обслужвал .Той не работи,тъй като е пенсионер по болест.Не притежава по закон движимо имущество .Живее с мен в лично моя апартамент с двете ни деца на 20 г и на 7 г.Аз нищо не знам за този кредит.Идваха хора по вземанията.Въпросът ми е -имат ли право с полиция да навлязат в моя дом ,в който той не е собственик ,а само живее с децата ни?Имат ли право да описват недвижимо имущество в моя дом,защото те не знаели кой какво е купил,а ние стари фактури отпреди 2,3 години не пазим .Какво да направя,не искам да влизат тук и да ни притесняват .Той няма живи родители и сестри.Но и не може да плаща .
Благодаря


Отговор:

Към опис на движими вещи се пристъпва в хипотезата, при която взискателят не знае какви движими вещи притежава длъжникът, като чрез описа се налага и запор върху описаните движими вещи, собственост на длъжника. Описът на движими вещи може да се извърши и в срока за доброволно изпълнение, като задължително при извършването на това изпълнително действие се съставя протокол.
Съдебният изпълнител описва дадена вещ,  единствено и само ако последната се намира във владение на длъжника. Съдебният изпълнител има законовото право да прави опис на всички вещи на длъжника, освен ако от обстоятелствата става ясно, че вещите принадлежат на трети лица. Същевременно третото лице има законовото право да обжалва действията на съдебния изпълнител, вкл. и извършването на описа на движими вещи само когато изпълнението е насочено върху движими вещи вещи, които в деня на запора и респективно описа , се намират във владение на това лице. Жалбата не се уважава, ако се установи, че вещта е била собствена на длъжника при налагане на запора.

Съгласно законодателството длъжникът следва  да оказва пълно съдействие на  съдебния изпълнител, вкл. и да му предоставя  достъп до движимите вещи, които притежава, като в случай че откаже, съдебният изпълнител има правото да изиска и съдействие от страна на полицейските органи.

# 62
 • Мнения: 94
Здравейте, с настоящия пост отговаряме на въпрос, получен от наша страна посредством лично съобщение, като същевременно запазваме конфиденциалността на потребителя на форума, задал въпроса.

Въпрос:
Здравейте,
Имам въпрос относно наследственото имущество. Наскоро починаха татко и баба, и с брат ми наследихме всичко тяхно. Баба имаше брат, който почина и жива сестра. Той имаше апартамент и къщата, в която са живяли някога. Пред да почине беше казал на бабите ми че къщата остава за татко, а апартамента за леля. Татко живя там повече от 15 години. Всички данъци на къщата ги плащаше баба( имаме всички бележки за платения данък на къщата от 91 година до тази включително).  Когато дядо се разболя ние го гледахме, те не искаха и да чуят за него, къщата я санирахме и до тази година се поддържаше. С две думи искам да кажа че никога от нищо не са се интересували, дори баба им помагаше финансово. И тази година след като татко почина ми звъннаха за да ми съобщят че искали да продадем всичко и да разделим парите. Аз искам къщата да си остане за нас. Не искам да продавам нищо за сега. Въпросът ми е може ли изобщо да се направи нещо, та къщата да си остане за нас?


Отговор:

В случаите в които наследниците не успяват да се споразумеят относно придобитите от тях наследствени имоти, може да се инициира производство по съдебна делба, което е особено двуфазно производство, като компетентен съд винаги е съответният районен съд по местонахождение на съсобствените имоти, в рамките на което задължително следва да участват всички съсобственици, като всеки един от тях има правото да иницира производството във всеки един момент, като правото му не се погасява по давност. Производството е особено по своята същност, дълго и комплицирано както от правна, така и фактическа страна, затова и до него следва да се прибягва, само и единствено в случай че е невъзможно да бъде осъществена доброволна (извънсъдебна) делба. В рамките на първата фаза се определя посредством съдебно решение със задължително действия спрямо страните по отношение на кои лица, за какви имоти и при какви дялове ще бъде осъществена делбата. В рамките на първата фаза могат да се разглеждат и т.нар. “преюдициални въпроси“ -  оспорвания на произход, на осиновявания, на завещания и на истинността на писмени доказателства, както и искания за намаляване на завещателни разпореждания и на дарения. На втора фаза се извършва същинската делба на съсобственото имущество, както и се разрешават финансовите спорове, възникнали по повод съсобствеността, между съсобствениците. Във втората фаза на делбата, съдът въз основа на събраните по делото доказателства може да извърши делбата като разпредели имотите между съделителите, но е възможно и същите да бъдат изнесени на публична продан, като това обикновено се случва, когато имотът е един и същият е неподеляем. Възможно е и предявяването на иск за установяване на собственост на основание давностно владение и наследство. По отношение на всичките ремонтни дейности, които са изцяло извършени от единия съсобственик, останалите могат също да предявяват иск за възстановяване на разноските, които са извършени чрез правомерни действия, чиято цел е била запазването и съхраняването на недвижимия имот.

