На море в Гърция 2021 - III

• 55 482
  • 804
  •   1
Отговори
# 150
Дали е разумно да разделим нощувките 3 в Ретимно и 4 в Ханя? Или 2 в Ретимно и 5 в Ханя?

# 151
Здравейте, ние се чудихме къде, бяхме се навили за Корфу и накрая си платихме самолетни билети до Крит:) Писано е много сигурно, но може ли някой, който е обикалял там да ми даде насоки какво си струва да си посети? Плажовете са ясни. По-скоро се чудя как да разделим спането, така че с кола под наем да посетим повече места.

Изказвам само лично мнение. Няколко пъти съм била на Крит и определено за седем дни, за първо посещение не си струва да се разделяте спането. Ако имахте поне 10 дни, може би. За седем дни ви съветвам да отседнете по-близо до Ханя, защото там ще ви хареса много....има страхотна атмосфера и вече няма вечерни часове и т.н. Набележете 3-4 неща за посещение, а другите оставете за следващо пътуване, защото ще се върнете след някоя и друга година и ще си ги доразгледате. Аз се запознах с едно възрастно семейство западняци, които ми обясниха, че са за 40-ти!!!!! път на Крит и все още откриват нови неща и местенца там.
Имайте предвид, че пътищата до Балос, до Елафониси, до Сфакя, Матала и др. са доста гадни и планински, ще ви се завие свят от завои, а до Елафониси се минава и през еднопосочен тунел в планината, което за някой клаустрофобик е абсолютен ужас. Та мисълта ми е, че ще се уморите от толкова пътуване по завоите и през планините. Зависи, разбира се от възможностите и желанията ви.
Направете си една разходка до Ретимно, качете се на венецианската крепост, разгледайте градчето. С малко повече старание там ще откриете и паметник на капитан Петко Войвода. Прочетете и за Даскалоянис, тяхната най-значима фигура от борбата им срещу турското присъствие. Прочетете и за минойско - микенската цивилизация.....Ханя е градче с много културни пластове и това се усеща. Има какво да видите и в тази насока. Аз съм правила и един ден в Ираклион от Ханя - по магистралата за  два часа се стига. Може да прекарате деня там и да посетите Кносос, музея и гроба на Казандзакис, има и други неща, според интересите ви. Но да се спукате от пътуване не си заслужава за мен, почивайте си, правете плаж, хапвайте по ресторантите и се насладете на природата. Пък следващия път ще видите още неща. Пак казвам - само лично мнение.

И давам още малко ресторанти, които са задължителни за Ханя, пак според мен Simple Smile Много са вкусни всичките и даже ще ви трябва резервация.

https://www.tamamrestaurant.com/

http://welloftheturk.gr/

https://chrisostomos.gr/en/

# 152
  • София
Хм. С него сме двойка, но по документи не сме на един адрес. Тогава  - с маска или без?

Предполагам, че можете да си пътувате спокойно без маски в колата. Аз това за адресите не съм го прочела от достоверен източник. Говори се за семейство/домакинство. Пък и никак не ми се вярва гърците да сравняват адресите от личните карти на кирилица.

Дали е разумно да разделим нощувките 3 в Ретимно и 4 в Ханя? Или 2 в Ретимно и 5 в Ханя?
Градовете ли имате предвид или областите? Аз не бих избрала нито единия град за отсядане. А районът на Ретимно не ме впечатли особено на пръв поглед.

Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 23:00 от миленка_д

# 153
Здравейте,
като минаваме през тол-пунктовете виждам, че има и някакъв вид карти за преминаване. Предполагам, че се зареждат като свърши депозираната при издаването сума? От къде можем да купим такава и къде се зареждат?Знае ли някой?
Благодаря предварително!

# 154
Параход моля те кажи как се стига до Hovolo Beach
https://maps.app.goo.gl/BfFtfUsqZ2LE6r5x6 Има ли табели до него, по кози пътечки ли се слиза? Близо ли е до мястото където ще оставим колата? Имаме надуваем съб, който искаме да вземем с нас, но ако се върви много ще се откажем да го носим. Излишно е да питам има ли организирана сянка или да си носим чадърче, че вече сме като сварени раци Smiley
Табели не съм сигурна, че има. В южния край на Нео Клима отивате до бийч бар Мадалаки (не знам дали работи, но на гугъл мапс ще го видиш). Там си вземате напитки и оставяте колите. Мисля, че по черен път можеше да се продължи още стотина метра с кола, но не е голяма разликата. После е пътека. Накрая се гази в морето покрай скалите, но при нормално ниво на водата без големи вълни не е сложно, нашето дете беше на 7 и доста глезено - минаваше без проблеми.
Организация няма, плажът е напълно див. Но маршрутът не е труден и не е проблем да се носят чадъри и чанти. Не повече от 15 минути е всичко с вземането на фрапетата от Мадалаки Stuck Out Tongue

В началото има поредица малки заливчета, от които можете да си харесате "индивидуално"

Но все пак най-хубав е основният плаж

Някакви младежи се качваха по скалата, вероятно има и следващи заливи нататък, но на нас не ни се видя реалистично Simple Smile

Последна редакция: нд, 27 юни 2021, 18:00 от Параход

# 155
Някой премина ли вече границата САМО с антегенен тест и ако човек не е карал вируса, може ли да премине само с антегенен?

