Седмокласници 2020/2021 - Втора изпитна седмична тема - (21.06 - 27.06)

• 96 558
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 75
Седмокласното НВО на сегашните десетокласници беше с доста по-труден втори модул от вашия. Особено последната задача. НВО 10 клас е върху материала от 8-ми до 10-ти клас.
Погледнах задачите от втори модул.Не мисля,че теста е по-труден,дори напротив...но това е мое мнение.Тази година за мен лично задачите от втори модул бяха едни от най-трудните,които видях за всички изминали години,с много подточки и сложни за тълкуване условия.
Дори и теста по БЕЛ за 10кл.ми се вижда по-лесен. Не разбирам,тези матури в 10кл.по-маловажни ли са и са само едно допълнително оценяване или имат друго предназначение?
Като се появят оценките и статистиките ще се сравни тази година с предходните.
И то не средните оценки, а процент с точки над 90, над 80. Годината, за която говори sanaka, наистина резултатите са опредлено по-ниски от предходната и следващите две.

Имаче лесното за 10 клас е именно от страха да не се види, че е гол царят. 10-класниците масата не са се готвили специално и оценките им ще са атестат за ДО и образованието като цяло.

Сигурно МОН са били изкушени и на 7 клас да дадат още по-лесно, ама с кандидатстването за гимназии в София, сигурно и на улиците биха излезли хората, ако след 2-3 години уроци се прецака отсяването. За СМГ си е прецакано така или иначе с елементарни задачи после БЕЛ решава с цепене на точки.

# 76
  • у дома...
НВО е върху материала, изучаван и преподаван в училище. И би трябвало да представя нивото в училищата. Не в школите.
Първи модул и по двата предмета беше лесен. Тортите и те не бяха кой знае колко трудни - малко логика и пропорции. Единствената сложна беше 23-та.

# 77
2018 задачите бяха много трудни, балът по математика беше с 10тина точки по-нисък точно, заради допълнителното построение. Имах кандидат-гимназистка математичка тогава, та ми е ясно колко по-лесен беше теста тази година. Което не означава лесен.

НВОто на 10 клас беше много лесно, особено математиката. Математиците са приключили за 20 минути.

# 78
  • Варна
НВО е върху материала, изучаван и преподаван в училище. И би трябвало да представя нивото в училищата. Не в школите.
Първи модул и по двата предмета беше лесен. Тортите и те не бяха кой знае колко трудни - малко логика и пропорции. Единствената сложна беше 23-та.
Точно. За мен 23 задача въобще не е н ниво училище, изключая МГ, а на ниво добри школи.

# 79
  • у дома...
Е все пак трябва да има задача, която да отсее математиците. Затова и очаквам струпване в сегмента 90-60 т. по математика.

# 80
  • В центъра на моретата
Кали, благодаря за новата тема!

Laughing
миналата седмица го хванах, че вместо за НВО се готви за... немски. по който е оформен, има си срочна и годишна оценка (6) и няма причина да се готви по него, вместо за предстоящите НВО. Питах го защо и отговорът ме разби - "искам да съм с два готови езика и да започна арабски".
У нас ситуацията беше близка. Дъщеря ми иска да кандидатства в езикова с испански. Тъй като учи испански до определено време и след това я спрях, за да се подготвя основно за НВО-тата, намирам я с учебниците по испански и това преди НВО-то по математика. На въпроса ми какво прави, ми отговори, че смятала да понапредне още с испанския, за да има възможност през учебната година да я запиша да учи корейски език.  А корейския език й беше фаворит преди 2 години, но от школата имаха изискване децата да са на 14 г. минимум.

Та, максимата им е "Колкото повече, толкова повече"  - ама само за това, което те искат пожелание да правят.

Бебчо, бързо възстановяване на детето и бързо прибиране при останалите мъже-мъченици Laughing

Успех на всички деца днес на изпита по рисуване! Дано вдъхновението ги води!

# 81
Прилагам линк към анализа на тазгодишното НВО по БЕЛ, направено от учител -
https://bel7blog.wordpress.com/2021/06/21/%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0% … d0%b2%d0%be-2021/
Може да ви е от полза. Пожелавам всяко дете да попадне в мечтаното училище!
Благодаря за новата тема. На късмет да ни е!
Този анализ много интересен. Дори и за правилен отговор може да получиш нула точки Laughing
На 16 въпрос за верен приемат името/ името на лодката / "Неверест"
Моето е писало името на лодката-"Неверест", ЗАМИНА 1 ТОЧКА
Май наистина трябва да изчакаме резултатите
Добре де, МОН нали искат да отчетат успех?! Какъв е смисълът да порязват децата на такива очевидни глупости?