  # 63
  • Мнения: 24 046
  Редовно чета рубриката и ми прави впечатление качеството на отговорите - съвсем верни юридически и от нулева полза за питащия (изобщо не отговарят на въпроса му). При това положение не виждам смисъл от тази рубрика, по-добре посъветвайте хората да отидат и да си платят на адвокат. Явно така по принцип в нета и безплатно не става, ОК, разбираемо е, ама си губи смисъла.

  # 64
  • София
  • Мнения: 1 927
  Здравейте, имам договор към А1. Случайно преди месец разбрах, че ми е поръчан допълнително пакет за интернет без мое знание и всеки месец в продължение на 3 години съм заплащала 6 лв за нещо, което не съм искала.
  Към коя институция бих могла да се обърна за евентуално съдействие?
  Благодаря предварително!

  # 65
  • Мнения: 94
  Здравейте, Yan25, съгласно българското законодателство е възможно да се извърши делба на недвижим имот, в случай че могат да се обособят два отделни входа, санитарен възел и помещения за живеене. Необходимо е да се подготви инвестиционен проект от архитект и същият да се съгласува с Общината по местонахождение на недвижимия имот. Разделянето на една съсобствена жилищна сграда може да се извърши при одобрен инвестиционен проект за разделяне със съответните архитектурна, Ел и ОВ части и същите следва да бъдат заснети като самостоятелни обекти и да разпределите посредством договор правото на ползване на прилежащите части към самостоятелните обекти.

  # 66
  • Мнения: 1 972
  Много благодаря!
  Ето, че на мен ми беше полезен отговора Simple Smile

  # 67
  • Мнения: 94
  Здравейте, waterproof, конкретният текст на всяко пълномощно зависи от действията, които ще се предприемат относно ликвидирането на съсобствеността. При всички положения, в него следва да са напълно индивидуализирани недвижимите имоти по документ за собственост, видът сделка / дарение, замяна, продажба, договор за доброволна делба и т.н./ В пълномощното следва да се обърне внимание и на текстовете, свързани с преупълномощаване, срок на действие, как ще се извърши плащането по сделката, както и да съдържа текст с възможност за снабдяване с различни документи – скици, схеми, данъчни оценки, удостоверения и т.н. При този тип пълномощни се заверява подпис и съдържание и същото следва да бъде придружено с нотариално заверени декларации. В практиката се е утвърдило, този вид пълномощни да се подготвят и/или заверят от нотариуса, който ще изповядва сделката и/или от адвокат, в случай че има спорове относно съсобствеността. Компетентни органи за нотариална заверка на документи в чужбина са българският консул или чужд нотариус.

  # 68
  • Мнения: 94
  Здравейте, Черна станция,

  Идеята и целта на консултативната тема е предоставянето на първоначални посоки и различни правни възможности, като в рамките на същата е невъзможно да се предяви иск или да се подготви договор, пълномощно и т.н. или да се извърши преглед и корекции. Още повече нямаме възможност и да се запознаем с документите по всеки казус, от които всъщност следва да се прецени, кой е най-добрият възможен начин и подход за правна защита. В случай че сте обърнали внимание, в голяма част от направените запитвания следва да се направи задълбочено проучване, което е невъзможно в рамките на консултативната тема, имайки предвид че липсва комуникация между потребител и адвокат, както и подробно описание на всички факти и обстоятелства около всеки конкретен случай. В рамките на консултативната тема можем единствено да посочим различни първоначални възможности за правна защита и при осъществяването на среща с адвокат, нотариус или друго компетентно лице да се предприемат съответните действия по предявяването на иск, проучване на дело, подготовка и преглед на документи и т.н.

  Нещо повече, още в първия, откриващ консултативната тема пост, с цел яснота и коректност,  изрично е подчертано и акцентирано обстоятелството, че  "Отговорите на поставените от Ваша страна въпроси в рамките на настоящата тема предоставят единствено и само абстрактни правни насоки по разрешаване на юридическия проблем на отправилия запитване потребител на форума и не представляват по своята правна същност юридически съвет или консултация по смисъла на Закона за адвокатурата", а  освен това, щом като Вие притежавате юридическа грамотност и компетентност да констатирате верността и правилността на предоставените от наша страна отговори от правен аспект, то със сигурност сте запозната и с императивните правила на Закона за адвокатурата, които повеляват изрично, че  юридическата консултация  следва да бъде платена с  лимитативно изброени изключения, сред които не попада консултативна тема във форум.

