Седмокласници 2020/2021 - Втора изпитна седмична тема - (21.06 - 27.06)

• 96 952
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 240
  • Пловдив
Аз влязох веднъж да погледна, дали има резултати Simple Smile

Четох някаква статия, специално за Пловдив обаче, че миналата година явилите се деца на НВО са били около 5200. Тази година общо седмокласници 5500, но не се явили 378 (или нещо подобно), което значи пак около 5200 явили се. Аз също знам, че 2007 и 2009 имаше бейби-бум, но при тези данни не излиза точно така.

# 241
Здравейте, чета ви редовно и благодаря за споделените емоции...в някои от тях откривам себе си, други са ми тотално различни, но такъв е светът- шарен...
Мисля си как се коментират много основно СМГ, НПМГ, АК (и подобните училища в другите градове)...явно доста дечица са с големи възможности, възхищавам им се, както и на родителите, защото все пак и родителското тяло има роля, ако не постоянно, то на моменти, когато детето се сдуха по някаква причина. Моят син беше добър по математика, харесва я дори и до днес, но тази година доста изпадна...ДО не му понесе добре, искаше да е в училище, липсваха му контактите с децата и учителите, изобщо стандартния учебен процес. Задачите му станаха трудни, но имахме напредък във времето. Нямам очаквания за точки, важното е, че е работил спокойно и каквото е могъл е решил. ДОРИ и да се окаже с високи резултати- СМГ не участва в желанията. НПМГ- също. НЕГ например бихме го писали заради езика, но не знам дали бих го насочила към нея...Той самият не знае какво иска, но и аз на неговите години не знаех, така че не искам това от него. Подкрепям го и се надявам да не остане разочарован от себе си, а да научи уроците от тези изпити. Наборът наистина е голям и може би конкуренцията за училищата ще е голяма, но си мисля, че за изброените по- горе напливът няма да е чак толкова голям...

# 242
  • София
Те резултатите не са излезли още как решихте, че няма разслояване аз не знам. Като ви чета, оставам с воечатление, че не разслояването, като такова, а това, че и други деца ще имат високи резултати ви притеснява. Ако бяха задачите, като 2018, всички щяха да имат по-нисък бал, както евентуално сега висок (но това ние все още не знам, всичко са сметки без кръчмар). Отворете баловете и вижте. Всяка година децата се отсяват. Само тази няма да може, видиш ли…

МОЕТО дете няма да е в тази категория, той очаква м/у 82 и 92 т. и на 2-те, далеч е от децата, при които ще се прояви проблем.
Как не можеш да проумееш, че ако И други деца имат високи резултати това означава, че И децата, които а наистина знаещи и можещи, И децата, които са умни, но не и чак толкова разбиращи и по-неподходящи за елитните гимназии ще имат високи, т.е. сходни, сравними резултати, т.е. известен брой от малкото места ще бъдат заети от по-неможещите деца. И това не е редно по много причини, при това не само свързани със "справедливост" към конкретно дете и личните му способности, умения или знания. А и за обществото като цяло, което ще плаща повече за по-малко.

Разслояване винаги има, особено от 90 точки надолу. Проблемът е при 95-100 точки. Има повече деца с отлични резултати, отколкото места, където се целят.

Точно за тях говорим през цялото време. Не проумявам защо някои хора толкова държат да набутат изкуствено не толкова надарени деца в тази група. Те... едва ли биха се чувствали добре в подобна среда, впрочем. Като се замисля от всички мои връстници, които съм познавала от СМГ и НПМГ - а са доста - точно 0 на брой знаят кой отбор какъв е или някога са търчали след топка. Не понеже някой някога им е забранявал, не. Просто ... ами, са другояче устроени и винаги са били, другаде са им (били) интересите - вкл. от деца (по-малки). Не си представям как точно би се чувствало едно допреди това щастливо и волно дете, което изкуствено поради неадекватно съставен изпит и късмет се озове в компанията на младежи - шампиони по шах, обсъждащи основно ендшпили (примерно). И това е без да се споменават по-отвлечените неща, тъмната материя и ... и т.н.

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 10:23 от katiABV

# 243
  • София
Дами, изпитите минаха, а гледам, че страстите се нажежават. Отпуснете се, усмихнете се. До 28-и има цяла седмица, не се предавайте отсега! Simple Smile А и това, че НВО мина, не означава, че трябва да спираме зареждането с бело! Даже в края  на седмицата ще е най-необходимо. Постъпете  отговорно! Smiley

Трябва да призная, че съм много благодарна на децата ми, че ми спестиха истерията в 7 клас. Набързо, без никаква допълнителна подготовка, приключиха с приема. Не че не се готвиха за самото НВО, но точно в драматичните последни седмици съм по-скоро наблюдател отколкото участник.

