На море в Гърция 2021 - III

• 55 263
  • 804
  •   1
Отговори
# 735
Заглеждам и аз Халкидики за септември - харесах си едно място на Фурка, как е плажът там и като цяло селцето? В гугъл го гледах, изглежда приличен, но все пак да питам тук.

В Сивири плажът е със ситен пясък, но в морето има камъчета.

# 736
Deviant Art, страхотно!

Това на салатата е критамо(с), листата от каперси също се ядат мариновани, но са различно растение.

Сифнос е кулинарната столица на Гърция по исторически причини и е едно от най-вкусните места и за мен Heart
Сладките са амигдалота и ги правят и другаде в Гърция, но казват, че в една сладкарничка в Аполония - Трите ангела май се казваше, са най-хубавите.

# 737
На Касандра не мога да препоръчам нищо различно от Афитос. Иначе по-добрите плажове са Хрусо, Гларокавос, Лефки (хотел "Александър Велики"). Има и някакви от западната страна около Сани, но не ги знам. За по-диво може да пробвате и фара на Посиди, всъщност там е единственият див плаж на Касандра, но е ветровито обикновено.

Офф-топик: За Албания, ако решите там да почивате, можете да минете през Македония, не се изисква нищо.
Благодаря Параход, сега ще погледна местата, които си споменала на Касандра. В букинг най-много места за настаняване ми излизат в Нея Потидея.
По-дълъг е пътя през Македония с 2-3 часа, ако решим да е Албания през Македония трябва да сменим курорта с Дурас примерно. Аз там въобоще не съм ходила, така че всичко ще е съвсем ново за мен.
Сега важното е мястото да е с хубави плажове и кристална вода и да има много морска храна, че в тая Турция само аквапаркове и басейни, вярно супер си изкарахме, но искаме и моренце Simple Smile

# 738
Параход, действително сладките ги взехме от една сладкарница-пекарна в центъра на Аполония, но не съм се загледала как се казва. А в Артемонас ядохме уникaлни сладкиши в Kitrino Podilato, препоръчвам я с две ръце. Там опитахме и сифноския пай с мед, толкова ми хареса, че се готова да се върна там заради него Simple Smile

И за фериботите да не забравя, никой не ни е искал тест на нито един от корабите. На тръгване все още ни важаха тестовете от границата, бях попълнила и онлайн формата с код. Но на място никой за нищо не ни пита, само ни дадоха да попълним по една декларация, че сме нямали контакт с болни и че имаме тест/ваксина/селф-тест. Между островите и декларации не попълвахме, а за разлика от миналата година, сега даже и температурата не мереха. На връщане към Пирея специално питах, когато купувахме билетите, дали трябва да си правим тест за ферибота - категорично казаха "не". И прави бяха, декларациите се събираха на един голям куп без да се поглеждат и толкова.

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 13:14 от Deviant Art

# 739
  • София
Момичета, като си направим тестовете, чух, че трябва да ги занесем някъде за превод и легализиране, така ли е? Ако пътуваме в понеделник сутринта, кога в неделя да попълним информацията в сайта govgr?

# 740
Поздрав Simple Smile Ние повторихме, надявам се и да потретим някой ден.

# 741
Момичета, като си направим тестовете, чух, че трябва да ги занесем някъде за превод и легализиране, така ли е? Ако пътуваме в понеделник сутринта, кога в неделя да попълним информацията в сайта govgr?

Не съм момиче, но ще Ви отговоря, понеже тази сутрин си правихме антигенни тестове за утре. От лабораторията след половин час бяха качили тестовете в his.bg и ни изпратиха номерата по Вайбър, а на хартия ни дадоха сертификати на английски с мокър печат и подпис и разпечатки на европейския сертификат с бар-код. Що за лаборатория няма да Ви издаде сертификат на английски и да трябва да търсите преводач? А после за подпис и печат?