  По отношение въпроса за  финализиране на консултативната тема, то решението ще бъде взето от страна на потребителите на форума, както и ще зависи от нашата ангажираност и заетост,  т.е. докато  се отправят запитвания в темата и ние имаме времевата възможност да  им предоставяме отговор,  ще продължаваме да  даваме правни насоки, но същевременно спазвайки закона - такъв, какъвто е. В случай че темата не е полезна и интересна за Вас, то имате възможността и свободата да не четете постовете в нея.

  P.S. Благодарим за обратната връзка, тя е полезна и ценна за нас!

  # 69
  • Мнения: 94
  Здравейте, denizara, в подобни случаи компетентен орган е Комисията за защита на потребителите, която следва да бъде сезирана с писмена жалба или сигнал от страна на потребителя, към който да бъдат приложени всички документи, вкл. и сключените договори.

  # 70
  • Мнения: 94
  Здравейте, с настоящия пост отговаряме на въпрос, получен от наша страна посредством лично съобщение, като същевременно запазваме конфиденциалността на потребителя на форума, задал въпроса.

  Въпрос:
  Здравейте,  адв. Томанова и адв. Кирева,

  Пиша Ви на лично съобщение, тъй като въпросът ми е деликатен и не бих искала да бъде свързван лесно с мен.
  Предстои ми раждане на дете, което бих желала да запиша с баща "неизвестен". С таткото се разделихме още в началото на бременността и не искам бебето да носи неговото име. Има ли как да му попреча да припознае детето? Знам, че мога да възразя в срок от 3 месеца, ако го направи, но реално той е биологичен родител и лесно би могъл да докаже произход, което мен не ме устройва. Човекът е нестабилен, с непостоянни доходи и афинитет към алкохола.

  Благодаря Ви за отделеното време!


  Отговор:

  В подобни случаи, съществува законова възможност произходът от бащата да бъде установен посредством  припознаване – припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние от страна на биологичния баща/мъжа, който твърди, че е такъв, като.законът допуска заявлението да бъде подадено също така  и чрез управителя на лечебното заведение, в което се е родило детето. Длъжностното лице по гражданското състояние е длъжно да съобщи припознаването в 7-дневен срок от извършването му на майката, както и на Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящия адрес на детето
  Майката има правото да оспори припознаването с писмено заявление до длъжностното лице по гражданското състояние в тримесечен срок, считано от датата на получаване на съобщението за извършеното припознаване, като следва да се има предвид, че в случай че припознаването не бъде оспорено в законоустановения тримесечен срок, то последното се вписва в акта за раждане на детето.

  Когато припознаването се оспори от страна на майката, то законът предоставя възможност за биологичния баща или за този,  който твърди, че е такъв, да предяви пред съответния окръжен съд в  тримесечен срок от получаване на съобщението за оспорване на припознаването,  иск за установяване на произход, в рамките на производството по който обикновено се назначава ДНК – експертиза, която по категоричен начин установява дали ищецът е биологичен баща на детето или пък не, като законът не е предоставил каквито и да било механизми и правни способи на майката да осуети установяване на произхода от бащата с оглед на установения принцип за истинност на произхода.

  # 71
  • Мнения: 94
  Много благодаря!
  Ето, че на мен ми беше полезен отговора Simple Smile

   Благодарим за положителната оценка, Yan25 , тя е изключително ценна за нас!

  # 72
  • София
  • Мнения: 1 927
  Здравейте, denizara, в подобни случаи компетентен орган е Комисията за защита на потребителите, която следва да бъде сезирана с писмена жалба или сигнал от страна на потребителя, към който да бъдат приложени всички документи, вкл. и сключените договори.

  Здравейте, много Ви благодаря!

  # 73
  • Мнения: 94
  Здравейте, с настоящия пост отговаряме на въпрос, получен от наша страна посредством лично съобщение, като същевременно запазваме конфиденциалността на потребителя на форума, задал въпроса.