# 82
  • Варна
Седмокласното НВО на сегашните десетокласници беше с доста по-труден втори модул от вашия. Особено последната задача. НВО 10 клас е върху материала от 8-ми до 10-ти клас.
Погледнах задачите от втори модул.Не мисля,че теста е по-труден,дори напротив...но това е мое мнение.Тази година за мен лично задачите от втори модул бяха едни от най-трудните,които видях за всички изминали години,с много подточки и сложни за тълкуване условия.
Дори и теста по БЕЛ за 10кл.ми се вижда по-лесен. Не разбирам,тези матури в 10кл.по-маловажни ли са и са само едно допълнително оценяване или имат друго предназначение?

Само да допълня Санака, че освен по-трудната задача за допълнително построение, в теста от 2018 имаше и параметрично уравнение, което е отпаднало като материал за вашия набор. А и още в първи модул имаше зад, в която да се приложи ОЗ за 15 градуса в правоъгълен триъгълник. Доста материал отпадна след 2018 и по БЕЛ (за сложните изречения и изразните средства) и отиде в 8 кл - та лесно и трудно е субективно понятие. За синът ми и през 2018 тестът не беше проблем, в статистиките беше в първите 2%.

Колкото до 10 кл НВО, лесно беше, но за деца, които са учили през всичките години. И синът ми очаква почти максимален резултат и по двете НВО, без да се е готвил специално, но това нямаше как да се случи ако през годините не беше учил редовно. Последните 2 задачи са му абсолютни верни, но за да ги реши е съставял и система уравнения, използвал е и тригонометрия, все неща, които всъщност се учат в гимназиален курс.

Така че успокойте се и изчакайте статистиките.

Дъждец, тези изисквания винаги са били валидни - през годините е имало много куриози по подобни поводи - за непълно изписване за наименование на творба, за несложени кавички, за формат на отговора, за главни и малки букви на герои. Ако сте следили кампаниите до сега, ще си спомните много подобни случаи, които всъщност се използват да разслоят децата поради по-лесния формат на НВО по принцип. Нечестно е, да, но всеки изпит изисква и предварителна подготовка по формата си.

# 83
Ами, не съм следила, но съм чувала за такива перверзии.
Явно Ежко ще излезе точ в точ прав.

# 84
  • Пловдив
Е, как като е написало "името на лодката - Неверест" ще му го зачетат за грешно??? Чак пък толкова не вярвам да режат децата. Очевидно отговорът е верен.

# 85
Адекватен тест означава определено разпределение на успеваемостта. Другото е изкривяване.
Ако се даваха резултатите като попадане в определен процент нямаше да има вълнения за сложността на теста. Учил си - попадаш в първите 10-15%, пък може и никой да не е с напълно верен тест.
Manzhelka, тестът на 10 клас за мен си е скандално лесен. Впрочем 10 и 15 са решими от 7-класници без претенции в математиката, 16 е за напреднали седмокласници, но все пак седмокласници. Не може да се харчат пари за голяма организация, за да разберат научилили са какво е tg (14 зад.), не да го прилагат, просто дали знаят какво е, защото това е задачата. Други задачи са за осмокласници, също без претенции.

# 86
  • София
В десетокласния тест 16 задача се решава и без система, просто със система е по-бързо.

Солничка, тригонометрия има в 17 задача.

# 87
  • София
По принцип, най-лесният изпит е този, на който не сме се явявали. Simple Smile

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:42 от sanaka

# 88
  • София
Някой нагоре написа, че 23 задача била за ниво МГ..Как ще е за МГ, бре, хора?  Наистина ли го вярвате? Какво засукано има в  нея? Една теорема за медиана към хипотенузата, равнобредрени триъгълници, основна задача, която просто трябва да се докаже..Според мен е една от най-лесните геометрични задачи във втората част (някогашен втори модул), падали се през годините. Децата ви гарантирано са били по пробни в различните школи, решавали са  и тренировъчни тестове от сборници, трябва да са наясно, че тази задача е  лека в сравнение с геометричните там. В упоменатите изобилства на добре скрити еднаквости, на засукани чертежи с продължения на прави,  на необходимост от доп. построение в последната подточка и т.н..

Нормално е, човешко е децата, когато са под стрес, да не я решат цялата  и да изключат, да не съобразят нещо.... Но това не я прави с висока трудност и подходяща само за МГ.

И хайде, моето мнение не е показателно, понеже аз съм просто любител на мат, същото назад каза обаче Ганис -  а тя е учител по мат и има поглед  над всички НВО досега.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:45 от пенсионирана русалка

# 89
В десетокласния тест 16 задача се решава и без система, просто със система е по-бързо.

Солничка, тригонометрия има в 17 задача.
Simple Smile Не съм я споменавала нея. Говорих за 10, 15 и 16.

Ох, седмокласни мами, извинявайте, че нахлухме неканени.
Успех на децата!

Общи условия

Активация на акаунт