Дишайте дълбоко, не остана! Simple Smile

# 244

Четох някаква статия, специално за Пловдив обаче, че миналата година явилите се деца на НВО са били около 5200. Тази година общо седмокласници 5500, но не се явили 378 (или нещо подобно), което значи пак около 5200 явили се. Аз също знам, че 2007 и 2009 имаше бейби-бум, но при тези данни не излиза точно така.
  Тази информация е от 18.6.2021  :
5852 седмокласници трябваше да се явят на днешния изпит. 278 не са отишли в изпитните зали, сред тях е и карантиниран ученик.

А тази от  17.06.2020 :

5380 седмокласници от Пловдив и областта се явиха днес на национално външно оценяване. Неявилите се са 236.

Има разлика към 200 деца  т.е към 7 паралелки.

# 245
  • София
Разслояване винаги има, особено от 90 точки надолу. Проблемът е при 95-100 точки. Има повече деца с отлични резултати, отколкото места, където се целят.
Ами то за това е такава конкуренцията.Ако всички показатели са им еднакви се приемат надпланово в крайна сметка.
Целта на образованието е всички да имат високи резултати или греша?

Не, не е. И не, няма. Проблемът е именно в липсата на осигурени - в случая - средства за проявяване на конкуренцията. Прескачането на праг по никакъв начин не създава възможност за конкуренция при шампионите по висок скок. А целта на образованието не е всички непременно да имат високи резултати, а всички да покажат най-доброто, на което те самите са способни. Би било смешно, ако поискам синът ми да има равен шанс със синът на Рали в музикалното училище. И за да има равен шанс да ги изпитват да изпеят нотите, а за всички, които успеят решението да се вземе според оценките по физика и трудово.

Ами, за съжаление се искат оценки и по БЕЛ и по МАТ. И в езиковите гимназии децата често ги спъва МАТ - ама на. Взима се, дори два пъти. За това е общо образование. Не се учи само МАТ или БЕЛ.

Мисля, че интерпретирате грешно думите - точно това коментираме, че ужасно много деца са полагали усилия с години. Всеки има пряко наблюдение само над собствените си деца и не е редно да отсича колко са се готвили другите.

Няма никакво значение кой колко се е готвил, но Е важно кой колко може. А този изпит е така структуриран, че и можещите, и неможещите го минават еднакво. Уравновиловка... някои от нас го помнят това.

# 246
  • София
Специално за СМГ трябва да влязат деца, които могат и ИСКАТ да решават задачи. Особено след 7ми клас. Ако не желае си гарантирате частни уроци и стрес няколко години. Кому е нужно това?

# 247
  • София
Набор 2007 е голям и това ще е причината за по- голямата борба за места, а не високите оценки.

Това пък просто не е вярно. От 1888 (откогато има статистика) до 1989 вкл. раждаемостта нараства. От там насетне намалява - не непременно линейно, вероятно не (нямам време сега да го правя на графика), но систематично. Т.е. всички предходни набори са ПО–ГОЛЕМИ, не по-малки.

ПП
Източник: общодостъпен, https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0% … D1%80%D0%B8%D1%8F

Русалке, разликата между дете със 100т от кварталното и такова от СМГ е точно никаква. И да, едното е по-добре подготвено и може повече, но другото ще го настигне, ако му се даде шанс да се подготвя при същите преподаватели.

По-голям е наборът със сигурност.

2001    7 891 095    
2002    7 845 841    
2003    7 801 273    
2004    7 761 049    
2005    7 718 750    
2006    7 679 290    
2007    7 640 238    

По-малък е.

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 10:50 от katiABV

# 248
  • София
Споменах ли, че не съм много търпелива Hug Още в 9 часа разговарях с госпожата по География, обясних й ситуацията - каза да не се притеснявам изобщо, че няма да има проблеми синът ми, защото има ненанесени оценки. Много съм щастлива, сега някак по-спокойно ще чакам резултатите.
Дори и в едно семейство децата са твърде различни. Важното е да усетим къде биха се чувствали в свои води. При близнаците ми се получават куриози - малката е много по-добре подготвена по английски, но на състезания брат й изкарва по-високи точки, защото е уверен в себе си. Математиката нея я плаши, въпреки че се справя отлично. Сега се е запряла като магаре на мост и иска да си остане в математическата паралелка. Съглосихме се, водим се от желанията й, но и двамата с ММ не смятаме, че е подходяща за нея. Но тя си отстоява позицията - изкарала си била точките Joy За нас това ще бъде един важен урок дали желанията на детето понякога трябва да се пречупят по деликатен начин Hug