  Въпрос:
  Здравейте.
  Преди две седмици имах много неприятен инцидент.
  Прибирах се от работа,минах през детската градина да взема синът ми.Когато стигнахме до вкъщи,на паркомястото, за което заплащам наем беше спрял автомобил.Подадох сигнал с клаксона няколко пъти.Шофьорът беше там ,но отказваше да го напусне.Той излезе от колата си.Показах се и аз от моята  и му казах да напусне паркомястото.След това няколко пъти му казах да освободи мястото, защото е частно,но той отказа.Държеше се грубо и нагло.Каза, че щял да разтоварва и да съм чакал.Отново му казах, че е мое.Той пак нагло отговори къде пише, че е твое,ще чакаш.Тогава се отправи към багажника си и да започва да си разтоварва.Аз не можех да го чакам повече,в този ден валеше и когато взимах синът ми от градинката, се бяхме намокрили.Реших за пореден път да му кажа да го освободи и отидох при него до багажника на колата му.Казах му отново.Дори му казах, че до моето паркомясто има и други свободни,да си премести колата там.Тогава той се извъртя към мен , помислих си ,че е пиян или дрогиран и че може да ми направи нещо и инстинктивно го ударих.
  След това той падна.Изглежда при удара  съм му счупил носа.Оставих го да се изправи и той тръгна към мен.Аз отново се приготвих да го ударя ,но видях че вече не е способен да ми направи нищо и се отдръпнах.Оставих го да се съвземе.След това той извика полиция.Аз преместих колата си пред неговата и заведох синът ми до вкъщи,след това се върнах там,за да изчакам полицията.Докато чакахме полицията,той започна да си разтоварва багажа.До колкото разбрах работи в магазин Юск и изпълнявал поръчка.Даже дойде клиента да си получи поръчката.Изчакахме полицията.С тях отидохме до районното за показания.Първо взеха неговите показания.Когато си тръгваше мина покрай мен и се върна, за да ми каже че искал пак да ме види и да ме запомни(отново се опита да ме провокира).Това стана пред полицай,който му каза да си тръгва.Мен ме оставиха в районното за 24 часа,със заповед , че ме задържат.На нея пишеше член 132. Разбрах , че си е извадил медицинско.
  Какви са моите възможности при евентуално дело? Какво би могло да стане в най-лошия случай? Ако ме осъдят, ще мога ли да работя, това ме притеснява най-много, има ли професии, които не могат да се практикуват в такива случаи?

  Благодаря предварително!


  Отговор:

  В подобни случаи,  възможностите, които законът предоставя пред обвиняемия/подсъдимия са многобройни и разнообразни по своя характер и целева насоченост. На първо място, дори без да е привлечено като обвиняем от органите на досъдебното производство задържаното лице има законовото право да обжалва заповедта за арест, като впоследствие, в случай че бъде повдигнато обвинение с нарочно постановление, то в полза на обвиняемия, а в по-късен етап, в случай че бъде внесен обвинителен акт - в полза на подсъдимия възникват множество права - да дава обяснения,  да откаже обяснения,, да се запознава с материалите по делото, да ангажира доказателства, да осъществява или не активна защита и т.н.

  Определянето на наказанието е изключително сложен процес и в рамките на настоящия отговор няма как да бъде предоставена прогноза относно размера му, още повече без запознаване с материалите по досъдебното производство и най-вече в толкова ранен момент, преди въобще да е осъществено привличане на обвиняем и да е ясно за какво деяние ще се води досъдебното производство. Визираната правна норма във въпроса криминализира телесна повреда, извършена в състояние на афект, но това все още е работна правна квалификация, като окончателната ще бъде определена в по-късен момент и ще зависи от множество обстоятелства, едно от които е видът на телесната повреда, който ще бъде уточнен посредством съдебно-медицинска експертиза, както и състоянието на дееца в момента на осъществяване на деянието, което се определя със съдебно-психологична експертиза.

  Съществуват забрани да се практикуват определени професии, както и за работодателя възниква възможност да прекрати трудовото правоотношение на осъдения, без да дължи предизвестие, но както това право, така и повечето забрани възникват при ефективно осъждане на лишаване от свобода.

  С оглед комплицираността и многовариантността  на наказателното производство, от наша страна Ви съветваме да се обърнете незабавно към адвокат, който да поеме защитата Ви.

  # 74
  • Мнения: 94
  Здравейте, с настоящия пост отговаряме на въпрос, получен от наша страна посредством лично съобщение, като същевременно запазваме конфиденциалността на потребителя на форума, задал въпроса.

  Въпрос:
  Здравейте,Адв.Томанова и Адв.Кирева.
  И аз Ви пиша на лични съобщение.
  Имотен въпрос.
  Как мога да си изкарам документ за собственост на имот,в който живееха родителите ми,първо почина баща ми,след това майка ми каза,че го е закупила,но след смъртта и през 2008 год не намерих никакви документи.Само знам,че не е общински.Това съм проверила.
  През 1975 жилището беше предоставено на татко от Електроснабдяване,плащахме и наем.
  В предприятието ми казаха,че нямат данни за такова жилище от фонда им.
  И не знам какво да правя.
  Питах многократно майка дали го е закупила,тя отговаряше - да,даже беше пуснала наематели
  .

  Отговор:

  В подобни случаи, се препоръчва на първо време да се направи справка в Имотния регистър, в който се съдържат данни за недвижимите имоти на територията на Република България. Справка може да се направи по електронен път или на място в Агенция по вписванията. Необходимо е да носите документ за самоличност и удостоверение за наследници. След извършването на справката и установяването на данните, в случай че се съдържат такива за недвижимия имот, се преценяват евентуалните последващи правни действия. В определени случаи е необходимо и проследяване на историята на недвижимия имот.

  Общи условия

  Активация на акаунт