Да, ние! Не бяха минали и 48 часа след като го бяха приели и хората масово си бяха с такива.

За взимането на пробата- не съм проучвала дали може от гърлото, но в рамус ги правят толкова символично, че направо е смешно. На границата ни тестваха обаче пак и като гледам си тестват сериозно и там вече се изумих каква част от пръчката вкарва. Много беше внимателна жената, не е неприятно усещането, но си е усещане.......🙃

Малко Лефкада таун и Катизма

# 156
Разстоянието между двата града с кола е под 1 час, така че аз не бих делила така.
Ако държите на този район - Каливес/Вамос/Врисес/Георгиуполи е идеално като локация, по средата между двете, има плажове наблизо, по пътя и за Сфакия...

# 157

На границата ни тестваха обаче пак и като гледам си тестват сериозно и там вече се изумих каква част от пръчката вкарва. Много беше внимателна жената, не е неприятно усещането, но си е усещане.......🙃

Какъв тест ви направиха? Ако е ПСР - дават ли ви някакви указания да се само изолират за определен период, въобще какво ви обясниха, че трябва да направите до излизане на резултата?

# 158

Какъв тест ви направиха? Ако е ПСР - дават ли ви някакви указания да се само изолират за определен период, въобще какво ви обясниха, че трябва да направите до излизане на резултата?

Отдавна само антигенни правят на границата. Излизат за 2 мин- макс 5- чакаш и ако си отрицателен продължаваш. Положителните се връщат в БГ.

На Лефкада бе са и чували за маски. Никой не носи по улиците. В магазини само ние и сигурно още 15 човека. Пердонала по завеенията е с маски, но почти всички ги носят под брадата

# 159
Някой премина ли вече границата САМО с антегенен тест и ако човек не е карал вируса, може ли да премине само с антегенен?

Да, ние! Не бяха минали и 48 часа след като го бяха приели и хората масово си бяха с такива.

За взимането на пробата- не съм проучвала дали може от гърлото, но в рамус ги правят толкова символично, че направо е смешно. На границата ни тестваха обаче пак и като гледам си тестват сериозно и там вече се изумих каква част от пръчката вкарва. Много беше внимателна жената, не е неприятно усещането, но си е усещане.......🙃

Благодаря много, точно това ме интересуваше дали тестват допълнително ако си с антигенен и дали се преминава безпроблемно.  От познати разбрах, че и с ваксини са ги тествали на границата. Разкошни снимки ❤

# 160
  • Пловдив
На всяка кола ли свалят по един за тест или е избирателно?

# 161
Ние пътувахме миналата неделя-двама възрастни с pcr и бебе. Не са ни тествали, но имаше доста хора, които чакаха да им излязат резултатите. Не са ни гледали и резултатите  от pcr, не са ни и питали  имаме ли тестове,  нямаме ли,  но все пак чакахме 3 часа там и явно искаха по-бързо да си изтегли опашката. Според мен е избирателно,  който си харесат. Днес пътуваме обратно и се надявам да няма толкова опашка към БГ.

# 162
Във всички дни и часове ли има дълги опашки на границата? Миналата година в най-големия бум на пътуване до Гърция в делничен ден като тръгнахме от София в 4, на границата бяхме пета кола. Има ли смисъл да се надяваме, че със същата схема няма да чакаме много или си е чист късмет?
И за маските в колата да попитам. Какво разбират от "едно домакинство"? С мъжът ми сме с различни постоянни адреси по лична карта, но живеем заедно. Ще ходим и със свекървата, която е с друг адрес, но голяма част от времето също живеем заедно (моля да не завиждате Satisfied). Това означава ли, че трябва да сме с маски?

# 163
  • София
Ние минахме в четвъртък. С мъжа ми сме ваксинирани, малкият е под 12 - не са ни тествали. Почти никого не видях да тестват, всъщност.

# 164
Моите наблюдения за последните дни от групата за Кулата са, че има опашки от рано сутрин до към 9-10ч и след това трафика се облекчава.

Общи условия

Активация на акаунт