# 249
  • София
Я да ви разведря малко, че нещо градусът се е покачил, ама не онзи, който де факто ни трябва Wine GlassJoy
Току що ми попадна от Фейса едно стихотворение, смяхме се с детето много, споделям:
Скрит текст:
Насред гората Тилилейска, далеч от спирката на рейса,
на място скрито и незнайно, злокобно, смръщено, потайно,
(направо пълен пущинак!) във къща на кокоши крак,
немила, никому не драга, живееше си баба Яга.
Веднъж нечакано писмо като откъснато листо
направи двоен пирует и падна с марките напред
пред бабоягиния праг.
– Туй сметки сигурно са пак! – тя със досада промърмори,
със нокът остър го отвори... и в миг в гората се разчу, че
ще идва бабиното внуче!
Докато бабата се вдигне къщурата си да раздигне,
пристигна внучето ѝ мило, очи в краката си забило,
като че казваше ѝ:
– Тука ще бъде сигур пълна скука!
Ах, баба Яга се засегна и всички горски сили впрегна
да мислят някаква програма, та да избегнат срам и драма.
Купчѝна приказни герои пристигна с номерата свои.
Галаконцертът се отвори със хор на горски кикимори.
Квартет прекрасни самодиви жонглираха със сини сливи.
Вълкът с боненце от сатен уши гоблен  „Ловец с елен“.
Накрая седемте джуджета превърнаха се във козлета
и литнаха да пазят сянка на Пепеляшка и Снежанка.
А баба Яга изигра две съчетания с метла.
Но внучето ѝ все се муси – не пожела дори да вкуси
ни палачинка, ни салам от кърпичката „дай да ям!“,
капризно веждичка намръщи и рече твърдо:
– Искам вкъщи!
Тогаз в тоз тъжен периметър ухилен цъфна Хитър Петър.
Прегърна малкото човече и утешително му рече:
– Аз знам какво не ти е в ред! Ми тука няма интернет!
Направи уж с ръка магия, отвори някаква кутия
и сред тревичките зелени замига рутър с пет антени!
Тогава плисна се нарвед най-първокласен интеренет!
Как живна бабиното внуче! Как телефона бързо включи
и си направи двеста селфи с джуджета, кикимори, елфи!
В очите му звезди изгряха, щом лайк след лайка заваляха!
А милата му баба Яга,  подпряна на една тояга,
на Хитър Петър важно рече:
– Ти Рутър Петър ще си вече!

# 250
  • София
A aз си мечтая навсякъде изпитът да е като за АК. Подготвени, неподготвени, всеки показва реалните си способности.

Не дай Боже. Този изпит е като "скоростната отсечка", отпаднала от полигона още преди мен. Показва бързи реакции, да, но нищо друго - нито знания, нито умения за аналитично мислене... нищо. Само бърза реакция на зазубрени и неща и прилагане на готови модули.

Вероятно се е променял наклона на намаляващата крива - още от '05, впрочем (не съм ги погледнала на графика, не мога да твърдя със сигурност) - но това означава просто с по-малко от очакваното по-малки набори, не по-големи. Т.е. по-големи от очакваното, но по-малки от предходните.

# 251
За Варна

За 2021
4096 седмокласници... във Варна и региона се явиха на НВО
публикувано на 16.06.21 в 14:40

За2020
4170 варненски седмокласници трябва да са  на изпит в понеделник. (колко са се явили в действителност не можах да намеря)
https://varnautre.bg/2020/06/13/152360/4170-varnenski-sedmoklasn … zpit-v-ponedelnik

За 2019
Явили са се 3828
https://www.moreto.net/novini.php?n=400101

За 2018
Завършващите VІІ клас ученици във Варненска област са 3 763, като на изпита днес са се явили 3 658 (105 не са се явили) .
https://www.google.com/amp/s/www.actualno.com/amp/105-sedmoklasn … -news_675681.html

# 252
  • София
A aз си мечтая навсякъде изпитът да е като за АК. Подготвени, неподготвени, всеки показва реалните си способности.

Не дай Боже. Този изпит е като "скоростната отсечка", отпаднала от полигона още преди мен. Показва бързи реакции, да, но нищо друго - нито знания, нито умения за аналитично мислене... нищо. Само бърза реакция на зазубрени и неща и прилагане на готови модули.

Айде, бе?! И как го реши?  Grinning Grinning Grinning

# 253
  • София
Kally May, уникално е! Много ти благодаря, малкият много се развесели Kissing Heart

# 254
  • София

Тази информация е от 18.6.2021  :
5852 седмокласници трябваше да се явят на днешния изпит. 278 не са отишли в изпитните зали, сред тях е и карантиниран ученик.

А тази от  17.06.2020 :

5380 седмокласници от Пловдив и областта се явиха днес на национално външно оценяване. Неявилите се са 236.

Има разлика към 200 деца  т.е към 7 паралелки.

Сравняваш един град (при това не София) с... неизвестно какво. Аз приложих информация за броя живородени деца през съответната година. Ако не предположим, че предната години е имало някаква изключително висока детска смъртност или емиграция, която в последствие да е секнала (нито едното не е било наблюдавано в рамките на 1 година), или някакво необичайно високо отпадане от гимназии, което внезапно да се е променило само за набор '07 можем смело да ползваме официалните и сигурни данни за брой - общ - на децата.

Общи условия

Активация на акаунт