Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 532
  • 761
  •   1
Отговори
# 120
Как така имате опит, а сте си платили двойна комисиона?

# 121
Двойна е условно казано, тъй като частта на продавача е включена в цената. Когато  разбраха, че се обаждаме по обява като физически лица и впоследствие харесахме имота, казаха, че се дължи комисионна и от купувача. Вариантът беше да се откажа от имота. Просто брокерите спекулират, тъй като няма никаква регулация в това отношение. Единствено продавачът би могъл да контролира донякъде процеса. Аз имам доверен приятел брокер и ако продавам имот, вероятно ще е чрез него. Но съм му казала, че  не разрешавам  да взима комисионна от бъдеш купувач - без значи дали му се обажда брокер или частно лице. Просто в обявите трябва да има задължително указание заплаща ли се се комисионна и в какъв размер. Иначе са недобросъвестни търговски практики, ама...практики.

# 122
Рисково ли е в момента да се купува на зелено според вас... предвид кризата, инфлацията, с която ни плашат?
Тук пишещите са предимно консервативни и ще ви кажат, че винаги е рисковано на зелено.
Аз лично 2 пъти съм купувала на зелено. Едното жилище в момента ми е основното, а другото се строи с нелоши темпове, предвид кризата, пандемията и т.н.
Моето мнение е, ако имате свободни средства купете на зелено, но нека инвеститора да е с повечко завършени проекти. Предварителния договор да ви е проверен от ваш адвокат, защото шаблоните на инвеститорите са със всички клаузи в полза на продавача.

# 123
И нека на зелено купуват тези, които ако си изгубят парите ще ги боли, но няма да загинат. Тоест да рискува този, който може да си позволи риска.

# 124
Да.. рискът е явен за зелено ... Simple Smile
Знаете обикалям из Кръстова вада и всичко, което е останало... звъння на строителя/инвеститора е първи етажи ... и се опитва да намеря някъде, където ще имам шанс за избор. Някой беше пуснал сайт, където се виждат фирмите, на които им е дадено разрешение за строеж. Бихте ли ми казали, къде мога да следя това?
Мисля, че имаше и някакъв платен сайт с регистрация съответно ..

# 125
https://www.sofia-agk.com/RegisterBuildingPermitsPortal/Index

Търсиш по община и четеш списъка.

# 126

Мандаринка, благодаря ти! Flowers Tulip
Хора, как е възможно Грийн сити да са получили разрешение за строеж май, влязло в сила 03.06.2021 г. и толкова апартаменти да са продадени... не мога да повярвам какво се случва тук...

# 127
Тогава четеш регистъра за визи за проектиране. Много инвеститори продават/резервират жилища още на този етап.

https://www.sofia-agk.com/registervisasofproection

# 128
Само дето на визите не пише на кой са издадени.. или поне аз не намирам

# 129
# 130
В последните месеци има голям бум на купуване на каквото има в и около Банско.
Всичко е изоставено преди 10+ години и сега някои ги завършват. Има хора купуващи по 3-5 и повече броя, да има.
Интересно, че там цените на материалите не играят роля, ако се види по колко се продават.

# 131
Уплашиха се от инфлацията и влизането на еврото, влагат си парите хората има 100 млрд депозити в банките, а вече трета банка премахва стандарните срочни депозити. За мен е по добре така, тези 100 млрд да се раздвижат в икономиката и да живне, не да седят затворени.

# 132
Само ще спомена, че така е били преди години, продавали са по снимки на по 1000+ евро, сега няколко пъти надолу.. Иначе някои ги е страх от инфлация 5%, а може и 70-80% надолу да има, точно там е живия пример.

Въобще не боря десетките строежи без акт 16 или изоставени на половина, точно някои от тях се довършват сега.

# 133
queenn За да се раздвижи нещо в икономиката трябва да има необходимост от нови проекти. А няма . С еко, бигфарма и бигтех истерията се създават изкуствено, но на практика не са необходими. Т.е. според мен са обречени.
За екото е необходимо да се направи много, но в световен мащаб то е по-скоро в третия свят и континенти с по-висока бедност, а не само да сменяш колите и котлите за парно на домакинствата в европа ....
Само че от едното се печели от другото не. От другото печели не бизнеса  , а природата .... ама като не е бизнеса си го пускат край ушите.

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 12:08 от bella_ciao

# 134
Рисково ли е в момента да се купува на зелено според вас... предвид кризата, инфлацията, с която ни плашат?
Зависи какъв играч сте на пазара на имоти.
Ако сте от тези, които нямат къде да живеят, едвам са събрали парите и им е ясно, че трябва сега или не е ясно кога да си купят нещо в крайна сметка, в този случай ще ви посъветвам да направите някакви първи стъпки сега, било то купуване на зелено или по-сигурния вариант - нещо, което можете да видите и пипнете. В наши дни е по-малко рисково купуването на зелено, в сравнение с недалечното минало. Е, никой не може да ви гарантира, че няма да изтеглите късата клечка и да чакате 10 г някой да завърши строежа, което си е жива загуба. Един мой познат с първият строител не му се получи, че после дело ,разходи, адвокати, втори строител се съгласи да довърши чужд  строеж, но мястото стана все по -атрактивно за тези изгубени години.

Ако пък сте човек с повече пари, бизнесмен  и купувате за инвестиция, имате парите в брой, можете да си позволите да играете играта, но има едни пречки - в момента всичко поскъпва, и строителните материали и започнатите строежи по-старите цени, може да не се вместят в бюждета и да завършат на по-високи от планираните цени след акт 16. Тряба да имате  финансов резерв да доплащате. И пак ще е печелившо, цените на имотите няма да паднат. Ипотечните лихви ще стоят ненормално ниски в близките 5 години и затова няма как да паднат цените на имотите, като се сложи и бъдещото евро в БГ (на какъв курс ще стане обмяната), прекаленото струпване на гладни хора след пандемията към големите градове, и малко обратен процес - от големите към селата ще има, за  хоум офис, студенти онлайн.

Не на последно място е важно къде ще купувате на зелено. Локацията е много важна за една такава покупка.
Четох някакви прогнози, че много голяма част от територията на БГ ще се обезлюди и ще се концентрират хората около София, Плодив-Пазарджих, Бургас-Варна,  и  малко около Стара Загора,  и малко около Търново. Това е важно за цената на закупеното от теб на зелено след време.  Ако си успял/а да завършиш сделката, построено, платено и някой живее там, успал/а си.

Общи условия

Активация на акаунт