# 742
С номерата, които са ви пратили във Viber (НРН или номер на сертификата) можете да си изтеглите "Цифров COVID сертификат на ЕС", който Ви е напълно достатъчен за пътуването. Същия този сертификат са Ви го разпечатали - той е на български и на английски - отново, не трябва да имате никакъв проблем.

P.S. Аз дори предпочитам европейския формат, тъй като по-лесно се валидира. Можете да си изтеглите някое приложение на телефона и да проверите валидността му сами.
Скрит текст:
Приложението на Чешкото правителство за валидиране на EU Digital COVID Certificates работи добре според мен.
Линкове:
Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.nakit.eocko.validate
Apple App Store: https://apps.apple.com/cz/app/%C4%8Dte%C4%8Dka/id1568446193

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 16:02 от mb.

# 743
  • Пловдив
==== Що за лаборатория няма да Ви издаде сертификат на английски и да трябва да търсите преводач? А после за подпис и печат?

Така издават май безплатните тестове от поликлиниките, които правят. Те затова вършат работа на прибиране, понеже са на български само.
Ако ще тряба после да се превеждат и т.н. - не виждам никакъв смисъл, било то и безлатни/5лв./10лв.

# 744
  • София...........
Момичета,
Сега минахме границата в посока БГ за минутка.
Оставихме да правим тестове, когато се приберем в къщи.
На границата не са ни искали тестове и нищо не казаха да се правят. Само погледнаха броя хора в колата и броя лични документи.
Последно трябва ли да  правим тестове и пред кого, къде трябва да ги представяме?
Да не е отпаднало ?

# 745
Момичета,
Сега минахме границата в посока БГ за минутка.
Оставихме да правим тестове, когато се приберем в къщи.
На границата не са ни искали тестове и нищо не казаха да се правят. Само погледнаха броя хора в колата и броя лични документи.
Последно трябва ли да  правим тестове и пред кого, къде трябва да ги представяме?
Да не е отпаднало ?
Не е отпаднало, но ако няма представител на РЗИ, които да ви карантинира, нищо не трябва да правите.

# 746
  • София
Заглеждам и аз Халкидики за септември - харесах си едно място на Фурка, как е плажът там и като цяло селцето? В гугъл го гледах, изглежда приличен, но все пак да питам тук.

В Сивири плажът е със ситен пясък, но в морето има камъчета.

На Фурка сме били два пъти, но беше много ветровито, от външната част на ръкава е. Иначе селцето е ок. В Сивири също сме били, там също е доста ветровито понякога, пясъкът е като в България.

# 747
  • Бургас
Дивна ако нямате предписание от РЗИ нищо не трябва да правите. Преди два дни се прибрахме от Австрия на БГ границата написаха предписание на сина ми 24г.и дъщеря ми на 12 навършени вчера направиха антигенни тестове изпратихме резултатите на мейла посочен на предписанието. Странното беше, че дъщеря ми я освободиха до 2-3часа след изпращане на мейла, а за сина ми са писали да изчака потвърждение от РЗИ Бургас до тогава е под карантина. Днес на обяд е получил мейл, че е освободен.
Преди две седмици като се прибирахме от Гърция през Маказа никой от РЗИ не ни спря, минахме към 15ч. през границата.

Към десети октомври Ок ли е да се ходи на Крит. Времето топло ли е за плаж и заведенията работят ли?

# 748
Привет от Ситония!
Има ли някой от пишещите в темата с впечатления от морската вода?
Четох предни коментари, че водата на Амолофи била мътна, но тази година и на Сарти (Портокали) е различна. Няма видимост в дълбочина. Има по-жълтеникаво зелен отенък и малко пяна отгоре. Плуваме, а мъжът ми обича и да се гмурка, но сме разочаровани, а сме за поне 5-ти път на това място. Навсякъде ли е така?

# 749
Ле-ле, не ме разочаровайте така с водата. Аз заради нея ходя в Гърция.

Общи условия

Активация на акаунт